ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (Έλενα Μάρκου)

Τα Χριστούγεννα και η μουσική είναι λέξεις άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, έχω αναρωτηθεί πολλές φορές ποιες είναι οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από αυτά τα τραγούδια, γι΄ αυτό και επέλεξα το πρώτο θέμα για το οποίο θα γράψω να είναι αυτό.

1. Feliz Navidad, Jose Feliciano

Ο γεννημένος τυφλός από γλαύκωμα Jose Feliciano έγραψε ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα τραγούδια το 1970 και στην αρχή ήταν γραμμένο εξ ολοκλήρου στα ισπανικά. Ωστόσο, στη συνέχεια προσέθεσε και αγγλικούς στίχους, καθώς έτσι υπήρχαν περισσότερες πιθανότητες να παιχτεί το τραγούδι στο ραδιόφωνο.

2. Do They Know It’s Christmas, Band Aid

Tο τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε το 1984 για τη συναυλία φιλανθρωπικού χαρακτήρα Live Aid. Αποσκοπούσε στη συγκέντρωση χρημάτων για την καταπολέμηση του λιμού στην Αιθιοπία. Στο τραγούδι συμμετέχουν διάφορα γνωστά συγκροτήματα και καλλιτέχνες, όπως οι George Michael, U2, Phil Collins, Duran Duran, Boy George, David Bowie, Paul McCartney, Bananarama, Status Quo και ο Bob Geldof, που ήταν και ο διοργανωτής του Live Aid.

3. Wonderful Christmastime, Paul McCartney

Κυκλοφόρησε το 1979, αλλά γράφτηκε «μια ηλιόλουστη μέρα του Ιουλίου», σύμφωνα με τον τραγουδιστή. Ο McCartney χρειάστηκε μόλις 10 λεπτά για να γράψει ολόκληρο το τραγούδι, το οποίο παίζεται στο ραδιόφωνο κάθε χρονιά.

4. All I Want For Christmas Is You, Mariah Carey

Οκτώβριος 1994 και η Carey παίζει στο πιάνο μια μελωδία που την ακολουθεί ο στίχος «I don’t want a lot for Christmas». Όλο το τραγούδι γράφτηκε μέσα σε ένα τέταρτο ενώ τα όργανα είναι από υπολογιστή. Είναι το τραγούδι που έχει παιχτεί περισσότερο στο ραδιόφωνο.

5. Last Christmas, Wham!

Σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων των ‘80s -και όχι μόνο- όπως αποδεικνύεται κάθε χρόνο. Ηχογραφήθηκε κι αυτό καλοκαίρι του 1984 στο Λονδίνο. Είναι γραμμένο εξ ολοκλήρου από τον George Michael, ο οποίος δεν έκανε μόνο φωνητικά, αλλά έπαιξε και όλα τα μουσικά όργανα που ακούμε στο τραγούδι! Το τραγούδι δεν αναφέρεται τόσο πολύ στα Χριστούγεννα, όσο σε έναν χωρισμό, που μάλλον πόνεσε πολύ τον τραγουδιστή… Ειρωνεία της μοίρας είναι το γεγονός ότι ο George Michael πέθανε Χριστούγεννα του 2016…

6. Rocking Around The Christmas Tree, Brenda Lee

Όταν ηχογραφήθηκε το τραγούδι, η Lee ήταν μόλις 13 ετών. Κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1958 και πλέον είναι ένα κλασικό χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

7. Jingle Bell Rock, Bobby Helms

Κυκλοφόρησε το 1957 και το έχουμε ακούσει σε αρκετές χριστουγεννιάτικες ταινίες. Πιθανώς, η τεράστια επιτυχία του να οφείλεται και στο γεγονός ότι γράφτηκε από δύο διαφημιστές!

8. White Christmas, Bing Crosby

Πίσω από αυτό το τραγούδι κρύβεται μια «σκοτεινή» ιστορία: ο Irving Berlin, ο οποίος έγραψε το τραγούδι, τα Χριστούγεννα επισκεπτόταν τον τάφο του νεκρού γιού του. Το τραγούδι όμως ερμηνεύτηκε πρώτα από τον Bing Crosby, αλλά ξανά όχι σε ένα ευχάριστο κλίμα, αν σκεφτεί κανείς ότι κυκλοφόρησε τρεις εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό στο Pearl Harbor…

9. It’s The Most Wonderful Time Of The Year, Andy Williams

Κυκλοφόρησε το 1963 και περιγράφει τις δραστηριότητες που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα. Μάλιστα, συμπεριλαμβάνει και την ιστορία με τα φαντάσματα των Χριστουγέννων, που είναι γνωστή από το έργο του Charles Dickens, A Christmas Carol.

10. Santa Claus Is Coming To Town

Ένα από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια γράφτηκε μέσα στο μετρό της Νέας Υόρκης στις 10 Οκτωβρίου 1933 και ο συνθέτης του Τζον Κουτς δεν ήθελε να το ηχογραφήσει, καθώς πίστευε ότι ήταν απλώς ένα παιδικό τραγούδι χωρίς πολλές πιθανότητες να πουλήσει. Εν τέλει, όχι μόνο έκανε επιτυχία, αλλά οι πωλήσεις ξεπέρασαν μέχρι τα Χριστούγεννα του 1934 τα 400.000 αντίτυπα! Παρακάτω μία διασκευή του τραγουδιού από τον Bruce Springsteen:

 

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης