Η επιστήμη και ο επιστήμονας

ainstainΣτο άρθρο αυτό θα αναφερθώ στον ρόλο της επιστήμης στην αντιμετώπιση σύγχρονων προβλημάτων καθώς και στα ηθικά εφόδια του επιστήμονα που θα του επιτρέψουν να υπηρετήσει αυτόν τον στόχο.

Αρχικά, τι είναι επιστήμη; Επιστήμη είναι η ορθολογική έρευνα του επιστητού με συγκεκριμένες μεθόδους, όπως η παρατήρηση, το πείραμα και η επαγωγή, καθώς και το σύνολο των τεκμηριωμένων γνώσεων που απορρέουν από αυτή.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος των επιστημών στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, καθώς η αλματώδης ανάπτυξη των επιστημών άλλαξε κι εξακολουθεί ν’ αλλάζει τις συνθήκες ζωής και την πορεία του πολιτισμού.

Η επιστήμη ως συντελεστής πνευματικής απελευθέρωσης και πολιτικής προόδου του ανθρώπου επιδιώκει, αρχικά, να κατανοήσει το κοσμικό μυστήριο και να δώσει απάντηση στα αιώνια ερωτήματα του ανθρώπου για τη ζωή και τον κόσμο.  Επιδιώκει να αυξήσει τον μέσο όρο της ανθρώπινης ζωής και να απαλλάξει τον άνθρωπο από διάφορες ασθένειες.

Επιπλέον, επιδιώκει να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες του ανθρώπου συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της άγνοιας, των δεισιδαιμονιών και των προκαταλήψεων.

Ο κεντρικός ήρωας -θα λέγαμε- στο πεδίο της επιστημονικής έρευνας, ο επιστήμονας λειτουργεί ως ειδικός αλλά και ευρύτερα ως πνευματικός άνθρωπος που κατευθύνει την κοινωνία. Ο επιστήμονας επιβάλλεται, βασικά, να αναζητά τη γνώση, να διαθέτει άριστη κατάρτιση στο αντικείμενό του αλλά και ευρύτερη παιδεία, ώστε να αποφύγει την πνευματική μονομέρεια.

Επιπρόσθετα, οφείλει να συνεργάζεται με άλλους επιστήμονες για την επίλυση σύγχρονων προβλημάτων σε προγράμματα που υπηρετούν την ειρήνη, την ευημερία, την υγεία και την προστασία της φύσης, ώστε η επιστήμη να γίνεται κοινωνικό λειτούργημα.

Τέλος, ένας σωστός επιστήμονας δεν πρέπει να ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος, αλλά και για τη φύση και τον άνθρωπο.

Ανακεφαλαιώνοντας, καταλήγουμε ότι η επιστήμη συμβάλλει στην επίλυση σύγχρονων προβλημάτων. Ένας επιστήμονας επιβάλλεται να έχει κάποιες ειδικές γνώσεις και χαρακτηριστικά, για να υπηρετήσει σωστά τον ρόλο του.

 

Μαρινέλλα Μποτσάκη Β2

 

Σχέδιο: Άννα Γιαλιτάκη Α1

Σχολιάστε

Top