Γιορτινά έθιμα στην Ισπανία !

misa_de_galloΟι Ισπανοί είναι Χριστιανοί  Καθολικοί και γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού με μεγάλη ευλάβεια. Μια εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα  τελούν λειτουργίες στην εκκλησιά που ονομάζονται Misa de gozo. Τα χαράματα, στις 6 το πρωί μαζεύονται στην εκκλησία και, όταν τελειώσει η λειτουργία, παιδία παίζουν κρουστά όργανα που ονομάζονται  Cascanetas και panderetas. Επίσης τα παιδιά τραγουδούν  Vllancicos κάλαντα καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών.

Τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή.  Στην εκκλησία η λειτουργία ονομάζεται  Misa de gallo.

Έπειτα μαζεύονται στο σπίτι και τρώνε γαλοπούλα (el pavo )και βοδινό με καφεδάκια (cocido con Pelotas). Κάποιες οικογένειες ανατρέφουν ένα γουρουνάκι όλο τον χρόνο και το σφάζουν (la matanza ) τα Χριστούγεννα για να κάνουν αλλαντικά (jambon, hamon, emdutidos).

Περίφημα είναι και τα γλύκα των Χριστουγέννων. Το  turron blando είναι μαλακό γλυκό από αλεσμένα αμύγδαλα, ενώ το  turron duro περιέχει ολόκληρα Turron_blandoαμύγδαλα. Επίσης τρώνε mazapan ένα γλυκό που ξεκίνησε από το Τολέδο. Με τους δικούς μας κουραμπιέδες μοιάζει το γλυκό blanco mantecado και με τα μελομακάρονα το hergo escardado.

Την Πρωτοχρονιά αποχαιρετούν τον παλιό χρόνο στις 12 το βράδυ και τρώνε 12 ρώγες σταφυλιού καθώς χτύπα το ρόλοι 12 φόρες. Αυτό γίνεται στο σπίτι ή στις κεντρικές πλατειές.

1024px-Cabalgata_de_BaltasarΤα παιδία στην Ισπανία δε στέλνουν γράμμα στον  Αη –Βασίλη αλλά στους τρεις μάγους. Βγάζουν τα παπούτσια τους στο μπαλκόνι και εκεί στις 6 του Γενάρη θα βρουν ό,τι δώρο ζήτησαν. Επίσης τραγουδούν κάλαντα για τούς Μάγους και μαζεύουν χρήματα.  Στον κεντρικό δρόμο κάθε πόλης γίνεται παρέλαση των Μάγων (Cadalgata de reyes )και οι τρεις μάγοι μοιράζουν δώρα και γλύκα !!!!!!!!

Και κάπως έτσι περνούν τις γιορτές στην Ισπανία !!!

Μαριεύα Κορνηλάκη β1

Σχολιάστε

Top