Ιανουάριος : πρόσωπα και γεγονότα

χορν

Δημήτρης Χορν

Ο Δημήτρης Χορν, Έλληνας ηθοποιός γεννήθηκε το 1921 και απεβίωσε το 1998. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου το 1940. Το 1944 συγκρότησε δικό του θίασο με τη Μαίρη Αρώνη και αργότερα με τη Βάσω Μανωλίδου. Το 1945 συνεργάστηκε με το θίασο Μελίνας Μερκούρη και Νίκου Χατζίσκου. Κατά την περίοδο 1946 – 1950 επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο. Τα έτη 1953 – 1959 συγκρότησε μαζί με την μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιό Έλλη Λαμπέτη, με την οποία παραλίγο να αποκτήσει παιδί αν και δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Είχε παντρευτεί πριν με τη Ρίτα Φιλίππου. Το 1967 παντρεύτηκε την Άννα Γουλανδρή. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ την περίοδο 1974 – 1975.

νιουμαν

Πολ Νιούμαν

Ο Πολ Λέοναρντ Νιούμαν γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1925 και ήταν αμερικανικής καταγωγής ηθοποιός και σκηνοθέτης. Είχε λάβει πολυάριθμα βραβεία για το έργο του, ανάμεσα στα οποία ένα Όσκαρ Α” Ανδρικού Ρόλου , 6 Χρυσές Σφαίρες, και πολλά άλλα. Είχε επίσης βραβευτεί για την ερμηνεία του στην ταινία <<Πόθοι στην κάψα του καλοκαιριού>> στο Φεστιβάλ των Καννών. Επίσης, για μια εικοσαετία υπήρξε οδηγός αγωνιστικών αυτοκινήτων, ενώ μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής του προσέφερε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Δεκεμβρίου του 2008 λόγω προβλήματος στην υγεία του.

 

 

σουμπερτ

Φραντς Σούμπερτ

Γεννήθηκε σε ένα προάστιο  της Βιέννης στις 31 Ιανουαρίου του 1797. Ο πατέρας του, ο οποίος ήταν δάσκαλος μουσικής σε σχολείο, του προσέφερε τις πρώτες γνώσεις μουσικής. Στα 11, επειδή ήταν καλλίφωνος, εισήχθη στην Παιδική Χορωδία του Βασιλικού Παρεκκλησίου κατόπιν διαγωνισμού. Εκεί παρέμεινε μέχρι τα 13 και έμαθε επίσης βιολί και πιάνο. Κατόπιν άρχισε να μελετά σύνθεση με δάσκαλο τον Αντόνιο Σαλιέρι και παράλληλα σπούδασε παιδαγωγός στην Ανωτέρα Σχολή. Από το 1814 ως το 1818 εργαζόταν ως δάσκαλος στο ίδιο σχολείο, όπου δούλευε και ο πατέρας του. Οι συνθήκες ζωής του δυσκόλεψαν το 1823, όταν εκδήλωσε κάποιο αφροδίσιο νόσημα. Το 1828 η υγεία του επιδεινώθηκε από τυφοειδή πυρετό, που τον οδήγησε τελικά στο θάνατο, στις 19 Νοεμβρίου και σε ηλικία 31 ετών. Συνέθεσε περισσότερα από εξακόσια Λήντερ (lieder, ρομαντικά τραγούδια) καθώς  και πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και πολλά άλλα έργα.

Από   το  μαθητή   του Γ2   τμήματος  ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΚΚΙΝΗ

ολοκαυτωμα

Διεθνής ημέρα μνήμηςγια τα θύματα του ολοκαυτώματος

Στις 27 Ιανουαρίου αποφασίστηκε από τον ΟΗΕ να κηρυχτεί αυτή η ημέρα ως Διεθνής ημέρα μνήμης για τα θύματα του ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αποφασίστηκε αυτή η ημερομηνία, καθώς στις 27 Ιανουαρίου το 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Άουσβιτς στην Πολωνία.

 

τριδυμα

Γέννηση των πρώτων τριδύμων

Στις 21 Ιανουαρίου του 1984 γεννιούνται από ένα ζευγάρι στο Λονδίνο τα πρώτα τρίδυμα του ΄΄σωλήνα΄΄,ένα κοριτσάκι και δύο αγοράκια. Αυτή η μέθοδος γέννησης παιδιών αποτελεί ένα διαδεδομένο τρόπο τεκνοποίησης κυρίως για ζευγάρια που για διάφορους λόγους αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Κατά τη διαδικασία αυτή, που αναπτύχθηκε από το Βρετανό γυναικολόγος και μαιευτήρα Πάτρικ Στέπτοου, σε συνεργασία με τον βιολόγο και φυσιολόγο Ρόμπερτ Έντουαρτς, τα ωάρια της μητέρας γονιμοποιούνται σε εργαστήριο από σπερματοζωάρια και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στη μήτρα της γυναίκας.

