Λίγα λόγια για τη γιορτή της μητέρας και οι κατασκευές μας για τις δικές μας μανούλες!

ΑΠΟ: kat_angel - Ιουν• 10•17

Λίγα λόγια για τη Γιορτή της Μητέρας…

Τα Χρυσά Μολύβια της Ε’ τάξης του Ευόσμου, αφού διάβασαν πληροφορίες που βρήκαν στο διαδίκτυο για τη Γιορτή της Μητέρας, έγραψαν το δικό τους άρθρο!

Από τις πληροφορίες που διαβάσαμε στο διαδίκτυο μάθαμε τα εξής:

Στην Αρχαία Ελλάδα γιορτάζανε τη θεά Γαία (δηλαδή τη μητέρα της γης) που ήταν και η μητέρα όλων των θεών και των ανθρώπων. Έτσι γιόρταζαν αρχικά δηλαδή τη γιορτή της μητέρας στην αρχαία Ελλάδα! Έπειτα, όμως γιόρταζαν την κόρη της Γαίας, τη Ρέα. Η Ρέα ήταν η γυναίκα του Κρόνου και η Μητέρα του Δία!

Επίσης, μάθαμε ότι και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία είχαν κάτι σαν γιορτή της μητέρας! Εκεί γιόρταζαν τη θεά Κυβέλη κάθε Μάρτιο!

Διαβάσαμε και μάθαμε ότι στην Αγγλία περίπου το 15ο-16ο αιώνα γιόρταζαν την «Κυριακή της Μητέρας». Ήταν η τέταρτη Κυριακή μετά τη Σαρακοστή. Εκείνη τη μέρα ακόμα και οι υπηρέτες μπορούσαν να πάρουν άδεια από τα αφεντικά τους για να περάσουν μια ολόκληρη μέρα με τη μητέρα τους! Τέλος, μάθαμε για την Άννα Τζάρβις, τη δασκάλα από τη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που αγωνίστηκε για την καθιέρωση της γιορτής της μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Οι αγώνες της δεν πήγαν χαμένοι. Το 1914 το αμερικάνικο κογκρέσο (κάτι σαν τη δική μας τη Βουλή των Ελλήνων) όρισε τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου επίσημη εθνική γιορτή της μητέρας!

arthro1

Κατασκευές για τη Γιορτή της Μητέρας!

Τα Χρυσά Μολύβια του Ευόσμου έκαναν τρεις διαφορετικές κατασκευές για τις μανούλες τους!!!

1η κατασκευή: Τρισδιάστατη καρτούλα μπουκέτο με λουλούδια!

IMG_9631

Μπορείτε κι εσείς να κατασκευάσετε αυτή την υπέροχη καρτούλα για τη δική σας μανούλα ακολουθώντας τα βήματα στο παρακάτω βίντεο:

Οδηγίες κατασκευής τρισδιάστατης κάρτας

2η κατασκευή: καρτούλα τουλίπα ή καρδιά!

Ακολουθώντας τις οδηγίες και τα βήματα στις παρακάτω ιστοσελίδες και εκτυπώνοντας τα πατρόν τα οποία μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν, μπορείτε κι εσείς να δημιουργήσετε αυτές τις φανταστικές καρτούλες για τις μανούλες σας! Μέσα στην καρτούλα μπορείτε να γράψετε το δικό σας μήνυμα για τις μανούλες σας!

λουλούδι καρδιά: http://www.easypeasyandfun.com/paper-heart-flower-craft/

λουλούδι τουλίπα: http://www.easypeasyandfun.com/paper-tulip-flower-craft/

karta2twin

3η κατασκευή: κορνίζα!

Η τελευταία κατασκευή-κορνίζα που φτιάξαμε για τις μανούλες των Χρυσών Μολυβιών του Ευόσμου ήταν η αγαπημένη τόσο των παιδιών όσο και των μαμάδων τους!

Υλικά:

Χαρτόνι κανσόν

Γλωσσοπίεστρα σε διάφορα χρώματα

Κόλλα

Α4 λευκό χαρτί

Μαρκαδόροι

Εκτυπωμένες φωτογραφίες των παιδιών με το μήνυμα που έχουν για τις μανούλες

Κορδόνι

 

Οδηγίες:

Στον πίνακα γράψαμε με κιμωλίες: «Μαμά μου σ’ αγαπώ γιατί…». Ζητήσαμε από τα παιδιά να γράψουν το λόγο που αγαπούν τη μαμά τους σε ένα χαρτί Α4 με μαρκαδόρους. Έπειτα βγήκαν φωτογραφία μπροστά στον πίνακα και κρατώντας το Α4 χαρτί! Έπειτα εκτυπώσαμε τις φωτογραφίες. Κόψαμε τις φωτογραφίες και τις κολλήσαμε πάνω στο χαρτόνι κανσόν. Έπειτα, κολλήσαμε γύρω από τις φωτογραφίες τα χρωματιστά γλωσσοπίεστρα! Στο πίσω μέρος κολλήσαμε κορδόνι έτσι ώστε η κορνίζα μας να μπορεί να κρεμαστεί! Δείτε φωτογραφίες από τα έργα μας!

kadraki1

kadraki2kadraki3

Τα μηνύματα όλων των Χρυσών Μολυβιών προς τις μητέρες τους μπορείτε να τα δείτε στο παρακάτω βίντεο:

Τα μηνύμα των Χρυσών Μολυβιών του Ευόσμου για τις μανούλες τους!

Σχολιάστε

Top