Αξιοθέατα στο Μόναχο

m1

Τι αξίζει να δείτε στο Μόναχο

Πηγή : Pamediakopes.gr

Residenz

bibliothek mu

Residenz1 Residenz2

Το παλάτι αυτό αποτελούσε ανέκαθεν τη βασιλική κατοικία και την κατοικία των Δούκων της Βαυαρίας και ταυτόχρονα ένα καταπληκτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα και της ροκοκό αισθητικής. Τα 130 δωμάτια του Residence είναι διακοσμημένα με πολυτελή έπιπλα, ελαιογραφίες, ταπετσαρίες και πορσελάνες από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής. Στο θησυαροφυλάκιο θα βρείτε μοναδικά έργα τέχνης από το Μεσαίωνα μέχρι την περίοδο του κλασσικισμού. Επίσης εδώ φυλάσσονται τα βασιλικά κοσμήματα, τα αυτοκρατορικά εμβλήματα και πολλά άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Ολυμπιακό Πάρκο

olympiapark

Στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 και έτσι υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, λίμνες, ποδηλατοδιάδρομοι, χώροι συναυλιών, εστιατόρια, γήπεδα ποδοσφαίρου και οι χαρακτηριστικές στέγες που θυμίζουν τέντα. Επίσης εδώ βρίσκεται και το εκπληκτικό μουσείο της ΒΜW.

Παλιά Πινακοθήκη

alte pinakothek

Η Παλιά Πινακοθήκη περιλαμβάνει μία από τις σημαντικότερες και παλαιότερες συλλογές στον κόσμο. Πάνω από 800 έργα τέχνης από Ευρωπαίους καλλιτέχνες της εποχής του Μεσαίωνα μέχρι την περίοδο του Ροκοκό φιλοξενούνται εδώ. Η Βενετική τέχνη εκπροσωπείται από τον Τιτσιάνο, ενώ η Φλαμανδική με τον Frans Hals. Ο Rubens είναι ο βασικότερος καλλιτέχνης που αντιπροσωπεύεται στο μουσείο και καταλαμβάνει την κυριότερη θέση στη συλλογή του. Επίσης, εδώ φιλοξενούνται 2 από τα διασημότερα έργα του Γερμανού ζωγράφου Albrecht Duerer, η αυτοπροσωπογραφία του από το 1500 και «Οι 4 Απόστολοι».

Νέα Πινακοθήκη

neuepinakothek

Η Νέα Πιανκοθήκη φιλοξενεί έργα του ύστερου 18ου αιώνα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην γερμανική τέχνη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα μέσω της ιδιωτικής συλλογής του βασιλιά Λουδοβίκου Ι. Έργα των Caspar von Friedrich, Wilhelm von Kaulbach, Karl von Piloty, Hans von Marees, Gainsborough, Goya και Jacques Louis David, κατατάσσουν τη Νέα Πινακοθήκη ανάμεσα στα σημαντικότερα μουσεία γερμανικής ιστορίας. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης πολλά σημαντικά έργα του Γάλλων ιμπρεσσιονιστών, όπως των Monet, Manet, Degas, Pissaro, Renoir. H μοντέρνα τέχνη εκπροσωπείται από τους Cezanne, Gaugin και Van Gogh.

Deutsches Museum (Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας)

Deutsches Museum

Το μουσείο αυτό αποτελεί το πρώτο επιστημονικό-τεχνολογικό μουσείο στον κόσμο, καταλαμβάνοντας ένα χώρο 50,000 τ.μ. και ταυτόχρονα αποτελεί το πιο συχνά επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο. Ο στόχος του μουσείου είναι μέσω της εμπλοκής του επισκέπτη στα διάφορα εκθέματα να κατανοήσει όσο το δυνατόν καλύτερα από τα διάφορα φαινόμενα της φύσης μέχρι τα διάφορα φαινόμενα της φυσικής και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Έτσι υπάρχουν εκθέματα όπως ιστιοφόρα, μοντέλα ατόμων και μορίων, ανεμόμυλοι, προσομείωση διαστήματος, ρομπότ, αναπαραγωγή κεραυνού, τηλεσκόπια που κάνουν ζουμ σε αστερισμούς και αμέτρητα άλλα. Επιπλέον, τμήμα του μουσείου αποτελεί και το Κέντρο Κυκλοφορίας (Verkehrszentrum), το οποίο περιλαμβάνει οποιοδήποτε κινούμενο μέσο υπάρχει, από ποδήλατο μέχρι formula 1 και αεροσκάφη.

Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης

modernekunst

Στην περιοχή της Παλιάς και Νέας Πινακοθήκης, βρίσκεται πλέον και η Πινακοθήκη της Μοντέρνας Τέχνης, η οποία εκτείνεται σε ένα χώρο 15,000 τ.μ. και φιλοξενεί έργα από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Πέρα από τους πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά, τη φωτογραφία και το βίντεο, στη συλλογή του μουσείου φιλοξενούνται επίσης, μακέτες και αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις από το μουσείο Αρχιτεντονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου, και πολύτιμες αναπαραγωγές, σχέδια και χαρακτικά από την Κρατική Συλλογή Γραφιστικής.

Καθεδρικός Ναός της Παναγίας (Frauenkirche)

Frauenkirche Frauenkirche2

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας χτίστηκε τον 15ο αιώνα σε ύστερο-γοτθικό στυλ και αποτελεί χαρακτηριστικό ορόσημο της πόλης του Μονάχου. Ταυτόχρονα είναι η έδρα της Αρχιεπισκοπής του Μονάχου. Στο εσωτερικό του ναού περιλαμβάνονται έργα τέχνης, τα οποία αντικατοπτρίζουν το πέρασμα 5 αιώνων από την ίδρυσή της. Οι δύο χαρακτηριστικοί πύργοι του νααού αγγίζουν περίπου τα 100 μέτρα και είναι ορατοί από σχεδόν ολόκληρη την πόλη, αφού υπάρχει ειδική απαγόρευση από την πόλη του Μονάχου, να μη χτίζονται κτίρια ψηλότερα από 100 μέτρα. Ο ναός είναι 109 μέτρα μακρύς και 40 μέτρα πλατύς και εκτιμάται ότι χωράει περίπου 20,000 άτομα. Η κατασκευή του διήρκεσε μόνο 20 χρόνια, γεγονός εντυπωσιακό για την εποχή εκείνη και το μέγεθος του ναού.

Εκκλησία του Αγίου Πέτρου

sant peter 2sant peter 1

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι η παλαιότερη εκκλησία του Μονάχου και διαθέτει ένα πύργο ύψους 92 μέτρων από όπου μπορείτε να θαυμάσετε την καταπληκτική θέα σε ολόκληρη την πόλη. Θα πρέπει βέβαια να ανεβείτε περίπου 300 σκαλιά, αλλά ο κόπος αξίζει. Στην εκκλησία αντικατοπτρίζονται όλα τα αρχιτεκτονικά ρεύματα, από το γοτθικό μέχρι το αναγεννησιακό και το ροκοκό. Κάτι αξιοσημείωτο στον πύργο της εκκλησίας είναι ότι η κάθε πλευρά του διαθέτει από 2 ρολόγια, ένα στην κορυφή και ένα λίγο πιο κάτω.

