Έθιμα της Ελλάδας

Ε2

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΆΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε2

Έθιμα από τη Λήμνο

Το δωδεκαήμερο πριν τα Χριστούγεννα οι λημνίες νοικοκυρές ζύμωναν ψωμί. Φρόντιζαν να έχουν καθαρό το σπίτι , επίσης πρόσεχαν να είναι πάντα το τζάκι αναμμένο για να κρατάει τον νεογέννητο Ιησού ζεστό. Στο τζάκι τοποθετούσαν ένα μεγάλο ξύλο.

Επίσης έφτιαχναν μελομακάρονα και κουραμπιέδες με μια ιδιαίτερη συνταγή για να κεράσουν στην Πρωτοχρονιά φίλους και συγγενείς

 Από την Φωτεινή Ζησιμάτου

 Έθιμα από τη Σάμο

 

Το πρωί της παραμονής στη Σάμο πηγαίνουν τα παιδιά να πουν τα κάλαντα αντί για λεφτά τους δίνουν γλυκίσματα.

Τη προηγουμένη μέρα δηλαδή την παραμονή  βάζουν ένα ροδί πίσω απ’ τη πόρτα ώστε όταν κάνουν το ποδαρικό να σπάσει το ρόδι  και να υποδεχτούν το  νέο έτος.

 

Από τους Στέφανο Ρώσση και Μάνο Καλδή

 Έθιμα από τα Επτάνησα

 Ποδαρικό

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προσεκτικοί και θέλουν να κάνουν ποδαρικό για να κρατήσουν το σπίτι  ασφαλές. Το κάνει συνήθως κάποιος φίλος που έρχεται και πατάει ένα σίδερο για υγεία και καλή τύχη. Η νοικοκυρά δίνει στον άνθρωπο γλυκό του κουταλιού συνήθως κυδώνι η ότι άλλο έχει φτιάξει.

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Σήμερα όλοι αγοράζουν και στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα , είτε φυσικά είτε τεχνητά.

Τα  δέντρα στολίζονται  λίγο πριν τα Χριστούγεννα και μένουν στα  σπίτια μέχρι τα κάλαντα των φώτων.

Το δέντρο πιστεύουμε ότι έχει έρθει από την Δύση αλλά τελικά είναι από την αρχαία Ελλάδα, όπου τα παιδιά ήταν στους δρόμους κρατώντας στολισμένα κλαδιά.

 

Από τους Άγγελος  Πετρουλάκης και Κώστας  Πάνιας

 Οι κολόνιες

Oι κάτοικοι του νησιού της Κεφαλονιάς, το βράδυ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με τον ερχομό του νέου  χρόνου, οι άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνιες και τραγουδού «Ήρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς». Η ευχή που μεταφέρεται είναι «Καλή Αποκοπή». Το πρωί της Πρωτοχρονιάς η μπάντα του δήμου περνάει και τραγουδάει καντάδες και κάλαντα.

 Από τους Πέτρο Ντουσάκη και Γιάννη Μαυρίκο.

 

Έθιμα από τα Δωδεκάνησα

Τα πορτοκάλια

Στα Δωδεκάνησα, πετάνε δυο πορτοκάλια δεμένα με έναν σπάγκο στη θάλασσα. Μετά  παίρνουν ένα από αυτά στο σπίτι τους για έναν ολόκληρο χρόνο και χωρίς να μουχλιάζει.

Οι τηγανίδες

Στα σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων  έπλαθαν τις τηγανίδες και τις έψηναν. Μετά τις έριχναν σε ένα μεγάλο τηγάνι με καυτό λάδι πάνω στη φωτιά για να ψηθεί.

 Από τους Πέτρο Ντουσάκη και Γιάννη Μαυρίκο.

Ρόδος

Στην Ρόδο άκουσα ότι το χριστόψωμο  είναι  το πρόσφορο που πάνε στον παπά τα Χριστούγεννα. Επίσης έμαθα κάτι που μου άρεσε πολύ, ότι όταν στρώνουν το τραπέζι το βράδυ της παραμονής, στο κέντρο το χριστόψωμο  με μέλι και πολλούς  ξηρούς  καρπούς. Μου έχουν πει   ότι  υπάρχουν μαγικές δυνάμεις σύμφωνα με την λαϊκή τους παράδοση και το νερό, το οποίο αντλείται  αμίλητο λίγο πιο πριν από την ανατολή του ήλιου. Με το αμίλητο νερό παρασκευάζεται η προζύμη για το επόμενο έτος.

