Απρίλιος : πρόσωπα και γεγονότα

 

1204

    Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Φράγκους

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτελεί ένα γεγονός σταθμό για την εξέλιξη τη συγκεκριμένης περιοχής κατά τα χρόνια που ακολούθησαν. Αιτία της ήταν κυρίως η Δ΄ Σταυροφορία (1201-1204) είχε στόχο την κατάληψη της Ιερουσαλήμ μέσω μιας εισβολής στην Αίγυπτο, αλλά παρέκκλινε από το στόχο της και οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τελικά την Κωνσταντινούπολη, καταλύοντας τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και ιδρύοντας τη Λατινική Αυτοκρατορία. Ως ιστορικό γεγονός, η Δ΄ Σταυροφορία αποτέλεσε ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ιστορικό φαινόμενο, το οποίο υπήρξε αποτέλεσμα διάφορων συμφερόντων και συναισθημάτων.

καβαφης

Ένας Οδυσσέας από την Αλεξάνδρεια

 

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1846 στην Αλεξάνδρεια, όπου οι γονείς του, εγκαταστάθηκαν εγκαταλείποντας την Κωνσαντινούπολη  το 1840. Ήταν το ένατο παιδί του Πέτρου-Ιωάννη Καβάφη (1814-1870), μεγαλέμπορου βαμβακιού. Η μητέρα του, Χαρίκλεια Φωτιάδη, ανήκε σε παλιά Φαναριώτικη οικογένεια της Κωνσταντινούπολης. Και τα δυο αυτά στοιχεία, η εμπορική ιδιότητα του πατέρα και η αρχοντιά της μητέρας συντέλεσαν σημαντικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ποιητή.Μετά το θάνατο του πατέρα του και την σταδιακή διάλυση της οικογενειακής επιχείρησης, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία όπου έμεινε μέχρι το 1876. Στην Αλεξάνδρεια ο Kαβάφης διδάχτηκε Αγγλικά, Γαλλικά και Ελληνικά με οικοδιδάσκαλο και συμπλήρωσε τη μόρφωσή του για ένα-δύο χρόνια στο Ελληνικό Εκπαιδευτήριο της Αλεξάνδρειας. Έζησε επίσης για τρία χρόνια, που ήταν τα κρισιμότερα στην ψυχοδιαγνωστική του διαμόρφωση, στην Πόλη (1882-84).Το 1897 ταξίδεψε στο Παρίσι και το 1903 στην Αθήνα , χωρίς από τότε να μετακινηθεί από την Αλεξάνδρεια  για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Ύστερα από περιστασιακές απασχολήσεις σε χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, αποφάσισε να γίνει δημόσιος υπάλληλος και διορίστηκε σε ηλικία 59 χρονών στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων το 1922 .Από το 1886 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα επηρεασμένα από τους Αθηναίους  ρομαντικούς ποιητές , χωρίς να τον έχει επηρεάσει καθόλου η στροφή της γενιά του 80. Από το 1891, όταν εκδίδει σε αυτοτελές φυλλάδιο το ποίημα Κτίσται, και ιδίως το 1896, όταν γράφει τα Τείχη,το πρώτο αναγνωρισμένο, εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά των ώριμων ποιημάτων του.Ο Καβάφης είναι γνωστός για την ειρωνεία του, ένα μοναδικό συνδυασμό λεκτικής και δραματικής ειρωνείας. Πολλοί όμως από τους αλλόγλωσσους ομότεχνους και αναγνώστες του αρχικά γνώρισαν και αγάπησαν τον ερωτικό Καβάφη.Το 1932, ο Καβάφης, άρρωστος από καρκίνο του λάρυγγα, πήγε για θεραπεία στην Αθήνα, όπου παρέμεινε αρκετό διάστημα, εισπράττοντας μια θερμότατη συμπάθεια από το πλήθος των θαυμαστών του. Επιστρέφοντας όμως στην Αλεξάνδρεια, η κατάστασή του χειροτέρεψε. Εισήχθη στο Νοσοκομείο της Ελληνικής Κοινότητας, όπου και πέθανε στις 29 Απριλίου 1933, τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

Οι   μαθητές   του  Β3  τμήματος   Αθανάσιος Τσιμπλής  και   Μπίτσικας  Σπύρος

 

 


σαιξπηρ

ΒΑΡΔΟΣ ΤΟΥ ΕΙΒΟΝ  ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΕΞΠΗΡ

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ήταν άγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Τα έργα του διαπνέονται από μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης και παραμένουν επίκαιρα. Η επίδραση του, ειδικότερα στην αγγλική λογοτεχνία, θεωρείται τεραστία.Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και για αυτό από την παιδική του ηλικία ρίχτηκε στην βιοπάλη. το 1585 έφυγε για το Λονδίνο, όπου το1592 εμφανίστηκε ως ηθοποιός και απέκτησε μεγάλη φήμη. Η επιδημία χολέρας του1593 ανάγκασε το Σαίξπηρ, να κλείσει το θέατρο του. Τη νέα του εμφάνιση την έκανε τον επόμενο χρόνο μετά τα έργα του :»Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» τα επόμενα έργα του βοήθησαν ώστε να ξεπληρώσει τα χρέη του πατερά του. Ο πατέρας του πέθανε, οι φίλοι του και προστάτες του φυλακιστήκαν και θανατωθήκαν. Τα έργα του αντανακλούσαν την πικρά και την απογοήτευση για την κατάσταση. Με τον καιρό η απελπισία και η απογοήτευση υποχωρούν μπροστά σε ένα πιο φιλοσοφημένο αντίκρισμα της ζωής, που είναι αποτέλεσμα της μεγάλης του εμπειρίας. Ξαναβρήκε την γαλόνι και την πίστη του, όπως φαίνεται στα τελευταία του έργα… Από το 1613 παρουσίασε κόπωση και για να αναπαυτεί εγκατέλειψε τις θεατρικές επίχρισης και επέστρεψε στη γενέτειρα του. Εκεί πέθανε και θάφτηκε στον περίβολο τις ενοριακής του εκκλησιάς, όπου το 1623 στηθικέ προς τιμή του μνημείου έργο του γλύπτη Γκέραρντ Τζόνσον.  

  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΑΥΡΟΥ (τμήμα  Β3“)      

     

 

 μακρ

Ο αυτοδίδακτος συγγραφέας

 Ο Μακρυγιάννης γεννήθηκε το 1797 στη περιοχή Αβορίτι Δωρίδας . Το πραγματικό του όνομα ήταν Ιωάννης Τριανταφυλλοδημήτρης ,αλλά έμεινε γνωστός ως Μακρυγιάννης λόγω του αναστήματός του. Ήταν σπουδαίος αγωνιστής του 1821,αλλα και αυτοδίδακτος συγγραφέας απομνημονευμάτων παρόλο που γνώριζε μόνο την αλφάβητο. Το 1820 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρίας και συμμετείχε σε πολλές μάχες . Το 1824 γίνεται Στρατηγός ,ενώ ένα χρόνο το στρατό του Ιμπραήμ έχοντας στη διάθεσή του μόνο 300 στρατιώτες . Εκτός από πολεμική , ο Μακρυγιαννής είχε, και πολιτική δράση. Διετέλεσε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και πρωταγωνίστησε στην επανάσταση για παραχώρηση Συντάγματος από τον Όθωνα, με αποτέλεσμα να δικαστεί για εσχάτη προδοσία. Τα  τραύματα που απέκτησε κατά τη διάρκεια των μαχών τον συνόδευσαν σε όλη τη ζωή του και τον οδήγησαν στο θάνατο στις 27 Απριλίου σε ηλικία 67 ετών

Από   τον μαθητή  Βασίλη  Μπούρα  του  τμήματος Β3.

 

νεστορας

Το ανάκτορο – σύμβολο της μυκηναϊκής Ελλάδας

Στην Πύλο στο του Επάνω Εγκλιανού  βρίσκεται το ανάκτορο του Νέστορα. Οι ανασκαφές που άρχισαν το 1939 και ολοκληρώθηκαν μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο έφεραν στο φως και ερείπια προγενέστερα από το ανάκτορο. Η πόλη και το ανάκτορο καταστράφηκαν το 1200 π.Χ.  πιθανότητα κατά την κάθοδο των Δωριέων. Το ανάκτορο του Νέστωρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στη σημαντικότερα της μυκηναϊκής Ελλάδας. Τα ανάκτορα χτίστηκαν το 13ο αι. π.Χ. από το βασιλιά Νέστωρα – που πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο με ενενήντα πλοία – γιο του Πηλέα, ο οποίος μετέτρεψε την Πύλο στη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του μυκηναϊκού κόσμου, μετά τις Μυκήνες. Οι ανασκαφές σταδιακά αποκάλυψαν τα ερείπια πλουσιοτάτου διώροφου κεντρικού οικοδομήματος που απλώνονται στο μισό οροπέδιο του Εγκλιανού.

