Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα

1

 

Αγγελακόπουλος Αλέξανδρος, Β1

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Η καταγωγή των αγώνων είναι η Αρχαία Ελλάδα, και έχουν αναβιώσει από τον Γάλλο βαρώνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν και τον Δημήτριο Βικέλα στα τέλη του 19 ου αιώνα. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.Επίσης την ίδια χρονιά με τους θερινούς και χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες τελούνται και οι αντίστοιχοι Παραολυμπιακοί Αγώνες.

 

2

 Οι αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες ήταν αθλητικοί αγώνες μεταξύ αγωνιζόμενων από τις ελληνικές πόλεις της αρχαιότητας και οι σημαντικότεροι από τους πανελλήνιους αγώνες της αρχαίας Ελλάδας (οι άλλοι ήταν τα Πύδια, Νέμεα, και Ίσθμια). Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή δεν ήταν και η πρώτη φορά που γίνονταν οι Αγώνες. Τότε οι Αγώνες ήταν μόνο τοπικοί και διεξαγόταν μόνο ένα αγώνισμα, η κούρσα του σταδίου.Διεξάγονταν στην αρχαία Ολυμπία κάθε τέσσερα έτη από το 776 π.Χ, και διοργανωνόταν έως το 393 μ.Χ., όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Θεοδόσιος τους κατάργησε οριστικά,επειδή θεωρούνταν πια σαν μία παγανιστική γιορτή.Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια περίοδος χιλίων χρόνων κατά την οποία οι Ολυμπιακοί διεξάγονταν συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια.

Ο αριθμός των αγωνισμάτων έγινε είκοσι και ο εορτασμός γινόταν στην διάρκεια μερικών ημερών. Οι νικητές των αγώνων θαυμάζονταν και γίνονταν αθάνατοι μέσα από ποιήματα και αγάλματα. Το έπαθλο για τους νικητές ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά ελιάς(Κότινος) Κατά τον 19 ο αιώνα πραγματοποιήθηκαν 4 διοργανώσεις των Ολύμπιων στην Αθήνα ως αναβίωση των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων. Από το 1896, οι σύγχρονοι αγώνες έγιναν διεθνείς και αναβίωσαν με την ονομασία Ολυμπιακοί Αγώνες, γνωστοί και ως θερινοί Ολυμπιακοί, ενώ διεξάγονται και χειμερινοί ολυμπιακοί αγώνες από το 1924.

 

4

Αρχικά, το αγωνιστικό πρόγραμμα περιελάμβανε μόνο το «στάδιο», τον αγώνα δρόμου, και περιοριζόταν σε μια μόνο ημέρα. Στη 14 η Ολυμπιάδα (724 π.Χ.) προστέθηκε ο «δίαυλος» (διπλός αγώνας δρόμου). Στη 15 η Ολυμπιάδα (720 π.Χ.) καθιερώθηκε ο «δόλιχος» (αγώνας δρόμου μεγάλου μήκους), ενώ οι 18 οι Ολυμπιακοί αγώνες (708 π.Χ.) διευρύνονται με το «Πένταθλο» και την πάλη. Είκοσι χρόνια αργότερα (23 η Ολυμπιάδα, 688 π.Χ.) προστέθηκε η «πυγμή», και αργότερα (25 η Ολυμπιάδα, 680 π.Χ.) η αρματοδρομία του τέθριππου (ζυγός τεσσάρων ίππων). Τριάντα δύο χρόνια αργότερα (33η Ολυμπιάδα, 648 π.Χ.) προστέθηκαν οι ιπποδρομίες και το «Παγκράτιο» που συνδυάζει πάλη και πυγμαχία. Τα αγωνίσματα εφήβων περιορίζονταν στον αγώνα δρόμου, το πένταθλο και την πάλη.

5

 

Στην 65 η Ολυμπιάδα (520 π.Χ.) καθιερώνονται ο «οπλιτοδρόμος» (αγώνας δρόμου ανδρών με πολεμική εξάρτηση) και στην 66 η Ολυμπιάδα (516 π.Χ.) ο δρόμος και η πάλη παίδων. Στην 93 η Ολυμπιάδα (408 π.Χ.) καθιερώθηκε και η αρματοδρομία με ζυγό δύο αλόγων. Για μια μικρή περίοδο (70 ή – 71 η Ολυμπιάδα) έγινε πειραματικά καθιέρωση αρματοδρομίας με φοράδες και μουλάρια (πώλων), ενώ την 99 η Ολυμπιάδα (384 π.Χ.) εμφανίζονται αρματοδρομίες τεσσάρων και αργότερα (128 η Ολυμπιάδα, 268 π.Χ.) δύο πουλαριών, και δώδεκα έτη αργότερα (256 π.Χ.) ιππασία σε πουλάρι.

Οι Ολυμπιάδες πέρασαν τις δύο, τις τρεις ημέρες και τελικά έφτασαν να διαρκούν πέντε ημέρες.

ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ

 1.    Αγώνες δρόμου

2.    Πάλη

3.    Πυγμαχία

4.    Παγκράτιο

5.    Πένταθλο

6.    Ιππικοί αγώνες

  Ο Λεωνίδας ο Ρόδιος θεωρείται από τους κορυφαίους ολυμπιονίκες της αρχαιότητας με τις περισσότερες νίκες στο στάδιο,δίαυλος και οπλίτη δρόμο.Άλλοι ολυμπιονίκες που τον πλαισιώνουν είναι οι εξής:

 

Νίκες

Αθλητής

Πόλη

Αγώνισμα

12 Λεωνίδας Ρόδος ΣτάδιοΔίαυλος

Οπλίτης δρόμος

10 Ηρόδωρος Μέγαρα Σαλπιγκτές
8 Ερμογένης Ξάνθος ΣτάδιοΔίαυλος

Οπλίτης δρόμος

7 Άστυλος Κρότωνας ΣτάδιοΔίαυλος

Οπλίτης δρόμος

7 Χίονις Σπάρτη ΣτάδιοΔίαυλος
6 Μίλων Κρότωνας Πάλη
6 Ιπποσθένης Σπάρτη Πάλη
5 Αίλιος Γρανιανός Σικυώνα ΔίαυλοςΟπλίτης δρόμος

Πένταθλο

5 Δημήτριος Σαλαμίνα ΣτάδιοΠένταθλο
5 Διογένης Έφεσος Σαλπιγκτές 

 

 

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης