«Tο κυνήγι των αυγών» (=la chasse aux oeufs).

eggs

JOYEUSESPÂQUES! (=Καλό Πάσχα!)

Στη Γαλλία, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν τον καθολικισμό, γιορτάζουν το Πάσχα και την Ανάσταση του Χριστού, μετά από την περίοδο της Σαρακοστής (=le Carême).

Φέτος οι καθολικοί (και φυσικά οι Γάλλοι) θα γιορτάσουν την Ανάσταση του Κυρίου (= la resurrection du Christ) την Κυριακή 5 Απριλίου 2015 (δηλαδή μία εβδομάδα πριν από την Ανάσταση των ορθοδόξων χριστιανών).

Μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα, στη Γαλλία γιορτάζουν την Κυριακή των Βαΐων, όπως και στην Ελλάδα. Η Κυριακή των Βαΐων συμβολίζει την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, κατά την οποία οι κάτοικοι της πόλης τον υποδέχθηκαν «μετά βαΐων και κλάδων» (με κλαδιά από φοίνικες και από ελιές).

Την ημέρα του Πάσχα, οι Γάλλοι θα ψήσουν αρνί (de lagneau) στο φούρνο και θα απολαύσουν σοκολατένια αυγά. Σύμφωνα με μια παράδοση που ακολουθείται σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας και του Βελγίου, οι καμπάνες όλων των εκκλησιών δεν ηχούν από τη Μεγάλη Παρασκευή (= le Vendredi Saint) μέχρι την Κυριακή του Πάσχα (= le Dimanche de Pâques), καθώς πιστεύεται ότι «ταξιδεύουν» στη Ρώμη (την έδρα του καθολικισμού), όπου «φορτώνονται» με δεκάδες σοκολατένια αυγά. Καθώς επιστρέφουν στη Γαλλία, πετώντας, …ρίχνουν τα σοκολατένια αυγά στις αυλές των σπιτιών.
EGGS2

Τα παιδιά (και συχνά και οι μεγάλοι) ξυπνούν το πρωί της ημέρας του Πάσχα και τρέχουν στον κήπο του σπιτιού τους κρατώντας ένα μικρό καλάθι για να βρουν όσο το δυνατόν περισσότερα «κρυμμένα» αυγά. Στις πόλεις, η ίδια σκηνή εκτυλίσσεται φυσικά μέσα στα διαμερίσματα, όπου τα  αυγά βρίσκονται κρυμμένα μέσα στο σαλόνι του σπιτιού.Αυτό το έθιμο ονομάζεται «το κυνήγι των αυγών» (=la chasse aux oeufs).

Τα αυγά αποτελούν το σύμβολο της γονιμότητας και της άνθησης μιας καινούριας ζωής. Σοκολατένια αυγά προσφέρουν και στη Γαλλία οι νονοί (=les parrains) και οι νονές (=les marraines) στα βαφτιστήρια τους (=les filleuls). Άλλο ένα σύμβολο του Πάσχα στη Γαλλία είναι ο λαγός (=le lièvre), καθώς οι ζαχαροπλάστες φτιάχνουν εκατοντάδες σοκολατένια λαγουδάκια και οι νοικοκυραίοι στολίζουν την πόρτα του σπιτιού τους με «λαγουδάκια» από ξύλο ή άλλα υλικά. αυγά βρίσκονται κρυμμένα μέσα στο σαλόνι του σπιτιο

Άρθρο : Μαλατέστα Αγγελική

Σχολιάστε

Top