Στήλη: Δράσεις - Αποδράσεις

Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

1 Ζ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣΟ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ

 Σέβομαι τα δικαιώματα του άλλου. Δεν τον αποκλείω από τα παιχνίδια, επειδή δεν τα ξέρει. Προσπαθώ να του τα μάθω. Κάθε λόγος έχει και έναν αντίλογο που θα πρέπει να τον ακούω και να τον σέβομαι.

Δεν πρέπει να αποκλείουμε κανέναν από την παρέα. Λύνουμε τις διαφωνίες μας με διαμεσολάβηση. Έτσι κάναμε και φέτος . Εμείς οι μαθητές των μεγάλων τάξεων του Ομίλου Ρητορικής προσπαθήσαμε , σε κάποια διαλείμματα , μέσω επιχειρημάτων να βοηθήσουμε άλλους μαθητές να επιλύουν τα προβλήματά τους και τις συγκρούσεις τους, ειρηνικά σεβόμενοι ο ένας την άποψη του άλλου.

Μέσα στην τάξη γράψαμε ιστορίες με υποθετικά σενάρια συγκρούσεων τα οποία καταλήγουν σε συμφιλίωση ! Μιμηθήκαμε καλούς και κακούς χαρακτήρες και επιχειρηματολογώντας φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όλοι έχουμε δικαίωμα στο παιχνίδι και στη φιλία και κανένας δεν πρέπει να αποκλείεται για κανένα λόγο. Είμαστε άνθρωποι και πρέπει να επικοινωνούμε.

Διαλέξαμε κάποιες από τις ιστορίες μας για την εφημερίδα του σχολείου μας.

Έλλη Σταυριανού (Ε2)

Θεοδώρα Λαγάνη (ΣΤ2)

1

2

 34

5

6

7

8

9

6

11

12

1314

15

16

17

18

19

20

21

22

23

26

 

ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

 

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης του προγράμματος  «ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ; Το Δικαίωμα στην Πληροφόρηση και η Ελευθερία της Έκφρασης στην εποχή των ψευδών ειδήσεων» στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, δημιουργήσαμε αφίσες με τα άρθρα που μας δόθηκαν.

 

1 Η ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ αΈνας μετανάστης σε δύσκολους καιρούς…

Όταν πρωτοεγκαταστάθηκα στην Ελλάδα αντιμετώπισα μεγάλες δυσκολίες και αντί να προσπαθήσω να προσαρμοστώ και να τις αντιμετωπίσω, όλη μου η σκέψη επικεντρωνόταν στην ανεύρεση δρόμου διαφυγής, γεγονός το οποίο πίκραινε ακόμη περισσότερο τη ζωή μου.

Πέρασε κάμποσος καιρός ώσπου να συνέλθω και να εγκαταλείψω τις τάσεις φυγής. Άρχισα να αντιμετωπίζω τα θέματα με γενναιότητα, γεγονός το οποίο συνέβαλε άμεσα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μου αλλά και στη διευκόλυνση πολλών άλλων θεμάτων.

 

1 Η ΑΦΙΣΕΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ βΕθελοντισμός ! Μια λέξη τα λέει ΟΟΛΑ.

Ένας έμπρακτος τρόπος έκφρασης αλληλεγγύης είναι η εθελοντική προσφορά στον συνάνθρωπο, προκειμένου να μειωθούν οι δυσκολίες. Αυτή η συνεισφορά δίνει την αίσθηση στους αποδέκτες ότι δεν είναι μόνοι και απομονωμένοι μέσα στην κοινωνία, αλλά ανήκουν στο σύνολο, όπως και το σύνολο σε αυτούς. Έτσι,  η κοινωνική συνεισφορά προκαλεί ένα αίσθημα μεγαλύτερης ασφάλειας και σταθερότητας μεταξύ των ανθρώπων.

Η εθελοντική οργάνωση ιδρύθηκε το 1851. Από τις αρχές του 20ου αιώνα ιδρύθηκαν πολλές οργανώσεις εθελοντών, οι οποίες πρόσφεραν πολύτιμες υπηρεσίες σε διάφορες χώρες. Ώσπου, τελικά, στις 17 Σεπτεμβρίου 1985 η 5η Σεπτεμβρίου κηρύχθηκε Διεθνής Ημέρα του Εθελοντισμού.

