Είδη Φωτογραφικών Μηχανών

camera_icon_001_s

Σήμερα υπάρχουν πολλοί τύποι φωτογραφικών μηχανών, που μπορούμε να τους ταξινομήσουμε ανάλογα με το μέγεθος, τις δυνατότητες που διαθέτουν (δευτερεύοντα εξαρτήματα), με το αν χρησιμοποιούν φιλμ ή  ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, με τις διαστάσεις του φιλμ που χρησιμοποιούν, το είδος του σκόπευτρου και τη θέση του φωτοφράκτη. Επίσης, αρκετοί από εμάς, δυστυχώς, χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ως φωτογραφική μηχανή.

fonto_008_s

Για να μην σας μπερδέψω, θα αναφέρω παρακάτω τα κυριότερα είδη φωτογραφικών μηχανών που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Διακρινόμενες, ανάλογα με την τεχνολογία τους, οι φωτογραφικές μηχανές χωρίζονται στις:

  • Ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές (digital)
  • Αναλογικές φωτογραφικές μηχανές (με φιλμ)

Οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές κυριαρχούν, αφού τις χρησιμοποιεί πάνω από το 99% των ανθρώπων που ασχολούνται με τη φωτογραφία. Προσφέρουν αμεσότητα (αφού μπορείς να δεις απευθείας το θέμα που φωτογραφίζεις) και οικονομία (αφού δεν έχεις το κόστος του φιλμ και της εμφάνισης). Δεν έχουν όμως την ίδια ποιότητα φωτογραφίας που δίνει το φιλμ, γι” αυτό τις αναλογικές φωτογραφικές μηχανές τις χρησιμοποιούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες βιρτουόζοι φωτογράφοι για καλλιτεχνικές λήψεις.

Σε σχέση με τις δυνατότητές τους μπορούμε γενικά να τις χωρίσουμε στις:

  • Συμπαγείς (compact)
  • Γέφυρας, ψηφιακές (bridge camera)
  • Χωρίς καθρέπτη, ψηφιακές (mirrorless)
  • Μονοοπτικές ρεφλέξ (SLR ή dSLR)

Οι συμπαγείς (compact) και οι μονοοπτικές ρεφλέξ (dSLR) είναι οι ευρύτερα χρησιμοποιούμενες σήμερα φωτογραφικές μηχανές, ερασιτεχνικής ή επαγγελματικής χρήσης. Ακολουθούν οι  bridge camera, ενώ τώρα δειλά αρχίζουν την εμφάνισή τους οι mirrorless (χωρίς καθρέπτη) φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να κυριαρχήσουν.

Μηχανές μονοοπτρικές ρεφλέξ (SLR ή dSLR). Παρέχουν τη δυνατότητα στο φωτογράφο να βλέπει μέσα από το σκόπευτρο αυτό ακριβώς που θα αποτυπωθεί στο φιλμ. Γι” αυτό το λόγο στις μηχανές ρεφλέξ σημαντικός είναι ο ρόλος των φακών που χρησιμοποιούμε κάθε φορά, ανάλογα με το θέμα που φωτογραφίζουμε. Οι μηχανές ρεφλέξ συνιστώνται για όσους έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν σοβαρά με τη φωτογραφία και επιθυμούν μια φωτογραφική μηχανή μεγάλων δυνατοτήτων.

Μηχανές συμπαγείς (compact). Ο φωτογράφος που χρησιμοποιεί μηχανή κόμπακτ δεν επεμβαίνει ιδιαίτερα στη φωτογράφηση, καθώς υπάρχει αυτοματισμός όσον αφορά τον φακό και το άνοιγμα του διαφράγματος. Τα τελευταία χρόνια όμως ανέβασαν την ποιότητα στις compact και προσθέσανε στα ακριβότερα μοντέλα από αυτές «Επιλογέα Τρόπου Λειτουργίας» (mode dial).

Μηχανές γέφυρας (bridge camera). Στην ουσία είναι compact  μηχανές με καλύτερους φακούς και λειτουργίες από τις απλές compact. Πήραν το όνομά τους γιατί θεωρούνται ότι γεμίζουν το κενό (γεφυρώνουν το χάσμα) μεταξύ compact και dSLR φωτογραφικών μηχανών. Η βασική διαφορά τους με τις mirrorless είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα αλλαγής φακού.

Μηχανές χωρίς καθρέπτη (mirrorless). Οι μηχανές χωρίς καθρέπτη συνδυάζουν τα καλύτερα στοιχεία των μηχανών compact και dSLR παρέχοντας πολύ καλή ποιότητα, με μικρό μέγεθος. Σε αντίθεση με τις dSLR (που χρησιμοποιούν καθρέπτη για να ανακλούν το φως στο σκόπευτρο), οι mirrorless δεν διαθέτουν καθρέπτη ή οπτικό σκόπευτρο, κάτι που τις κάνει γενικά μικρότερες από τις dSLR.

Όλα τα είδη Φωτογραφικών Μηχανών (για εγκυκλοπαιδικές γνώσεις):

  1. Μηχανή μονοοπτική «ρεφλέξ» ψηφιαλή (dSLR)
  2. Μηχανή χωρίς καθρέπτη, ψηφιακή (mirrorless)
  3. Μηχανή συμπαγής, ψηφιακή (compact)
  4. Μηχανή γέφυρας, ψηφιακή (bridge camera)
  5. Μηχανή μονοοπτική «ρεφλέξ» με φιλμ σε ρολό (SLR roll film ή Medium form camera)
  6. Μηχανή 35 χιλ. μονοοπτική «ρεφλέξ» SLR
  7. Μηχανή διοπτική «ρεφλέξ»
  8. Μηχανή μικροσκοπικής οπής
  9. Μηχανή για φιλμ δίσκου (Disc camera)
  10. Μηχανή κασέτας 110 (Catridge instamatic)
  11. Μηχανή κασέτας 126 (Catridge pocket)
  12. Μηχανή 35 χιλ. μισού καρέ
  13. Μηχανή 35 χιλ. με σκόπευτρο για απευθείας σκόπευση (View-finder camera)
  14. Μηχανή με φιλμ σε ρολό και απευθείας σκόπευση (Medium format rangefinder)
  15. Μηχανή στούντιο
  16. Μηχανή υπομινιατούρα
  17. Μηχανή στιγμιαίας φωτογραφίας
  18. Ειδικές μηχανές (κατασκοπευτικές, ιόντων, Χ, κλπ)
  19. Μηχανή ενσωματωμένη σε κινητό τηλέφωνο, ψηφιακή (Smartphones)

Σχολιάστε

Top