Ο μήνας μάρτιος- προσωπικότητες και γεγονότα

1

Άλεξ Φλέμινγκ …φαρμακολόγος κορυφη

Ο Σερ Αλεξάντερ Φλεμινγκ (alexander fleming ,6 Αυγουστος 1881 -11 Μαρτιου 1955) ηταν Σκωτσεζος βιολογος και φαρμακολογος ,που ασχοληθηκε ερευνιτικα με τη βακτιριολογια , την ανοσιολογια και τη χημειοθεραπεια.Ειναι πολύ γνωστος για την ανακαλυψη του πρωτου αντιβιολογικου, της πενικιλινης το 1928, για την οποια και πειρε το βραβειο Νομπελ φυσιολογιας και ιατρικης το 1945 μαζι με τους Φλορευ και Τσειν. Μια άλλη σημαντικη ανακαλυψη του είναι αυτή του ενζυμου λυσοζυμης το 1922.

2

Ο έλληνας χειρουργος Θεοδωρος Αρεταιος

Ο  Θεοδωρος Αρεταιος ηταν επιφανης ελληνας γιατρος και ευεργετης,καθηγητης ιατρικης και συνγραφεας πολλων ιατρικων συγγραματων.Το πραγματικο του επιθετο ηταν Κωσταντινιδης το οποιο και αλλαξε με βασιλικο διαταγμα σε Αρεταιος.Γεννηθηκε στο Ναυπλιο στις 2 Αυγουστου 1829 εκ πατρος καταγομενου από τη Σμυρνη.Απομενοντας ορφανος και χωρις να εχει τα απαρετιτα προς το ζην αρχησε τις σπουδες του στο πανεπιστημιο Αθηνων οπου με τη βοηθεια του Βασιλεος Οθωνα μετεβει στο Βερολινο οπου και ολοκληρωσε τις σπουδες του στην ιατρικη.Αργοτερα χρηματισε υφηγητης εγχειριτικης και επιδεσμολογιας , στο Πανεπιστημειο Αθηνων,εκτακτος καθηγητης της χειρουργικης , τακτικος καθηγητης , κοσμητωρ και πρυτανης.Τον θανατο του στις 24 Μαρτιου πενθησε σχεδον ολο το πανελληνιο.

3

Αντουαν Λιμιερ,ο πρωτοπορος του κινυματογραφου

Ο Αντουαν Λιμιερ , γεννημενος στις 31 Μαρτιου του 1840, ηταν ιδιοκτιτης ενός εργοστασιου στη Γαλλια ,το οποιο κατασκευαζε φωτογραφικες πλακες και διαφορα αλλα φωτογραφικα ειδη.Ηταν πατερας των ευεβρετων  του κινηματογραφου Λουι και Ογκι.Βιοποριστικοι λογοι υον αναγασαν να ασχοληθει με την παραγωγη διακινιση φωτογραφικων υλικων . Αυτή του η ενασχολιση όμως και ένα γνυσιο επιχειριματικο πνευμα . Στην εκθεση του Παρισιου το 1894 ηταν καλεσμενος στην παρουσιαση του κινιτοσκοπιου του Εντισον . Αμεσως του τραβηξε το ενδιαφερον αυτή η σκεψη και αγορασε μια. Γυρνοντας στην Λυων προκαλεσε τους γιους του να βελτιοσουν τη μηχανη του Εντισον. Μεσα σε ένα μολις χρονο ειχαν ετοιμη την πρωτη κινηματογραφικη μιχανη λιψης και προβολης και μια πατεντα καταχωρημενη για την ευεβρεση τους με το ονομα …

4

Ο σκληρος Μπρους Γουιλης

Ο Μπρους Γουιλης γεννηθηκε στις 19 Μαρτιου στη Δυτικη Γερμανια, είναι Αμερικανος ηθοποιος του κινηματογραφου και παλεοτερα της τηλεορασης. Ξεκινησε με ρολους σε τηλεοπτικες σειρες τη δεκαετια του 80, αλλα η καριερα του εκτοξευτηκε το 1988 προταγωνιστοντας στη ταινια Πολύ Σκληρος για να Πεθανει.Απο τοτε ο Μπρους Γουιλης εχει πρωταγονιστισει σε πολλες επιτυχημενες ταινιες