 

παιδιά

Παγκόσμια Ημέρα για τα παιδιά στο δρόμο

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά του Δρόμου καθιερώθηκε το  2011, με πρωτοβουλία μιας διεθνούς Μ.Κ.Ο. με έδρα το Λονδίνο και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Απριλίου.Στόχος της Ημέρας είναι να φέρει στο προσκήνιο τα προβλήματα των παιδιών του δρόμου, που περιφέρονται μόνα και έρημα χωρίς γονική υποστήριξη στις μεγαλουπόλεις του αναπτυσσόμενου κόσμου και όχι μόνο, αλλά και να υπενθυμίζει στους κρατούντες ότι η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Παιδιού αποτελεί νομική δέσμευση για τις χώρες που την έχουν υπογράψει.

Παναγιωτόπουλος  Δημήτριος (τμήμα Β3)

 

unesco

Γιορτάζοντας την πολιτιστική κληρονομία μας!

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου από την  UNESCO  και το διεθνές συμβούλιο μνημείων και τοποθεσιών (ICOMOS) ως παγκόσμια ημέρα πολιτιστικής κληρονομίας η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά την διάρκεια  ενός συμποσίου  του  ICOMOS στην τυνήσια και υιοθετήθηκε από την γενική συνέλευση της  UNESCO  ΤΟ 1983.η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας .Για τον σκοπό αυτό διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις με τις οποίες επιδιώκετε όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο  κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματα τους, ακόμα και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και η ένταξή  τους στην σύγχρονη κοινωνική,  πολιτιστική και οικονομική ζωή τους.

 

 

 

χορος

Παγκόσμια ημέρα χορού

 

Η Παγκόσμια ημέρα χορού, η όποια γιορτάζετε κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου στέλνει το δικό της συμβολικό μήνυμα , με σκοπό η μούσα του χορού ,Τερψιχόρη , να εμπνεύσει την ψυχή και την κάρδια μας. Η Επιτροπή χορού του Διεθνούς Συμβολικού Χορού της Unesco , καθιέρωσε την Παγκόσμια ημέρα χορού , το 1982 , με έναυσμα την επέτειο γέννησης του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου , Ζαν- Ζωρζ Νεβέρ, στις 29 Απριλίου του 1727 . Κάθε χρόνο, μια προσωπικότητα του χορού αναλαμβάνει να γράψει ένα μήνυμα , με στόχο την ανάδειξη του χορού ως μια μορφή τέχνης που δεν γνωρίζει πολιτικά , πολιτιστικά και εθνικά όρια και , μέσα από την ρυθμική της γλώσσας , συνδέει όλους τους ανθρώπους.

 

Επιμελήθηκαν  οι    μαθητές   ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ    ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ     ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από  το τμήμα Β3

 

εξοδος

 

Έξοδος Μεσολογγίου

Το Μεσολόγγι επαναστάτησε στις 20 Μαΐου 1821.Το 1821 ο Κιουταχής συγκέντρωσε μεγάλο στρατό στη Λάρισα και κατευθύνθηκε προς το Μεσολόγγι . Στα τέλη Απριλίου 1825ξεκινησε την πολιορκία του Μεσολογγίου πολιορκημένοι ήρθαν σε συνεννόηση με τον Καραϊσκάκη ο όποιος διεξήγαγε πόλεμο φθοράς στα νότα του στρατεύματος του Κιουταχή , αναγκάζοντας τον να πέσει σε θέση άμυνας ,τον Οκτώβριο του1825.Προς ενίσχυση του Κιουταχή έσπευσε ο Ιμπραήμ. Ο Ανδρέας Μιαούλης με τον στόλο του κατάφερνε να ανεφοδιάζει το Μεσολόγγι και η άμυνα των πολιορκημένων παρέμενε ισχυρή. Από τον Μάρτιο όμως η κατάσταση άρχισε να αλλάζει με κατάληψη από τους Τούρκους στρατηγικών νησίδων της λιμνοθάλασσας δυνατότητα του ελληνικού στόλου να ανεφοδιάζει την πόλη είχε καταστεί αδύνατη. Η κατάσταση στην πόλη έγινε δραματική και η πείνα άρχισε να θερίζει τους κατοίκους. Μπροστά σε αυτή την η έξοδος ορίστηκε για την νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου με ξημερώματα Κυριακής των Βαΐων , μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου. Το σχέδιο της εξόδου πιθανότατα προδόθηκε , με αποτέλεσμα οι τουρκοαιγύπτιοι να απαντήσουν με σφοδρή επίθεση που συνοδεύτηκε από σφαγή . Χιλιάδες Έλληνες σφαγιάστηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν και μόνο 1.500 περίπου κατάφεραν να διασωθούν .

