Νοέμβριος : πρόσωπα και γεγονότα

13jpg  

Ανδρέας  Κάλβος…

Ένας σπουδαίος Έλληνας Ποιητής.

Ο Ανδρέας Κάλβος γεννήθηκε το 1792 και απεβίωσε το 1869. Αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητες. Δυστυχώς, όμως δεν υπάρχει ούτε ένα πορτραίτο του. Το 1802 ο πατέρας του πήρε τα δυο του παιδιά και εγκατέλειψε τη σύζυγο του για να πάει στην Ιταλία. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα μόρφωσης στον Κάλβο και η νεοκλασικιστική του παιδεία σε συνδυασμό με τη ρομαντική του ψυχοσύνθεση συνέβαλαν σημαντικά στην ποίηση του. Στο ποιητικό του έργο διαπλέκονται το δραματικό με το ειδυλλιακό,το παγανιστικό με το χριστιανικό,τα αρχαιοελληνικά πρότυπα με την σύγχρονη επαναστατική επικαιρότητα,ο πουριτανισμός με τον λανθάνοντα ερωτισμό,την αυστηρότητα και τη μελαγχολία. Η κλασικιστική φόρμα με το ρομαντικό περιεχόμενο αποτελούν σύζευξη που είναι ορατή ακόμα και στη γλώσσα και στη μετρική. Η εργογραφία του περιλαμβάνει 24 ποιήματα ξενόγλωσσα και μη,όπως ΄΄Η λύρα΄΄ και ΄΄Οι εποχές΄΄.

14

Αλέξανδρος Δούμας…

Και «η κυρία με τις Καμέλιες».

Ο Αλέξανδρος Δουμάς γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1824 στο Παρίσι,ήταν συγγραφέας και δραματουργός. Ήταν γιος του Αλέξανδρου Δούμα (πατέρας),ο οποίος ήταν επίσης συγγραφέας και δραματουργός. Όπως ακριβώς και ο πατέρας του,γνώρισε μεγάλη επιτυχία,κυρίως με το ρομάντσο του «Η κυρία με τις καμέλιες». Ο Δούμας έζησε τη ζωή του σαν ένας από τους θεατρικους ήρωές του,μεταξύ ταραγμένων ερώτων και φανταστικών περιπετειών. Πέθανε σταις 27Νοεμβρίου 1895 στο σπίτι του.

15

Βολταίρος…ο μεγάλος Διαφωτιστής

Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος γεννήθηκε στο Παρίσι στις 21 Νοεμβρίου του 1694  και έζησε ως τις 30 Μαϊου 1778 που πέθανε στο Παρίσι. Ήταν Γάλλος συγγραφέας,ιστορικός και φιλόσοφος. Επίσης ήταν διάσημος για το πνεύμα του και ήταν ένας σημαντικός διαφωτιστής του18ου αιώνα. Υποστήριζε πως κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να πιστεύει σε όποια θρησκεία θέλει. Μίλησε επίσης για την ελευθερία του λόγου και για τον διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος. Υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος και κορυφαίος εκπρόσωπος του ντεϊσμού.

16

Κάρλο Λορεντσίνι… ο «πατέρας» του Πινόκιο

Ο Κάρλο Λοπεντσίνι γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1826 και πέθανε στις 26 Οκτωβρίου 1890. Ήταν Ιταλός συγγραφέας γνωστός για το παιδικό μυθιστόρημα «Οι Περιπέτειες του Πινόκιο». Εγραψε κωμωδίες και μυθιστορήματα και αφοσιώθηκε στην παιδική λογοτεχνία,παρουσιάζοντας παλιά παραμύθια. Ο Πινόκιο θεωρείται παγκοσμίως,το αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας. Αποτελεί ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αγαπημένα παραμύθια,το οποίο σίγουρα μπορεί να διδάξει πολλά τόσο σε μικρους αλλά και σε μεγάλους.

Το  άρθρο  δημοσιεύθηκε  από την  μαθήτρια του  Α3 τμήματος  Νικολέττα  Παππά.

