Ταξιδεύοντας στο Βερολίνο

βερολινο

 

Της Αφροδίτης Γιακουμέλου

βερ3 βερ2

Το Βερολίνο (γερμανικά: Berlin) είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας .Ωστόσο η πόλη αποτελεί σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών όπως και οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα, μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία. Το Βερολίνο έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια σε δημοφιλέστατο ευρωπαϊκό προορισμό. Έχει μπει για τα καλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, πόσο μάλλον για τις φθινοπωρινές εξορμήσεις μας, για τις οποίες μοιάζει να είναι φτιαγμένο. Όταν φτάνει κανείς στο Βερολίνο «χάνεται». Η αντίθεση φύσης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής, παλιού και καινούριου, γερμανικού και κοσμοπολίτικου στοιχείου κάνει τον επισκέπτη να μπερδευτεί πρόσκαιρα. Τελικά, όμως, αυτό είναι που τον γοητεύει και τον κερδίζει, κάνοντάς τον να αφεθεί στον ρυθμό της βερολινέζικης ζωής. Αυτοκίνητα που θα σταματήσουν για να περάσεις απέναντι, ευγενικοί άνθρωποι με σεβασμό στον τουρίστα, ποδηλατόδρομοι μέσα σε φυλλωσιές και τα σημάδια της ιστορίας στην καρδιά της πόλης σου τραβούν την προσοχή και σου κλείνουν το μάτι για να δεις και να μάθεις περισσότερα. Αν και η «ατζέντα» του Βερολίνου είναι γεμάτη συναυλίες, συνέδρια, αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες συχνά αποτελούν την αφορμή για την απόδρασή σας, τελικά η πόλη κρύβει εκπλήξεις, που δεν σας επιτρέπουν πολύ «χαμένο» χρόνο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου: Η γερμανική πρωτεύουσα δεν προσφέρεται για χαλάρωση –ακριβώς το αντίθετο. Για το μόνο που δεν μπορεί να την κατηγορήσει κανείς είναι ότι στερείται το «πράσινο», καθώς καλύπτεται κατά το ένα τρίτο της έκτασής της από δασικές εκτάσεις, πάρκα, ποτάμια και λίμνες.

Ξεκινώντας από το κέντρο, η Alexanderplatz –ή «Alex» (όπως αποκαλούν «χαϊδευτικά» την συγκεκριμένη πλατεία οι ντόπιοι) είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης. Εκεί θα δείτε τον περίφημο πύργο ραδιοτηλεόρασης του Βερολίνου, το πιο ψηλό κτίριο της πόλης, την οποία και μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη από τον πύργο .

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το λεγόμενο «Νησί των Μουσείων». Η βερολινέζικη «Ακρόπολη». Κρύβει αρχαίους θησαυρούς στα πέντε μουσεία της πόλης , με κυριότερο το Μουσείο της Περγάμου, το οποίο φιλοξενεί μερικά από τα πιο επιβλητικά εκθέματα στον κόσμο, μεταφερμένα ατόφια από την Μικρά Ασία και την Πέργαμο.

Τέλος ,εκεί κοντά βρίσκεται η πύλη του Βρανδεμβούργου. Η Πύλη του Βρανδεμβούργου αποτελεί ένα από τα κύρια  μνημεία της πόλης καθώς στα πολύ παλιά  χρόνια ήταν η είσοδος της.

Σχολιάστε

Top