Φεβρουάριος : πρόσωπα και γεγονότα

παπαντω

Ο πρίγκιπας του νεοελληνικού λόγου

          Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου ήταν Έλληνας λογοτέχνης. Γεννήθηκε στη Γρανίτσα Ευρυτανίας το Φεβρουάριο του 1877 και πέθανε στην Αθήνα το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου 1940 από συγκοπή καρδιάς μέσα σε τραμ. Τελείωσε το γυμνάσιο και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών την οποία δεν τελείωσε ποτέ. Παράλληλα σπούδασε ζωγραφική. Αφοσιώθηκε από νωρίς στη δημοσιογραφία που ήταν το μεγάλο του πάθος και διέπρεψε ως πολιτικός αρθρογράφος, χρονογράφος και συγγραφέας τεχνοκριτικών άρθρων.                             Τον 1912 έως το 1917 γίνεται Νομάρχης στη Ζάκυνθο, στην Καλαμάτα και άλλες πόλεις από την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ως νομάρχης Καλαμάτας έδωσε εντολή να φυτευτούν δέντρα στο κάστρο της Καλαμάτας κι ήταν αυτός που διαμόρφωσε το κάστρο σε αλσύλλιο. Το 1919 διορίζεται διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου παρέμεινε 20 χρόνια. Το 1923 έλαβε το Αριστείον των Γραμμάτων και Τεχνών και το 1983 έγινε ακαδημαϊκός στην Έδρα της Λογοτεχνίας, οπότε και εκφώνησε τον εισιτήριο λόγο του για τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο στη δημοτική γλώσσα.Τον χαρακτήρισαν «πρίγκιπα του νεοελληνικού λόγου», αφού αποτύπωσε στο χαρτί την ελληνική επαρχία, με έμφαση στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Υπηρέτησε όλα τα είδη του λόγου. Ιδιαίτερη ήταν η επίδοση του στο δοκίμιο και την κριτική. Η απλότητα και λιτότητα της ορεινής ζωής και το τοπίο της Ευρυτανίας, ιδιαίτερης πατρίδας του, έπλασαν τη φαντασία του και πλάτυναν τις διαστάσεις της διαστάσεις της πνευματικής του προσφοράς. Τέλος αξίζει να σημειωθεί, ότι έγραψε το αναγνωστικό για τη Γ τάξη του Δημοτικού «Τα ψηλά βουνά» με το οποίο έμαθαν γράμματα χιλιάδες ελληνόπουλα.

μπατμαν

Μπάτμαν και Ρόμπιν Comics

Ο Μπάτμαν πραγματικό όνομα Μπρούς Γουέιν δηλαδή Άνθρωπος Νυχτερίδα είναι φανταστικός χαρακτήρας βιβλίων κόμικς. Δημιουργήθηκε από τους Μπόμπ Κέιν (Bob Kane) και Μπιλ Φίγκερ (Bill Finger) αν και μόνο ο πρώτος αναγνωρίζεται επισήμως σαν δημιουργός του. Η πρώτη εμφάνιση του Μπάτμαν έγινε στο τεύχος 27 του περιοδικού Detective Comics τον Μάιο του 1939. Μαζί με τον Σούπερμαν (Superman) αποτελούν τους πρώτους υπερήρωες και είναι από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες ιστοριών κόμικς. Ο Μπάτμαν δεν διαθέτει καθόλου υπερδυνάμεις απλώς είναι γυμνασμένος, έξυπνος και εκπαιδευμένος σε διάφορες πολεμικές τέχνες. Ακόμα έχει στην κατοχή του γκάτζετς που τα χρησιμοποιεί εναντίον των κακών. Ο πρώτος Ρόμπιν δημιουργήθηκε στην πιο αθώα (όχι για πολύ) εποχή των 40s, ένα μόλις χρόνο μετά την πρώτη εμφάνισή του ίδιου του Μπάτμαν. Στα 70+ χρόνια της κομιξικής κληρονομιάς της μυστικής ταυτότητας του Ρόμπιν, την χαρακτηριστική μάσκα ντόμινο έχουν φορέσει 7 σημαντικοί χαρακτήρες που έχουν υπηρετήσει σαν βοηθοί η παρτενέρ του Μπάτμαν της κάθε περιόδου. Ο Μπάτμαν πάντα θα χρειάζεται έναν Ρόμπιν για να τον κρατά ισορροπημένο και να τον εμποδίζει να κυλάει σε σκοτεινά μονοπάτια. Να του θυμίζει τι είναι αυτό για το οποίο πολεμάει.

 

τζορνταν

Ένας «ιπτάμενος» μπασκετμπολίστας

Γεννημένος στις 17 Φεβρουαρίου του 1963 στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, ο Michael (Jeffrey) Jordan  είναι ως τώρα ο διασημότερος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών. Με την βοήθεια του  “Air Jordan” (όπως συνήθιζαν να τον αποκαλούν) το NBA και το basketball σαν άθλημα έγιναν διάσημα την δεκαετία ’80 και ’90. Έχει στο ενεργητικό του δύο χρυσά ολυμπιακά μετάλλια (Los Angeles 1984 και  Barcelona 1992) και έχει κερδίσει 6 φορές στο  NBA με τηn φανέλα των  Chicago Bulls. Ύστερα από μια μικρή διακοπή στο μπάσκετ  Baseball ο  Michael Jordan επανέρχεται στους  Chicago Bulls  και αργότερα στους  Washington Wizards όπου θα τερματίσει την  καριέρα του το 2003.