Νέο Δημαρχείο

neues rathaus

Το Νέο Δημαρχείο βρίσκεται στην κεντρικότερη και πιο φημισμένη πλατεία της πόλης, τη Marienplatz. Αποτελεί ορόσημο της πόλης του Μονάχου και έχει γίνει γνωστό εξαιτίας της παράστασης την ώρα που χτυπούν οι καμπάνες. Μέχρι και σήμερα είναι η έδρα του δημάρχου της πόλης και όλων των υπηρεσιών της δημαρχείας. Το Δημαρχείο χτίστηκε μεταξύ 1867 και 1909 από τον αρχιτέκτονα Georg von Hauberisser, ο οποίος έδωσε ένα νέο-γοτθικό στυλ στο κτίριο και στόλισε την πρόσοψή του με μικρούς πυργίσκους, παράθυρα, αψίδες και αγαλματίδια. Πρώτυπο για την κατασκευή του αποτέλεσε το Δημαρχείο των Βρυξελλών. Ο χαρακτηριστικός μεσαίος πύργος του Δημαρχείου είναι ορατός από μακριά και εκεί λαμβάνει χώρα σε ύψος 85 μέτρων, η περιφορά των 32 φιγούρων τα οποία συνοδεύονται από τους όμορφους ήχους της καμπάνας, και αναπαριστούν την ιστορία του Μονάχου. Η εντυπωσιακή αυτή παράσταση λαμβάνει χώρα κθημερινά στις 11 το πρωί και ο ήχος που ακούγεται προέρχεται από 43 καμπάνες που εκτελούν 4 διαφορετικές μελωδίες. Οι πάνω φιγούρες αναπαριστούν το γάμο του Βαυαρού Δούκα Γουλιέλμου V με τη Ρενάτα το 1568, καθώς και έναν αγώνα ιπποτών. Οι κάτω φιγούρες συμμετέχουν στο χορό που είχε διοργανωθεί από την πολιτεία το 1517, για να ηρεμήσει τους κατοίκους της πόλης από την επικείμενη επιδημία πανώλης που απειλούσε την πόλη.

Πλατεία Καρόλου (Karlsplatz)

Karlsplatz

Η πλατεία του Καρόλου υπήρξε η πιο πολυσύχναστη πλατεία της Ευρώπης και κέντρο πολλών ιστορικών γεγονότων του Μονάχου. Περνώντας από την πύλη του Καρόλου, φτάνετε σε ένα 300μ. πεζόδρομο με μαγαζιά ο οποίος καταλήγει στη Marienplatz. Η πλατεία πήρε το όνομά της από το Δούκα Κάρολο Θεόδωρο, αλλά επειδή δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους πολίτες της πόλης, μετονομάστηκε με τον καιρό σε Stachus. Στο κέντρο η πλατεία διαθέτει ένα συντριβάνι, το οποίο είναι η ιδιαίτερα δημοφιλές τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού.

Κρατική “Oπερα Βαυαρίας

stadtsoper stadtsoper1

Η Κρατική “Oπερα της Βαυαρίας με έδρα στο Μόναχο ανήκει στις σημαντικότερες όπερες του κόσμου και έχει πολύ σημαντική ιστορία και παράδοση να καταθέσει. Μαζί με το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, παρουσιάζονται περίπου 350 έργα όπερας και μπαλέτου το χρόνο! Η όπερα φιλοξενείται στο κτίριο του Εθνικού Θεάτρου του Μονάχου στην πλατεία Max-Joseph και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Karl von Fischer. To 1818 η όπερα εγκαινιάστηκε με την πρεμιέρα «Die Weihe» (η Καθαγίαση) του Ferdinand Fraenzls. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λουδοβίκου του ΙΙ, θαυμαστή του Richard Wagner, παίχτηκαν για πρώτη φορά εδώ ο Τριστάνος και Ισόλδη, Ο Αρχιτραγουδιστής της Νυρεμβέργης και η Βαλκυρία.

Allianz Arena

αλιανζ1alianz2

Το Μάιο του 2005 παραδόθηκε στο κοινό το εκπληκτικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής στάδιο, Allianz Arena. Στο στάδιο υπάρχουν 69,901 καθίσματα, από τα οποία 2,200 καθίσματα είναι πρώτης θέσεως. Το γήπεδο συγχρηματοδότησαν και χρησιμοποιούν για εντός έδρας αγώνες οι FC Bayern του Μονάχου και η TSV Mόναχο 1860. Το εξωτερικό του σταδίου φωτίζεται ανάλογα με τα χρώματα της ομάδας που παίζει την εκάστοτε μέρα στο γήπεδο. Έτσι, όταν παίζει η Bayern Μονάχου, το γήπεδο είναι κόκκινο, όταν παίζει η TSV Mονάχου 1860 είναι μπλε και όταν παίζει η Εθνική Γερμανίας είναι άσπρο.

