Μια συγγραφέας κοντά στους εφήβους

Συγγραφείς στο σχολείο μας

Ελένη Κατσαμά:

Μια συγγραφέας κοντά στους εφήβους

katsama1

 Την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τη συγγραφέα Ελένη Κατσαμά στο πλαίσιο του προγράμματος της φιλαναγνωσίας.

Πριν από αυτή τη συνάντηση οι μαθητές της Α΄ τάξης είχαν ασχοληθεί και επεξεργαστεί με τις καθηγήτριές τους Διονυσία Μαράκη, Κωνσταντίνα Σωτηροπούλου και Ασημένια Χαρκιωτάκη αποσπάσματα από το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως «Το σκλαβάκι της Κνωσού». Πιο συγκεκριμένα, ετοίμασαν παρουσιάσεις, δραματοποίησαν σκηνές από το βιβλίο, έγραψαν διαφορετική αρχή και τέλος στο βιβλίο, ανέγνωσαν θεατρικά κάποια αποσπάσματα και ζωγράφισαν εμπνεόμενοι από σκηνές του βιβλίου. Όλα αυτά λοιπόν τα παρουσίασαν οι μαθητές της Α΄ τάξης στο Αμφιθέατρο.

 Στη συνάντηση αυτή παρευρεθήκαμε και οι «μικροί δημοσιογράφοι εν τάξει», θέσαμε ερωτήσεις στη συγγραφέα και καταγράψαμε όσα μας εξομολογήθηκε για τα βιβλία της, τις πηγές της έμπνευσής της και γενικά την πορεία της ως συγγραφέα.

Ευχαριστούμε θερμά τη συγγραφέα αλλά και τους μαθητές που συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη δράση του σχολείου μας!

Η Ελένη Κατσαμά γεννήθηκε το 1973 στην Αθήνα και κατάγεται από την Κρήτη. Σπούδασε δημοσιογραφία και υποκριτική. Έπειτα, συνέδεσε τη δημοσιογραφία με τη συγγραφή και δημιούργησε επτά βιβλία για εφήβους, από τα οποία τρία έχουν βραβευτεί.  Έχει εκδώσει επίσης δύο συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα για ενήλικες. Από το 2004 εργάζεται στον εκδοτικό χώρο ως υπεύθυνη εκδόσεων παιδικού κι εφηβικού βιβλίου.

 

Η συγγραφέας μάς εξομολογείται

Το ξεκίνημά της:

Όταν άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε μία εφημερίδα, παρατήρησε έναν διαγωνισμό συγγραφής εφηβικού διηγήματος. Έλαβε μέρος με ψευδώνυμο και κέρδισε το πρώτο βραβείο. Έτσι ανακάλυψε το κρυφό της ταλέντο και αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή.

Τα πρότυπά της:

Η Ελένη Κατσαμά είχε ως πρότυπα τον Παντελή Καλιότσο και τους διάσημους συγγραφείς Νίκο Καζαντζάκη και Ζωρζ Σαρή (αγαπημένο «Τα γενέθλια»).

Αγαπημένο βιβλίο: 

Το αγαπημένο της βιβλίο στην εφηβεία ήταν «Τα ξύλινα σπαθιά» του Παντελή Καλιότσου.

Η γνώμη της για την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων:

Η ίδια υποστηρίζει ότι τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί από τα βιβλία, καθώς η ανάγνωση απαιτεί κόπο και χρόνο. Οι υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί και τα παιδιά προτιμούν να γεμίζουν τον ελεύθερό τους χρόνο διασκεδάζοντας με τους φίλους τους.

Η απόφασή της να ασχοληθεί με τα προβλήματα των εφήβων:

Επειδή η ίδια δυσκολεύτηκε στην εφηβεία της, θεωρεί ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και ευαίσθητα. Γι’ αυτό ήθελε να επικοινωνήσει μαζί τους για να τα βοηθήσει να αισθανθούν καλύτερα.

Νεφέλη Κουρουπάκη Β2

Μαρινέλλα Μποτσάκη Β2

 

Η συγγραφέας μάς μιλάει για το μυθιστόρημά της

«Το σκλαβάκι της Κνωσού»

 

Η έμπνευση- δημιουργία του διαφορετικού ήρωα, Μίνωα

Η συγγραφέας αναφέρει ότι χρησιμοποίησε την ανθρώπινη μορφή ενός θεϊκού, όπως τον παρουσίαζαν τότε οι πολίτες της Μινωικής Κρήτης, προσώπου, και απομάκρυνε τους μύθους σχετικά με εκείνον. Έτσι δημιούργησε την ασυνήθιστη προσωπικότητα του βασιλιά Μίνωα.

Οι πηγές για τη συγγραφή του μυθιστορήματος

Η Ελένη Κατσαμά άντλησε πληροφορίες σχετικά με το ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στη Μινωική Κρήτη την εποχή που περιγράφει η συγγραφέας στο μυθιστόρημά της κάνοντας μια δική της έρευνα. Αρχικά, όπως δήλωσε, διάβασε πολλά βιβλία σχετικά με τις ανασκαφές του Έβανς στην περιοχή της Κνωσού, ενώ σημαντική πηγή της ήταν επίσης και το βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη «Στα παλάτια της Κνωσού». Η κ. Κατσαμά επισκέφτηκε και την περιοχή της Ελεύθερνας, όπου έγιναν οι ανασκαφές.

Η φαντασία και τα ιστορικά στοιχεία για τη συγγραφή του βιβλίου

Η συγγραφέας Ελένη Κατσαμά στηρίζεται για τη δημιουργία του βιβλίου της στη φαντασία της και στα ευρήματα της εποχής. Η ίδια θεωρεί ότι έχει κάνει μια μίξη των ιστορικών πηγών και βασίστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στη φαντασία της.

Η άποψη της συγγραφέως σχετικά με τη Μινωική εποχή και τη σημερινή εποχή

Η κ. Κατσαμά πιστεύει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται και αντί για βασιλείς υπάρχουν πολιτικοί ηγέτες.

 

Δανάη Αδαμάκη Α1  

katsama2

Κριτική μυθιστορήματος

Το μυθιστόρημα της Ελένης Κατσαμά «Το σκλαβάκι της Κνωσού» μάς ταξιδεύει στην εποχή του Μινωικού πολιτισμού. Ο ήρωας είναι ένα μικρό αγόρι, ο Αϊσά, που πουλήθηκε ως σκλάβος στα μινωικά παλάτια. Η συγγραφέας παρουσιάζει όλα τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν μέσα από τα ματιά ενός μικρού παιδιού. Οι περιπέτειες, οι παρέες και οι σκανταλιές του ήρωα δίνουν ενδιαφέρον στο μυθιστόρημα και προσελκύουν τον αναγνώστη. Μέσα από αυτή τη φανταστική ιστορία η συγγραφέας καταφέρνει να γνωρίσει τον Μινωικό πολιτισμό σε παιδιά διαφόρων ηλικιών. Η γλώσσα είναι κατανοητή, το ύφος απλό, και μέσα από την περιγραφή και τον διάλογο η αφήγηση γίνεται πιο ζωντανή και πιο παραστατική.

Η συγγραφέας Ελένη Κατσαμά με ταξίδεψε στο παρελθόν, καθώς διάβαζα το καταπληκτικό μυθιστόρημά της «Το σκλαβάκι της Κνωσού».

Δανάη Αδαμάκη Α1

Σχολιάστε

Top