Το  άρθρο  επιμελήθηκαν  οι  μαθητές του  Β5  τμήματος :  Δημήτριος  Χηνόπουλος , Στέφανος  Τζώρτας  και Τσολαρίδης  Ευστάθιος

 

λιδακης

Μανώλης  Λιδάκης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1961 και άρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Έχει μουσικές του σπουδές στην κιθάρα, τα πνευστά και στη θεωρία της μουσικής . Το 1983, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, «Μετά Από Σένα».  Το 1988, υπογράφει συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρεία . Τα επόμενα χρόνια, ακολουθεί πληθώρα συνεργασιών και κυκλοφορίες δίσκων με μεγάλη απήχηση στο κοινό, οι οποίοι τον καθιέρωσαν ως έναν εκπρόσωπο του λεγόμενου μοντέρνου έντεχνου και του λαϊκού ελληνικού τραγουδιού. Έχει καταπιαστεί και με την κρητική μουσική, διασκευάζοντας διάφορα παλιά ριζίτικα και άλλα κρητικά τραγούδια.

 

 

        μιχαηλ αγγελος

                   

Ο Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι, ( 6 Μαρτίου 1475 - 18 Φεβρουαρίου 1564 ) νωστός περισσότερο ως Μιχαήλ Άγγελος, ήταν γλύπτηςζωγράφοςαρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης. Σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στην ιστορία της τέχνης .  Η σορός του εναποτέθηκε σε μία σαρκοφάγο στην Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στη Ρώμη, αλλά μετά από λίγες ημέρες, ο ανηψιός του, Λιονάρντο Μπουανόρι, οργάνωσε την κλοπή της, μεταφέροντας το λείψανο στην Santa Croce της Φλωρεντίας, εκπληρώνοντας σχετική επιθυμία του ίδιου του Μιχαήλ Άγγελου. Στα δημοφιλέστερα έργα του ανήκουν οι νωπογραφίες που φιλοτέχνησε για το Παπικό παρεκκλήσιο του Βατικανού (Καπέλα Σιξτίνα), το άγαλμα του Δαβίδ και η Πιετά (αποκαθήλωση) στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη.

 λινκολν

         

Ο Αβραάμ Λίνκολν (12 Φεβρουαρίου 1809 –15 Απριλίου 1865) ήταν ο 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Γεννήθηκε στο Χότζβιλ του Κεντάκυ και ήταν γιος τού αγρότη Τόμας Λίνκολν και της βαθύτατα θρησκευόμενης Νάνσυ Χανκς. Η μητέρα του πέθανε όταν αυτός ήταν 9 χρονών και γι” αυτό ο πατέρας του παντρεύτηκε την Σάρα Μπους Τζόνστον, η οποία ουσιαστικά τον υιοθέτησε. Από μικρή ηλικία άρχισε να εργάζεται ως αγρότης, ενώ ταυτόχρονα διάβαζε εντατικά για να τελειοποιήσει τη μόρφωσή του. Στην ηλικία των 28 ετών ασχολήθηκε με την δικηγορία και σε επαγγελματικό επίπεδο ενώ ο 1844 έγινε αρχηγός του κόμματος των Ουίγων. . Επανήλθε στην πολιτική σκηνή το 1854, όταν ιδρύθηκε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμακαι τέθηκε επί τάπητος το θέμα της δουλείας. Με πύρινους λόγους κατά της δουλείας κατάφερε να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου και να αναδειχτεί σε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της εποχής. Το 1860 έθεσε υποψηφιότητα για τον προεδρικό θώκο, τον οποίο και κέρδισε παρ” όλο που στις νότιες πολιτείες δεν κατόρθωσε να επιβληθεί. Στο μήνυμα προς τον αμερικανικό λαό, τον Μάρτιο του 1861, διακήρυξε πως προσωρινά η δουλεία θα συνεχιζόταν αλλά δεν θα επεκτεινόταν.  Τον Απρίλιο του 1861 ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Το 1864, ύστερα και από τις συνεχείς νίκες του στρατού, εκλέχτηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών με ποσοστό 55%. Τέλος στις 14 Απριλίου 1865, ενώ παρακολουθούσε μια θεατρική παράσταση δολοφονήθηκε

Επιμέλεια  άρθρου  από  τις μαθήτριες του  Β5  Σκοτάδη Αναστασία  και Σταθοπούλου  Ολυμπία

 

κουν

 

