12ος Πίθηκος Βιογραφία

images (3)

Ο Ιάκωβος ή Άκης Τσινίδης (19 Μαρτίου 1984), περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα 12ος Πίθηκος, είναι Έλληνας καλλιτέχνης της hip-hop. Ήταν επίσης μέλος της πρώτης ομάδας breakdance που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, την Freakstyle Rockers ενω τώρα, ανήκει στην Black Out Crew
Το ψευδώνυμό του προέρχεται από την ταινία Οι Δώδεκα Πίθηκοι.

Επιπλέον ο ίδιος έχει αποτελέσει θετική επιρροή κυρίως προς την Ελληνική νεολαία, λόγω του ρεαλισμού που θρέφει στα περισσότερα τραγούδια του. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν θέλει να θεωρείται πρότυπο για το νεανικό του κοινό, διότι πιστεύει πως ο καθένας πρέπει να είναι ο εαυτός του

Βιογραφία

Ο Ιάκωβος Τσινίδης γεννήθηκε το 1984 στις 19 Μαρτίου και μεγάλωσε στην Καλαμαριά. Το 1996 έκανε τα πρώτα βήματα του σαν μέλος της πενταμελούς ομάδας Funky Dust, δίνοντας το παρόν στη σκηνή της Θεσσαλονίκης με ηχογραφήσεις, κάποιες συναυλίες και δημιουργώντας γκράφιτι.[3] Οι Funky Dust είχαν ετοιμάσει αρκετές κασέτες καθώς και ένα LP το 2001. Η ομάδα διαλύθηκε το 2002. Με τον Krase, τον ηχολήπτη της ομάδας να έχει φύγει στην Αμερική, ο 12ος Πίθηκος προσπάθησε να βγάλει μόνος του υλικό. Το προσωπικό του ντεμπούτο, Ποιος το περίμενε , κυκλοφόρησε το 2004.[4] Λόγω έλλειψης εξοπλισμού ηχογράφησης ο ήχος του κομματιού ήταν αρκετά φτωχός. Το 2007 η επιστροφή του Krase και το άνοιγμα του Dope Beat Studios έδωσαν την ευκαιρία στον 12ο να βγάλει υλικό που δούλευε για 3 χρόνια. Έτσι το 2007 κυκλοφόρησε το Μόνο η Αρχή στο οποίο έβαλαν την σφραγίδα τους οι: Krase, Pyro, ΒΠειςΠελίναDJ jameZoltar και Next. Το 2009 ο 12ος ετοίμασε τον δίσκο Γιατί έτσι γουστάρω ο οποίος δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Το 2010 κυκλοφόρησε ο 3ος δίσκος του με τίτλο 100% Style, ο οποίος ήταν ο δίσκος που τον έκανε ευρύτερα γνωστό. Αυτός ο δίσκος περιέχει το «Υπήρχαν πράγματα», το βιντεοκλίπ του οποίου ξεπέρασε τις 10.000.000 προβολές.[5]. Στις 12/12/2012 ο 12ος πίθηκος κυκλοφόρησε μέσω της Knockout Records τον 4ο δίσκο του με τίτλο “12“. Μετά από 2 χρόνια αποχής από την δισκογραφία, τον Απρίλιο του 2014 ο 12ος Πίθηκος επέστρεψε με τον 5ο δίσκο του, με τίτλο Σήμερα. Το 2015 η παρουσία του σε νεότερα κομμάτια ήταν λιγοστή, ωστόσο τον Ιανουάριο ερμηνεύει το «Flow 30″ και τον Μάρτιο του 2016 κατόπιν συνεργασίας με τον Eversor ερμηνεύει το «Αντέχω Λίγο Ακόμα» ενω επιστρέφει τον Ιούνιο του ίδιου έτους , με δικό του τραγούδι Ξένοι και με την βοήθεια του beat, να συμβάλλει ο DJ Substanz που συνεργάζεται χρόνια. Τον Οκτώβριο του 2016, ανεβάζει στο επίσημο κανάλι του Youtube, το νεο του δίσκο, Σκέψεις στο Τσιμέντο, με 7 κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων και ενα βίντεοκλίπ Τι Αξίζει;. Τον Απρίλιο του επόμενου έτους, δημοσιεύεται το επόμενο βίντεο κλιπ του και τελευταίο κομμάτι του «Σκέψεις στο Τσιμέντο», το «Χρώμα του γκρί» και εκ των υστέρων, αρκέστηκε εκεί. Βέβαια, επ’ακολούθως, γιόρτασε τα 12 χρόνια παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη. Στις 13 Μαρτίου του 2018 κυκλοφόρησε ο νέος δίσκος του «Αξιοπρέπεια», μετά απο τέσσερα χρόνια αναμονής όσον αφορά το τελευταίο του LP (Long Play-μακράς διαρκείας), «Σήμερα»[6].

Γενικώς, έχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους ράπερ Λόγος Απειλή, Supreme, Πελίνα, Εισβολέας, Sadomas, Μικρός ΚλέφτηςΔημήτρης ΜέντζελοςΒήτα ΠείςTiny Jackal-Iratus (ως FullFace), Hatemost, Tommy Spitz, Madson, Savage Intellect ή ακόμη και με καλλιτέχνες που βρίσκονται γύρω απο αυτό, όπως οι Eversor, DJ Waif, DJ Royal K, DJ Cutbrawl, DJ Twelve και πολλούς ακόμη επίσης.

Πέρα απο τα λεγόμενα tracks, ο 12ος εμφανίζεται σε βίντεο με νεα κομμάτια που είναι One Take, που σημαίνει οτι το πλάνο τους είναι σταθερό.

Σχολιάστε

Top