Karneval in Köln

assets_LARGE_t_420_47467550

Το Καρναβάλι (Karneval, Fasching ή Fastnacht) ξεκινάει επίσημα στις 11 Νοεμβρίου, ώρα 11.11 και κορυφώνεται με την παρέλαση της Καθαράς Δευτέρας (Rosenmontag). Ένα από τα πιο ξακουστά καρναβάλια της Ευρώπης είναι αυτό της Κολωνίας (Köln), για το οποίο υπάρχει ιστορική αναφορά από το 1341. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στη μητρόπολη του Ρήνου προκειμένου να το παρακολουθήσουν. Συμμετέχουν δεκάδες καρναβαλίστικοι σύλλογοι,η μπύρα ρέει άφθονη, ενώ πάνω από 150 τόνοι καραμέλες μοιράζονται στον κόσμο. Παραδοσιακά, τα καρναβαλίστικα άρματα σατιρίζουν πρόσωπα και γεγονότα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής. Το σύνθημα της φετινής χρονιάς είναι: «In Kölle jebützt», δηλαδή φιλιά στην Κολωνία, κάτι που συνηθίζεται στους δρόμους της πόλης αυτές τις μέρες.

Είναι ένα φεστιβάλ που έχει πολλά ονόματα. Fastnacht. Σε ορισμένα μέρη λέγεται Fasching, σε άλλους λέγεται Fastnacht . Όμως, στην Κολωνία (Κöln), είναι γνωστό ως Karneval. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, πολλές συναντήσεις λαμβάνουν χώρα, με πολύ ποτό, τραγούδι ,γέλιο. Διάφοροι xαρακτήρες λένε τις ιστορίες τους και να τραγουδούν τραγούδια.

Ολοήμερα και ολονύχτια πάρτι σε κάθε δρόμο, σε κάθε πλατεία, σε κάθε μπαρ και σε κάθε μπυραρία της πόλης , τα οποία κορυφώνονται την εβδομάδα πριν την έναρξη της Σαρακοστής, σαράντα ημέρες πριν το Πάσχα των Καθολικών.Πρώτες μπαίνουν στο χορό οι κυρίες με την παρέλασή τους στις 15 του μήνα, την οποία συνοδεύει η καρναβαλική τριαρχία, ο Πρίγκιπας, ο Χωρικός και η Παρθένος και στις 18 ακολουθούν οι μαθητές. Η Πέμπτη πριν από Τετάρτη της τέφρας είναι γνωστή ως Weiberfastnacht (καρναβάλι Γυναικών).

Την Κυριακή το απόγευμα οι συνοικίες της πόλης και τα σχολεία έχουν ειδικές παρελάσεις στο δρόμο τους. (Η επίσημη παρέλαση την Δευτέρα είναι το αποκορύφωμα της tolle Drei Tage (τρεις τρελές ημέρες). Η παρέλαση είναι τέσσερα έως πέντε μίλια μακριά, και γίνεται μέσα στην πόλη με άρματα, άλογα, γελωτοποιούς και τη Συντεχνία ανόητων σε παραδοσιακές στολές. Πυκνά πλήθη στα πεζοδρόμια, πίνουν, τραγουδούν, φλερτάρουν, ουρλιάζουν, και προσπαθήσούν να πιάσουν τις καραμέλες ,που πέφτουν γύρω τους σαν βροχή.

Τα καλύτερα έπονται στη μεγάλη παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας, όταν το μασκαρεμένο πλήθος κραυγάζει Alaaf και Strubjer απαιτώντας γλυκά και λουλούδια.

Πολύχρωμες παρελάσεις, ξέφρενα πάρτι, μουσικές και δρώμενα από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη υπόσχονται να σας βάλουν σε κλίμα… καρναβαλικό.

Konstantina Marinaki

Apostolos Bittas

 

 

Σχολιάστε

Top