παπα

Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου …

Ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος ήταν Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Διακοφτό Αχαΐας στης 12 Ιουλίου 1912 . Σπούδασε στην Αθήνα στη δραματική σχολή εθνικού θεάτρου . Την πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή την έκανε στον ρόλο του ιππότη στον  βασιλεία Ληρ . Στο εθνικό θέατρο παρέμεινε μέχρι το 1941 και για 46 χρόνια , ερμήνευσε και έπαιξε στους μεγαλύτερους θιάσους της εποχής του . Πρώτη του ταινία ήταν , το 1947  τα {{ Παιδιά της Αθήνας }}  και το τελευταίο του το {{ Ταξίδι στα Κύθηρα }} . Αξέχαστος παραμένει ο ρόλος του κυρ-Γιώργη στο {{  Λούνα-Παρκ }} που τον καθιέρωσε στη λαϊκή συνείδηση . Αξίζει να σημειωθεί πως έπαιξε συνολικά σε 136 ταινίες . Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του μόνος , καθότι άγαμος και πέθανε στις 13 Απριλίου 1984 . Βρέθηκε στο σπίτι του , λίγες μέρες αργότερα . Είχε τραγικό θάνατο .

 

κρυστάλλης 

 

 

Γεννημένος πεζογράφος

Ο Κώστας Κρυστάλλης ή Κρουστάλλης(1868-1894) ήταν Έλληνας ποιητής και   πεζογράφος της Νέας Αθηναϊκης σχολής.Τα πρώτα του ποιήματα,Αι Σκιαί του Άδου και Ο Καλόγηρος της Κλεισούρας(1890),είχαν  επικό χαρακτήρα,με επίδραση από τον Βαλαωρίτη.Αντιθέτως,με τιςδύο ποιητηκές συλλογές του που δημοσιεύτηκαν τα επόμενα χρόνια,εντάχθηκε στο πνευματικό κλίμα της Νεας Αθηναϊκής σχολής: επίδραση από το δημοτικό τραγούδι,λαογραφική θεματολογία.Ο Κρυστάλλης δεν είναι μόνον ο πρώτος που έγραψε στη δημοτική,ενώ ακόμα όλοι οι άλλοι αλληθώριζαν προς την καθαρεύουσα,παραπαίοντας ανάμεσα στις δύο γλώσσες.Μέσα στα ελάχιστα χρόνιαπου έζησε,πρόλαβε να μας δώσει κάποια δείγματα γράφης που φανερώνουν    τον γεννημένο πεζογράφο.Στα διηγήματα του ο Κρυσταλληςείναι πληθωρικός,βιάζεται να πει όλα, σαν να προαισθάνεται πως δενυπάρχει γι΄αυτόν πίστωση χρόνου-η τόσο απαραίτητη για τη δουλειά ενός πεζογράφου .Η ζωντάνια του στις περιγραφές της φύσης ξαφνιάζει.Οι διάλογοι του έχουν την απλότητα και τη σοφία του λαικού λόγου .Κι ήταν ακόμα μόνο 26 χρονών.Ένα παιδί!

