Μάϊος : πρόσωπα και γεγονότα

                                        

αμνηστία

      Διεθνή Αμνηστία

    Η Διεθνής Αμνηστία είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται για την προστασία των αναγνωρισμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ξεκίνησε τη δράση της το 1961 και σήμερα αριθμεί περισσότερα από 3 εκατομμύρια υποστηρικτές σε 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και της Ελλάδας. Το 1977 τιμήθηκε με Νόμπελ Ειρήνης <<για τη συνεισφορά της στην εξασφάλιση της ελευθερίας , της  δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της ειρήνης στον κόσμο>>.

μαης

                Εργατική Πρωτομαγιά

   Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών . Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της αιματοβαμμένης εξέγερσης των  εργατών του Σικάγου . τον Μάη  του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας . Η μέρα έχει θεσπιστεί ως αργία και όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

 

 καπνισμα

 

                    Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

  Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαΐου , με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Υγείας για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές  συνέπειες του καπνίσματος . Σύμφωνα με το που , το κάπνισμα αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους  πρόωρου θανάτου . Σκοτώνει κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια ανθρώπους  , από τους οποίους οι 600.000 είναι παθητικοί καπνιστές . Αν δεν αλλάξει κάτι , μέχρι το 2030 θα σκοτώνονται 8 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο . Η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος έχει καθιερωθεί με στόχο να ενημερώσει  τον κόσμο για τα παραπάνω , αλλά και για να προτρέψεις τις κυβερνήσεις να λάβουν πιο αυστηρά  μέτρα  κατά του καπνίσματος . Παρατηρήθηκε πως στην Ελλάδα το ποσοστό των νέων και ενήλικων ανδρών καπνιστών μειώθηκε από το 61,9% του 2010,στο 46,4% φέτος . Αντίστοιχα στις γυναίκες , ποσοστό παραμένει το 30% των εφήβων , ηλικίας 12 έως 18 ετών , έχουν δοκιμάσει τσιγάρο και το 10% δηλώνουν καπνιστές.

 

world-telecommunication-day

Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας

 Στις 17 Μαΐου κάθε χρόνο εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας, σε ανάμνηση της ίδρυσης αυτή τη μέρα του 1865 της Παγκόσμιας Τηλεγραφικής Ένωσης που σήμερα ονομάζεται Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση.Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου του 1844, όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα.Σήμερα, η Παγκόσμια Τηλεπικοινωνιακή Ένωση είναι ένας διεθνής οργανισμός που κινείται εντός του ΟΗΕ και δίνει περισσότερο έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο Ίντερνετ, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το «ψηφιακό χάσμα».

 

 

πεταλουδα

Το σύνδρομο της πεταλούδας

Edward_Lorenz

Έντουαρντ Λόρεντζ
1917 – 2008

Αμερικανός μετεωρολόγος, που ανέπτυξε τη «θεωρία του χάους» και εισήγαγε τον όρο «το σύνδρομο της πεταλούδας». Οι ανακαλύψεις του άνοιξαν τον δρόμο σε ένα νέο πεδίο έρευνας με μεγάλο αντίκτυπο, όχι μόνο στα Μαθηματικά, αλλά και στη Βιολογία, στη Φυσική, ακόμη και στις Κοινωνικές Επιστήμες.

Ο Έντουαρντ Λόρεντζ (Edward Lorenz) γεννήθηκε στις 23 Μαΐου 1917 στο Γουέστ Χάρτφορντ του Κονέκτικατ. Σπούδασε μαθηματικά στο κολέγιο Ντάρμουθ του Νιου Χαμσάιρ και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε ως μετεωρολόγος στο Στρατό και μετά την αφυπηρέτησή του αποφάσισε να σπουδάσει Μετεωρολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). «Ως παιδί πάντα με ενδιέφερε να κάνω πράγματα με τους αριθμούς και με ενθουσίαζαν οι αλλαγές του καιρού», έγραψε στην αυτοβιογραφία του.