17 Νοεμβρίου – Επέτειος του Πολυτεχνείου

       Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου 1967 υπό τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού, ενός καθεστώτος που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές του πεποιθήσεις.  Στις 14 Νοεμβρίου φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του βάναυσου στρατιωτικού καθεστώτος.  Οι φοιτητές, που αυτοαποκαλούνταν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», οχυρώθηκαν μέσα στο κτήριο της σχολής και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου.  Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Γιώργο Κυρλάκη.  Το πλέον ιστορικό μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για τη Δημοκρατία».  Στις 3π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται η επέμβαση του στρατού και ένα από τα άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή γκρεμίζει την κεντρική πύλη.  Ο σταθμός έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητή απήγγειλε τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο

 

 

UNESCO…το δεξί χέρι του ΟΗΕ

 

         Η Unesco ή αλλιώς Εκπαιδευτικός Επιστημονικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί σημαντικό εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό του ΟΗΕ.  Δημιουργήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1945 με σκοπό την παγκόσμια ειρήνη  μέσω της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών αλλά και του πολιτισμού.  Ο σύγχρονος ρόλος του Οργανισμού αυτού κρίνεται πολύ σημαντικός ιδιαίτερα στην αναζήτηση παγκόσμιων οραμάτων για τον αμοιβαίο σεβασμό και την ανάπτυξη των λαών που υπαγορεύουν οι σχετικές συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απώτερο στόχο την εξάλειψη της φτώχειας  ή τουλάχιστον τον περιορισμό της. Μέλη της Unesco είναι σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ. Τα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης είναι στο Παρίσι. Οι Εθνικές Επιτροπές απαρτίζονται από διανοούμενους και επιστήμονες που συμβάλουν στην εξέλιξη και υλοποίηση των προγραμμάτων του Οργανισμού. Η ελληνική εθνική επιτροπή ιδρύθηκε το 1991.

Το  άρθρο  δημοσιεύτηκε  από τον μαθητή  του  Α3  τμήματος  Μπράβο Χριστόφορο Παναγιώτη

Αποτέλεσμα εικόνας για μποντ

Τζέιμς Μποντ…ο πράκτορας του Ίαν Φλέμινγκ

«Μποντ. Τζέιμς  Μποντ» :ίσως η πιο σύντομη ,και συνάμα μία από τις πλέον διάσημες αυτοσυστάσεις της ιστορίας του διεθνούς κινηματόγραφου.

Ο διασημότερος μυστικός πράκτορας του σινεμά έκανε το ντεμπούτο του επί της οθόνης το 1962 με τον Σον Κόνερι στον γνωστότερο ρόλο της καριέρας του να προφέρει αυτές τις λέξεις στο «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον δρος Νο». Συνολικά έχουν γυριστεί 23 ταινίες ,με την πιο πρόσφατη από αυτές ,το Skyfall,να κυκλοφορεί τον Νοέμβριο του 2012.

Casablanca

«Καζαμπλάνκα» η ταινία των Όσκαρ

Η Καζαμπλάνκα είναι ένα ρομαντικό δράμα ,σκηνοθετημένο από τον Μάικλ Κερτίζ και με πρωταγωνιστές τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν.Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο διακεκριμένος συνθέτης Μαξ Στάινερ.Η θρυλική αυτή ταινία ,παραγωγής 1942 είναι ένα φιλμ με φόντο τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο .Η ταινία έλαβε οκτώ υποψηφιότητες και κέρδισε τρία Όσκαρ, ανάμεσα τους Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου .Έκανε πρεμιέρα στην Ν.Υόρκη όταν το ημερολόγιο έγραφε 12 Νοέμβριου 1942.

σακ

Αλέκος Σακελλάριος…χίλια ταλέντα ένα πρόσωπο

Στην Αθήνα ,στην περιοχή του αγίου Παντελεήμονα ,στις 7 Νοεμβρίου του 1913 γεννήθηκε ένας μεγάλος στιχουργός,θεατρικός συγγραφέας,σκηνοθέτης και δημοσιογράφος ,ο γνωστός σε όλους μας Αλέκος Σακελλάριος. Από μικρή ηλικία ανέδειξε το ταλέντο του στη δημοσιογραφία ,καθώς υπήρξε εκδότης του «Μαθητή» ,της πιο γνωστής μαθητικής εφημερίδας της εποχής. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών .Είχε εργαστεί στις πιο δημοφιλείς εφημερίδες της Ελλάδος όπως η Καθημερινή ,στον Ελεύθερο Κόσμο κ.α.Το πρώτο κωμικό του θεατρικό  έργο ήταν «Ο Βασιλιάς του χαλβά «που το έγραψε το 1935.Κατά την διάρκεια του έργου του συνεργάστηκε με πασίγνωστους επιθεωρησιακούς συγγραφείς της εποχής του. Έγραψε περίπου 2.000 τραγούδια και άφησε πίσω του τεράστιες επιτυχίες όπως το τραγούδι «Άστα τα μαλλάκια σου».Ο Σακελλάριος βραβεύτηκε με πολλά ελληνικά αλλά και ξένα βραβεία .Πέθανε σε ηλικία των 78 ετών και κηδεύτηκε στο Α” Νεκροταφείο Αθηνών.