 

θαρρος

 

Πρωτοκυκλοφόρησε η εφημερίδα Θάρρος

Στις 4 Ιανουαρίου του 1899 ο Ιωάννης Χ. Αποστολάκης στα 21 του χρόνια πρωτοκυκλοφόρησε  την καθημερινή εφημερίδα<<Θάρρος>> ως συνέχεια της εβδομαδιαίας <<Πρόνοιας>>. Όπως ο ίδιος έγραψε στο πρώτο εκείνο φύλλο ,ο τίτλος <<Θάρρος>> επελέγη, διότι <<δεν είναι δυνατόν να επέλθει έστω και η ελάχιστη πρόοδος άνευ δραστηριότητος και Θάρρους>>. Το <<Θάρρος>>, περνώντας μέσα από πολέμους ,δικτατορίες, καλές αλλά και δύσκολες εποχές, καταγεγραμμένες στο σωζόμενο αρχείο του, συνεχίζει την πορεία ενημέρωσης. Όπως οι ίδιοι είχαν πει, εύκολα τους άνοιξαν οι πόρτες των αθηναϊκών εφημερίδων, διότι αναγνώριζαν πως το <<Θάρρος>> ήταν ένα έγκυρο δημοσιογραφικό σχολείο.

Από   τον    μαθητή  του  τμήματος  Γ2  Μαντζώρο  Μάριο

τραϊανός

Τραϊανός… ένας ικανός Ρωμαίος αυτοκράτορας

 Ο Τραϊανός ήταν ένας από τους ικανότερους Ρωμαίους αυτοκράτορες. Γεννήθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου του 53 μ.Χ. Ήταν ο πρώτος αυτοκράτορες που δεν ανήκαν σε ευγενή οικογένεια της Ρώμης. Πριν γίνει αυτοκράτορας, διατέλεσε διοικητής του ρωμαϊκού στρατού στην περιοχή  του Ρήνου. Βασίλευσε από τις 27 Ιανουαρίου του 98μ.Χ -8 Αυγούστου του 117. Στις ημέρες του η αυτοκρατορία επεκτάθηκε στη περιοχή της Δακίας με τους δύο Δακικούς πολέμους. Πέθανε στις 8 Αυγούστου του 117 κατά τη διάρκεια εκστρατείας  κατά των Πάρθων.

 

αδριανος

 

Αδριανός… ένας από τους πιο εύστροφους Ρωμαίους αυτοκράτορες

 Ο Αδριανός γεννήθηκε στις 24 Ιανουαρίου του 76μ.Χ.. Γρήγορα εξασφάλισε την υποστήριξη των λεγεώνων, όταν ένας πιθανός ανταγωνιστής, ο Λούσιους Κουίετους , αποπέμφθηκε άμεσα. Παρά τις ικανότητες του στη στρατιωτική διοίκηση, η βασιλεία του Ανδριανού χαρακτηρίστηκε από την απουσία μεγάλων πολεμικών συγκρούσεων , και με εξαίρεση το δεύτερο πόλεμο ανάμεσα στους Ιουδαίους τους Ρωμαίους. Έφτασε το Φθινόπωρο του 124μ.Χ εγκαίρως για τη συμμετοχή του στα Ελευσίνια Μυστήρια. Μετά από αίτηση των Αθηναίων πραγματοποίησε αναθεώρηση του συντάγματός τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα περιόδευσε στη  Πελοπόννησο. Μέχρι το Μάρτη του 125μ.Χ ο Αδριανός είχε φτάσει στην Αθήνα, όπου και πρωτοστάτησε στα Διονύσια. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 10 Ιουλίου του 138μ.Χ στη ρωμαική βίλλα του στις Βάιαι της Ιταλίας σε ηλικία 62 ετών. Αν κάποιος επισκεφτεί την πόλη Τίνοβι στην Ιταλία, μπορεί εκεί να θαυμάσει την περίφημη βίλλα Αντριάνα, το εξοχότερο παράδειγμα Αλεξανδρινού κήπου.