Τη δεκαετία του ’60, ως καθηγητής στο ΜΙΤ, μέσα από μετεωρολογικά μοντέλα που ανέπτυξε, υποστήριξε την άποψη ότι τα μικρά γεγονότα και οι αλλαγές σε ένα σύστημα όπως η ατμόσφαιρα, μπορούν να οδηγήσουν σε τεράστιες αλλαγές. Τεκμηρίωσε την άποψή του αυτή το 1972 στην περίφημη μελέτη του «Προβλεψιμότητα: Μπορεί η κίνηση των φτερών μιας πεταλούδας στη Βραζιλία, να προκαλέσει τυφώνα στο Τέξας;».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο Λόρεντς έβαλε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Καρτεσιανού σύμπαντος και άνοιξε το δρόμο σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν τρίτη επιστημονική επανάσταση στον 20ό αιώνα, μετά τις θεωρίες της σχετικότητας και της κβαντοφυσικής, καθώς απέδειξε ότι συγκεκριμένα ντετερμινιστικά συστήματα έχουν προβλέψιμα όρια. Το 1991 τιμήθηκε με το βραβείο Κιότο «για την καθοριστική επίδρασή του σε ένα ευρύ πεδίο της βασικής επιστήμης, που επέφερε τις πιο δραματικές αλλαγές στην άποψη της ανθρωπότητας για τη φύση από την εποχή του Νεύτωνα».

Ο Λόρεντζ ήταν δεινός πεζοπόρος και χιονοδρόμος μέχρι τα βαθιά γεράματά του και πάντα κοντά στην επιστήμη του. Ο σπουδαίος αυτός επιστήμονας έφυγε από τη ζωή στις 16 Απριλίου 2008, χτυπημένος από την επάρατη νόσο.

Στα Μαθηματικά και τη Φυσική, η Θεωρία του Χάους μελετά τη συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών δυναμικών συστημάτων, τα οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες παρουσιάζουν το φαινόμενο που είναι γνωστό ως χάος. Χαρακτηρίζεται κυρίως από ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες (γνωστή και ως φαινόμενο της πεταλούδας) και ακολούθως από μη περιοδικότητα.

πουσκιν

Ο μεγαλύτερος ποιητής της Ρωσίας : Αλέξανδρος Πούσκιν

Ο Αλεξάνδρος Πούσκιν ήταν Ρώσος λογοτέχνης, ο μεγαλύτερος ποιητής της Ρωσίας που θεωρείται και ο δημιουργός της νεότερης ρωσικής λογοτεχνίας και γνωστός φιλέλληνας. Ο Πούσκιν αποφοίτησε και διορίστηκε στο Υπουργείο των Εξωτερικών. Πολλά ποιήματα που έγραψε ο Πούσκιν στα χρόνια 1817-1820 συντίθενται από παιχνιδιάρικους στίχους, εκφράζοντας, άλλα από αυτά ήρεμα αισθήματα και άλλα ισχυρά πάθη, όπως το ποίημα Ο θρίαμβος του Βάκχου. Η λογοκρισία των έργων του –την οποία σύμφωνα με την υπόσχεσή του ασκούσε προσωπικά ο τσάρος- ήταν πολύ πιεστική και η παρακολούθηση της αστυνομίας πολύ στενή. Ο Ζωρζ ντ’ Αντές (Georges d’Anthès) ήταν Γάλλος εμιγκρέ, αξιωματικός της φρουράς στην Αγία Πετρούπολη. Γνωρίστηκε με το ζεύγος Πούσκιν και φλέρταρε αρκετά φανερά την Ναταλία. Ο Πούσκιν απείλησε τον ντ’ Αντές και τότε ο τελευταίος παντρεύτηκε την αδελφή της Ναταλίας, Εκατερίνα Γκοντσάροβα. Οι φήμες όμως και τα ανώνυμα γράμματα δεν σταματούσαν, με συνέπεια να γράψει ο ποιητής ένα προσβλητικό γράμμα στον θετό πατέρα του ντ’ Αντές, τον Ολλανδό επιτετραμμένο βαρώνο Heeckeren.Η μονομαχία που ακολούθησε ήταν η τελευταία από τις πολυάριθμες του Πούσκιν. Τραυματίστηκε στο στομάχι και σε δύο μέρες πέθανε.

 

 

αντικυθηρα

Ο πρώτος υπολογιστής της Ανθρωπότητας ήταν ελληνικός

 Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του νησιού Αντικύθηρα μεταξύ Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 μ.Χ. και του 100 π.Χ. Ο μηχανισμός ανακαλύφθηκε το 1900 σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρων και βρίσκεται σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Στις 17 Μαΐου 1902 ο αρχαιολόγος και διευθυντής του Μουσείου Βαλέριος Στάης πρόσεξε ότι ένα από τα ευρήματα είχε έναν οδοντωτό τροχό ενσωματωμένο και εμφανείς επιγραφές με αστρονομικούς όρους. Ο μηχανισμός αυτός είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια και είναι φτιαγμένος από μπρούτζο σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία του υποστηρίζει ότι ήταν ένας αναλογικός υπολογιστής σχεδιασμένος για να υπολογίζει τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων. Ο μηχανισμός αυτός έδινε τη θέση του ήλιου και της σελήνης καθώς και τις φάσεις της σελήνης. Μπορούσε να εμφανίσει τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης βασιζόμενος στον βαβυλωνιακό κύκλο. Τα καντράν του απεικόνιζαν επίσης τουλάχιστον δύο ημερολόγια, ένα αιγυπτιακό και ένα ελληνικό, που ήταν και το κοινό «επιστημονικό» ημερολόγιο της ελληνιστικής εποχής.

 

ρω

Η Θρυλική «κυρά της Ρω»

 Η Κυρά της Ρω που το πραγματικό της όνομα ήταν Δέσποινα Αχλαδιώτη, υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής και επί 40 χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη Δύση του ηλίου. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1975), το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Ρόδου, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους φορείς. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έστειλε ναυτικό άγημα και αντιπροσωπεία του ΓΕΝ στο Καστελόριζο όπου, στις 23 Νοεμβρίου 1975, της απένειμε το μετάλλιο για την πολεμική περίοδο 1941-1944 για τις «προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της». Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, σε νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου του 1982.

 

 

βεγγος

Ο «καλός μας άνθρωπος»

 Ο Θανάσης Βέγγος είχε γεννηθεί στις 29 Μαΐου του 1927 στον Πειραιά. Ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Είχε παίξει σε 126 ταινίες, σε 52 από τις οποίες ως πρωταγωνιστής και είχε σκηνοθετήσει ακόμη επτά ταινίες. Ο Θανάσης Βέγγος είχε τιμηθεί με πολλά βραβεία συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Α’ Ανδρικού Ρόλου καθώς και ειδικά βραβεία για το σύνολο του έργου του. Η Ελλάδα βυθίστηκε στη θλίψη στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Θανάση Βέγγου ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 3 Μαΐου του 2011.

Από  τις μαθήτριες  Κωνσταντίνα  Παπαγεωργίου  και  Ελένη   Χριστοπούλου

ΜΑΙΟΣ  Ο  ΜΗΝΑΣ  ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

ΜΑΙΟΣ

Ετυμολογία Μαίου

Ο τρίτος μήνας του έτους ονομάστηκε Maius για να τιμήσει την Μαία , μητέρα του Θεού Ερμή , μιας και την πρώτη μέρα αυτού του μήνα γίνοταν γιορτή προς τιμήν της .Η Μαία λατρευόταν από τους Ρωμαίους ως Θεάπροστάτιδα της Τιμής και του Σεβάσμου. Maius σημαίνει <<της Μαίας>>

Γιορτάζουν τον Μάιο

Ροδόπη,Ειρήνη,Αναστάσιος,Ανέστης,Εφραίμ,Πασχάλης,Λάμπρος,Στασινός,Στασινή,Γεώργιος,Γεωργία,Ραφαήλ,Θεοχάρης,Θε-ολόγος,Χριστόφορος,Ησαίας,Ζωή,Πηγή,Αργύρης,Ολυμπία,Θε-όδωροσ,Θωμάς,Αριστοτέλης,Ιουλία,Μαριλένα,Λυδία,Ελένη,Κω-νσταντίνα,Κωνσταντίνος,Νάντια,Αιμίλιος,Φωτεινή,Δημήτρης.

Παρομίες για το μήνα Μάιο

  Μάης άβρεχος,μούστος άμετρος .ο Μάης φτιάχνει τα σπαρτά και ο Μαής τα χαλάει. Τον Μάη κρασί μην πίνετε κι ύπνο μην αγαπάτε .Το Μάη βάζε εργάζετες κι ας είναι κι ακαμάτες.Το Μάη εγεννήθηκα και μάγια δε φοβούμαι.

