Ολυμπιακοί Αγώνες: Από την αρχαιότητα στο σήμερα

Της Κατερίνας Παρτσανάκη, μαθήτριας του Β2

Ομοιότητες και διαφορές των Ολυμπιακών Αγώνων στα αρχαία χρόνια και σήμερα.

2013-02-11_160122Οι πρώτοι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν το 776 π.Χ. και σταμάτησαν το 393 μ.Χ. Για να είμαστε πιο ακριβείς, τους απαγόρευσε ο Μέγας Θεοδόσιος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί. Ακόμα κι εν καιρώ πολέμου, οι αγώνες γίνονταν κανονικά. Πολλές φορές, μάλιστα, σταματούσε ο πόλεμος για να γίνουν οι αγώνες και μετά ξανάρχιζε. Οι πρώτοι σύγχρονοι αγώνες έγιναν το 1896 και το 1916, 1940 και 1944 δεν έγιναν λόγω πολέμων.

olympics_2007_11_19_17_47_41_b_bΑν επιχειρήσουμε να συγκρίνουμε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους σύγχρονους θα διαπιστώσουμε ότι οι διαφορές είναι περισσότερες από τις ομοιότητες! Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια καταγραφής των διαφορών μεταξύ αρχαίων και σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων:

 

  • Οι Ολυμπιακοί αγώνες γίνονταν μόνο στην Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια, ενώ σήμερα γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια αλλά σε διαφορετικό κράτος κάθε φορά.
  • Παλιά, πριν αρχίσουν οι αγώνες, προσέφεραν θυσία στο Δία μπροστά στο άγαλμά του, ενώ σήμερα γίνεται τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό στάδιο.
  • Οι αθλητές που έπαιρναν μέρος ήταν μόνο από την Ελλάδα, ενώ σήμερα παίρνουν μέρος αθλητές από όλα τα κράτη.
  • Η Ολυμπιακή φλόγα γυρνούσε σ’ όλη την Ελλάδα, ενώ σήμερα περνάει από όλα τα κράτη.
  • Γινόταν εκεχειρία και σταματούσαν οι πόλεμοι, ενώ σήμερα δε σταματούν οι πόλεμοι.
  • Απαγορευόταν η είσοδος στις γυναίκες, ενώ σήμερα μπορούν να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
  • Έπαιρναν μέρος μόνο άνδρες αθλητές, ενώ σήμερα παίρνουν μέρος και οι γυναίκες.
  • Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες οι αθλητές αγωνίζονταν γυμνοί.
  • Οι Ολυμπιονίκες ήταν πρόσωπα σεβαστά και τους αποδίδονταν τιμές ηρώων. Και σήμερα οι ολυμπιονίκες τιμούνται και απολαμβάνουν τον έπαινο και το θαυμασμό όλων.
  • Οι αθλητές έπαιρναν ως έπαθλο ένα στεφάνι ελιάς, ενώ στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες δίνονται ένα μετάλλιο, ανθοδέσμη και χρηματικό ποσό.
  • Τ’ αγωνίσματα στην αρχαιότητα ήταν 6, το τρέξιμο, η πυγμαχία, η ιππασία, το πένταθλο, το παγκράτιο και η πάλη. Στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες υπάρχουν 26 αγωνίσματα κι έστω και με παραλλαγές συναντάμε τα 6 αρχαία αγωνίσματα.

1kotinos

anekshghta

 

Φυσικά, οι διαφορές μεταξύ των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων και των σύγχρονων δε σταματάνε στ’ αθλήματα. Υπάρχουν μεγαλύτερες και πιο έντονες διαφορές. Δύο από αυτές επισημάνθηκαν παραπάνω, όπως για παράδειγμα το ότι στην αρχαιότητα ο τόπος τέλεσης ήταν σταθερός (Ολυμπία), ενώ στους σύγχρονους κάθε φορά γίνονται σε διαφορετική χώρα.10s

Μία άλλη εμφανής διαφορά έχει να κάνει με τα βραβεία των νικητών. Στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, η νίκη ήταν από μόνη της μεγάλη τιμή και ο αθλητής δεχόταν ένα στεφάνι ελιάς. Σήμερα, μία νίκη σε Ολυμπιάδα αρκεί για να σου αλλάξει τη ζωή. Εκατομμύρια χρήματα, δεκάδες εξώφυλλα, συνεντεύξεις, διαφημίσεις κι αν είσαι Έλληνας Ολυμπιονίκης παίρνεις και μία άδεια ΠΡΟΠΟ και μία θέση στον ελληνικό στρατό (τουλάχιστον μέχρι πρότινος, άτιμη κρίση…).

ancient_olympic_gamesΟι Ολυμπιονίκες στην αρχαιότητα, αν δε σκοτώνονταν σε κάποιον πόλεμο, ζούσανε μέχρι τα γεράματά τους. Κάποιοι σύγχρονοι Ολυμπιονίκες μπορεί να πεθάνουν εντελώς ξαφνικά κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (γιατί άραγε;) σε νέα ηλικία, λίγα χρόνια μόλις αφότου έχουν τελειώσει την καριέρα τους και τον… υγιή πρωταθλητισμό.Usain Bolt

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονταν για θρησκευτικούς λόγους, προς τιμήν του Δία. Οι σύγχρονοι γίνονται προς τιμήν ενός άλλου θεού, του χρήματος. Έχουμε δει μεγάλες πολυεθνικές ν’ αποφασίζουν πού θα γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τι ώρα θα ξεκινάνε τα “εμπορικά” αθλήματα, αθλητές που δεν περνάνε ποτέ από έλεγχο, εν ολίγοις να κάνουν το κουμάντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους αγώνες του πνεύματος, της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι για να μην ξεχνιόμαστε…

270712133036_6860_jpg

 

Σχολιάστε

Top