« Πελίτι.: Μια εναλλακτική κοινότητα συλλογής, διατήρησης και διάσωσης παραδοσιακών σπόρων!»

πελιτι

Με ιστορία 22 ετών η κοινότητα του «Πελίτι» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που έχει ως κύριους στόχους.:

  • την συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών
  • την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
  • την δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών.

Αυτό επιτυγχάνεται με την ύπαρξη 20 τοπικών ομάδων που προσφέρουν απλόχερα  σπόρους διανέμοντας έως τώρα πάνω από 4.000  ποικιλίες λαχανικών και σιτηρών σε περισσότερους από  180.000 καλλιεργητές.

Εμπνευστής της ιδέας ήταν ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης που το 1995 οραματίστηκε την ύπαρξη μιας κοινότητας που θα διέσωζε και θα διαφύλαγε τις παραδοσιακές ποικιλίες.  Σήμερα με έδρα το Μεσοχώρι του δήμου Παρανεστίου το «Πελίτι» έχει επεκταθεί στην καταγραφή αυτοχθόνων αγροτικών ζώων, την ταχυδρομική αποστολή σπόρων και φυσικά τη καλλιέργεια εθελοντικού πνεύματος  στην επόμενη γενιά!

Όπως οι ίδιοι δηλώνουν ο καθένας από εμάς φέρει ένα κομμάτι ευθύνης και συνάμα ένα μέρος της λύσης για τα σημερινά προβλήματα που μας περικλείουν. Είμαστε ικανοί να φέρουμε την αλλαγή, και η αλλαγή πάντα ξεκινά από χαμηλά! Κοιτάξτε λοιπόν γύρο σας και μην περιμένετε να αλλάξουν οι ανώτεροι σας! Αλλάξτε εσείς !

Η κοινότητα του «Πελίτι» κάνει το πρώτο βήμα, σε έναν δύσβατο δρόμο για να διανύσει κανείς μοναχός. Ενημερωθείτε για τις δράσεις και την ιστορία της, στην επίσημη ιστοσελίδα της:   http://peliti.gr   και βοηθείστε την να συνεχίσει το δύσκολο έργο της .

 

 

 

 

 

 

Επιμέλεια άρθρου .: Λόγγου Χριστίνα.

Σχολιάστε

Top