OKTOBERFEST – Γιορτή Μπύρας

s_o10_RTR38A2C

 

Η Γερμανία γιορτάζει το εθνικό της ποτό, και μας καλεί όχι μόνο στο Μόναχο, για το καθιερωμένο πια Oktoberfest, αλλά και σε απίθανες γιορτές μπίρας σε όλη τη χώρα!

Έχοντας ξεκινήσει το 1810 από ένα γαμήλιο γλέντι για δύο βαυαρικές βασιλικές οικογένειες, το Oktoberfest αποτελεί πλέον τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο, με τους επισκέπτες του φεστιβάλ στο Μόναχο, να καταναλώνουν περίπου 7 εκατομμύρια λίτρα μπύρας που παράγεται από τις τοπικές ζυθοποιίες.

Το Oktoberfest είναι ένα φεστιβάλ μπύρας που διαρκεί 16-18 ημέρες, από τα τέλη Σεπτεμβρίου έως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου στο Μόναχο, στη Βαυαρία της Γερμανίας ( http://bit.ly/nj7xEM ). Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες γιορτές στη Γερμανία και τη μεγαλύτερη γιορτή μπύρας στον κόσμο, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο. Κι άλλες πόλεις στον κόσμο διαθέτουν επίσης ανάλογες γιορτές, εμπνευσμένες από αυτή του Μονάχου.

oktoberfest-6oktoberfest-8

Το Oktoberfest του Μονάχου διαρκούσε αρχικά δεκαέξι ημέρες έως και την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου. Το 1994, το πρόγραμμα τροποποιήθηκε σε απάντηση προς την επανένωση της Γερμανίας, έτσι ώστε, αν η πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου συμπίπτει με την 1η ή τη 2η, τότε το φεστιβάλ συνεχίζεται μέχρι τις 3 Οκτωβρίου (ημέρα της γερμανικής ενοποίησης). Έτσι, το φεστιβάλ διαρκεί 17 ημέρες, όταν η πρώτη Κυριακή είναι η 2α Οκτωβρίου και 18 ημέρες όταν είναι η 1η Οκτωβρίου.

Όλα ξεκίνησαν με έναν γάμο

Η ιστορία του φεστιβάλ χρονολογείται από τις 12 Οκτωβρίου 1810, όταν ο λαός είχε προσκληθεί σε ένα… λιβάδι μέσα στην πόλη για να γιορτάσει το γάμο του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Βαυαρίας και της πριγκίπισσας Therese του Sachsen-Hildburghausen. Στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα ετήσιο πανηγύρι όπου περιλαμβάνονταν αρχικά ιπποδρομίες και γεωργικές εκδηλώσεις. Οι τοπικοί επιχειρηματίες που εργάζονταν με ζυθοποιίες της πόλης, δημιούργησαν την πρώτη μεγάλη τέντα με μπύρες το 1896 και η γιορτή από τότε έχει αποκτήσει το χαρακτήρα του φεστιβάλ μπύρας.

Η περιοχή όπου έλαβε χώρα ο διάσημος γάμος πριν από 200 χρόνια, έκτοτε μετονομάστηκε σε Theresienwiese (χώρος, ή λιβάδι της Therese) προς τιμήν της νύφης και παραμένει ο χώρος (κοντά στο κέντρο του Μονάχου) για το φεστιβάλ (ένα ανοικτό μέρος έκτασης 420.000 τ.μ.) μέχρι και σήμερα.

Προς τιμή του πριγκιπικού γάμου το 1810, πραγματοποιήθηκε επίσης παρέλαση, που από το 1850 έχει καθιερωθεί ως ένα σημαντικό κομμάτι του Oktoberfest. Οκτώ χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως από τη Βαυαρία, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές (lederhosen για τους άνδρες και dirndl για τις γυναίκες), παρελαύνουν από την οδό Maximilian, στο κέντρο του Μονάχου, μέχρι τις εγκαταστάσεις του Oktoberfest.

Πολλοί επισκέπτες φορούν κατά τη διάρκεια του Oktoberfest τα παραδοσιακά βαυαρικά καπέλα (Tirolerhüte), που στολίζονται με μια τούφα από μαλλί κατσίκας, το οποίο στη Γερμανία χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ένα από τα πιο ακριβά αντικείμενα προς πώληση. Όσο πιο μεγάλη τούφα έχει ένα καπέλο, τόσο πιο πλούσιος θεωρείται αυτός που το φοράει. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αυτή η παράδοση εξαλείφτηκε, με την εμφάνιση στην αγορά, φθηνών απομιμήσεων τρίχας κατσίκας.