5 

Ο Καρλ Μαρξ

Ο Καρλ Χάινριχ Μαρξ (Karl Heinrich Marx) (Τριέρη 1818-Λονδίνο 1883) ήταν Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, ιστορικός, πολιτίκος,οικονομολόγος και θεωρείται ως θεμελιωτής του κομμουνισμού. Ασχολήθηκε με πολλά ζητήματα ως φιλόσοφος και δημοσιογράφος. Είναι κατ” εξοχήν γνωστός για την ανάλυση της ιστορίας σε όρους ταξικής πάλης, η οποία συνοψίζεται στη θεωρία ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και των εργαζομένων είναι διαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους.Όταν ο δάσκαλος και μέντορας του, Μπάουερ, αποβλήθηκε από λέκτορας το 1842, ο Μαρξ εγκατέλειψε τη φιλοσοφία, και καταπιάστηκε με τη δημοσιογραφία, εκδίδοντας τη ριζοσπαστική γερμανική εφημερίδα ‘Rheinische Zeitung’. Η εφημερίδα έπαψε να λειτουργεί το 1843, εν μέρει λόγω προστριβών του με την κυβερνητική λογοκρισία. Ο Μαρξ επανήλθε στη φιλοσοφία στρεφόμενος προς τον πολιτικό ακτιβισμό, και εργάστηκε ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος.

7

Νικόλαος Μάντζαρος

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος γεννήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1795 και πέθανε στις 12 Απριλίου του 1872.Ο Νικόλας ήταν σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, ιδρυτής της μουσικής Επτανησιακής Σχολής και θεωρείται από τους ανθρώπους που έβαλαν τις βάσεις για την ελληνική μουσική. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα από πλούσια οικογένεια και ο πατέρας του Ιάκωβος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος ήταν έγκριτος νομικός, ενώ ο αδελφός του παππού του Γεώργιος ήταν ο τελευταίος μεγάλος Πρωτοπαπάς και πρώτος εκλεγμένος αρχιεπίσκοπος Κερκύρας των νεότερων χρόνων. Λόγω της ευγενικής και πλούσιας καταγωγής του, ο Μάντζαρος πήρε κληρονομικά και τον τίτλο του ιππότη. Ακόμα, σπούδασε μουσική στην Κέρκυρα. Το σπουδαιότερο έργο του θεωρείται η μελοποίηση του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού, της οποίας το 1865 η πρώτη στροφή της καθιερώθηκε ως ο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Τέλος, η νεωτέρα έρευνα, έχει καταδείξει τις πολυεπίπεδες δραστηριότητες του Κερκυραίου μουσουργού πέρα από τη μονοδιάστατη σύνδεσή του με το σολωμικό Ύμνο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι είναι ο συνθέτης της μονόπρακτης κωμικής όπερας Don Crepuscolo, που είναι η πρώτη σωζόμενη όπερα έλληνα δημιουργού.

6

Αντόνιο Βιβάλντι, ο κοκκινομάλλης παπάς με το βιολί.

Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1678 στη Βενετία. Ήταν γνωστός συνθέτης και βιολίστας. Το ταλέντο του το ανέπτυξε με τη βοήθεια του βιολίστα πατέρα του Τζιόβαν Μπατίστα Βιβάλντι, καθώς τον προετοίμαζε για την εκκλησιαστική σταδιοδρομία του. Το 1703 το όνειρο του πατέρα του πραγματοποιήθηκε καθώς ο Αντόνιο έγινε παπάς. Του δώσανε το προσωνύμιο il Prete Rosso λόγω των κόκκινων μαλλιών του. Ξεκίνησε το έργο του ως καθηγητής βιολιού και αρχιμουσικός στο ορφανοτροφείο θηλέων της Βενετίας. Δεν κράτησε για αρκετό καιρό τη θέση του παπά κι έτσι η καριέρα του ως μουσικός άρχισε. Το 1718 ταξίδευε διαρκώς και παρουσίαζε τα έργα του. Το 1725 παρουσίασε μια σειρά κονσέρτων για έγχορδα και μπάσο κοντίνουο, όπου τα 4 πρώτα αποτελούν τις 4 εποχές, το πιο γνωστό του έργο. Το 1737 διέρρευσαν φήμες και σκάνδαλα για το Βιβάλντι κι έτσι ακυρώθηκαν κονσέρτα και άρχισε η παρακμή του Αντόνιο. Το 1740 ξενιτεύτηκε στη Βιέννη κι έζησε εκεί έως τις 4 Μαρτίου, όπου πέθανε πάμφτωχος. Ο Βιβάλντι με το προσωπικό ύφος γραφής έθεσε τα θεμέλια του ώριμου κονσέρτου μπαρόκ και επηρέασε συνθέτες, όπως ο Μπαχ και ο Τέλεμαν.

Τα  παραπάνω  άρθρα  επιμελήθηκαν  οι μαθήτριες του  Α1 :  ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ  ΠΗΝΕΛΟΠΗ- ΒΡΕΤΤΟΥ  ΖΑΦΕΙΡΕΝΙΑ- ΓΚΟΓΚΑ  ΑΚΡΙΒΗ.

8                     9

Τα πλεονεκτήματα του Διαδικτύου

Στη σύγχρονη εποχή, έχει παρατηρηθεί ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας. Το διαδίκτυο, μια από τις σπουδαιότερες εφευρέσεις των τελευταίων χρονών στον τομέα της τεχνολογίας, έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο στοιχειό της καθημερινότητας του ανθρώπου. Ποια είναι, όμως η πρόσφορα του

Αρχικά, η πρόσφορα του διαδικτύου στη ζωή του ανθρώπου είναι τεραστία, αφού έχει βοηθήσει τη νέα γενιά σε πολλούς τομείς. Το διαδίκτυο, στην ουσία, είναι αποθήκες πληροφοριών για οιοδήποτε θέμα με  πληθώρα υλικού έρευνας . Ο χρήστης έχει την ευκαιρία να πληροφορείτε  άμεσα πάνω σε θέματα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και αθλητικά, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Αποτελεί, λοιπόν, ένα γρήγορο, εύκολο και φθηνό τρόπο επικοινωνίας, αφού ο χρήστης έχει την ευκαιρία να εντάσσεται σε ομάδες, συζητήσεις και να συνομιλεί με εκατομμύρια ανθρώπους απ’όλο τον κόσμο, με τους οποίους έχει κοινά ενδιαφέροντα. Μέσα από το διαδίκτυο, αναπτύσσει σχέσεις φιλίας και εκφράζει τις απόψεις του.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εκχιονισμός  της δημοσιάς διοίκησης μέσω του διαδικτύου . Η μείωση του χρόνου κα του κόστους των οργανισμών και επιχειρήσεων, καθώς και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, εξυπηρετεί καθημερινά τους ανθρώπους στην αναζήτηση  πληροφοριών και στην εξοικονόμηση του χρόνου .

Ακόμη, εξίσου σημαντικός είναι ο ρόλος του διαδικτύου στην εκπαίδευση. Τα σχολεία προσπαθούν όλο ένα και περισσότερο να ενσωματώσουν την τεχνολογία. Παρατηρούμε συνεχώς την πρόσβαση εκπαιδευτικών και μαθητών σ’όλο το εύρος ενός γνωστού πεδίου. Κατά τη γνώμη μου, τα σύγχρονα προγράμματα διδασκαλίας ενθαρρύνουν την αυτενέργεια του μαθητή, αφού κατανοεί καλυτέρα τα μαθήματα και γίνετε πιο δημιουργικός. Επίσης, έχει παρατηρηθεί πως οι περισσότεροι μαθητές θεωρούν τον νέο τρόπο διδασκαλίας  πιο ενδιαφέρον και τους δημιουργείτε η ανάγκη μάθησης. Αυτό συμβαίνει, επειδή  τα παιδιά το λαμβάνουν στο μυαλό τους ως ένα ¨παιχνίδι¨, δεν καταλαβαίνουν,όμως ποσό σημαντικό είναι, αφού εκμαιεύονται οι απαραίτητες γνώσεις.

