Άραγε ξέρουμε τι σημαίνει φεμινισμός και ισότητα ή ζούμε σε μια ουτοπία ;

123 Στην εποχή που ζούμε όλοι ισχυρίζονται πως υπάρχει ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα και πως ο φεμινισμός είναι περιττός και ακραίος. Γνωρίζουμε όμως τι σημαίνει στ’ αλήθεια; Η απάντηση για τους περισσότερους είναι όχι και όσοι πιστεύουν ότι γνωρίζουν την έννοιά του ,το πιο πιθανό είναι να μην έχουν ιδέα για το τι πραγματικά υποστηρίζει.

Για να απαντήσω λοιπόν στην προηγούμενη ερώτηση ο φεμινισμός είναι ένα κοινωνικό κίνημα που εστιάζεται στον περιορισμό ή την εξάλειψη  της φυλετικής ανισότητας και στην προώθηση των δικαιωμάτων, των συμφερόντων και των ζητημάτων των γυναικών στην κοινωνία και εκδηλώθηκε κατά την εποχή του Διαφωτισμού. Κάνοντας μια γρήγορη ιστορική αναδρομή αρχικά, είχε την μορφή ενός τετραδίου παραπόνων (1789), το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στην λεγόμενη Διακήρυξη Δικαιωμάτων των Γυναικών (1791) .70 χρόνια αργότερα, το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Αγγλία, με τον αγώνα για την διεκδίκηση ψήφου. Βασική αρχή δεν ήταν άλλη από την ισότητα των 2 φύλων. Πολλές χώρες άρχισαν να παραχωρούν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες στα πρώτα χρόνια του 20 ου αιώνα, ιδιαίτερα στα τελευταία χρόνια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου καθώς οι γυναίκες είχαν συνεισφέρει αποτελεσματικά στην εξάλειψή του.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι θεωρούν πως ο φεμινισμός έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις ανισότητες  μεταξύ ανδρών και γυναικών χωρίς όμως να συμμερίζονται ότι υπάρχουν ακόμη γυναίκες που όχι μόνο δεν γνωρίζουν την έννοια δικαίωμα και εργασία αλλά δεν μπορούν να βγουν καν από το σπίτι τους χωρίς την άδεια του συζύγου τους .Ας μην ξεχνάμε ότι εάν γίνουν θύματα βιασμού λιθοβολούνται μέχρι θανάτου. Μπορεί όλα αυτά να μας φαίνονται μακρινά και να μην μας ανησυχούν γιατί δεν συμβαίνει στη χώρα μας κάτι τέτοιο. Για αυτό ας πάρουμε το παράδειγμα της Ελλάδας ή ακόμα και άλλων δυτικών χωρών. Πριν από κάθε δουλειά οι εργοδότες ρωτούν τις γυναίκες εάν είναι παντρεμένες ,έχουν παιδιά, είναι έγκυες ή σκέφτονται να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Άλλοι, βέβαια όταν οι γυναίκες υπάλληλοί τους μείνουν έγκυες όχι μόνο δε τους δίνουν την άδεια που δικαιούνται αλλά τις απολύουν.

Και αν δεν πειστήκατε ακόμη για τη σημασία και την στήριξη του φεμινισμού στις μέρες μας ορίστε και ένα ακόμη παράδειγμα: ενώ όλοι οι γονείς στηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους δεν παύουν να υπενθυμίζουν στις κόρες τους ότι πρέπει να σπουδάσουν για να είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες ,αλλά και να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Αυτή τη συμβουλή οι γονείς τη δίνουν καλοπροαίρετα γιατί επιθυμούν τα παιδιά τους να είναι ευτυχισμένα .Το να κάνεις οικογένεια σίγουρα δεν είναι κακό ίσως είναι ότι καλύτερο, απλά οι γονείς θα πρέπει να δίνουν το σωστό παράδειγμα .Και πως μπορεί να γίνει αυτό: οι πατεράδες θα πρέπει να συνδράμουν κι αυτοί στις δουλειές του σπιτιού και να σέβονται και να αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητά των συζύγων τους .Έτσι τα παιδιά θα μαθαίνουν από μικρή ηλικία να σέβονται και να εκτιμούν το φύλλο των γυναικών και όχι να το θεωρούν υποδεέστερο ή ανώτερο .

Αναμφισβήτητα, πολλοί από τους στόχους που έθεσε στις απαρχές του το κίνημα του φεμινισμού  έχουν επιτευχθεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά η προσπάθεια για ισότητα δεν πρέπει να σταματήσει καθώς η κοινωνία οφείλει να εξαλείψει αρκετά ακόμη φαινόμενα και να διασφαλίσει  πως αυτή την ισότητα θα την διατηρήσουν οι επόμενες γενιές .

Ανδριάνα – Θεώνη Νικολοπούλου

Σχολιάστε

Top