 

Οι μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΠΛΟΥΤΟΣ” ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

9 Η  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΠΛΟΥΤΟΣ” ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ bΗ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ “ΠΛΟΥΤΟΣ” ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ

 

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε, στη Στοά του Βιβλίου, η παρουσίαση της διασκευής του έργου του Αριστοφάνη “Πλούτος” από τον διευθυντή του σχολείου μας, κ. Βασίλη Πανόπουλο και τη σύζυγό του, κα Ζοζεφίνα Τζονάκα, με σκοπό να μπορεί κάθε παιδί κι ενήλικας να το διαβάζει. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης παρακολουθήσαμε τις απόψεις διαφόρων καθηγητών για το βιβλίο. Επίσης, είδαμε θεατρικές σκηνές από το βιβλίο και ακούσαμε τραγούδια σχετικά με την παράσταση,όπου συμμετείχε ο δάσκαλος της μουσικής, κ.Θοδωρής Κόρακας. Ήταν μια ευχάριστη και διασκεδαστική βραδιά για όσους την παρακουλούθησαν.

 

Ζηνοβία Παγώνη (Γ1)

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

6 ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

 

Το σχολείο μας συνεργάζεται με ένα σχολείο της Γαλλίας. Τον ένα χρόνο έρχονται κάποια παιδιά από τη Γαλλία και τον άλλο χρόνο πάνε οι δικοί μας μαθητές στη Γαλλία.

Έτσι και φέτος ήρθαν 30 μαθητές από ένα γαλλικό σχολείο . Τα παιδάκια επισκέφτηκαν όλες τις τάξεις .

Έμεναν σε ένα ξενοδοχείο και έτρωγαν σε διάφορα ελληνικά εστιατόρια.

Επισκέφτηκαν όλα τα γνωστά μνημεία της Αττικής .

Από την τάξη μου πέρασαν 6 παιδιά .

Λίγες ημέρες πριν φύγουν ήρθαν στο αμφιθέατρο του σχολείου μας και τραγούδησαν μερικά γαλλικά τραγούδια .

Περάσαμε πολύ ωραία και θα ήθελα να πάω και εγώ στην Γαλλία όταν μεγαλώσω.

 

Γεωργία Ακρίβου (Γ1)

ERASMUS

ERASMUSimageΤο ERASMUS είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που συμμετέχει και το σχολείο μας.

Το  πρόγραμμα έχει στόχο τη βελτίωση των μαθητών στις επιδόσεις τους στα αγγλικά, την πληροφορική [τη ρομποτική]  και τα μαθηματικά. Το πρόγραμμα διαρκεί 3 χρόνια και τώρα διανύει την τελευταία του χρονιά.

Σκοπός των περισσότερων μαθητών της έκτης δημοτικού είναι το τελικό ταξίδι τον Ιούνιο του 2019 που θα διεξαχθεί στη Μαδρίτη της Ισπανίας με διάρκεια μία εβδομάδα.

Το πιο σημαντικό όμως είναι μαθητές διαφορετικών χωρών να έρθουν σε επαφή και επικοινωνία, να ανταλλάξουν ιδέες και να γνωρίσουν στα πλαίσια της διαπολιτισμικότητας ήθη, έθιμα και τον πολιτισμό άλλων κρατών . Όταν αυτό επιτυγχάνεται, η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες είναι δεδομένη και η ειρήνη χωρίς φοβικές συμπεριφορές και εχθρότητα είναι σίγουρη . Άλλωστε τα παιδιά είναι το μέλλον και η ελπίδα . Τα παιδιά είναι η εγγύηση πως αυτός ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και να γίνει καλύτερος. Να γίνει η Ευρώπη τελικά που μας αξίζει…!!!

Σωκράτης- Στέφανος Βαφειάς (ΣΤ1)

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑimage

Θα σας παρουσιάσουμε πώς περάσαμε στο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε στη Γαλλία, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος με το σχολείο.

Όταν φτάσαμε τη Δευτέρα, πήγαμε στον Σηκουάνα για κρουαζιέρα. Είδαμε τον πύργο του Άιφελ ,το αντίγραφο του αγάλματος της ελευθερίας, αρκετά γεφύρια και την notre Dame.

Την Τρίτη, επισκεφτήκαμε το σχολειό Boursault, την όπερα, το μουσείο αρωμάτων και το μουσείο orce  και μετά δειπνήσαμε σε ένα ιταλικό εστιατόριο. Το βράδυ τελειώνοντας το νυχτερινό μας μπάνιο, ακολούθησε μια συνάντηση παιχνιδιού στο δωμάτιο μας, με άλλα παιδιά.