Τέλος, το διαδίκτυο θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως ένα μέσω διεύρυνσης των οριζόντων του ανθρώπου, όμως για να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να γνωρίζει και τους κινδύνους που διατρέχει.

  Από   τους  μαθητές   του  Α1  τμήματος   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ    ΓΥΦΤΑΚΗ – ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ  ΑΠΌΣΤΟΛΟ -ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ  ΗΛΙΑ

         Τα αρνητικά του Διαδικτύου

 

Το διαδίκτυο εκτός από όλα τα εξαιρετικά πράγματα που μας προσφέρει, μπορεί να κάνει πολύ κακό σε κάποιον, ο οποίος δεν το χρησιμοποιεί με μέτρο και ασφάλεια.  Αρχικά, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  και γενικά το διαδίκτυο, για να παρενοχλούν κάποιους άλλους ανθρώπους με το να τους κοροϊδεύουν  και να τους περιφρονούν. Κάποιοι άνθρωποι δεν το αντέχουν αυτό με αποτέλεσμα να είναι συνεχώς δυστυχισμένοι , καταστρέφοντας  ολοκληρωτικά την κοινωνική τους ζωή. Επιπλέον, το διαδίκτυο είναι γεμάτο με οικονομικές απάτες .Δηλαδή υπάρχουν κάποια  email με παραπλανητικό περιεχόμενο, τα οποία πολλές φορές πείθουν τα άτομα να δώσουν κωδικούς ασφαλείας και pin πιστωτικών καρτών , αποτέλεσμα να τους κλέβουν μεγάλες ποσότητες χρημάτων.

Ένας ακόμα κίνδυνος του διαδικτύου είναι η πιθανότητα να κολλήσει κάποιον ιό ο υπολογιστής. Ένας ιός θα μπορούσε να προκαλέσει πολλές βλάβες στον υπολογιστή. Θα μπορούσε απλά να τον κάνει να αργεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα ή να του δημιουργήσει πιο σημαντικά προβλήματα, όπως την καταστροφή αρχείων.

Τέλος, ένα από τα χειρότερα πράγματα που γίνονται εξαιτίας του διαδικτύου, είναι ο εθισμός στο διαδίκτυο. Είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία παρασύρει ενήλικες, αλλά και μικρά παιδία σε μια άλλη πραγματικότητα, δημιουργώντας αποξένωση.  Αποτέλεσμα αυτού είναι η αδιαφορία για τον πραγματικό κόσμο, αφού όλος ο κόσμος τους είναι μέσα στην οθόνη ενός υπολογιστή. Έτσι, αυτοί οι άνθρωποι ίσως χάσουν κάποιες χαρές της ζωής , μιας και αντί να βγουν έξω να κάνουν φίλους και να συζητήσουν,  προτιμούν να καθίσουν σπίτι τους και να παίξουν διάφορα παιγνίδια στο διαδίκτυο ή να περάσουν τον χρόνο τους σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Από  τις  μαθήτριες  του  Α1  τμήματος :

ΑΝΔΡΟΥΤΣΗ  ΑΓΓΕΛΙΚΗ-ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ  ΕΛΕΝΗ –ΒΕΒΕ   ΚΥΡΙΑΚΗ

 

 

 

10

Η  ΚΑΘΑΡΑ  ΔΕΥΤΕΡΑ

 

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημαίνει το τέλος των Αποκριών. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί ‘’καθαρίζονταν’’ πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού  στην έρημο. Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζουμε να τρώμε λαγάνα ( άζυμο ψωμί , που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα) , ταραμά και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα , κυρίως λαχανικά , όπως και φασολάδα χωρίς λάδι. Επίσης , συνηθίζεται το πέταγμα του χαρταετού.