         Κάρολος  Κουν: γεννημένος για να σκηνοθετεί

Ο Κάρολος Κουν,(Προύσα 13 Σεπτεμβρίου 1908 – Αθήνα 14 Φεβρουαρίου 1987) ήταν κορυφαίος  Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης. φοίτησε στη Ροβέρτειο  Σχολή της Κωνσταντινούπολης και σπούδασε αισθητική στο Πανεπιστήμιο της  Σορβόννης. Η πρώτη του  εμφάνιση  ως  σκηνοθέτης  ήταν  στο  Τέλος  του ταξιδιού  του  Σέριφ  και  με   μαθητές   του, από  το  Κολλέγιο,  παρουσίασε έργα  του  Αριστοφάνη (Όρνιθες, Βάτραχοι, Κύκλωπας, Πλούτος) και του  Σαίξπηρ (Όνειρο θερινής Νυκτός).  Ίδρυσε τη  Λαϊκή Σκηνή και συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους.         Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης. Επίσης το ίδιο έτος (1942) ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου του, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιάς. Από το 1957 ανεβάζει αρχαίο δράμα. Αρχικά στο θέατρό του παρουσίασε τον Πλούτο και το 1959 τους Όρνιθες του Αριστοφάνη, που θεωρήθηκε παράσταση-σκάνδαλο λόγω της πρωτοποριακής της μορφής. Τέλος, το 1984 το ελληνικό κράτος παραχώρησε έναν χώρο στην Πλάκα, για την ανέγερση του θεάτρου Κ. Κουν.                               

 

τζομπς

 

         Στιβ Τζόμπς ο ιδρυτής  της apple

 

Ο Στίβεν Πωλ Τζομπς ( 24 Φεβρουαρίου 1955 - 5 Οκτωβρίου 2011) ήταν μια από τις πιο γνωστές προσωπικότητες στον χώρο της τεχνολογίας, ένας εκ των δύο συνιδρυτών, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Apple και πρώην πρόεδρος της Pixar (μέχρις ότου εξαγοράστηκε από τη Disney, στης οποίας το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρούσε θέση και της οποίας ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος). Έχει χαρακτηριστεί ως οραματιστής στον χώρο των υπολογιστών και πολλές ιδέες του άλλαξαν τον τρόπο που οι καταναλωτές χρησιμοποιούν την ψηφιακή τεχνολογία. Ήταν από τους πρώτους που συνέλαβαν την ιδέα του οικιακού προσωπικού υπολογιστή. Ο Στηβ Τζομπς πέραν των άλλων ήταν και ποιητής. Μερικά από τα πιο γνωστά αποφθέγματα είναι :

Θα μπορούσα να ανταλλάξω όλη μου την τεχνολογία για ένα απόγευμα με τον Σωκράτη.

Να μείνετε αχόρταγοι , να κάνετε την τρέλα σας (από ομιλία του στους απόφοιτους του  Στάνφορντ , το 2005)

Δεν μπορείς να ρωτάς τους πελάτες τι θέλουν και μετά να προσπαθείς να το φτιάξεις. Μέχρι να το φτιάξεις , θα θέλουν κάτι άλλο.

 

 

κολοκοτρωνης

               Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ως απεσταλμένος  της  στην Μάνη  σήκωσε  τη σημαία της  Επανάστασης  στην  Καλαμάτα στις 23 Μαρτίου 1821. Πρωταγωνίστησε σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις του αγώνα, όπως στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821. Στη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου ο ίδιος και ο γιός του συνελήφθησαν  και φυλακίστηκαν στο Ναύπλιο. Ο Κολοκοτρώνης αποφυλακίστηκε για να αντιμετωπίσει τον Ιμπραήμ. Χωρίς πολυάριθμο στρατό ξεκίνησε και πάλι τον κλεφτοπόλεμο. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης πέθανε μια νύχτα του 1843 από εγκεφαλικό επεισόδιο , επιστρέφοντας από γλέντι  στα βασιλικά ανάκτορα.

Το  άρθρο  επιμελήθηκαν οι μαθητές του Β5  :   ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΝΕΛΛΑ   ΤΣΙΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

δαρβινος


Ο Δαρβίνος και η θεωρία της εξέλιξης

Ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος  γεννήθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1809 ήταν Άγγλος, συλλέκτης και γεωλόγος, ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης. Η θεωρία της εξέλιξης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της βιολογίας. Ο Δαρβίνος ανέπτυξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη φυσική ιστορία όταν σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μετά θεολογία στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Είχε πολύ καλή επίγνωση του γεγονότος ότι πολλοί είχαν τιμωρηθεί αυστηρά για τέτοιες “αιρετικές” ιδέες, όμως, συνέχισε τις ερευνές του μιλώντας μόνο στους πιο στενούς του φίλους, μέχρι να συγκεντρώσει τις αποδείξεις που χρειαζόταν. Το 1858 όμως, όταν έμαθε ότι ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας είχε αναπτύξει μια παρόμοια θεωρία, αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει πρόωρα τη θεωρία του. Πέθανε στο Ντάουν του Κεντ ύστερα από εβδομάδες ταλαιπωρίας μετά από μια καρδιακή προσβολή σε ηλικία 73 ετών.

 τερζακης

Άγγελος Τερζάκης : ο πιο φιλοσοφικά ανήσυχος άνθρωπος της γενιά του ’30.

 Ο Άγγελος Τερζάκης ήταν έλληνας λογοτέχνης της γενιάς του ’30 και δοκιμιογράφος. Έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 16 Φεβρουαρίου του 1907 και έζησε εκεί μέχρι το 1915, όταν και πήγε Αθήνα, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος το 1929, αλλά εγκατέλειψε σύντομα τη δικηγορία για να αφοσιωθεί στη λογοτεχνία. Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο (1940-1941) και κατέγραψε τις εμπειρίες του σε κάποια από τα διηγηματά του. Μετά τον πόλεμο συνέχισε την ενασχόληση του με τα γράμματα. Αρθρογραφούσε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα Το Βήμα. Επίσης υπήρξε και διευθυντής του περιοδικού Εποχές. Το 1969 τιμήθηκε με το Αριστείο Γραμμάτων της Ακαδημίας Αθηνών και το 1974 έγινε Ακαδημαϊκός. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1979 στην Αθήνα.

 

225px-Tennessee_Williams_NYWTS

 

Ένας σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας

Ο Τένεσι Ουίλιαμς ( 26 Μαρτίου- 25 Φεβρουαρίου 1983), φιλολογικό ψευδώνυμο του Τόμας Λανιέ Ουίλιαμς, υπήρξε από τους σημαντικότερους Αμερικάνους θεατρικούς συγγραφείς. Γεννήθηκε το 1911 στο Κολόμπους του Μισισίπι. Η μητέρα του καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια ενώ ο πατέρας του δούλευε ως πλασιέ για μια εταιρία παπουτσιών. Σε ηλικία πέντε ετών διαγνώστηκε παράλυση των κάτω άκρων, ασθένεια που τον καθήλωσε για τα επόμενα δύο χρόνια. Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα και παιχνίδια, ιστορίες και μυθιστορήματα. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1948 για το “Λεωφορείο ο Πόθος“ και το 1955 για τη “ Λυσσασμένη Γάτα”. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, ενώ αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.

  Επιμέλεια  από  τους  μαθητές  του  Β5  τμήματος Τσουμάνη Απόστολο  και  Πέτση  Θεόδωρο

 

Φεβρουάριος

Ετυμολογία Φεβρουαρίου

Από το λατινικό ρήμα februare,που σημαίνει καθαρίζω  αγνίζω, αποβάλλω τα καθάρματα. Στη διάρκεια ,του οι Ρωμαίοι διοργάνωναν τελετές καθαρμών και εξαγνισμών  ενώ εμείς το μήνα τον συνταιριάξαμε  περισσότερο με τις φλέβες ,γιατί λέμε πως ο Φλεβάρης με τα κρύα του  παγώνει  τις φλέβες της γης.

 

 Γιορτάζουν το Φλεβάρη

  Τρύφωνας, Παρθένιος, Ζαχαρίας, Ζαχαρούλα,    Νικηφόρος, Χαράλαμπος, Χαρίκλεια  ,Μελέτης, Βαλεντίνος ,Φιλοθέη,  Πολύκαρπος ,Ασκληπιός και στην Καλαμάτα: Παναγιώτης, Παναγιώτα, Μαρία,Μάριος, Δέσποινα

 

Παροιμίες

Φλεβάρη μήνα κοίταγε ήλιο και φεγγάρι, πάρε και γνώμη

Από αστρί και κάνε ό,τι βγάλει.

Χιόνια του Φλεβαριού ,χρυσάφι καλοκαιριού.

Τον Φλεβάρη τον καλό ανοίγει η γη από το νερό.