24

Ένας επιτυχημένος Έλληνας ηθοποιός

Ο Αλέκος Αλεξανδρακης γεννήθηκε στις 27 Νοέμβριου 1928 και ήταν ένας μεγάλος Έλληνας ηθοποιός ,που διακρίθηκε εξίσου στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη .Με την νεορεαλιστική ταινία «Συνοικία στο όνειρο» άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον ελληνικό κινηματογράφο και κέρδισε και βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης .Στην τηλεόραση εμφανίστηκε στην πετυχημένη σειρά «Ο παράξενος ταξιδιώτης «. Γιος δικηγόρου από την Μάνη ,φοίτησε στο σχολείο Μπερζάν και μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία .Αγαπημένο του άθλημα ήταν η ξιφασκία και στα 15 του έγινε μέλος της εθνικής ομάδας .Αυτό που κυριολεκτικά του άλλαξε τη ζωή ήταν μια παράσταση του Κάρολου Κουν,με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη. Έκανε τα πρώτα του βήματα στο θεατρικό σανίδι στις 9 Ιουλίου 1949 και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κριτικούς και κοινό .Την ίδια ,κιόλας ,χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη ,με την ταινία «Δυο κόσμοι». Ακολούθησαν  αμέτρητες άλλες ,και όλοι συμφωνούσαν πως επρόκειτο για έναν μεγάλο ηθοποιό και τον μεγαλύτερο γόη της εποχής .Η απήχηση του στο γυναίκειο πληθυσμό ήταν άνευ προηγούμενου .Απεβίωσε στις 8 Νοέμβριου του 2005, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Γράφτηκε από  τους  μαθητές   του   Α3′ τμήματος    Παναγόπουλο   Θεμιστοκλή  και  Μπακούρο Στέφανο

MP156

Τζορτζ  Μπουλ… ο μαθηματικός

Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΛ ήταν άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος, ο όποιος γεννήθηκε στις 2 Νοέμβριου του 1.815 και Απεβίωσε στις 8 Δεκεμβρίου 1.864.Αρχικα ασχολήθηκε με γλωσσικά μαθήματα, ιδιαίτερα Λατινικά .Από το 1.835 άλλαξε γνώμη, και άρχισε να μελετά τα μαθηματικά. Λίγο αργότερα δημοσίευσε στα φιλοσοφικά πεπραγμένα της βασιλικής ακαδημία μια αγερικά εφαρμογή στη λύση των διαφορετικών εξισώσεων και βραβεύτηκα γι’ αιτούν το 1.857 ΕΞΕΛΕΓΗ μέλος της βασιλικής ακαδημίας.

 

MP159

Η Αγνή Μπάλτσα

Η ΑΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ γεννήθηκε στις 19 Νοέμβριου 1.944 στη Λευκάδα .Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία έξι ετών και το 1.958 μετακόμισε στην Αθήνα για να επικεντρωθεί στο τραγούδι. Στη πορεία της καριέρα της μετακλήθηκε στις μεγαλύτερες διεθνείς όπερες, έκανε πολυάριθμες τουρνέ και συριστικέ με κορυφαίους αρχιμουσικούς. Σταθμό στην καριέρα της αποτέλεσε η συνεργασία της με τον βερμούτ φον κραγιονιού όποιος τη θεωρούσε τη <<σπουδαιότερη μετζοσοπράνο της εποχής μας>>

 

MP158

Ένας καταξιωμένος Μεσσήνιος

Ο Βασίλης βουδούρης γεννήθηκε στο Κάνσας Σιτέ του μασούρι στις 21 Αύγουστου 1.945. Ήταν σύνθετης κινηματογραφικής μουσικής με ελληνικές ρίζες , αφοί οι γονείς του καταντούσαν από την Μεσσηνία .Έντυσε την τελετή έναρξης των ολυμπιακών αγόνων του 1.996 και δημιουργήσει μουσική για πολύς για γνώστες ταινίες όπως <<ο κοναν ο βαρβαρος >>Ο πολύδωρης έγινε διάσημος χάρη στο δυναμικό , επικό στυλ των ορχηστρικών συνθέσεων του, καθώς και για τα περίπλοκα θεματικά μοτίβα του. Τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην πολιτεία της ουσιαστικών , και στις 8 ΝΟΜΒΡΙΟΥ χρόνια του 2.006 πέθανε στο λος εντελές από επιπλοκές που του προκάλεσε ο καρκίνος.