11

Ο  ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Λέγοντας <<Ευαγγελισμός της Θεοτόκου>> εννοούμε την χαρούμενη αναγγελία για την γέννηση του χριστού στην Παναγία, η οποία δόθηκε από το αρχάγγελο Γαβριήλ. Για να θυμόμαστε όλοι οι χριστιανοί αυτό το γεγονός γιορτάζουμε κάθε χρόνο 25 Μαρτίου τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Αυτή η μέρα θεωρείται ως μια από τις πιο σημαντικές γιορτές της Εκκλησίας.

 

12

Η  ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

                 Ήταν η πρώτη επιτυχής πολεμική ενέργεια των Ελλήνων οι οποίοι , υπό την καθοδήγηση  της Φιλικής Εταιρίας , ξεκίνησαν τον Απελευθερωτικό Πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Την 23η Μαρτίου επαναστατικές δυνάμεις των Μανιατών του Πετρόμπεη  Μαυρομιχάλη , άλλοι Μανιάτες καπεταναίοι και ο Θ. Κολοκοτρώνης φτάνουν έξω από την Καλαμάτα. Από τους βορειοανατολικούς λόφους προσεγγίζουν την πόλη, ξεκινώντας από το μοναστήρι της Βελανιδιάς, και άλλες δυνάμεις, με επικεφαλή τους Παπαφλέσσα και Αναγνωσταρά. Το μεσημέρι της 23ης Μαρτίου, οι δυνάμεις των εξεγερμένων Ελλήνων, με ηγέτες Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Παπαφλέσσα, Νικηταρά, Αναγνωσταρά, Μητροπέτροβα και πολλούς άλλους οπλαρχηγούς της ευρύτερης περιοχής νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, θα συγκεντρωθούν στον παρόχθιο του Νέδοντα ναό  των Αγίων Αποστόλων, όπου θα τελεστεί δοξολογία.

Οι μαθήτριες του  Α4 τμήματος  της   Α” Γυμνασίου

Τσάγκου Δήμητρα

Χρονοπούλου Θεοδώρα

 MP164

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η  παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες  των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών. Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία ακόμα, ας μην ξεχνάμε όμως, πως η ημέρα αυτή αποτελεί αφορμή  για προβληματισμό πάνω στη θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η Διεθνής Ημέρα Κοινωνικής Εργασίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κοινωνικών Λειτουργών, για να αναδείξει το έργο των κοινωνικών λειτουργών, που συχνά επιτελείται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Ο κοινωνικός λειτουργός προσφέρει υποστηρικτικές υπηρεσίες με σκοπό την πρόληψη ή την αντιμετώπιση ανθρώπινων αναγκών και κοινωνικών προβλημάτων. Οι υπηρεσίες του προσφέρονται, κυρίως, στα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

 ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Το 2009 μια δημοσιογραφική οργάνωση « Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» με έδρα την Γαλλία, καθιέρωσαν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο για την υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης μέσω του διαδικτύου. Αυτή η μέρα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου για να μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν αρκετές χώρες που λογοκρίνουν το διαδίκτυο και δεν επιτρέπουν στους πολίτες της να εκφράσουν ελευθέρα την γνώμη τους και να ενημερωθούν. Παγκοσμίως υπάρχουν πάνω από εβδομήντα άτομα φυλακισμένα επειδή εξέφρασαν την γνώμη τους στο internet.Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος των «Εχθρών του διαδικτύου» όπου σε αυτήν την λίστα ανήκουν στις πρώτες θέσεις οι χώρες : Σαουδική Αραβία, Βιρμανία, Κίνα, Βόρειος Κορέα ,Κούβα, Αίγυπτος, Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Συρία, Τυνησία, Τουρκμενιστάν και Βιετνάμ.

Επιμέλεια από την μαθήτρια   της  Α”  Τάξης  Κοκκίνη  Πηνελόπη

 

Σχολιάστε

Top