Το τραγούδι του μήνα

Άγιος Φεβρουάριος-Σαλπέα Πετρή

Στοίχοι: Μάνος Ελευθερίου-Μουσική : Δήμος Μούτσης

Στα εννιακόσια δέκα οχτώ

Από την  Μικράν Ασία

Μου ‘στειλες κάρτες με στρατό και με την Αγιά Σοφιά

Κι αυτά συμβαίνουν στο καιρό

Μ’ από τότε μέχρι εδώ

Σπίτι μείναμε μόνο δυο

Ο Άγιος Φεβρουάριος κι εγώ

Πρόσφυγα σε ρίξανε εδώ

κι ο χάρος έξι βήματα

στα χρόνια που ‘ρθα να σε δω

μέσα στα παραπήγματα

Κι  αυτά συμβαίνουν στο καιρό

υπαπαντή

Η Υπαπαντή του Κυρίου ,η γιορτή της Καλαμάτας

Eορτάζεται   στις 2 Φεβρουαρίου σε ανάμνηση της έλευσης του μικρού Χριστού από τους γονείς του στο Ναό των Ιεροσολύμων και της υποδοχής του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών λέξη Υπαπαντή άλλωστε, σημαίνει προϋπάντηση.Σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μια μικρή θυσία από ένα ζευγάρι την ανάμνηση  τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στον ναό ο υπερήλικας Συμεών ,ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του , η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.Ο γέροντας ιερέας είχε λάβει υπόσχεση απ’ το Θεό ότι δε θα πεθάνει ,προτού δει το Χριστό και Τον ευχαρίστησε με τα λόγια : <<Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα>>. Τώρα δηλαδή μπορείς να με πάρεις , Κύριε!(= να πεθάνω).Το γεγονός της Υπαπαντής του Κυρίου συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του Χριστού και εορτάζεται μαζί με την ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από την λοχία (σαραντισμός).Την επόμενη μέρα στις 3 Φεβρουαρίου η Εκκλησιά μας τιμά τον δίκαιο Συμεών που προϋπάντησε τον Μικρό Χριστό και Τον κράτησε στην αγκαλιά του .Στις μέρες μας ,40 ημέρες μετά τη γέννηση ενός παιδιού γίνεται ο σαράντισμος. Είναι η προσφορά του νεογέννητου παιδιού στο Θεό και γίνεται σε μίμηση του σαραντισμού του Χριστού. Είναι το πρώτο βήμα του παιδιού προς την Εκκλησία .Στην ακολουθία του σαραντισμού ο ιερέας διαβάζει ευχές ευλογώντας το παιδί και τη μητέρα .   Σύμφωνα με τη παράδοση, και το παιδί δε πρέπει να βγουν έξω από το σπίτι για 40 ημέρες, παρά μόνο αφού πάρουν τις ευχές του ιερέα. Υπάρχει επίσης  η λαϊκή παράδοση   ότι ο καιρός  την ημέρα της Υπαπαντής μπορεί να βοηθήσει  στην << πρόβλεψη >> των μεταβολών του καιρού που θα ακολουθήσει : <<Καλοκαίρια της Υπαπαντής , μαρτιάτικος χειμώνας>> και  << ό,τι καιρός κάμει  στης Υπαπαντής ,θα τον κάμει σαράντα μέρες >>λέει ο σοφός  λαός μας.

 

 

 βαρναλης

 

 

Κώστας Βάρναλης : ο οδηγητής ποιητής της εργατιάς!

    Ο Κώστας Βάρναλης ήταν ο πρώτος Έλληνας λογοτέχνης, που τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Γεννήθηκε στο Πύργο της Βουλγαρίας το Φεβρουάριο του 1884 και πέθανε στην Αθήνα στις 16 Δεκεμβρίου 1974 .Το 1908 πήρε το πτυχίο του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άρχισε να εργάζεται στην εκπαίδευση.   Στην αρχή εργάστηκε στο ελληνικό διδασκαλείο του Πύργου σε ηλικία δεκαοχτώ ετών και στη συνέχεια στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων στην  Ανώτατη Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης , ενώ εργάστηκε για βιοποριστικούς λόγους και ως δημοσιογράφος. Από το 1910 άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνική μετάφραση και ως το 1916 ολοκλήρωσε τους Ηρακλείδες του Ευριπίδη, τον Αίαντα του Σοφοκλή, τα Απομνημονεύματα του Ξενοφώντα και τον Πειρασμό του Αγίου Αντωνίου του Φλομπέρ. Το 1919 πήγε στο Παρίσι με υποτροφία και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας, φιλολογίας, κοινωνιολογίας και αισθητικής. Κάποια από τα έργα του είναι οι Ζωντανοί άνθρωποι, Το Ημερολόγιο της Πηνελόπης, Ποιητικά, Δικτάτορες, Αισθητικά –Κριτικά. Το 1965 εκδόθηκε η τελευταία ποιητική συλλογή του με τίτλο Ελεύθερος Κόσμος και το 1972 το θεατρικό έργο Άτταλος ο Γ’. Υπήρξε συνεργάτης της σε πολλά περιοδικά και εγκυκλοπαίδειες μεταξύ των οποίων και στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια.  Όσον αφορά τα έργα του, είναι γραμμένα στη δημοτική και έχει καλά επιμελημένη μορφή και πλαστικότητα στη έκφραση. Χαρακτηρίζεται από θερμή λυρική φαντασία και σατιρική διάθεση με ενδιαφέρον για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ποίηση του, ιδιαίτερα, χαρακτηρίζεται από έντονο <<διονυσιασμό>>, παιχνιδιάρικη διάθεση και βαθύ μουσικό αίσθημα που συνδυάζεται άριστα με τη σάτιρα, ενώ θεωρείται ένας από τους κυριότερους αριστερούς εργάτες της γλώσσα στην Ελλάδα.

 

μεντελσον

Ο συνθέτης ενός αριστουργήματος

 Ο Φέλιξ  Μέντελσον – Μπαρτόλντυ , ( 3 Φεβρουαρίου 1809 - 4 Νοεμβρίου 1847) ήταν Γερμανός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. Σπούδασε από πολύ μικρός πιάνο και θεωρία μουσικής. Μόλις εννιά χρονών έπαιξε πιάνο δημόσια και σε ηλικία δώδεκα χρονών άρχισε να συνθέτει τα πρώτα του έργα. Στα δεκαεπτά του χρόνια έγραψε το πρώτο του αριστούργημα, την εισαγωγή στο έργο του Σαίξπηρ «Όνειρο θερινής νυκτός» που είναι και το γνωστότερο έργο του.Το 1820 διεύθυνε στο Βερολίνο το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ «Τα κατά Ματθαίον Πάθη» για πρώτη φορά μετά το θάνατό του μεγάλου μουσικού. Το 1833 έγινε αρχιμουσικός στο Ντίσελντορφ και το 1835 θεμελίωσε το ωδείο της Λειψίας που έγινε κέντρο της γερμανικής μουσικής. Αν και πέθανε νέος, μας άφησε πάρα πολλά έργα. Έγραψε τα ορατόρια «Παύλος» και «Ηλίας», πολλές συμφωνίες με σπουδαιότερες την «Ιταλική» και τη «Σκωτική», κοντσέρτα για πιάνο και βιολί, τα «Τραγούδια χωρίς λόγια» περίφημο λυρικό έργο για πιάνο, εισαγωγές (όπως οι περίφημες «Εβρίδες»), σονάτες, μουσική για εκκλησιαστικό όργανο κ.ά. Πέθανε σε ηλικία 38 ετών και θεωρείται εκπρόσωπος του γερμανικού προρομαντισμού

