Πασχαλινά έθιμα του Νομού Καβάλας

ΑΠΟ: kat_angel - Μάι• 02•17
Πασχαλινά έθιμα του Νομού Καβάλας

Πασχαλινά έθιμα στον νομό Καβάλας!!!

Οι «σοφές κουκουβάγιες» της Καβάλας έκαναν την έρευνά τους και εντόπισαν μερικά πασχαλινά έθιμα στο νομό Καβάλας!! Θέλετε να τα μάθετε κι εσείς;

Νέα Ηρακλείτσα («Η αποκαθήλωση»)

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι πιστοί της Νέας Ηρακλείτσας μαζεύονται και γίνεται η αποκαθήλωση του σώματος του Ιησού Χριστού στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στην παραλία της περιοχής. Γυναίκες με μύρα στα χέρια, ραίνουν το σώμα του Ιησού Χριστού με λουλούδια κατά τη μεταφορά του στον ναό.

Παγγαίο («Γιορτή του Αϊ – Γιώργη »)

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στην περιοχή Νικήσιανη, γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου κάνοντας ένα πολύ μεγάλο πανηγύρι.

Κρηνίδες («Οι αυγομαχίες»)

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στις Κρηνίδες, μικροί και μεγάλοι με ιδιαίτερη φροντίδα παρουσιάζουν τα αυγά τους και ξεκινούν μια μάχη τσουγκρίσματος. Νικητής είναι αυτός που θα έχει στο τέλος τα λιγότερα σπασμένα αυγά και άρα τα πιο δυνατά. Η προετοιμασία αυτής της γιορτής ξεκινάει εβδομάδες πριν και όλοι τρέχουν να μαζέψουν τα καλύτερα αυγά από κότες και φραγκόκοτες.

Νέα Πέραμος («Κάψιμο του Ιούδα»)

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, κατά την περιφορά του επιταφίου, οι κάτοικοι καίνε ένα ομοίωμα του Ιούδα τη στιγμή που ο επιτάφιος περνάει από τους δρόμους. Όλη η πόλη εκείνη τη νύχτα φωτίζεται από τις δεκάδες φωτιές που ανάβουν οι κάτοικοι.

Ελευθερές («Μαζίδια»)

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα στις Ελευθερές αναβιώνουν τα παραδοσιακά «Μαζίδια», που ξεκίνησαν από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι πιστοί, μεταφέρουν τις εικόνες σε πομπή από την εκκλησία του αγίου Ταξιάρχη, στα Μαζίδια, όπου βρίσκεται το εξωκλήσι των Αγίων: Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Εκεί κάνουν αρτοκλασία και αγιασμό, και παρακαλούν τον Χριστό που έχει αναστηθεί, να ευλογήσει τα χωράφια τους. Μετά, οι πιστοί προσκυνούν τις εικόνες, και σε πομπή πάλι επιστρέφουν στην εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη. Στη συνέχεια στήνεται μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού. Τον χορό αρχίζει ο ιερέας και ακολουθούν οι κάτοικοι που χορεύουν και τραγουδούν τρία συγκεκριμένα τραγούδια. Οι γυναίκες φέρνουν σπιτικά φαγητά και γλυκά!

Σχολιάστε

Top