 

Ο εφευρέτης του σαξόφωνου

Ο Αντόλφ Σαξ, που έμεινε γνωστός ως εφευρέτης του σαξοφώνου, γεννήθηκε στις 6 Νοέμβριου του 1.814 στην πέη Ντάνα του Βελγίου. Ο αντολφ σπούδασε στη βασιλική Σχολή τραγουδιού των Βρυξελών. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στο Παρίσι , πειραματίζονταν με αποτέλεσμα την δημιουργία μοσκιών οργάνων όπως: το σαξοκέρας, τη σαξοτρόμπα και το 1846 το σαξόφωνο. Το 1867 εξασφάλισε τη θέση του καθηγητή του Ωδείο του Παρισιού. Δυστυχώς, έφυγε από την ζωή πάμπτωχος ηλικία των ογδόντα ετών.

Επιμέλεια από τον  μαθητή  της  Β” Τάξης  Γαρίνη Γεώργιο

MP178

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού – 20 Νοεμβρίου

  Την 20η Νοεμβρίου 1989,υπογράφηκε από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η Σύμβαση αυτή είναι ο πρώτος παγκόσμια νομικά δεσμευτικός κανόνας για τα δικαιώματα,που όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως πρέπει να απολαμβάνουν.Το Δικαίωμα στην υγεία,την εκπαίδευση,την ψυχαγωγία,την έκφραση γνώμης,την πληροφόρηση,την προστασία από διακρίσεις,κακοποίηση,εκμετάλλευση κ.λπ. αποτελουν τα κύρια άρθρα της Σύμβασης.

Παρά τις διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των παιδιών αυτές σε πολλές χώρες αποτελούν κενό γράμμα και εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης.Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά υφίστανται τις τραγικές συνέπειες συρράξεων και οικονομικού χάους,δεκάδες χιλιάδες ακρωτηριάζονται στους πολέμους.

 MP179

Διεθνής Μέρα κατά του Φασισμού και του Αντισιμιτισμού

 Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και Αντισημιτισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Νοεμβρίου,σε ανάμνηση των βιαιοπραγιών κατά των Εβραίων που οργανώθηκε με κρατική καθοδήγηση στη ναζιστική Γερμανία του 1983.Η Νύχτα των Κρυστάλλων,όπως έμεινε στην ιστορία,ήταν το πρώτο βήμα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και το εβραικό Ολοκαύτωμα.Το γεγονός προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.Παράλληλα,η μέρα είναι αφιερωμένη στην καταδίκη του νεοναζισμού και του ρατσισμού.Η Διεθνής Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού γιορτάζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με πρωτοβουλία της οργάνωσης-ομπρέλα <<Ενωμένοι για τη διαπολιτισμική δράση>>,που σε συσπειρώνει στους κόλπους της αντιφασιστικές,αντιρατσιστικές,τσιγγάνικες και εβραικές οργανώσεις απ ολη την Ευρώπη.

 Επιμέλεια από τις μαθήτριες  της  Β’ Τάξης  Ελένη  Χριστοπούλου και  Παπαγεωργίου  Κωνσταντίνα

‘’Νοέμβριος’’

Ο Νοέμβριος, ή Νοέμβρης, ή Αεργίτες (ποντιακά) ,ή Βιέστ  (Αρβανίτικα) είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριάνο ημερολόγιο και έχει 30 ημέρες. Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια μέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος, με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη . Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα στο τοπάζι.