Το 2010, σηματοδότησε τα 200 χρόνια εορτασμού του Oktoberfest. Για την επέτειο, έγινε αγώνας με άλογα και παραδοσιακές φορεσιές, την ημέρα των εγκαινίων. Το επονομαζόμενο «Historische Wiesn» (ιστορικό Oktoberfest) έλαβε χώρα -μια ημέρα νωρίτερα από το συνηθισμένο- στο νότιο τμήμα του χώρου. Μια μπύρα φτιαγμένη ειδικά για την ημέρα (διαθέσιμη μόνο στις τέντες του ιστορικού Oktoberfest), ιπποδρομίες και ένας χώρος-μουσείο, έδωσαν στους επισκέπτες μια εικόνα για το πώς εορταζόταν ο θεσμός πριν από έναν αιώνα.

Μόνο μπύρα που παρασκευάζεται μέσα στα όρια της πόλης του Μονάχου επιτρέπεται να σερβίρεται σε αυτό το φεστιβάλ. Αφού πιστοποιηθούν αυτά τα κριτήρια, η μπύρα ορίζεται ως Oktoberfest Beer. Μεγάλες ποσότητες γερμανικής μπύρας καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του Oktoberfest. Υπολογίζεται πως και φέτος συνολικά θα καταναλωθούν περισσότερα από έξι εκατομμύρια λίτρα μπίρας από τους περίπου έξι εκατομμύρια επισκέπτες του από όλο τον κόσμο -δηλαδή ένα λίτρο έκαστος! Highlight του Oktoberfest θεωρείται η παρέλαση «Costume and Rifflemen» που πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του φεστιβάλ…

images

Ντυθείτε Βαυαροί (με ένα Dirndl για τις κυρίες και ένα Lederhosen για τους άντρες) και σπεύσατε! Άλλωστε αυτό κάνουν και οι κάτοικοι του Μονάχου. Την δεύτερη Κυριακή του φεστιβάλ, κάτω από το άγαλμα Bavaria, διοργανώνεται το Oktoberfest Tent Bands, μία μουσική γιορτή, όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες. Εννοείται πως δεν πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά πιάτα με ξινολάχανο, αλλά και τα κλασικά γερμανικά λουκάνικα, τις ποικιλίες με βόδι και χοιρινό και φυσικά όλα τα είδη μπίρας. Στη Γερμανία όμως οι γιορτές μπίρας δεν τελειώνουν με το Oktoberfest, αλλά συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Oktoberfest

 

s_o16_79027629

oktoberfest-9

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία από παραδοσιακές γεύσεις, όπως Hendl (κοτόπουλο), Schweinebraten (χοιρινό ψητό), Schweinshaxe (ψητό κότσι χοιρινό), Steckerlfisch (ψητό ψάρι σε ξυλάκι), Würstl (λουκάνικα), μαζί με Brezn (Pretzel), Knödel (dumplings από πατάτα ή ζυμαρικά), Kasspatzn (noodles από τυρί), Reiberdatschi (τηγανίτες πατάτας), ξινολάχανο ή Blaukraut (κόκκινο λάχανο), μαζί με άλλες λιχουδιές της Βαυαρίας, όπως Obatzda (σως από πικάντικο τυρί) και Weißwurst (άσπρο λουκάνικο), erde (λουκάνικο με πουρέ μήλου και πατάτας), schlachtplatte (ποικιλία από λουκάνικα), hassenpfeffer (κουνέλι στιφάδο).

 

Μετά το Μόναχο την σκυτάλλη παίρνει η Στουτγκάρδη όπου στις 26 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται το Φεστιβάλ Μπίρας (Cannstatter Wasen).

Εδώ οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε εκθεσιακούς χώρους και να απολαύσουν μια εξαιρετική τοπική αγορά, που γεμίζει με ντόπιους που φορούν την ειδική ενδυμασία Wasentracht –ανανεωμένη έκδοση της τοπικής, παραδοσιακής, γερμανικής φορεσιάς. Το ταξίδι στα χνάρια της γερμανικής μπίρας όμως δεν σταματά εδώ… Αντιθέτως, επιστρέφουμε στο Μόναχο την άνοιξη πιά, για το MiniOktoberfest (που γιορτάζεται παραδοσιακά το Μάρτιο) και είναι και γνωστό ως το «Strong Beer Festival» (η Starkbier -που σημαίνει ισχυρή μπίρα παρασκευάστηκε τυχαία αρχικά από τους μοναχούς, οι οποίοι το κατανάλωναν με σκοπό να κρατήσουν το πνεύμα τους υψηλό κατά τη διάρκεια ενός Lent) και φιλοξενείται στην αίθουσα Nockherberg της μπίρας Paulaner. Ένα από τα χαρακτηριστικά του φεστιβάλ είναι η παρουσία street comedians που διακωμωδούν τους πολιτικούς που παρευρίσκονται στη γιορτή.

Η περιήγηση ξεκινά!!! Ισως κάποια χρονιά βρεθείτε και εσείς εκεί!!!!!

 

 

 

Απόστολος Μπήττας

Ζωή Χαραλαμπίδου

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top