Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Με απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 2000, η 22 Μαϊου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας.
Ως βιοποικιλότητα ορίζεται η ποικιλία των έμβιων όντων στον πλανήτη γη. Περιλαμβάνει τον αριθμό των ειδών, τη γενετική ποικιλότητα και την αλληλεπίδραση αυτών των μορφών ζωής μέσα σε σύνθετα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε το 2019, έως και ένα εκατομμύριο είδη πανίδας και χλωρίδας αναμένεται να απειληθούν με εξαφάνιση, από τα 8 εκατομμύρια που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στον πλανήτη, πολλά εκ των οποίων εντός των επόμενων δεκαετιών. Ορισμένοι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι διανύουμε ήδη την έκτη μαζική εξαφάνιση των κυρίαρχων μορφών ζωής στην ιστορία της γης. Οι προγενέστερες μαζικές εξαφανίσεις εξάλειψαν μεταξύ του 60% και του 95% όλων των ειδών. Τα οικοσυστήματα χρειάζονται εκατομμύρια χρόνια για να επανέλθει η ζωή στα προηγούμενα επίπεδα ποικιλότητας.
Οι φυσικοί πόροι που μας προσφέρει η βιοποικιλότητα είναι απαραίτητοι για την επιβίωσή μας:

  • Τα ψάρια αποτελούν το 205 της ζωικής πρωτεΐνης για πάνω από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
  • Πάνω από 80% της διατροφής των ανθρώπων είναι φυτά!
  • 80% των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές αναπτυσσόμενων χωρών βασίζονται σε παραδοσιακή ιατρική φροντίδα που βασίζεται σε φυτά για την υγεία τους.
  • Η απώλεια της βιοποικιλότητας μπορεί να επεκτείνει ζωονόσους, αρρώστιες που προέρχονται από ζώα κι εξαπλώνονται σε ανθρώπους.biological_diversity-_hero_2021
    Κοινή ονομασία του είναι «γιγάντιο γκέκο της Μαδαγασκάρης» (Madagascar giant day gecko – Phelsuma madagascariensis), και βρίσκεται στις Προστατευόμενες Περιοχές της Μαδαγασκάρης M.

    Photo:Carlos Crespo/UNDP Madagascar

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης