Η Μάχη του Τέξελ

Η Μάχη του Τέξελ

Εκεί όπου το ιππικό αντιμετώπισε το ναυτικό!

Ο τίτλος του άρθρου σίγουρα προκαλεί στον αναγνώστη την διαίσθηση πως πρόκειται για σουρεαλιστικό κείμενο. Λοιπόν, η διαίσθηση του είναι λανθασμένη καθώς η συγκεκριμένη συμπλοκή πράγματι υπήρξε.

Στις 23 Ιανουαρίου 1795, καθώς η Ευρώπη μαστιζόταν από τον Πόλεμο του Πρώτου Συνασπισμού, ο Γάλλος στρατηγός Jean-Charles Pichegru πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός συμμαχικού στόλου στο DenHelder, μόλις 80 χιλιόμετρα έξω από την ολλανδική πρωτεύουσα, το Άμστερνταμ.

 

Χωρίς δισταγμό, ο στρατηγός διατάζει τo 8ο τάγμα Ουσάρων υποστηριζόμενο από τμήματα πεζικού, να επιτεθεί και να αιχμαλωτίσει τον εχθρικό στόλο. Πράγματι, οι Γάλλοι ιππείς αφότου εντόπισαν τα παγιδευμένα από πάγο ολλανδικά πλοία, επιτέθηκαν διασχίζοντας τον πάγο και κάνοντας ρεσάλτο μαζί με πεζικάριους πάνω στα πλοία των έκπληκτων Ολλανδών ναυτών. Η γαλλική πλευρά δεν είχε καμία απολύτως απώλεια ενώ οι Ολλανδοί έχασαν μεγάλο μέρος του στόλου τους, γεγονός που εξανάγκασε τη χώρα τους να συνθηκολογήσει. Πρόκειται για την μοναδική στρατιωτική επιχείρηση ιππικού που αποσκοπούσε στην κυρίευση στόλου η οποία παραδόξως πέτυχε!

Όμως, εάν ο αναγνώστης θεωρεί πως οι πόλεμοι δεν γίνεται να γίνουν πιο παράδοξοι θα μου επιτρέψει να του παρουσιάσω μια διαμάχη ανάμεσα στην Kοινοπολιτεία της Αυστραλίας και τα λεγόμενα Emus, ένα είδος πολυάριθμων πτηνών που ζει στην Ωκεανία.

Το πρόβλημα υπήρξε ακριβώς στο ότι τα Emusήταν πάρα πολλά σε αριθμό. Πιο συγκεκριμένα 20.000 από αυτά τα πτηνά περιπλανιόνταν στην Έρημο της Αυστραλίας καταστρέφοντας χωράφια και καλλιέργειες οδηγώντας έτσι την Αυστραλιανή κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του στρατού.

Σύντομα, στρατιώτες με πολυβόλα κατεδίωκαν τα άμοιρα αυτά πλάσματα, έχοντας μάλιστα κηρύξει και πόλεμο σε αυτά. Όμως τα Emusαπεδείχθησαν σκληροί αντίπαλοι. Συνέχισαν να τρέχουν και να προσπερνούν τους στρατιώτες παρότι εκείνοι τα τραυμάτιζαν με τα όπλα τους. Έτσι μετά από μια εβδομάδα προσπάθειας εκκαθαρίσεων, το γενικό επιτελείο στρατού εγκαταλείπει τις προσπάθειες εξάλειψης των Emusκαθώς οι στρατιώτες αδυνατούσαν να σκοτώσουν πολλά emus σε λίγο χρονικό διάστημα.

Τελικώς οι απώλειες των Emusανέρχονται σε 2.500 ενώ η Αυστραλία έχασε πόρους, χρήματα και κυρίως το γόητρο της καθώς γίνεται η πρώτη χώρα στην ιστορία που ηττάται από πουλιά.

Χρήστος Αναγνωστάκης

Σχολιάστε

Top