Μόδα: ένας τρόπος χειραγώγησης του πλήθους…

Μόδα: ένας τρόπος χειραγώγησης του πλήθους…

Η μόδα έχει έναν κανόνα: Τα πάντα για το «φαίνεσθαι».

Ο κάθε άνθρωπος μικρός ή μεγάλος επιδιώκει να κάνει την διαφορά. Όλοι μας θέλουμε να βρούμε την ταυτότητα μας και να χαράξουμε την πορεία μας. Κατά την διάρκεια της εφηβείας η «αναζήτηση του εαυτού μας» είναι ένα φλέγον ζήτημα. Πέρα από τις εσωτερικές αναζητήσεις μας κάνουμε πειραματισμούς και με την εμφάνιση μας. Και κάπου εδώ μπαίνει η μόδα και τα ισοπεδώνει όλα, προσωπικότητα, διαφορετικότητα, ταυτότητα… Όλα!

Η μόδα όσο περίεργο κι αν ακούγεται είναι ένας τρόπος χειραγώγησης του πλήθους. Καλλιτέχνες χρησιμοποιούνται για προπαγάνδα, προβάλλουν συμπεριφορές, αλλά και «αντανακλούν» τρόπους ένδυσης τους οποίους ένα μεγάλο μέρος του κοινού υιοθετεί αμέσως. Ο λόγος που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούνται με αυτόν τον τρόπο είναι επειδή αποτελούν πρότυπα πολλών. Ζούμε σε μια κοινωνία και σε μια εποχή που θέλει αμόρφωτους και ανεγκέφαλους ανθρώπους, χωρίς κριτική σκέψη και άποψη. Ένας να διατάζει και οι άλλοι να υπακούν σαν τα πιόνια που τα κινεί κάποιος πάνω στην σκακιέρα. Εκείνος παίχτης και οι άλλοι θύματα του παιχνιδιού του.

  Η προπαγάνδα αυτής της «νοοτροπίας» γίνεται κυρίως μέσω των ΜΜΕ με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εγωκεντρικότητα, ωραιοπάθεια, ναρκισσισμός. Αυτά προβάλλονται στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στους εφήβους οι οποίοι υιοθετούν εύκολα συμπεριφορές, γιατί βρίσκονται ακόμη σε στάδια αναζήτησης. Η εξωτερική εμφάνιση είναι τα πάντα! Στο μυαλό των ανθρώπων, στο μυαλό των εφήβων…

  Η προπαγάνδα που γίνεται στρέφεται κυρίως προς τους εφήβους, γιατί έχοντας μια νεολαία συνεχώς απασχολημένη μπροστά από έναν καθρέφτη, που άλλοτε ήταν η δύναμη της κάθε κοινωνίας, έχοντας μια νεολαία να μην έχει ιδέα τι την περιμένει στο μέλλον, τα πάντα είναι πιο εύκολα και μπορούν πλέον στο παιχνίδι να μπουν και τα συμφέροντα κάθε είδους. Άνθρωποι που είναι σε μια ηλικία που θα έπρεπε να τους κατακλύζουν τα συναισθήματα, να πλημυρίζουν από συναισθήματα, έχουν γίνει όλοι τόσο εγωκεντρικοί και ωραιοπαθείς. Δεν υπάρχει χώρος για τίποτα άλλο. Ο χώρος που υπήρχε κάποτε έχει γεμίσει τώρα με κενά συναισθήματα. Όσο όλα αυτά αυξάνονται, οι σχέσεις των ανθρώπων θα καταστρέφονται. Θα είμαστε όλοι μαζί μια μάζα, αλλά στην πραγματικότητα ο καθένας θα είναι μόνος του.

  Όλοι έχουν μάτια για τη φωτογραφία που ανέβασε το παιδί από το διπλανό τμήμα, αλλά το μέλλον μας που καταστρέφεται δεν μπορεί να το δει κανείς. Και μένουμε άπραγοι! Το «είναι» είναι σημαντικότερο από το «φαίνεσθαι». Άλλαξαν οι εποχές και αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως «μόδα» είναι ουσιαστικά η λατρεία της όψης χωρίς περιεχόμενο. Τα πράγματα αντιστρέφονται πλέον και το «φαίνεσθαι» είναι ό,τι πιο σημαντικό, το «είναι» απλά δεν μας ενδιαφέρει.

  Η μόδα έχει έναν κανόνα: Τα πάντα για το «φαίνεσθαι». Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι διακλαδώσεις αυτού του κανόνα. Έχουμε μάθει πλέον να λατρεύουμε το εξώφυλλο του βιβλίου και όχι το περιεχόμενό του.

Οι βιομηχανίες των ρούχων παράγουν μόνο είδη ρουχισμού που συμβαδίζουν με τη μόδα, με αποτέλεσμα να σε αναγκάζουν σχεδόν να συμβιβαστείς. Αν δεν το κάνεις και είσαι αρκετά δυνατός, ώστε να αντιταχθείς σε όλο αυτό, έχεις περάσει στην άλλη μεριά και παλεύεις με ένα ολόκληρο σύστημα.  Σίγουρα η μάζα θα σου ασκήσει κριτική, γιατί η μόδα δεν δέχεται το διαφορετικό. Το οποιοδήποτε διαφορετικό στοιχείο μπορεί να αποδειχθεί ανατρεπτικό και να χαλάσει αυτή την καλολαδωμένη μηχανή μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι κατακριτέο. Αν αντέξεις την κριτική, αντιταχθείς και δεν συμβιβαστείς, θα μπορέσεις να βρεις την ταυτότητά σου, την προσωπικότητα σου και ό,τι άλλο επιδιώκεις. Αν συμβιβαστείς μετά την επεξεργασία δεν θα χεις καμιά διαφορά από ένα οποιοδήποτε τυποποιημένο προϊόν. Θα μείνεις κενός, η καρδιά σου θα χτυπά μόνο για τον καθρέφτη πάνω από το κομοδίνο σου και την κάμερα του κινητού σου και σιγά-σιγά θα καταντήσεις παθητικός αποδέκτης των πάντων. Θα είσαι ένα ακόμη όμορφο πιόνι στην συλλογή κάποιου…

Αρέθα Βασιλείου – Τηνιακού

Σχολιάστε

Top