Την Τετάρτη, μετά από ένα αξέχαστο βράδυ, ξαναπήγαμε στο σχολείο και αργότερα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τον πύργο του Eifel. Μετά, πήγαμε στο φημισμένο Λούβρο. Στον εσπερινό, κατευθυνθήκαμε μετά από περπάτημα περίπου 40 λεπτών, στο μουσείο σύγχρονης τέχνης [Pompidou].

Την Πέμπτη, αρχικά πήγαμε στο  σχολείο για να παρουσιάσουμε τους παραδοσιακούς χορούς (συρτό Μακεδονίας, τον τσάμικο, το ικαριώτικο, το αργό χασάπικο και το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας). Το μεσημέρι πήγαμε στο  μουσείο  φυσικής  ιστορία, μετά στην  Μονμάρτη και το απόγευμα ξανά στο σχολείο, για βραδιά κρέπας. Τα συναισθήματα μας ήταν ανάμεικτα, αλλά πιο πολύ προς την λύπη, που βαδίζαμε στο τελευταίο μας βράδυ στο Παρίσι.

Την τελευταία μέρα το  πρωί,  ήμασταν  πολύ  λυπημένοι, διότι ξέραμε ότι σε λίγες  ώρες θα  αναχωρούσαμε για την Ελλάδα! Κάναμε την τελευταία μας βόλτα στους μοναδικούς  δρόμους του Παρισιού. Τελικά, φτάνοντας στο γαλλικό αεροδρόμιο έλεγε ο καθένας τι θα ήθελε να φάει σαν φαγητό υποδοχής στην Ελλάδα και όλοι είπαν το ΣΟΥΒΛΑΚΙ!!!

 

Βασίλης Δρυς (Ε2)

Νικόλας Κοτσιώλης (Ε2)

Βασίλης Μπαρμπαγιάννης (Ε2)

Αλέξανδρος Σαντοριναίος (Ε2)

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣimageτο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα συναντήσετε πολλά φυτά και πολύ κόσμο, αλλά κυρίως ανθρώπους από άλλες χώρες. Αυτό που κάνει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεχωριστό είναι τα πρωτότυπα πράγματα που θα συναντήσετε εκεί, π.χ. έναν λαβύρινθο, στον οποίο δεν χάνεστε αλλά ψάχνετε να βρείτε την καρδιά του και αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό.

Όπως στην Κνωσσό, στην Κρήτη, ο βασιλιάς Μίνωας έβαλε τον Θησέα να διασχίσει τον λαβύρινθο και μόλις έφτασε στο κέντρο του λαβύρινθου, τον περίμενε ο Μινώταυρος. Η κόρη όμως του βασιλιά Μίνωα η Αριάδνη έδωσε στον Θησέα το μίτο της για να μην χαθεί. Μετά πάλεψε με τον Μινώταυρο, κέρδισε και κατάφερε να βγει από τον λαβύρινθο.

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δεν θα δείτε μόνο τον λαβύρινθο, αλλά και φυτά, είδη γυμναστικής, πίδακες νερού που πετάγονται.

Σας συνιστώ να πάτε και να περάσετε ωραία!

Δέσποινα Κουρουμάλου (Δ1)

ΡΟΛΟΓΑΚΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ

Καλώς ήρθες άνοιξη από τους μικρούς λαογράφους του Β1image2Η προσπάθεια του Β1 για τη φιλία συνεχίζεται…Έτσι  φτιάξαμε τα ρολογάκια των συναισθημάτων. Με αυτά μετράμε πώς αισθανόμαστε.  Τα χρησιμοποιούμε όταν μαλώνουμε… Δυστυχώς αυτό γίνεται συχνά. Όμως προσπαθούμε να λύνουμε τις διαφορές  μας μιλώντας και ακούγοντας. Καθόμαστε στις μαγικές καρέκλες και φοράμε τα καπέλα ΜΙΛΑΩ και ΑΚΟΥΩ. Ο μαθητής που φοράει το καπέλο με το στόμα, μιλάει και εκφράζει ό,τι νιώθει ενώ ο μαθητής που φοράει το καπέλο με το αυτί, ακούει. Έπειτα οι ρόλοι αλλάζουν.

Φυσικά τα ρολογάκια τα φτιάξαμε στα ελληνικά  και στα γαλλικά για τους φίλους μας τους Γάλλους και τους τα στείλαμε.  

Όλα αυτά γίνονται γιατί θέλουμε να είμαστε φίλοι.     