Hofbrauhaus

Hofbrauhaus Hofbrauhaus1 Hofbrauhaus3

Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, τη Marienplatz, βρίσκεται το μεγάλο, αυτοκρατορικό ζυθοποιείο του Μονάχου, του Hofbrauhaus. Η ίδρυση του οφείλεται στον αυτοκράτορα Γουλιέλμο V, ο οποίος διέκρινε την ανάγκη να σταματήσει η εισαγωγή μπύρας από ξένα κράτη, η οποία συνεπαγόταν και υψηλό κόστος, και έτσι διέταξε την ίδρυση ενός επίσημου ζυθοποιείου, το οποίο θα προμήθευε την αυτοκρατορική αυλή, αλλά αργότερα και το λαό της Βαυαρίας. Από τα έσοδα αυτού, χρηματοδοτήθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος και ο Τριακονταετής πόλεμος. Σήμερα περίπου 35,000 επισκέπτες περνούν το κατώφλι του Hofbrauhaus καθημερινά.

Παλάτι Nymphenburg

Nymphenburg Nymphenburg1

Το μπαρόκ παλάτι Nymphenburg αποτελούσε κάποτε τη θερινή κατοικία των βασιλιάδων και Δούκων της Βαυαρίας. Το Nymphenburg περιλαμβάνει όχι μόνο το κυρίως παλάτι, αλλά και πολλά μουσεία, ένα πανέμορφο πάρκο και πολλά μικρότερα βασιλικά κτίρια κατά μήκος του πάρκου. Σαφώς με το πέρασμα των χρόνων, προστέθηκαν πολλά στοιχεία και πολλές νέες πτέρυγες. Το αρχικό και κύριο μέρος του παλατιού σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Augustino Barelli. Αργότερα, οι Joseph Effner, Enrico Yucalli και Antonio Viscardi πρόσθεσαν διάφορες γκαλερίες, 4 παβιγιόν, η Orangerie και το μοναστήρι στο βόρειο τμήμα του παλατιού. Το σύνολο του εσωτερικού του παλατιού είναι διακοσμημένο με πολύτιμες ελαιογραφίες, ταπετσαρίες από τις Βρυξέλλες και πορσελάνες. Το χαρακτηιρστικό φρέσκο υπό τον τίτλο «Νύμφες αποτίουν φόρο τιμής στη θεά της Χλωρίδας» αποτέλεσε και την πηγή της ονομασίας του παλατιού (Nymphenburg σημαίνει το παλάτι των Νυμφών). Μεταξύ άλλων, στο παλάτι περιλαμβάνονται 36 πορτραίτα γυναικών του Μονάχου, τόσο αριστοκρατικής όσο και ταπεινής καταγωγής, φιλοτεχνημένα από το ζωγράφο Joseph Stieler για λογαριασμό του βασιλιά Λουδοβίκου Ι. To πιο φημισμένo από αυτά είναι αυτό της χορεύτριας Lola Montez, ερωμένης του βασιλιά. ʼξια θαυμασμού είναι επίσης το Κινεζικό δωμάτιο και το Μπλε Σαλόνι. Ως προς το πάρκο του παλατιού, αυτό είναι 1,5 χμ. φαρδύ και 2 χμ. μακρύ. Αγάλματα που απεικονίζουν τους θεούς της αρχαιότητας, συντριβάνια, κανάλια, μία μεγάλη και μία μικρότερη λίμνη, ο ναός του Απόλλωνα και ο Βοτανικός Κήπος συνθέτουν την εικόνα του πάρκου. Επίσης, υπάρχουν και κάποια πρόσθετα κτίρια (μικρότερα παλάτια-καταφύγια), όπως το Badenburg, Amalienburg, Pagodenburg και το Magdalenenklause.

Ξενάγηση στα ομορφότερα μέρη του Μονάχου!

 

Σχολιάστε

Top