 Επιμέλεια  από  τον μαθητή  Τσιμπλή  Γεώργιο  (τμήμα Β3)

 δελτα

Η «Σιωπή» της Πηνελόπης Δέλτα

Στις 27 Απριλίου 1941, την ώρα που τα γερμανικά στρατεύματα έμπαιναν στην Αθήνα θα φύγει απ’ τη ζωή αυτοκτονώντας με δηλητήριο η Πηνελόπη Δέλτα. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα σε νεαρή ηλικία δημοσιεύοντας έργα της στο περιοδικό Έσο Έτοιμος. Αυτή και ο σύζυγος της Στέφανος Δέλτα ανέπτυξαν στενή φιλία με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Γρήγορα εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της πολιομυελίτιδας, αρρώστιας που θα την ταλαιπωρήσει μέχρι το θάνατο της. Το τελευταίο σημείωμα που έγραψε η Π. Δέλτα ήταν στις κόρες της με οδηγίες για την ταφή της και αποχαιρετισμούς το οποίο έλεγε :«Παιδιά μου, ούτε παπά, ούτε κηδεία. Παραχώστε με σε ,μια γωνιά του κήπου, αλλά αφού βεβαιωθείτε ότι δεν ζω πια. Φροντίστε τον πατέρα σας. Τον φιλώ σφιχτά. Π.Σ. Δέλτα» Στον κήπο της, στον κήπο του σπιτιού της, χαράχτηκε η λέξη σιωπή.

 

θερβάντες

Ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη

Ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα  (29 Σεπτεμβρίου 1547-23 Απριλίου 1616) ήταν Ισπανός λογοτέχνης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας. Το έργο του ανήκει χρονικά στη «χρυσή εποχή» της Ισπανίας, κατά την οποία παρατηρήθηκε μια εξαιρετική άνθιση στις τέχνες, ενώ ο ίδιος αποτελεί έναν από τους μείζονες λογοτέχνες παγκοσμίως. Το διασημότερο ο Δον Κιχώτης. Ο Θερβάντες καταγόταν από οικογένεια πρώην ευγενών, γιος του χειρούργου και πρακτικού ιατρού Ροδρίγο ντε Θερβάντες και  της Λεονόρ ντε Κορτίνας, πιθανώς εβραϊκής καταγωγής που αργότερα μεταστράφηκαν στον καθολικισμό. Αξιοσημείωτο είναι πως όλες οι προσωπογραφίες Θερβάντες είναι μεταγενέστερες του θανάτου του και προϊόντα της φαντασίας των δημιουργών. Η μοναδική γραπτή περιγραφή των εξωτερικών χαρακτηριστικών του που είναι γνωστή ανήκει στον ίδιο και περιέχεται στον πρόλογο της έκδοσης των Υποδειγματικών διηγημάτων.

Επιμέλεια   από   τον  ΔΗΜΗΤΡΗ    ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ    ΤΜΗΜΑ Β3

 ΔΙΑΚΟΣ

 

″Εγώ Γραικός γεννήθηκα , Γραικός θε να πεθάνω″

Ο Αθανάσιος Διάκος ήταν ένας από τους Έλληνες πρωταγωνιστές ήρωες – οπλαρχηγούς του πρώτου έτους της επανάστασης του 1821 που έδρασε στη Στερεά Ελλάδα. Γεννήθηκε στη Φωκίδα το 1788 και ήταν εγγονός ενός ντόπιου κλέφτη. Είχε έφεση στη θρησκεία και σε ηλικία 12 ετών στάλθηκε από την μητέρα του σε μοναστήρι. Έγινε μονάχος σε ηλικία δεκαεπτά ετών και , λόγω της αφοσίωσης του στη χριστιανική πίστη και της ιδιοσυγκρασίας του, έγινε πολύ γρήγορα διάκος. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία το 1818 και το 1820 έγινε αρματολός στη Λιβαδειά. Πρωτοστάτησε στην μετέπειτα επανάσταση και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ήρωες του 1821. Ο τραγικός επίλογος της ζωής του γράφτηκε στις 24 Απρίλιου 1821 οπού δολοφονήθηκε με ανασκολοπισμό.

 ΑΛ ΠΑΤΣΙΝΟ

Ο ″Νονός″ του Χόλυγουντ

Ο Αλφρέντο Τζέημς ″Αλ″ Πατσίνο , γεννημένος στις 25 Απριλίου 1940 είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του. Καθώς ερμήνευσε μερικούς από τους πιο αξιομνημόνευτους ρόλους στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου. Έμεινε γνωστός για τη συμμετοχή του στην ταινία Ο ″Νονός″ αλλά και το ″ Άρωμα γυναίκας″ για το οποίο βραβεύτηκε από την αμερικανική ακαδημία κινηματογράφου με Όσκαρ Α ανδρικού ρόλου μετά από πολλές υποψηφιότητες.