 

βολλευ

Ξέρετε τι είναι το Mintonnete;

    Η ιστορία του βόλεϊ ξεκίνησε στη Μασαχουσέτη οπού ο οραματιστής G. Morgan εφηύρε  το άθλημα το 1895. Το βόλεϊ είναι σήμερα η μεγαλύτερη διεθνής αθλητική ομοσπονδία στον κόσμο.  Ο William Morgan πραγματικά ‘’δανείστηκε’’ ορισμένα στοιχεία από άλλα αθλήματα όπως το μπέιζμπολ, το τένις, καθώς επίσης και από το μπάντμιντον  για να δημιουργήσει αυτό το νέο παιχνίδι. Γι’ αυτό και στην αρχή ονομαζόταν ‘’Mintonnete’’. Δημιούργησε ένα νέο παιχνίδι που να μπορεί να παιχτεί από ανθρώπους από όλες της ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 50 ετών . Αρχικά, το βόλεϊ είχε μόνο μερικούς  απλούς βασικούς κανόνες. Δύο ομάδες που παίζουν σε ένα γήπεδο που χωρίζεται από ένα δίχτυ 6 ποδιών & 6 ιντσών ύψος πετώντας την μπάλα πέρα δώθε χωρίς να αγγίξει το έδαφος. Ο Alfred Halstead,που παρακολούθησε το παιχνίδι το 1896, το μετονόμασε  «βόλεϊ >>  οποίο είναι ένα πολύ περιγραφικό όνομα για το παιχνίδι αφού σημαίνει ριπή, πυροβολισμός .Έτσι  το όνομα ‘’mintonette” δεν χρησιμοποιούνταν πλέον μετά από αυτό. Το volleyball στην ελληνική γλώσσα πετοσφαίριση.

Επιμέλεια από τιε μαθήτριες  του Β5   Τμήματος  Σίμου  Ευαγελία  και    Καλή  Ναταλία

                        

MP171

    Ελένη    Σκούρα    μια   ελληνίδα   στη  βουλή

 Η Ελένη Σκούρα υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής. Γεννήθηκε το 1896 στο Βόλο όπου και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές της σπουδές. Η Ελένη Σκούρα είχε αναπτύξει πλούσια κοινωφελή και πατριωτική δράση ιδιαίτερα κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στη γερμανική κατοχή. Στις 18 Ιανουαρίου 1953 εξελέγη βουλευτής στο Νομό Θεσσαλονίκης. Όντας η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα βουλευτής στην ιστορία του ελληνικού κοινοβουλίου, η ίδια αμέσως μετά την εκλογή της δήλωσε:

«Γνωρίζω ότι ως πρώτη και μοναδική γυναίκα στην Βουλήν  έχω μεγάλας ευθύνας και πολλά καθήκοντα. Είναι πολλά εκείνα που πρέπει να πράξωμεν υπέρ των Ελληνίδων, ιδίως στον τομέα τον κοινωνικόν». Στις 4 Φεβρουαρίου το 1991 η πρώτη ελληνίδα βουλευτής πεθαίνει έχοντας πράξει πολλά και μόνο με την παρουσία της στην Βουλή υπέρ της θέσης της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία.

 MP173

 

                            Καρτέσιος,  ο  θεμελιωτής   του   παγκόσμιου πνεύματος .

 Ο Καρτέσιος, ένα από τα σημαντικότερα οικουμενικά πνεύματα της παγκόσμιας ιστορίας, δημιούργησε μεταξύ άλλων τις βάσεις της Αναλυτικής Γεωμετρίας όπου χρησιμοποιείτε και το ομώνυμο σύστημα αξόνων και διατύπωσε στη Φυσική ένα νόμο διατηρήσεως. Επίσης διεκπεραίωσε και δημοσίευσε φυσιολογικές παρατηρήσεις, οι οποίες ήταν σχεδόν όλες λανθασμένες, βοήθησαν όμως πολλούς μεταγενέστερους φυσιοδίφες, λόγω της μεθόδου που ανέπτυξε ο μεγάλος διανοητής. Ο Καρτέσιος άφησε την τελευταία του πνοή στη Στοκχόλμη στις 11 Φεβρουαρίου 1650, όμως συνέχισε να υπάρχει στην επιστημονική σκέψη(σκέφτομαι  άρα υπάρχω).