Οι μαθητές του Β1

Η ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ Δ1 ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ

podilata

Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017

Συνάντηση στην πλατεία Αλεξάνδρας λέει η κυρία Ξανθή. Να που ήρθε και η ημέρα για να πάμε ποδηλατάδα. Πρώτα συναντηθήκαμε στην πλατεία Αλεξάνδρας. Όταν μαζευτήκαμε όλοι, ξεκινήσαμε για να πάμε στη Μαρίνα Ζέας. Πήγαμε με αγώνες και όταν τελικά φτάσαμε εκεί, κάτσαμε για πολλή ώρα. Επίσης κάναμε picnic. Μετά από μιάμιση ώρα φύγαμε!  Πιστεύω ότι αυτή η μέρα θα μείνει αξέχαστη.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: THIS DAY WAS MORE BEAYTIFUL THAN A FLOWER.

Εβίνα  Μακράκη (Δ1)

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Β1

tree

Υλικά

Τούλι

Χρωματιστά χαρτόνια

Ψαλίδι

καρφίτσες

Κατασκευή

Σχεδιάζουμε χρωματιστά πουλάκια και βάγιες. Τα κόβουμε και τα διακοσμούμε με το δικό μας τρόπο. Πάνω σε κάθε πουλάκι γράφουμε το όνομά μας και  σε κάθε βάγια γράφουμε το όνομα του καλύτερου φίλου μας.

Υλοποίηση

Τοποθετούμε το τούλι πάνω στο δεντράκι. Έπειτα καρφιτσώνουμε το πουλάκι και δίπλα τη βάγια –φίλο. Το δέντρο γεμίζει με ζευγαράκια πουλάκια –βάγιες.

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΙΑ…

Εμείς οι μαθητές του Β1 πιστεύουμε στη φιλία. Καθημερινά προσπαθούμε να γίνουμε φίλοι και όχι να είμαστε απλά συμμαθητές. Έτσι έχουμε καθιερώσει το κουτί της φιλίας. Μέσα σε αυτό το κουτί έχουμε βάλει όλοι τις φωτογραφίες μας. Κάθε μέρα η δασκάλα μας η κυρία Έφη ανοίγει το κουτί και εμείς διαλέγουμε τυχαία μια φωτογραφία. Με το παιδί που μας τυχαίνει, πρέπει να παίξουμε στο διάλειμμα, να συζητήσουμε ή να μοιραστούμε το φαγητό μας. Αν αυτό το παιδί δεν είναι φίλος μας…. δηλαδή δεν τον προτιμάμε, προσπαθούμε να τον γνωρίσουμε. Μέσα από τη γνωριμία τον μαθαίνουμε καλύτερα και έτσι γίνεται φίλος μας σιγά-σιγά. Γιατί στο σχολείο πρέπει να έχουμε τουλάχιστον δυο φίλους… αν αρρωστήσει ο ένας, να υπάρχει ο άλλος.

Φίλοι από το Παρίσι

Εμείς, οι μαθητές του Β1 ενδιαφερόμαστε για τη φιλία. Η φιλία είναι μια σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί στην τάξη , στην αυλή , στο σχολείο στη γειτονιά και αλλού. Βρήκαμε φίλους σε ένα σχολείο στο Παρίσι. Λίγο μακριά, αλλά μας αρέσει πολύ !! Αυτοί οι φίλοι πηγαίνουν στο Πειραματικό Σχολείο του Boursalut ,στη Μονμάρτη . Έχουμε γνωριστεί από πέρυσι και επικοινωνούμε με γράμματα και ζωγραφιές. Είναι πολύ καλοί και μας στέλνουν και μικρά δωράκια. Εμείς τους στέλνουμε τις ζωγραφιές μας και τοπία από τον Πειραιά. Τώρα τους ετοιμάζουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές στα ελληνικά και στα γαλλικά.

Σας αφήνουμε τώρα !!!! Έχουμε να ετοιμάσουμε το πακέτο των Γάλλων φίλων μας… Στην επόμενη συνάντηση με την εφημερίδα θα σας μιλήσουμε για τα συστατικά της φιλίας. Πιστεύουμε να τα έχουμε μάθει και εμείς μέχρι τότε…. και έτσι θα μπορέσουμε να σας τα πούμε.

Ζήτω η φιλία φίλοι μου !!! Vive l’amitié mes amis !!!

Φιλικές σκέψεις από τους φίλους του Β1

Top