Από τον Ντένι Μπουλάρι

 Έθιμα από το Πάος

Στο Πάος  πριν την παραμονή των Χριστουγέννων οι παππούδες, οι πατεράδες και τα αγόρια πήγαιναν στην εκκλησία για να πάρουν αγιασμό ή φιλούσαν το σταυρό του παπά για καλό καινούργιο χρόνο ενώ γιαγιάδες και οι μητέρες πήγαιναν στο αγρόκτημα και οι κόρες πήγαιναν στον δήμο του χωριού για να το διακοσμήσουν. Επίσης τα κορίτσια μπορούσαν να βοηθάνε στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού! Το βράδυ μετά από την εκκλησία τα παιδιά έπεφταν για ύπνο περιμένοντας το πρωί για να ανοίξουν τα δώρα ενώ οι μεγάλοι (μπαμπάδες και μαμάδες) ξενυχτούσαν,  οι γιαγιάδες και οι παππούδες πρόσεχαν τα παιδιά!

Από την Έρρικα Πετροπούλου

Έθιμα από τη Βόρεια Ελλάδα

Φωτιές της Φλώρινας

Σήμα κατατεθέν για  τη Φλώρινα  είναι οι φωτιές. Λένε ότι οι βοσκοί άναψαν μια φωτιά για το θειο βρέφος. Τα μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκέμβρη όλες οι γειτονιές ανάβουν μεγάλες φωτιές και γιορτάζουν  τη γέννηση του Χριστού. Τα παιδιά μαζεύουν  τόνους από ξύλα  και τα βάζουν  στο κέντρο της πόλης και όταν με το καλό έρθει  η ώρα τα ανάβουν και λένε διάφορα παραδοσιακά τραγούδια.

 

«Σπόρδισμα των φύλλων»

Στο μακρινό νησί της Θάσου  πολλές οικογένειες κρατούν ένα παλιό έθιμο  το σπόρισμα τον φύλλων και γίνετε κάπως έτσι : Κάθονται όλοι γύρω από το τζάκι, τραβούν την ανθρακιά προς τα έξω και ρίχνουν γύρω στ’ αναμμένα κάρβουνα φύλλα ελιάς, βάζοντας στο νου τους από μια ευχή, χωρίς όμως να την πουν στους άλλους. Όποιου το φύλλο γυρίσει περισσότερο, εκείνου θα πραγματοποιηθεί και η ευχή του.

Κόλιντα Μπάμπω

Κυρίως στην Πέλλα κρατούν το έθιμο κολίντα μπάμπω  που έχει σχέση με τη σφαγή του Ηρώδη. όλοι οι κάτοικοι της περιοχής ανάβουν δυο μεγάλες φωτιές φωνάζοντας «κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Σύμφωνα με το έθιμο οι φωτιές ανάβουν για να μάθουν οι άνθρωποι για τη σφαγή και να προφυλαχθούν.

Το «Κόλιντα Μπάμπω» φυσικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα κάλαντα στη γιαγιά, μια φράση που είναι γνωστή σε πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδας και την συναντούμε όχι μόνο στην Μακεδονία αλλά και στην Θράκη. Ας δούμε μερικές παραλλαγές όμως…«Κόλιντα, κόλιντα δώσε μου μπάμπω κλούρα.
Αν δε με δώσεις κλούρα δώσ’ μου τη θυγατέρα ‘ ς…» «Κόλιντα και μέλιντα με μένα μπάμπω κλούρα…» «Κόλιντα μπάμπου, δως μας μια κλουρίτσαας είναι σταρίσια,
ας είναι καλαμποκίσια, Κόλιντα μπάμπου

Από τους Τσιάμη Αθανάσιο και  Κόντι Άγγελο

Έθιμα από τις Κυκλάδες

Στη Σαντορίνη  κάθε  Χριστούγεννα  έχουμε  ένα  έθιμο. Πηγαίνουμε στο  σπίτι  εκεί  που  μας  έχουν  καλέσει. Κατά της  12ου ώρα κλίνουμε  τα  φώτα και  μετράμε από τ’  3 έως το  0  και λέμε  καλή  χρονιά. Μετά δίνουμε δώρα  σε κάθε  παιδί και  τρώμε την  Βασιλόπιτα και  όποιος  βρει το φλουρί κερδίζει 5  ευρώ και  μετά μας  κερνάνε μελιτίνια.

