Το επάγγελμα του ζαχαροπλάστη

assets_LARGE_t_183761_54030873

Της Ζαχαρούλας Γλύκας

Από μικρή μου άρεσε να τρώω αλλά και να φτιάχνω γλυκά. Για μένα είναι έκφραση δημιουργίας η κατασκευή γλυκών και όχι μια απλή παρασκευή τροφίμου. Θα σας περιγράψω λοιπόν με λίγα λόγια το επάγγελμα που ελπίζω να ακολουθήσω.

Ο ζαχαροπλάστης παρασκευάζει κάθε είδους γλυκίσματα όπως τούρτες, πάστες, παγωτά κ.ά., και τα διαθέτει στην αγορά για πώληση.

Στην καθημερινή του εργασία ο ζαχαροπλάστης είναι υπεύθυνος για τον υπολογισμό και την παραγγελία των υλικών που απαιτούνται για την παρασκευή των γλυκισμάτων. Υπολογίζει τις ποσότητες των συστατικών, όπως το νερό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το γάλα και τα αναμιγνύει στο ζυμωτήριο για να φτιάξει συγκεκριμένες ζύμες (για παντεσπάνι, κουλουράκια, κλπ.). Στη συνέχεια, χωρίζει τη ζύμη σε κομμάτια ανάλογα με το γλυκό που θέλει να φτιάξει και τα βάζει στο φούρνο παρακολουθώντας το ψήσιμό τους. Διακοσμεί τα γλυκά με σοκολάτα, κρέμα, φρούτα, σαντιγύ ή ξηρούς καρπούς, ή ακόμα τα χρησιμοποιεί για την παρασκευή πιο σύνθετων προϊόντων. Όταν τα προϊόντα του είναι έτοιμα, τα εκθέτει στα ψυγεία ή σε ειδικές προθήκες και τα διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό, ή σε καταστήματα χονδρικής ή λιανικής πώλησης.
Για να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα, δεν απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Η εκπαίδευση του ζαχαροπλάστη παρέχεται στα τμήματα Ζαχαροπλαστικής Τέχνης των Σχολών Τουριστικών Επαγγελμάτων και στις αντίστοιχες Σχολές Μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Ως βοηθοί ζαχαροπλάστες, μπορούν να εκπαιδευτούν και στα αντίστοιχα τμήματα δημόσιων ή ιδιωτικών Ι.Ε.Κ. Ως ανειδίκευτοι βοηθοί, μπορούν να εργαστούν άτομα με πρακτική εμπειρία που είναι απαραίτητη και για κάθε σωστό ειδικευμένο επαγγελματία. Όλα αυτά βέβαια ισχύουν πριν τις αλλαγές που ετοιμάζονται τον τελευταίο καιρό.
Ο ζαχαρολάστης χρειάζεται να είναι συνεπής, να έχει καλό συγχρονισμό και ικανότητα συνεργασίας, να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή προστασία του χώρου, των υλικών και των εργαλείων που χειρίζεται.
Χρειάζεται επίσης να διαθέτει αρκετή σωματική αντοχή και δύναμη, καθώς δουλεύει όρθιος αρκετές ώρες και συχνά χρειάζεται να σηκώνει βαριά υλικά που αφορούν πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής. Πρέπει να είναι εξυπηρετικός, ευγενικός και φιλικός με τους πελάτες του, να διαθέτει υπομονή και ευσυνειδησία και να αγαπά την καθαριότητα και την τάξη, καθώς τα προϊόντα είναι ευρείας κατανάλωσης και οι συνθήκες παραγωγής και διάθεσής τους σχετίζονται άμεσα με τη δημόσια υγεία.Η τουριστική βιομηχανία αποτελεί ένα χώρο που απασχολεί ένα μεγάλο ποσοστό του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου και έχοντας σταθερή ανάπτυξη, δίνει θετικές προοπτικές εξεύρεσης εργασίας στους ζαχαροπλάστες. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι η κατανάλωση γλυκών και διαφόρων παρασκευασμάτων ζαχαροπλαστικής είναι πάντα σταθερή και δεδομένου ότι οι καταναλωτές επιζητούν τη βελτίωση της ποιότητας αλλά και της αισθητικής στον τομέα αυτό, πιστεύουμε ότι η αγορά παραμένει πάντοτε ανοιχτή για άτομα με θεωρητικές γνώσεις, ειδικές δεξιότητες και πείρα στην παρασκευή εύγευστων και υγιεινών γλυκισμάτων.
Οι οικονομικές αποδοχές του ζαχαροπλάστη θεωρούνται ικανοποιητικές. Πολλές φορές σχετίζονται με την ποιότητα της δουλειάς του, αλλά και τη φήμη και πελατεία του καταστήματος ή της επιχείρησης που εργάζεται.Ο ζαχαροπλάστης εργάζεται ως υπάλληλος-τεχνίτης σε ζαχαροπλαστεία, σε ξενοδοχεία, σε εστιατόρια, σε εταιρείες έτοιμων γευμάτων, σε κρουαζιερόπλοια, ή ακόμη ως ελεύθερος επαγγελματίας διατηρώντας δική του επιχείρηση.Η εργασία του τεχνικού ζαχαροπλαστικής τέχνης απαιτεί ιδιαίτερες χειρωνακτικές δεξιότητες και πολλές ώρες ορθοστασίας. Ο τεχνικός δουλεύει σε συνεργασία με άλλους υπαλλήλους και έρχεται σε επαφή με πολύ κόσμο. Το ωράριό του είναι ιδιαίτερα κουραστικό. Στην περίοδο των εορτών εργάζεται καθημερινά, Κυριακές και αργίες.
Εργάζεται στον κλειστό χώρο του εργαστηρίου σε χώρους άνετους, καθαρούς και με κατάλληλο εξοπλισμό, όπου όμως έχει να αντιμετωπίσει τη σωματική κούραση και τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο χώρο από το ψήσιμο των γλυκών.

Η ζαχαροπλαστική είναι μια τέχνη που συνδυάζει την ποιότητα με τη γεύση και την αισθητική παρουσίαση. Βασίζεται πάνω σε σωστούς υπολογισμούς και συνδυασμούς υλικών, καθώς και στη δημιουργική φαντασία του ζαχαροπλάστη.
Ο ζαχαροπλάστης, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικός, χρειάζεται να ανανεώνει τις γνώσεις του και να εμπλουτίζει την τέχνη του διαρκώς, να πειραματίζεται πάνω σε νέα υλικά και συνδυασμούς αυτών, γι” αυτό και πρέπει να ενημερώνεται για τα νέα υλικά ζαχαροπλαστικής που παράγονται και κυκλοφορούν, καθώς και για ό,τι αφορά τον εξοπλισμό ενός σύγχρονου εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής.

Σχολιάστε

Top