 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

                               Έλληνας με χρυσό Φοίνικα

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παράγωγος κινηματογράφου. Έχει τιμηθεί με βραβεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προσφορά του στον κινηματόγραφο , με σπουδαιότερο της καλύτερης ταινίας με το Χρυσό Φοίνικα στο φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα. Στις 24 Ιανουάριου 2012 τραυματίστηκε σοβαρά στο διάλειμμα των γυρισμάτων της νέας του ταινίας ″ Η άλλη θάλασσα″ στη Δραπετσώνα από διερχόμενη μοτοσυκλέτα. Το ίδιο βράδυ άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Φαλήρου , όπου νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η κηδεία του έγινε δημοσιά δαπάνη , στις 27 Ιανουάριου στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Ένας ποιητής της αντίστασης

Ο Αναστάσιος Λειβαδίτης (20 Απρίλιου 1922 – 30 Οκτωβρίου 1988) ήταν σημαντικός Έλληνας ποιητής. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς με συνέπεια να εξοριστεί από το 1947 εως το 1951. Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία, το πρώτο βραβείο ποίησης του Δήμου Αθηναίων και το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Επιμέλεια  από  τον  μαθητή της Β’ Τάξης  Θεοδωρόπουλο Κωνσταντίνο

 MP166

Ο  πολυτάλαντος Τσάρλι!

 Ο Σερ Τσαρλς Σπενσερ Τσάπλιν ( 16 Απριλίου 1889 – 25 Δεκεμβρίου 1977 ) υπήρξε Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης ,που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χολυγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης , κυρίως μέσω από τον χαρακτήρα Σαρλο που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του. Στο διάστημα 1912 – 1918 αξιοποίησε το ταλέντο του σε πολλές μικρές κωμωδίες του βουβού κινηματογράφου. ο ίδιος όχι μόνο πρωταγωνιστούσε αλλά ήταν επίσης ο σεναριογράφος , σκηνοθέτης και συνθέτης της μουσικής των ταινιών του . Η παγκόσμια καταξίωση ήρθε μέσα από του μεγάλου μήκος ταινίες του όπως , οι Μοντέρνοι Καιροί , Ο Μεγάλος Διδάκτωρ , Τα Φώτα της Πόλης και άλλες , που τον κατέταξαν ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς της έβδομης τέχνης. Ταξίδεψε στην Αμερική , το 1972 , προκείμενου να παραλάβει το ειδικό Τιμητικό Όσκαρ για την συνεισφορά του στην έβδομη τέχνη , κερδίζοντας το μεγαλύτερο σε διαρκεί χειροκρότημα της ιστορίας των βραβείων. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον είχε κατατάξει δέκατο στην λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

 MP167

Ο  Θρύλος της ζωγραφικής

-

Ο Παμπλο Ντιέγκο Χοσε Φρανσισκο ντε Παούλα Χουαν Νεμοπουσενο Μαρία ντε λα Σαντισιμα Τρινιδαδ Ρουις αϊ Πικάσο η απλά Παμπλο Πικάσο ( Οκτωβρίου 1881-8 Απριλίου 1973 ) ήταν Ισπανός ζωγράφος. Είναι ένας από τους κυριότερους Ισπανούς εκπρόσωπους της τέχνης του 20ου αιώνα , σινυδριτης μαζί με τον Ζωρζ Μπρακ του κυβισμού και με σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και εξέλιξη της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης. Λόγω της ποικιλομορφίας αλλά και της χρονικής έκτασης που παρουσιάζει το έργο του Πικάσο , χωρίζεται συνήθως σε διαφορετικές περιόδους.

Το διασημότερο ίσως έργο του Πικάσο είναι η Γκερνίκα , η απεικόνιση του Γερμανικού βομβαρδισμού της πόλης της Ισπανίας Γκερνίκα. Αυτός ο μεγάλος καμβάς περιγραφή την απανθρωπιά , την βιαιότητα και την απόγνωση του πόλεμου.