Από  την   μαθήτρια   του  Γ2  τμήματος  Θεοδώρα  Μαυρογένη

 

 

θεοδοσιος

 

Μέγας Θεοδόσιος ο Βασιλεύς

 Ο Θεοδόσιος Α’ ο Μέγας διετέλεσε 67ος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 347 μ.Χ., από πατέρα στρατηγό τον Φλάβιο Θεοδόσιο και από την Θερμαντία, στην Κόκα της Ισπανίας. Ήταν φανατικός χριστιανός και αυτό φάνηκε από τα μέτρα που πήρε κατά της αρχαίας θρησκείας, όσο βασίλευε. Τα πρώτα βήματα του ήταν φανερά επηρεασμένα από το έργο του πατέρα του, καθώς έγινε στρατιωτικός και πολέμησε τους Βησιγότθους και τους Πέρσες. Από τις 19 Ιανουαρίου 379 μ.Χ. ως το τέλος της ζωής του βασίλευε στην ρωμαϊκή και βυζαντινή αυτοκρατορία. Ως το 388 διοικούσε το ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας, μετέπειτα αναγορεύτηκε αυτοκράτορας στο δυτικό τμήμα ως το 392 και μετά ως το τέλος της ζωής του μονοκράτορας. Προκάτοχοι των θρόνων του ήταν ο Ουάλης στην Ανατολή και ο Γρατιανός στην Δύση. Κατά τη διάρκεια της ζωής του παντρεύτηκε την Αιλία Φλασίλλα και την Γάλλα. Συνολικά απέκτησε έξι παιδιά από τα οποία οι δύο γιοι του, ο Αρκάδιος και ο Ονώριος, τον διαδέχτηκαν. Ο Θεοδόσιος άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Ιανουαρίου το 395 στο Μιλάνο της Ιταλίας και ετάφη στον ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη.

 

πρισλει

Ο βασιλιάς της Ροκ εν Ρολ

 Ο Έλβις Άαρον Πρίσλεϊ γεννήθηκε στο Τουπέλο του Μισισίπι. Ήταν τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός ενώ θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες των τελευταίων 50 ετών. Ξεκίνησε τραγουδώντας μουσική rockabilly για την εταιρεία Sun Studios, με πολλά κομμάτια ρυθμικής μπλουζ, γκόσπελ (gospel) και Κάντρι, ενώ ο συνδυασμός όλων αυτών οδήγησε προς την καθαρή μουσική Ροκ εν ρολ. Επιτυχία γνώρισε όμως και με μπαλάντες αλλά και με κομμάτια κάντρι, μπλουζ, ποπ, φολκ. Ο Έλβις Πρίσλεϊ κυκλοφόρησε 75 άλμπουμ από το 1956 ως το 1977. Υπολογίζεται πως μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί πάνω από 1 δισεκατομμύριο αντίτυπα. Εκτός από την καριέρα του στη μουσική, ο Πρίσλεϊ εμφανίστηκε και σε 33 κινηματογραφικές ταινίες. Αν και δεν είχαν καλή υποδοχή από τους κριτικούς, ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες. Ακόμη, ιστορικές έχουν μείνει οι τηλεοπτικές εμφανίσεις του. Πέθανε το 1977 σε ηλικία 42 ετών από καρδιακή αρρυθμία, κυρίως λόγω της κακής διατροφής, των εξαντλητικών ωραρίων αλλά και των φαρμάκων που χρησιμοποιούσε σε μεγάλες ποσότητες.

 

ζαμπετας

 

Ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού

 Ο Γιώργος Ζαμπέτας, γνωστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, γεννήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 1925 στην Αθήνα, αλλά είχε καταγωγή από την Κύθνο. Από πολύ μικρή ηλικία ο Γιώργος Ζαμπέτας έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μουσική, αφού παράλληλα με την απασχόλησή του στο κουρείο του πατέρα του ως βοηθός, «σκάρωνε» κρυφά στο μπουζούκι τις πρώτες του μελωδίες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 ο Ζαμπέτας γράφει τα πρώτα του γνήσια ρεμπέτικα τραγούδια. Την επόμενη δεκαετία τα τραγούδια του γνωρίζουν τεράστια επιτυχία, καθώς πραγματοποιεί εμφανίσεις στα σπουδαιότερα λαϊκά κέντρα διασκέδασης, ενώ ταξιδεύει στο εξωτερικό και παράλληλα συμμετέχει σε πολλές ταινίες. Μετά από πολύμηνη ασθένεια θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Σωτηρία» στις 10 Μαρτίου του 1992. Ήταν μόνο 67 ετών.

 

 

τσιτσανης

 

Ένα μεγάλο μπουζούκι γεννιέται

 Ο Βασίλης Τσιτσάνης γεννήθηκε στα Τρίκαλα στις 18 Ιανουαρίου 1915. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ου αιώνα και πολλά από τα τραγούδια του ακούγονται μέχρι και σήμερα. Ήταν μία από της σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού. Κύριος σκοπός του ήταν να σπουδάσει Νομική, αλλά γρήγορα τον κερδίζει η μουσική. Η πρώτη του εμφάνιση γίνεται στο μαγαζί «Μπιζέλια», ενώ ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι το «Σ’ έναν τεκέ μπουκάρανε». Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ηχογραφήθηκαν πολλά από τα σπουδαιότερα τραγούδια του που βέβαια τα είχε συνθέσει μόνος του στο μαγαζί του. Πέθανε στις 18 Ιανουαρίου 1984 στο Λονδίνο, όπου βρισκόταν για εγχείρηση, και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

