Οδοιπορικό στην Ερμού

1

Κατεβαίνοντας από το Σύνταγμα προς την Ερμού μπαίνεις αμέσως στο κλίμα των αγορών. Όλα τα μαγαζιά προωθούν με κάθε μέσο τα προϊόντα τους δελεάζοντας τον καταναλωτή με υψηλά εκπτωτικά ποσοστά.

Σε καιρούς κρίσης και οικονομικών δυσκολιών, το επιχειρηματικό δαιμόνιο εντείνεται, με τους μαγαζάτορες να μην χάνουν την ελπίδα τους μιας και οι χειμερινές εκπτώσεις αύξαναν ανέκαθεν την καταναλωτική επιθυμία.

Πράγματι εκατοντάδες άνθρωποι που περιδιαβαίνουν στα σοκάκια της Ερμού, συρρέουν στα καταστήματα ώστε να εκμεταλλευτούν την πληθώρα ευκαιριών για οικονομικές αγορές.

2

Παρά το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες κωλύονται οικονομικά, οι σακούλες δείχνουν γεμάτες ενώ όσοι συναντήσαμε μιλούν αδιάκοπα στο κινητό τους, περιγράφοντας τη μέρα τους ή κανονίζοντας τα ραντεβού της επόμενης. Άνδρες, γυναίκες, όλοι δείχνουν απίστευτο ενδιαφέρον για την εμφάνισή τους προσπαθώντας με κάθε τρόπο να γίνουν ο αντικατοπτρισμός του αψεγάδιαστου,  μιμούμενοι ξενόφερτα έθιμα και συμπεριφορές.

Ο ήχος της λατέρνας διακόπτει τον αμέριμνο περίπατό μας και μας βάζει σε σκέψεις. ‘’Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο’’, βλέπουμε να αναγράφεται πάνω σ’αυτό το απίστευτα μελωδικό όργανο. Φιλότιμο… Πού χάθηκε όμως αυτή η μικρή λεξούλα μέσα στη χώρα που τη γέννησε; Μία ώρα στημένοι σε κεντρικό παγκάκι, και οι μόνοι που δώρισαν σε κάποιον ηλικιωμένο κύριο που αναζητούσε ελεημοσύνη λίγα ευρώ ήταν ένα ζευγάρι και ένα παιδί παρακινούμενο από τους γονείς του. Στην απέναντι πλευρά του δρόμου μια γυναίκα πουλά χαρτομάντιλα. Οι λυγμοί της καλύπτονται από τα λόγια των περαστικών, που αντί να συγκινούνται, την προσπερνούν σαν να βλέπουν κάτι το φυσιολογικό. Ακόμα, ένα βρώμικο στρώμα στη γωνία πίσω από τα Benetton, σε συνδυασμό με κάτι μισοδιαλυμένα χαρτόνια, υποδηλώνουν την ύπαρξη ενός αστέγου που όταν δεν έχει πολλή κίνηση, επιστρέφει στο καταφύγιό του και αγωνίζεται για την επιβίωση.

34

Αυτή η τελική παρατήρηση μας κάνει να αναρωτηθούμε για τις αξίες της σημερινής κοινωνίας. Όσο για το τελικό συμπέρασμα, μάλλον απαισιόδοξο είναι. Οι νέοι αλλά και οι μεγαλύτεροι σήμερα, αδυνατούν να αντιληφθούν το  πραγματικό νόημα της ζωής, προσμένοντας μάλλον κάποια προσφορά παρά ένα θαύμα που θα μας θα μας κάνει να μεταλλάξουμε τη δυστυχισμένη , κατά το πλείστον, καθημερινότητά μας. Και σε αυτή την περίπτωση η προσφορά δεν έχει την έννοια, της φιλανθρωπίας, αλλά της έκπτωσης. Γιατί εκπτώσεις σήμερα, δεν γίνονται μόνο στα καταστήματα, αλλά και στην έκφραση της αγάπης και της αλληλοβοήθειας…

Βασιλείου Βαγγέλης

Δεληβοριά Δήμητρα

Μονογυιού Πετρούλα

1 σχόλιο στο Οδοιπορικό στην Ερμού

  1. Ο/Η α.β.τ λέει:

    Παιδιά είναι πολύ ωραίο κείμενο! Ο τρόπος με τον οποίο έχετε διατυπώσει τα θέματα για τα οποία μιλάτε είναι πάρα πολύ καλός! :) ;) Επίσης έχετε τελειώσει πολύ ωραία! «Γιατί εκπτώσεις σήμερα, δεν γίνονται μόνο στα καταστήματα, αλλά και στην έκφραση της αγάπης και της αλληλοβοήθειας…» Πολύ καλό! Υπέροχο!

Σχολιάστε

Top