 MP168

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

 

Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δυο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων: ο ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκελ Ντε Θερβαντες και ο άγγλος δραματουργός Γουιλιαμ Σεξπιρ. με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

 

Στις 2 Απριλίου , Ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κριστιαν Άντερσεν , εορτάζεται η Παγκόσμια  Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Με αφορμή τον εορτασμό , το Εθνικό  Κέντρο  Βιβλίου οργανώνει εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους του. Τα παιδία έχουν μια ωραία αφορμή ώστε να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο , να γνωρίσουν συγγραφείς και εικονογράφους , να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα , να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και εικαστικά εργαστήρια …

Επιμέλεια από τον  μαθητή  της  Β’ Τάξης  Δημητρακόπουλο Αντώνιο

 

 MP189

 

Ένας μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής

ο Δημήτρης Μητροπάνος (2 Απριλίου 1948-17 Απριλίου 2012) ήταν Έλληνας τραγουδιστής, από τους σημαντικότερους της σύγχρονης εποχής Ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια ση-   μαντικών  στιχουργών και συνθετών. Με τις λαϊκές επιτυχίες του σημάδεψε το χώρο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής  σκηνής, κερδίζοντας την εκτίμηση και το σεβασμό ολόκληρου του πανελληνίου. Γεννήθηκε στην Αγία Μονή, μια συνοικία στα Τρίκαλα. Μεγάλωσε χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 29 του χρόνια. Προτού τελειώσει το γυμνάσιο άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Στις 17 Απριλίου του 2012 ο Δημήτρης Μητροπάνος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα και μεταφέρθηκε στη μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11.00 το πρωί.

             MP190

Ο διακεκριμένος ζωγράφος της γενιάς του ΄30           

 

Ο Γιάννης Μόραλης (Άρτα, 23 Απριλίου, 1916-Αθηνα, 20 Δεκε- μβρίου 2009) ήταν διακεκριμένος Έλληνας ζωγράφος της λεγό- μενης <<γενιάς του ‘30>>. Στην ηλικία δεκαπέντε ετών, έγινε δεκτός στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1949 μαζί με αρκετούς ακόμα Έλληνες ζωγράφους, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Νικολάου και ο Νίκος Εγγονόπουλος, συμμετείχε στην ί- δρυση  της καλλιτεχνικής ομάδας <<Αρμός>>, ενώ συμμετείχε στην πρώτη έκθεση της στο Ζάππειο το 1950. Από το 1954 ξεκί-νησε η συνεργασία του με το θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, ενώ αργότερα συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο. Το 1999 του απονεμήθηκε το μετάλλιο του Ταξιάρχη της Τιμής. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές σχολές στην Ελλά- δα και το εξωτερικό.

 MP191

Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Η Διεθνής Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, με πρωτοβου-λία της δημοτικής αρχής του Σαν Φρανσίσκο, για να γιορταστεί το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη. Ήταν μια ιδέα του ακτιβι- στη Τζον ΜακΚόνελ. Η Διεθνής Ημέρα της Γης είναι το αντίπα- λο δέος της Ημέρας της Γης, που γιορτάζεται στις 22 Απριλίου.

 MP192

 Πρωταπριλιά

Κατά την 1η Απριλίου, συνηθίζεται να λέγονται καλοπροαίρετα ψέματα λόγω εθίμου. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, το έ- θιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες που ήταν δεινοί ψαράδες. Η ε-ποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες όμως και αν ήταν, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψά-ρια πιάνονταν δύσκολα. Έτσι έλεγαν ψέματα σχετικά με τα πό-σα ψάρια είχαν πιάσει. Έτσι αυτή η συνήθεια, έγινε με το πέ- ρασμα του χρόνου έθιμο.

  MP193

               Ρομαντικός επαναστάτης  

 

Ο Ευγένιος Ντελαγκρουά γεννήθηκε 26 Απριλίου του 1798 στο Σαιν-Μόρις της Γαλλίας. Υπήρξε, κατά τον 19ο αιώνα, ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους της ρομαντικής σχολής. Επηρέασε σημαντικά τη ζωγραφική και πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονισμού. Εσπευσμένος από την γαλλική και ελληνική επανάσταση, καθώς κι από ένα πολύμηνο ταξίδι του στο Μαρόκο δημιούργησε σπουδαίους πινάκες. Μερικοί από αυτούς <<Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό>> και <<Η σφαγή της Χίου>> φυλάσσονται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι

Επιμέλεια  από  τον μαθητή της Β’ Τάξης  Εφορακόπουλο  Παναγιώτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top