5 τρόποι καταπολέμησης του άγχους!

Του Θωμά Παπατάσου, μαθητή του Γ2

άγχος2Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή η σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων. Όταν νιώθεις στρες το σώμα σου είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος σου πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Ο καθένας μας εκτίθεται καθημερινά σε στρες καταστάσεις. Το στρες μάλιστα μπορεί να είναι και θετικό – το λεγόμενο ευ στρες – όταν καλούμαστε να το αντιμετωπίσουμε σπάνια (ή μόνο μερικές φορές) και σε περιορισμένο βαθμό. Σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί σαν καταλύτης και μας ενεργοποιεί για να αντεπεξέλθουμε στις όποιες καταστάσεις. Όσο πιο συχνό και έντονο είναι το στρες, τόσο πιο δύσκολο μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Συναισθήματα, θυμού, απογοήτευσης και φόβου, όπως επίσης, οξυθυμία, κούραση και κατάθλιψη, μας κυριαρχούν και δεν μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε έτσι όπως θα θέλαμε. Το στρες μας κάνει ιδιαίτερα απαιτητικούς, ανυπόμονους και ευερέθιστους με ιδιαίτερα χαμηλή διάθεση για συνεργασία. Διατρέχουμε μάλιστα κίνδυνο να κακοποιήσουμε λεκτικά ή ακόμη και σωματικά τα παιδιά μας. Λειτουργώντας κάτω από στρες έχουμε την τάση να παρεξηγούμε συμπεριφορές των παιδιών μας, πιστεύοντας ότι για παράδειγμα έκαναν κάτι από πρόθεση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια απλή απροσεξία.άγχος3

Το άγχος μπορεί να έχει ψυχογενή προέλευση ή μπορεί να είναι συνέπεια σωματικής πάθησης. Επιπλέον, εξαρτάται από τις γνωστικές, συναισθηματικές διεργασίες, τον τρόπο ζωής του ατόμου και τον τρόπο αντίληψης του. Κάθε άτομο έχει ένα ορισμένο βαθμό άγχους, ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός κάτω από ορισμένες περιστάσεις. Σε κάποιες άλλες όμως περιπτώσεις αυξημένου άγχους, προξενεί κακό και συντελεί στο να υπολειτουργεί το άτομο στις δραστηριότητές του και στο να επηρεάζεται αρνητικά η υγεία του.

 άγχος8

Επικρατεί η εντύπωση ότι η επίπτωση των αγχωδών καταστάσεων παρουσιάζεται συχνότερα στις βιομηχανοποιημένες κοινωνίες, παρόλο που καμία έρευνα μέχρι τώρα δεν έχει αποδείξει μεγάλη ποσοτική διαφορά. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι το άγχος επηρεάζει μέσω των ορμονών το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, με αποτέλεσμα άτομα με άγχος να παρουσιάζουν λιγότερη αντοχή σε διάφορες οργανικές διαταραχές.

Τρόποι Καταπολέμησης

άγχος6Στην ψυχολογία το άγχος είναι από τις συχνότερες καθημερινές διαταραχές, όπου μπορεί να είναι στην αρχή κάτι απλό, αλλά αν συνεχιστεί για πολύ καιρό και γίνεται όλο και εντονότερο, τότε μπορεί να γίνει μεγάλο πρόβλημα.
Πρόβλημα για την ψυχολογία σας, όσο και για την ψυχική σας υγεία.
Είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε κατά πόσο το άγχος που έχετε είναι φυσιολογικό ή όχι. Μάθετε, λοιπόν, ποια είναι τα «όπλα» που μπορείτε να υιοθετήσετε για να το μειώσετε έως και εξαφανίσετε αν γίνεται από την καθημερινότητά σας.

  • Να σκέφτεστε θετικά: Ο τρόπος που σκέφτεστε επηρεάζει τα αισθήματα και συναισθήματα σας, έτσι πρέπει σκεφτείτε για το καλύτερο.
  • Να μοιράζεστε τα καθήκοντά σας με αυτούς που είναι δίπλα σας: Σε γενικές γραμμές, αν είστε πιεσμένοι σημαίνει ότι κάνετε πάρα πολλά πράγματα.
  • Να γυμνάζεστε: Δεν έχει σημασία τί κάνετε, αλλά να γυμνάζεστε τρεις φορές την εβδομάδα και να το κάνετε συνήθεια αν αισθάνεστε κουρασμένοι.
  • Να φροντίζετε τον εαυτό σας: Οι περισσότεροι από εμάς δεν συνειδητοποιούν τον αντίκτυπο που έχουν ο ύπνος και η διατροφή όταν πρόκειται για την κατάσταση του νου μας.
  • Να βρείτε ένα χόμπι ή μια ασχολία που σας αρέσει πολύ καθημερινά: Αν κάνετε κάτι που σας αρέσει μπορείτε να απαλλαγείτε από το άγχος επειδή επικεντρώνεστε σε ένα μόνο πράγμα και ξεχνάτε όλα τα υπόλοιπα που έχετε να κάνετε.

Πηγές:

Wikipedia

Anew

Google Εικόνες

Σχολιάστε

Top