 

νικα

Η Στάση του Νίκα

 

Η Στάση του Νίκα έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη το 532 και είχε διάρκεια μίας εβδομάδας. Υπήρξε η χειρότερη περίοδος βίας και αναρχίας, που γνώρισε η Κωνσταντινούπολη με τη μισή πόλη να έχει καεί ή καταστραφεί. Η Ρωμαϊκή και η Βυζαντινή αυτοκρατορία είχαν αναπτύξει οργανώσεις φιλάθλων του ιπποδρόμου, ειδικά για τις αρματοδρομίες, μία δημοφιλή ενασχόληση για τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα. Υπήρχαν τέσσερις κύριοι σύνδεσμοι, καθορισμένοι ανάλογα με το χρώμα της στολής της αγαπημένης τους αγωνιστικής ομάδας. Αυτοί ήταν οι Βένετοι (Γαλάζιοι), οι Ρούσσοι (Κόκκινοι), οι Πράσινοι και οι Λευκοί. Ο Ιουστινιανός ήταν υποστηρικτής των Βένετων, τουλάχιστον μέχρι τη Στάση. Κάποιοι από τους συγκλητικούς είδαν τη στάση σαν ευκαιρία να ανατρέψουν τον Ιουστινιανό, δυσαρεστημένοι από νέους, βαρείς φόρους που αυτός είχε επιβάλει και τον ψαλιδισμό των δικαιωμάτων των ευγενών γενικότερα. Οι στασιαστές, οπλισμένοι και μάλλον ελεγχόμενοι από τους συμμάχους τους στη Σύγκλητο, πυρπόλησαν κτήρια, πολιόρκησαν το παλάτι και προξένησαν ζημιές ακόμη και στην Αγία Σοφία.

 

τηνος

Βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου

 Η θαυματουργή εικόνα της Μεγαλόχαρης Παναγίας της Τήνου, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, βρέθηκε με υπόδειξη και παρακίνηση της ίδιας της Παναγίας, η οποία παρουσιάστηκε λίγες ημέρες πριν την Επανάσταση του 1821 μ.Χ., στον Μιχαήλ Πολυζώη και του είπε για το θέλημά της να χτιστεί Εκκλησία στο χωράφι του Δοξαρά. Κατόπιν, την επόμενη χρονιά, τον Ιούλιο του 1822, στη βράση του Εθνικού Ξεσηκωμού, παρουσιάστηκε πάλι η Παναγία σε όραμα στην Αγία μοναχή Πελαγία της Τήνου, τρεις φορές, ζητώντας να σκάψουν στο ίδιο εκείνο χωράφι, «να ανακαλύψουν το σπίτι» της και να κτίσουν ένα νέο! Ρωτώντας την τρίτη φορά η Αγία Πελαγία «και ποια είσαι, Κυρία, που με διατάζεις όλα αυτά;» εκείνη είπε με μια κίνηση δείχνοντας όλο τον κόσμο: «Ευαγγελίζου γη χαράν μεγάλην»! Και πράγματι, στις 30 Ιανουαρίου 1823, ανήμερα των Τριών Ιεραρχών, βρέθηκε η μικρή, παμπάλαιη εικόνα της Παναγίας, που ιστορούσε ακριβώς τον Ευαγγελισμό της. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο ναός της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, έγινε τόπος προσκυνήματος για όλους τους ήρωες της επανάστασης του 21, ενώ ο Κολοκοτρώνης αφιέρωσε στην εικόνα το δαχτυλίδι του.

 

κρητη

Η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

 Την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η Κρήτη ενσωματώθηκε και επίσημα στο ελληνικό κράτος και υψώθηκε η Ελληνική σημαία στο νησί. Το Κρητικό Ζήτημα, που απασχόλησε επί μακρόν τη διεθνή πολιτική, είχε επιλυθεί. Η Κρήτη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη του Λονδίνου. Η ένωση έγινε με επίσημη τελετή στο φρούριο Φιρκά των Χανίων, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Βενιζέλου. Αιώνες αιμάτων και δακρύων στη μαρτυρική Κρήτη έβρισκαν επιτέλους την ιστορική τους δικαίωση. Στην πραγματικότητα η Ένωση του νησιού με την Ελλάδα επετεύχθει δεκατέσσερις μήνες πριν, όταν με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε δεχθεί τους αντιπροσώπους της Κρήτης ως μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Από  τις μαθήτριες   του  Γ2  τμήματος  Θεοδώρα Μαυρογένη Δροσούλα Κουσελά

Σχολιάστε

Top