Αθλήματα: Λίγα λόγια Ιστορίας και Κανόνων

Photo by Bryan Turner on Unsplash

Ο αθλητισμός στην αρχαία Ελλάδα ήταν τρόπος ζωής ακόμα και στους προϊστορικούς χρόνους. Ο Ελληνικός λαός ήταν αυτός που επινόησε πρώτος της αθλοπαιδιές. Οι ποιο γνωστές δραστηριότητες ήταν η πάλη, η αρματοδρομίες, το κυνήγι, η τοξοβολία, η κολύμβηση,  και το τρέξιμο.

Υπάρχουν τα ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, τα ατομικά π.χ.  taekwondo και από την άλλη υπάρχου ατομικά αθλήματα που μπορούν να γίνουν ομαδικά όπως η κολύμβηση.

Στα τέλη του 19ου αιώνα τότε που οι γυναίκες έγιναν πιο δραστήριες στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα άρχισε να αναδύεται ο γυναικείος αθλητισμός.

Στο πρώτο αυτό τεύχος θα αναφερθούμε σε ορισμένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα. Στα επόμενα τεύχη θα ασχοληθούμε και με τα οφέλη της ενασχόλησής μας με τον αθλητισμό και τις ιδιαίτερες χαρές που μπορεί να προσφέρει κάθε άθλημα χωριστά.

  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ։Στις 26 Δεκεμβρίου του 1860 καταγράφηκε το πρώτο ματς. Παίζεται από δύο ομάδες  11 παίκτες οι κάθε μία και 4 διαιτητές. Το γήπεδο είναι ορθογώνιο και έχει αληθινό ή τεχνητό χορτάρι. Χωρίζεται σε δύο ημίχρονα, 45 λεπτά το καθένα.

ποδοσφαιρο2
ποδοσφαιρο1

 

  • ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ(ΒΟΛΕЇ)։ Στις 9 Φεβρουάριου 1895 ο Αμερικανός γυμναστής Ουίλιαμ Μόργκαν ανακάλυψε το βόλεϊ. Παίζεται από δύο ομάδες  αποτελούμενες από έξι άτομα. Το γήπεδο είναι κλειστό και η έκταση 18×9. Το δίχτυ έχει διαστάσεις 9,5 μ. μήκος, 1μ. πλάτος και 2,43 μ. ύψος για τους άντρες και 2,24 για τις γυναίκες. Έχει τρία σετ. Για να λήξει το κάθε σετ πρέπει μια ομάδα να κερδίσει 25 πόντους. Έχει δυο διαιτητές και δύο με τέσσερίς επόπτες.

 βολει

  • ΜΠΑΣΚΕΤ։ Το 1891 ο Τζέιμς Νέισμιθ ανακάλυψε το μπάσκετ. Στις 21 Δεκεμβρίου του 1891 καταγράφηκε το πρώτο παιχνίδι. Το επαγγελματικό μπάσκετ έφτασε στην κορυφή το 1946. Το άθλημα μπήκε στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου το 1936. Το μπάσκετ στην Ελλάδα άρχισε το 1927. Για την παράβαση των κανόνων υπάρχουν τρεις επιτηρητές. Η κάθε ομάδα αποτελείται από πέντε άτομα.

μπασκετ1
μπασκετ2

 

  • ΧΕΙΡΟΣΦΑΙΡΙΣΗ(HANDBALL)։H χειροσφαίριση ανακαλύφθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Το πρώτο παιχνίδι σε μεγάλο κοινό ήταν στους Ολυμπιακούς αγώνες το 1936. Στην Ελλάδα ο πρώτος αγώνας έγινε στις 13 Φεβρουαρίου του 1977 στο Αμύνταιο Φλώρινας. Έχει έξι παίκτες και έναν τερματοφύλακα. Το γήπεδο είναι 40×20 μέτρα, έχει δύο διαιτητές και  δύο ημίχρονα που το καθένα διαρκεί 30 λεπτά. 

χαντ1

χαντ2

 

  • ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ։ Είναι άθλημα του νερού. Στους Ολυμπιακούς αγώνες συμπεριλήφθηκε το 1896 ως ιδιαίτερο άθλημα. Για τους άνδρες 100μ.,200μ.,400.,1500μ. ελεύθερης κολύμβησης ,4×200μ. ομαδικό και 4×100μ. ατομικό, 200μ.πεταλούδα και 100μ.ύπτιο. Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.

κολυμπι

 

  • ΣΤΙΒΟΣ։ Ο στίβος είναι ένα άθλημα που αποτελείται από διάφορα αγωνίσματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο, άλμα και ρίψεις։
    • ΤΡΕΞΙΜΟ։  Αγώνες ταχύτητας, ημι‐αντοχής, αντοχής, με εμπόδια, σκυταλοδρομίες

δρομοι

 

    • ΡΙΨΗ։ δισκοβολία, ακοντισμός, σφυροβολία, σφαιροβολία

ριψεις

 

    • ΑΛΜΑ։ εις μήκος, τριπλούν,  εις ύψος, επί κοντώ

αλμα

 

    • ΜΙΚΤΑ։ δέκαθλο, πένταθλο, έπταθλο

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης