Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Ιουν• 10•18
Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου επισκέφτηκε το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής και έμαθε για τα τοπικά προϊόντα του τόπου μας.
Το πρώτο προϊόν που είδαμε ήταν το σταφύλι και συγκεκριμένα το επιτραπέζιο σταφύλι. Στο νομό Ροδόπης γνωστή ήταν η ποικιλία Παμίτη, που την χαρακτηρίζει η γλυκιά, φρουτένια της γεύση. Απ΄ αυτή την ποικιλία οι κάτοικοι της περιοχής έβγαζαν το κρασί Παμίτη που ήταν ιδιαίτερα γνωστό από την αρχαιότητα.

Έπειτα μάθαμε για τα κεράσια με την χαρακτηριστική άσπρη σάρκα που το έκαναν γλυκό του κουταλιού που είχε πολλά στην περιοχή και έκαναν και εξαγωγή. Μετά γνωρίσαμε τα αυτοφυή αρωματικά φυτά του τόπου μας όπως ρίγανη, θυμάρι, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, χαμομήλι. Οι άνθρωποι στα παλαιότερα χρόνια μάζευαν αυτά τα φυτά τα αποξήραιναν και είχαν όλο το χρόνο αρωματικά φυτά και τσάι τα οποία τα είχαν και για φαρμακευτική χρήση.

Μετά μάθαμε πως φτιάχνεται το παραδοσιακό γλυκό της πόλης της Κομοτηνής που είναι το σουτζουκ λουκουμ, δηλαδή ένα λουκούμι σε σχήμα λουκάνικου, το οποίο μέσα έχει μια κλωστή με καρύδια τα οποία τα βουτάν σε μία κρέμα που πήζει σχετικά εύκολα έπειτα το αφήνουν να στεγνώσει και έπειτα το βουτάν στην άχνη ή στο σουσάμι.

Στη συνέχεια γνωρίσαμε τους παραδοσιακούς ξηρούς καρπούς της πόλης, τα στραγάλια, τα οποία μπορεί να καραμελώσουμε ή να τα φάμε σκέτα. Μάθαμε για το ταχίνι το οποίο βγαίνει από ένα πολύ μικρό σπόρο το σουσάμι μετά από επεξεργασία στα σουσαμοελαιοτριβεία. Έπειτα μάθαμε για τον καφέ τον οποίο τον παίρνουμε από την Βραζιλία και αναλόγως με τον τρόπο επεξεργασίας φτιάχνουμε τα διάφορα είδη καφέ. Στην πόλη της Κομοτηνής γνωστός είναι ο ελληνικός καφές.

Συνεχίσαμε ύστερα και μάθαμε για τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα οποία οι άνθρωποι τότε έκαναν οι ίδιοι μόνοι τους, όπως βούτυρο, τυρί, γιαούρτι, αριάνι. Επίσης οι άνθρωποι τότε πάστωναν το κρέας και έκαναν τον λεγόμενο παστουρμά ή έπαιρναν το κρέας και το καβούρντιζαν στο ίδιο του το λίπος έκαναν τον λεγόμενο καβουρμά. Έπειτα τότε οι άνθρωποι πάστωναν τα ψάρια μιας που υπήρχαν πολλές λιμνοθάλασσες κοντά και τα ψάρια ήταν σε αφθονία. Τέλος σημαντικό προϊόν εξαγωγής ήταν ο καπνός, ο οποίος έφερνε και σημαντικά κέρδη στους ανθρώπους της περιοχής. Μάθαμε εν τέλει και ότι οι άνθρωποι της παλιότερης εποχής έκαναν τα οπωροκηπευτικά τους τουρσί.
Μετά την παρουσίαση τον προϊόντων κάναμε ξενάγηση στους χώρους του μουσείου και είδαμε τα προϊόντα για τα οποία μιλήσαμε από κοντά και τέλος φτιάξαμε τα δικά μας ζυμαρικά.

Σχολιάστε

Top