 

 MP172

Ένας Δουβλινέζος…Οδυσσέας

 Ο Τζαίημς Τζόυς ήταν Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής.Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα,δημιουργός των μυθιστορημάτων Οδυσσέας (1922)και Finnegans Wake(1939) και της συλλογής διηγημάτων Δουβλινέζοι(1914). Ο Τζόυς γεννήθηκε το 1882 στο Δουβλίνο σε μία μάλλον τυπική Ιρλανδική οικογένεια, της οποίας αποτελούσε το μεγαλύτερο σε ηλικία από τα συνολικά δέκα παιδιά. Ο πατέρας του, John Stanislaus Joyce,ήταν αντικληρικός και φιλελεύθερος  ενώ η μητέρα του φανατικά καθολική. Στα πολύ νεανικά χρόνια του Τζόυς, η οικογένεια του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύπορη αλλά το 1891, εξαιτίας των κακών οικονομικών χειρισμών σε συνδυασμό με τον αλκοολισμό του πατέρα του, οδηγήθηκε στην πτώχευση. Οι πρώτες σπουδές του Τζόυς πραγματοποιήθηκαν το 1888 στο κολέγιο Clongowes Wood το οποίο όμως αναγκάστηκε να εγκαταλείψει είτε λόγω ασθένειας, είτε λόγω αδυναμίας πληρωμής  των διδάκτρων. Για ένα σύντονο διάστημα πήρε μαθήματα κατ΄οίκον αλλά και στη σχολή Christian Brothers (Χριστιανοί Αδελφοί) μέχρι τη στιγμή που του προσφέρθηκε μια θέση στο κολέγιο Belvedere ,διευθυνόμενο από Ιησουίτες. Παρά το θρησκευτικό περιβάλλον  μέσα στο οποίο σπούδασε , σε ηλικία δεκαέξι ετών ,ο Τζόυς αρνήθηκε τον καθολικισμό.

Το 1898, ο Τζόυς γράφτηκε στο κολέγιο του Δουβλίνου  University College Dublin όπου σπούδασε κυρίως αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στους θεατρικούς και λογοτεχνικούς κύκλους της πόλης. Το 1900 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά κείμενο του, στην εφημερίδα Fortni και ακολούθησαν αρκετές δημοσιεύσεις κριτικών του. Θεωρείτε επίσης πως ο ίδιος ολοκλήρωσε τουλάχιστον δύο θεατρικά έργα, τα οποία όμως δεν έχουν διασωθεί. Μετά την αποφοίτηση του από το κολέγιο ,αποφάσισε να παρακολουθήσει μαθήματα στην Ιατρική σχολή του Δουβλίνου , ωστόσο ταξίδεψε στο Παρίσι όπου σύντομα εγκατέλειψε  την ενασχόληση του με τις ιατρικές σπουδές. Το διάστημα από τις 11 Νοεμβρίου του 1902 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου του 1903 , δημοσιεύτηκαν  συνολικά 23 κριτικές βιβλίων από τον Τζόυς , σε εφημερίδα του Δουβλίνου.

Παρά την καταγωγή του , έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός Ιρλανδίας . Στις 14 Δεκεμβρίου του 1940,ο Τζόυς και η οικογένεια του εγκατέλειψαν  το Παρίσι για τη Ζυρίχη όπου ένα μήνα αργότερα , σημειώθηκε ο θάνατος του , από πολύ προχωρημένο έλκος.

Επιμέλεια  από  την μαθήτρια της Β’ Τάξης  Κωνσταντίνα Λεβεντογιάννη

 MP174

                                    Ο Εθνικός  μας  ποιητής  Διονύσιος Σολωμός.

Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο. Παράλληλα με τις σπουδές του στη νομική, για την οποία ουδέποτε ενδιαφέρθηκε , άρχισε να γράφει στίχους στην ιταλική γλώσσα. Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο, από την Ιταλία όπου παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί άρχισε να γράφει τα πρώτα του αξιόλογα στιχουργήματα στα ελληνικά. Το πρώτο εκτενές ελληνικό ποίημά του και πλέον γνωστό είναι ο ‘’ Ύμνος εις την Ελευθερίαν ‘’ , απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως Εθνικό μας Ύμνος.

 MP175

                             20 Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής     Δικαιοσύνης

        Η Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου.

Στόχος της είναι η προσπάθεια να αντιμετωπισθούν με διεθνείς δράσεις η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός , μέσα σε μια ανοιχτή και παγκοσμιοποιημένη κοινωνία.

MP176

        Ο Γέρος του Μοριά

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (3 Απριλίου 1770-4 Φεβρουαρίου 1843) ήταν Έλληνας κλέφτης , καπετάνιος , στρατηγός με πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 , πολιτικός πληρεξούσιος , σύμβουλος της Επικράτειας .Έμεινε γνωστός και ως Γέρος του Μοριά. Ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στη Μεσσηνία, καταγόταν από την Καρύταινα και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Αρκαδίας. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης εισχώρησε στα σώματα των κλεφτών της Πελοποννήσου και στα 15 του έγινε καπετάνιος. Το 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο

MP177

   Ημέρα της Ερυθράς Χειρός

Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Φεβρουαρίου με σκοπό να θυμήσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου για τα παιδιά που στρατεύονται παρά τη θέλησή τους σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Πρόκειται για τη χειρότερη μορφή παιδικής κακοποίησης. Παραδείγματα εκτεταμένης χρησιμοποίησης παιδιών ως στρατηγών παρατηρούνται κυρίως σε χώρες της Αφρικής αλλά και στις Φιλιππίνες και την Κολομβία. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 300.000, το ένα τρίτο των οποίων είναι κορίτσια. Η  Ημέρα της Ερυθράς Χειρός καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002 , και η Ελλάδα επικύρωσε τη συνθήκη στις 22 Οκτωβρίου.