Το τραγούδι του μήνα Μάιου

Στίχοι—>Ερρίκος Θαλασσινός

Μουσική–>Γιώργος Χατζηνάσιος

Πρώτη εκτέλεση–> Αντώνης Καλογιάννης

Τα λόγια ήτανε καλά

καλά και τιμημένα

μαλαματένιος ο σταυρός

χωρίς καδένα

Άνοιξε το παράθυρο να μπει

δροσιά να μπει του Μάη

εμείς για αλλού κινησαμε για αλλού

και αλλού η ζωή μας πάει

Οι βέρες ήτανε χρυσές

χρυσές κι οι αλυσίδες

που δέσανε τα νιάτα μας

πως δεν τις είδες

ΜΟΥΣΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Το διεθνές συμβούλιο μουσείων (ICOM),επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία,όρισε από το 1977 τη 18η Μαίου ως διεθνή ημέρα μουσείων.Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι <<να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών,με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς>>.

ΑΛΩΣΗ

560 από τα χρόνια από την άλωση της Πόλης

Η  Πόλη  εάλω

Στις 29 Μαίου 1453 γράφτηκαν οι τελευταίες λέξεις στην Ιστορία του Βυζαντίου ,με τη βασιλεύουσα να υποκύπτει στην οθωμανική πολιορκίας.Ο τελευταίος , όπως έδειξε η ιστορία , αυτοκράτορας του Βυζαντίου Κων/νος Παλαιολόγος και σύσσωμοι οι Κωνσταντινουπολίτες αντιστάθηκαν και πάλεψαν γενναία για την υπεράσπιση της πόλης,πεπεισμένοι ότι θα αποφύγουν και αυτόν τον εχθρό,κατι όμως που στάθηκε αδύνατο καθώς ο Οθωμανικός στρατός υπερτερούσε κατα πολύ του Βυζαντίνου.Το υψηλό φρόνημα σιγά-σιγά κλονίστηκε και τα σημάδια της ανελέητης πολιορκίας άρχισαν να γίνονται αισθητά.Έτσι κυλούν οι μέρες ως τις 21 Μαίου,όπου ο Μωάμεθ ο Πορθητής προτείνει στον Κων\νο να παραδώσει την Πόλη.Αυτός αρνείται και από το σημείο αυτό για οκτώ μέρες τα τούρκικα κανόνια βάλλουν ακατάπαυστα τα τείχη της Πόλης,ώσπου τα ξημερώματα της 29ης Μαίου ο ήλιος ανατέλλει για τελευταία φορά στη Βασιλεύουσα.

                      Από τις μαθήτριες του  Β4    ->Γεωργία ΘανάσουλαΠαναγιώτα ΓιαννακοπούλουΧριστίνα Θεοδωρακοπούλου

                                                  τσαικο

 

Oμουσικοσυνθετης  της  <<λιμνης  των  κυκνων>>

Ο Πιορτ Ιλιτς  Τσαικοφσκι γεννηθηκε στις 7 Μαιου  το 1840 ηταν ρωσος συνθετης της ρομαντικης εποχης.Οσο το υφος του διευρυνοταν,ο τσαικοφσκι  εγραψε μουσικη σε ενα μεγαλο φασμα ειδων,συμπεριλαμβανομενων συμφωνιας,οπερας,μπαλετου,οργανικης μουσικης,δωματιου και τραγουδιου.Εγραψε μερικα απο τα πιο δημοφιλη ορχηστρικα και θεατρικα μουσικα εργα στο συνχρονο κλασικο ρεπερτοριο,οπως τα μπαλετα.Η λιμνη των κυκνων,Η Ωραια κοιμομενη και ο καρυοθραυστης, η ουβερτουρα 1812,το πρωτο κοντσετο για πιανο,επτασυμφωνιες και η οπερα Ευγενιος Ονεγκιν.

Ο Τσαικοφσκι γεννηθηκε σε μια μεσοαστικη οικογενεια.Η Εκπαιδευση που ελαβε προετοιμασε για δημοσιο υπαλληλο παρα την πρωιμη μουσικη αναπτυξη που ειχε επιδειξει.Εναντια στισ επιθυμιες της οικογενειασ του που αποφασισε να ακουλουθησει καριερα στη μουσικη και το 1862 μπηκε στο Ωδειο της Αγιας Πετρουπολης,απο οπου αποφοιτησε το 1865.Αυτη η τυπικη εκπαιδευση με πολλεσ επιρροες απο τη δυση, τον ξεχωρισε απο τη συγχρονη του εθνικιστικη κινηση, υλοποιημενη απο μια ομαδα νεαρων ρωσων συνθετων γνωστοι ως , Ηομαδα των πεντε.Τιμηθηκε απο τον Τσαρο, του χορηγηθηκε ισοβια συνταξη και εγκωμιαζοταν στα μουσικα Μεγαρα ολου του κοσμου.Ο ξαφνικος θανατος σε ηλικια 53 ετων αποδιδεται γενικα σε χολερα αλλα καποιοι τον αποδιδουν σε αυτοκτονια.

