Η Ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ

αρχείο λήψης (4)

Το ταξίδι του Παοκ έξω από τα ελληνικά σύνορα ξεκίνησε πριν από μισώ  αιώνα, το 1965 για μια διοργάνωση που είχε περάσει

στη λήθη  και δεν αναγνωρίζετε  επίσημα  από την UEFA.

Τότε για τον πρώτο  του  Κυπέλλου  Εκθέσεων καταργήθηκε   στης αρχές του  19 70.

Οι πρώτες προκρίσεις ήρθαν μαζεμένες ένα χρόνο μετά. Στην καλύτερη μέχρι και σήμερα πορεία του ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η ομάδα του Λες Σάνον κατάφερε να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Κυπελλούχων προκαλώντας αίσθηση με τις εμφανίσεις της.

Η πορεία προς τους «8» άρχισε στις 19.09.1973 από την Πολωνία. Εναντίον της Λέγκια και χωρίς τον Γιώργο Κούδα στην σύνθεση του (ήταν τιμωρημένος για δύο αγωνιστικές από την προηγούμενη σεζόν και την κόκκινη κάρτα που είχε δεχθεί στον αγώνα Ραπίντ Βιέννης – ΠΑΟΚ 2-2)  απόσπασε ισοπαλία 1-1 στο στάδιο «Λαζιενκόφσκα». Ο Χρήστος Τερζανίδης στο 51’ άνοιξε το σκορ, οι Πολωνοί ισοφάρισαν στο 59’ σ’ ένα παιχνίδι όπου ο Κούλης Αποστολίδης και ο Αχιλλέας Ασλανίδης έστειλαν την μπάλα στο δοκάρι. Η πρόκριση σφραγίστηκε στις 03.10. 1973 στην κατάμεστη Τούμπα. Το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση πέτυχε ο Δημήτρης Παρίδης στο 79’.

Επόμενος αντίπαλος, η Ολιμπίκ Λυών με τον πρώτο αγώνα στη Γαλλία και τη ρεβάνς στη Θεσσαλονίκη. Στις 24 Οκτωβρίου 1973 στο «Ζερλάν», ο Δικέφαλος σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι απέσπασε ισοπαλία με 3-3. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με το μεγάλο αστέρι τους, τον Μπερνάρ Λακόμπ, μόλις στο 10’.  Ο ΠΑΟΚ απάντησε με δύο γκολ των Ασλανίδη (44’) και Τερζανίδη (50’), αλλά ένα λεπτό αργότερα ο Ντι Ναλό ισοφάρισε σε 2-2. Σο 65’ ο Ντανιέλ Ραβιέ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στη Λυών. Όμως, η τελευταία λέξη ανήκε στον Σταύρο Σαράφη που ισοφάρισε σε 3-3 εννιά λεπτά πριν από το φινάλε.

Σχολιάστε

Top