Το τραγούδι του μήνα :

Νοέμβρης μήνας ταξιδεύει

Στίχοι : Ηλίας Κατσούλης

Μουσική-Εκτέλεση: Παντελής Θαλασσινός

Νοέμβρης μήνας ταξιδεύει με ένα τρένο Αθήνα  ,  Λάρισα  ,  ωραία  Θεσσαλία  στην  Κατερίνη ακούει τραγούδι αγαπημένο με μια πληγή από παλιά μελαγχολία.Στη Σαλονίκη φθάνει απόγευμα στις έξι με έναν καιρό που όλο σκέπτεται να βρέξει. Νοέμβρης μήνας………Νοέμβρης μήνας με καράβι ταξιδεύει Χανιά , Ηράκλειο και κόλπο Μιραμπέλου του Μεθυστή τα πανηγύρια μνημονεύει Αγίου Μηνά και Μιχαήλ του αρχάγγελου.

Το ρεθυμνιώτικο σκοπό παίζει στη λύρα και λέει του έρωτα τα πάθη και τη μοίρα Νοέμβρης μήνας………

Νοέμβρης μήνας με το ΚΤΕΛ στην Πάτρα πάει μέρα γιορτής νιώθει το κρύο να αντρειεύει κι αφού ευχήθηκε στην πόλη που αγαπάει τριάντα μέρες στη βαλίτσα του μαζεύει.Η μοναξιά του σαν ανήμερο θηρίο και φεύγει με ένα κουρασμένο λεωφορείο , Η μοναξιά του σαν ανήμερο θηρίου και φεύγει και φεύγει με ένα κουρασμένο λεωφορείο. Νοέμβρης μήνας……….

Παροιμίες για τον Νοέμβριο   

Ο Νοέμβρης σαν έλθει τα γομάρια μέσα κλείνει. Νοέμβρη οργώματα κι ελιές ,δεν απολείπουν οι δουλειές. Ο Νοέμβρης έκλεισε , τα ζευγάρια είναι στο στάβλο κι ούτε ζευγάς στον κάμπο.

Όποιος σπείρει το Νοέμβρη ούτε σπόρο δε θα πάρει. Το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη φύτευε καταβολάδες . ‘Αϊ-Μηνάς εμήνυσε του πάππου του χειμώνα  -Έρχομαι ή δεν έρχομαι και του ΆΪ – Φιλίππου αυτού είμαι. Του Σαρανταμέρου η μέρα «καλημέρα».

Ποιοι γιορτάζουν το Νοέμβριο….

Πλήθος γιορτών έχει ο μήνας Νοέμβριος. Συνολικά 24 είναι οι μεγάλες γιορτές μέσα στο μήνα , με κάποιες αυτές να είναι από τις πιο γνωστές.

Έτσι την πρώτη μέρα γιορτάζουν οι Κοσμάς, Δαμιανός και Δαυίδ.

Την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου γιορτάζουν ο Μιχάλης , Μιχαέλα  , Άγγελος, Αγγελική, Γαβριήλ, Ραφαήλ , Σεραφείμ , Πατριάρχης, αλλά και η πολεμική Αεροπορία που έχει μπροστά της το Μιχαήλ Αρχάγγελο .

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου γιορτάζει ο Νεκτάριος και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου ο Ορέστης, ο Αρσένης, ο Ωρίωνας κι η Ροζαλία.

Μια από τις πιο γνωστές γιορτές για την πόλη του Ηρακλείου είναι 11η Νοεμβρίου που τιμάται ο πολιούχος του Άγιος Μήνας.

Την Πέμπτη 14 γιορτάζουν ο Γρηγόρης και ο Φίλλιπος , ενώ στις 16 Νοεμβρίου ο Ματθαίος και Ιφιγένεια.

Στις 18 Νοεμβρίου γιορτάζει ο Πλάτωνας και στις 21 γιορτάζουν οι ανύπαντρες Μαρίες, Δέσποινες ,καθώς και όλα τα συναφή ονόματα.

Ο Φιλήμων γιορτάζει στις 22 Νοεμβρίου και ο Αμφιλόχιος στις 23. Η Κατερίνα γιορτάζει τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου . Η Φαίδρα γιορτάζει στις 29, ενώ ο μήνας κλείνει με τον εορτασμό του Αντρέα στις 30 Νοεμβρίου.

Εκτός από αυτές τις γιορτές υπάρχουν   κι άλλες λιγότερο γνωστές, για να πούμε χρόνια πολλά. Οπότε ,ας κρατήσουμε αντζέντα.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ  ΤΗΣ  Β” ΤΑΞΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΘΑΝΑΣΟΥΛΑ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top