 

 

 λουκας

 

Ο επιτυχημενος σκηνοθετης επιχειρηματιας…

Ο Τζορτζ Λουκας γεννηθηκε το 1944 στο μοντεστο της καλιφορνια.Ειναι ενας υποψηφιος για “Οσκαρ Αμερικανος σκηνοθετης σεναριογραφος παραγωγος κινηματογραφικων ταινιων και ιδρυτης\προεδρος της εταιρειας Lucasfilm.Εχει γινει γνωστος απο την δημιουργια των StarWars και του Indianajones.Σημερα οΤζορτζ Λουκας ειναι ενας απο τους πιο επιτυχημενους οικονομικα παραγωγος και σκηνοθετης περιουσια που φτανει στα 3 δισεκατομμυρια δολαρια και θεωρειται απο μερικουσ περισσοτερο επιχειρηματιας παρα κινηματογραφιστης.

 Από  τον  μαθητή  του Β4  Φώτη  Θανάσουλα

MP153

Ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική

Ο Χριστόφορος Κολόμβος ήταν Ιταλός θαλασσοπόρος χαρτογράφος , ναύαρχος και αντιβασιλιάς, διάσημος επειδή ανακάλυψε την Αμερική το 1492. Είχε τη βεβαιότητα οτι η Γη είναι σφαιρική και έτσι άρχισε να μελετά το ενδεχόμενονα φτάσει στην Απω Ανατολή, που αποτελούσε εκείνη την εποχή ένα στόχο μεγάλου ενδιαφέροντος, λόγω του μυθικού πλούτου της.Το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου ξεκίνησε στης 3 Αυγούστου του 1492.Τα επόμενα χρόνια ο Κολόμβος πραγματοποίησε , πάντα για λογαριασμό των βασιλέων της Ισπανίας, ακόμη τρία ταξίδια. Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην αφάνεια και πέθανε στο Βαγιαδολίδ στις 20 ΜαΪου 1506.

 

 

MP154

Μπόμπ Ντίλαν : Ο τραγουδιστής της διαμαρτυρίας

Ο Ρόμπερτ Άλεν Ζίμερμαν γεννήθηκε στις 24 Μαϊου 1941 στο Ντουλούθ της Μινεσότα και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη Μουσική. Το 1959 φοίιτησε στο Πανεπιστήμια της Μινεάπολης . Εκεί άκουσε για πρώτη φόρα την Μουσική του φολκ θρύλου Γούντι Γκάθρυ, έγινε λάτρης του και αποφάσισε να τον συναντήσει. Για το σκόπο αυτο παράτησε τις σπούδες του και έφτασε στη Νέα Υόρκη , την μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος που μπορούσε να συναντάσει το ίνδαλματου. Εκεί μετονομάστηκε σε Μπόμπ Ντίλαν . Ακολούθησε μια λάμπρή πορεία και έχει φτάσει να θεωρείταιένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους τραγουδοποιούς. Η μουσική του συνδέεται με την άρνηση , τη διαμαρτυρία , την αμφισβήτηση του κατεστημένου πολιτικολυ και κοινωνικού και ο Ντίλαν καθιερώνεται ως σύμβολο της ροκ.

 

MP155

Ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην Ελληνική τηλεόραση

Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος (15 Νοεμβρίου 1920 – 5 Μαϊου 1999) ήταν Έλληνας ηθοποιός. Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του νέου θεάτρου. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην ελληνική τηλεόραση , στο μονόπρακτο. Αυτός και το παντελόνι τούτου Ιάκωβου Καμπανέλλη , το 1966. Από του πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν αυτός του αυστηρού καθηγητή στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίγη Νόμος 4000 και αργότερα , με σειρές , όπως »Εκμέκ παγωτό» , στην ιδιοτική τηλεόραση. Γεωωήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε στη Νομική σχολή Αθηνώνκαι στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεατρου και του Θεατρου Τέχνης  του Κουν. το 1956 ίδρύσε μαζί με τη Μαρία Αλκαίου το νέο Θέατρο και το 1993 το Σύγχρονο θέατρο. Το 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα από το Παρίσι και συνεργάστηκε με διάφορους ιδιωτικούς θιάσους  , καθώς επίσης και με το Κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος . Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ παράλληλα δίδαξε στις δραμματικές σχολές του Εθνκού Θεάτρουκαι του Θεάτρου τέχνης. Τα τελευταία χρόνια ήταν διευθυντής εργαστηρίου υποκριτικής τέχνης για νέους ηθοποιούς . Απεβίωσε στην Αθήνα το 1999 από καρδιαναπνευστική ανακοπή στη Γενική κλινική Αθηνών , λόγω υποκεφαλικού κατάγματος του αριστερού μηριαίου που υπέστη απόπτώση . Η κηδεία του έγινε στο Ά Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια από την μαθήτρια της Β’ Τάξης Πανταζοπούλου Ευαγελία