Επιμέλεια  από τον μαθητή  της  Β’ Τάξης  Κτενά Αντώνιο

MP194

Τόμας  Έντισον, ο εφευρέτης που φώτισε τη ζωή μας

Ο Τόμας  Έντισον  γεννήθηκε στο Milan της πολιτείας  Οχάιο στις 11 Φεβρουαρίου 1847 . Στα 15 του προσπάθησε να εκδώσει μια εφημερίδα και στην συνέχεια άρχισε να εργάζεται  ως  τηλεγραφητής στα τρένα. Το 1868 υπέβαλε αίτηση για την πρώτη ευρεσιτεχνία του με ένα τηλέγραφο χαρακτήρων. Ακολούθησε μεγάλος αριθμός  άλλων ευρεσιτεχνιών. Δημιούργησε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδότησε με ηλεκτρισμό τη Νέα Υόρκη και εξελίχθηκε στη γνώση γιγαντιαία εταιρία General Electric. Η ανακάλυψη του για την εκπομπή ηλεκτρονίων από πυρακτωμένα μέταλλα, <<φαινόμενο Edison>>, αποτέλεσε προϋπόθεση για την κατασκευή της ηλεκτρονικής λυχνίας και την  απαρχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Όταν πέθανε ο Έντισον σε ηλικία 84 ετών , είχε αποκτήσει περισσότερα από  1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας , ανάμεσα τους για μία μέθοδο διαχωρισμού μεταλλευμάτων και ένα για την επεξεργασία και χύτευση του μπετόν, το οποίο αποτέλεσε τη βάση για την κατασκευή προκατασκευασμένων οικιών.

MP195

Ο μεγαλύτερος βυζαντινός αυτοκράτορας

Ο Φλάβιος Βαλέριος Κωνσταντίνος ή Μέγας Κωνσταντίνος ή Άγιος και Ισαπόστολος Κωνσταντίνος υπήρξε Ρωμαίος αυτοκράτορας  από το 274 μ.Χ. .Ο Μέγας Κων/νος γεννήθηκε στη Ναϊσό στις 27 Φεβρουαρίου του 272. Γονείς του Καίσαρα Κωνστάντιος Α΄ Χλωρός και η Ελένη (μετέπειτα αγία Ελένη, η Ισαπόστολος),κόρη ξενοδόχου. Έμεινε γνωστός για τρεις κοσμοϊστορικές αποφάσεις του:

Υπέγραψε το διάταγμα των  Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. με το οποίο θεσπιζόταν η αρχή της ανεξιθρησκίας Μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.

Συγκάλεσε την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας την πλέον καθοριστική για την μετέπειτα εξέλιξη της Παγκόσμιας Χριστιανικής Εκκλησίας..

 MP196

Ο συγγραφέας του Όλιβερ Τουίστ

 Ο Κάρολος Ντίκενς γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1812 στο Λάντπορτ του Πόρτσμουθ. Σήμερα το έργο του μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Το τέκνο μιας καταχρεωμένης δημοσιοϋπαλληλικής οικογένειας, που σταμάτησε το σχολείο για να δουλέψει σε εργοστάσιο βερνικιών, γνώρισε στο πετσί του τη σκληρότητα της παιδικής εργασίας,

Υπήρξε ένας από τους σφοδρότερους επικριτές τόσο των ταξικών διαιρέσεων της αγγλικής κοινωνίας του 19ου αιώνα, όσο και της τεράστιας φτώχειας την οποία σήμανε για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού η Βιομηχανική Επανάσταση.Από έφηβος ήδη ο Τσάρλς έγραφε συνειδητά και ακατάπαυστα:Το 1836, δημοσιεύει σε συνεχές το πρώτο του βιβλίο, <<Τα χαρτιά του Πίκγουικ>>, και αρχίζει αρκετά χρήματα ώστε να αφοσιωθεί αποκλειστικά στο γράψιμο. Τα πιο μυθιστορήματα που έγραψε ήταν : Όλιβερ Τουίστ 1838 ,Ντέιβιτ  Κόπερφιλντ 1850, Χριστουγεννιάτικη ιστορία 1843,  Μεγάλες προσδοκίες1860. Ο Ντίκενς έμεινε στην μνήμη μας ως ο <<πατέρας>> του τσιγκούνη Σκρούτζ  από τον ήρωα του έργου του χριστουγεννιάτικη ιστορία. Παντρεύτηκε και απέκτησε εννέα παιδιά και πέθανε το 1870 στο Ρότσεστερ χωρίς να προλάβει να φτάσει τα 60 χρόνια.

Επιμέλεια από την μαθήτρια   της  Β ‘ Τάξης Κωνσταντοπούλου Σταυρούλα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Σχολιάστε

Top