MP186

Ευρωπαϊκή ημέρα αφιερωμένη στα πάρκα

Στις 24 Μαΐου γιορτάζεται κάθε χρόνο η ευρωπαϊκή ημέρα πάρκων που διοργανώνεται από την Europarc, την Ομοσπονδία των Εθνικών Δρυμών και Πάρκων της Ευρώπης. Στην Ευρώπη, το δρόμο για τη προστασία φυσικών περιοχών μέσω της ανακήρυξής τους σε εθνικά πάρκα χάραξε η Σουηδία, όπου, την 24η Μαΐου 1909, ιδρύθηκαν ταυτόχρονα τα πρώτα εννέα εθνικά πάρκα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το παράδειγμα της Σουηδίας ακολούθησαν σταδιακά μέσα στον 20ο αιώνα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σιγά-σιγά τα εθνικά πάρκα εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 MP187

Γκούφυ : ο κολλητός του Μίκυ Μάους

Ο κολλητός του Μίκυ Μάους, ο Γκούφυ πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη με το όνομα Ντίπι Ντόγκ στις 25 Μαΐου 1932, σε  μία ταινία με το τίτλο << Mickey’s Revue >>. Τα επόμενα χρόνια ο Γκούφυ είναι πλέον ένας από τους σταρ της Ντίσνεϊ, επισκιάζοντας ακόμη και τον Μίκυ, που γίνεται το καλό παιδί και δεν εμπνέει τους καρτουνίστες. Αντίθετα, ο συνδυασμός της αδεξιότητας του Γκούφυ και της ηττοπάθειας του Ντόναλντ δημιούργησε ένα εκρηκτικό δίδυμο, που σκορπά άφθονο γέλιο.

 

 MP188

 

Η σονάτα του σεληνόφωτος

Ο Γιάννης Ρίτσος ήταν Έλληνας ποιητής. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα συμπληρώνουν το έργο του. Το 1921 άρχισε να συνεργάζεται με την << Διάπλαση των Παίδων >>. Συνείσφερε επίσης ποιήματα στο φιλολογικό παράρτημα της << Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας >> του Πυρσού. Το 1934 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο << Τρακτέρ >>, ενώ ξεκίνησε να δημοσιεύει στον << Ριζοσπάστη >> τη στήλη << Γράμματα για το Μέτωπο >>. Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του. Το 18935 κυκλοφορούν οι <<Πυραμίδες>>, το 1936 ο <<Επιτάφιος>> και το 1937 <<Το τραγούδι της αδελφής μου>>. Έλαβε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ κατά το χρονικό διάστημα 1948-1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά. Συγκεκριμένα συλλαμβάνεται τον Ιούλιο του 1948 και εξορίζεται στη Λήμνο, κατόπιν στη Μακρόνησο ( Μάιος 1949 ) και το 1950στον Άγιο Ευστράτιο. Μετά την απελευθέρωση του τον Αύγουστο του 1952 έρχεται στην Αθήνα και προχωρεί στην ΕΔΑ. Το 1954 παντρεύεται με τη παιδίατρο Γαρυφαλιά  (Φαλίτσα) Γεωργιάδη κι ένα χρόνο αργότερα γεννιέται η -μοναδική- κόρη τους Ελευθερία (Έρη). Το 1956, τον ίδιο χρόνο δηλαδή, τιμήθηκε με το ‘Α Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη <<Για τη Σονάτα του Σεληνόφωτος>>.

Το 1968 προτάθηκε για το βραβείο Νόμπελ το οποίο δεν πήρε διότι θεωρήθηκε στρατευμένος ποιητής ( δηλαδή ήταν μέλος του ΚΚΕ ). Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1977 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνη.

Επιμέλεια από την  μαθήτρια της  Β’ Τάξης  Πετροπούλου  Νίνα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top