 Από τον Ηλία και τον Βαγγέλη.

 Στην Σίφνο τα παραδοσιακά Σιφνέικα κάλαντα τα λένε από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Τα Χριστούγεννα ετοιμάζουν τραπέζι για τους συγγενής και τρώνε χοιρινό κοτόπουλο παστό ή στο φούρνο.

 

Στην Νάξο ζυμώνουν κουλουράκια με σταφίδες και καρύδια που στην μέση έχει ένα μεγάλο καρύδι με το τσόφλι του. Στη Νάξο τα κάλαντα λέγονται κοτσάκια και τα Χριστούγεννα τρώνε γεμιστό κατσίκι με ρύζι.

 Από τις μαθήτριες Τζέσικα Σίμα και Σοφία Παπαδοπούλου

 Έθιμα από τη Στερεά Ελλάδα

Ένα έθιμο της  Λαμίας είναι ότι  την παραμονή των Χριστουγέννων που ξεκινούν το πρωί τα παιδιά με χαμόγελα και πηγαίνουν ομαδικά ή μόνα τους σε σπίτια και τραγουδούν τα κάλαντα. Οι γονείς ή κάποιος άλλος τους δίνουν καραμέλες, σοκολάτες δηλαδή γλυκά ή χρήματα για να αγοράσουνε ότι θέλουνε αυτά.

Οι μητέρες την παραμονή των Χριστουγέννων ζύμωναν το χριστόψωμο που το τρώνε αντί για ψωμί.

Από τον Νίκο Κλεφτάρας

Τάισμα της βρύσης

Σε πολλά χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας συναντάμε το έθιμο που λέγεται “Το τάισμα της βρύσης”. Συνήθως αυτό το έθιμο το συναντάμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ενώ σε άλλες περιοχές το συναντάμε τα ξημερώματα των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το έθιμο, οι κοπέλες τα χαράματα πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να πάρουν το “άκραντο νερό” δηλαδή το αμίλητο νερό γιατί στην διαδρομή οι κοπέλες δεν βγάζουν λέξη. Μαζί τους συνήθως παίρνουν διάφορα προϊόντα όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Επίσης λένε ότι όποια κοπέλα πάει πρώτη στη βρύση θα είναι τυχερή για όλο τον χρόνο. Όταν παίρνουν το νερό αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι, και όσο γλυκό είναι το μέλι τόσο γλυκιά να είναι η ζωή τους. Στον δρόμο για το σπίτι οι γυναίκες είναι αμίλητες μέχρι όλοι στην οικογένεια να πιούν το «άκραντο νερό». Με το ίδιο νερό ραντίζουν τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν τρία χαλίκια. Έτσι τελειώνει “το τάισμα της βρύσης”.

 Από τις Σοφία Μπένα και Μαρία Καλπούζου

  

Έθιμα από τη Ρούμελη

Στην Ρούμελη τα Χριστούγεννα πηγαίνουν στην Παναγία, μία εκκλησία πάνω στο βουνό, την καθαρίζουν τη στολίζουν με ένα άγαλμα του Χριστού με πολλά λουλούδια και με χριστουγεννιάτικες μπάλες.

Ένα άλλο έθιμο είναι να κάθονται στα σπίτια τους και να στολίζουν τα δέντρα τους ή να φτιάχνουν κουραμπιέδες και μελομακάρονα για να δώσουν σε φτωχά παιδάκια.

Από τις  Εβελίνα Τσατσαρώνη και Άννα Μαρία Κολούα

Το σπάσιμο του ροδιού

Λακωνία

Οι οικογένεια πάει στην εκκλησία και  ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι για να το λειτουργήσει . Όταν γυρίσει σπίτι πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας (δεν πρέπει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί) έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι για να έχει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι . Μπαίνοντας στο σπίτι με το δεξί ρίχνει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα. Όσα σπόρια πέσουν από το σπασμένο ρόδι τόσες εύχεται ο νοικοκύρης να είναι οι λίρες που θα γεμίσουν τις τσέπες τους .

Στράτος Βελούτσος

Μανώλης Δημητρόπουλος

Το κυνήγι των Χριστουγέννων

Κατά τη διάρκεια της σαρακοστής τα περισσότερα παιδιά πήγαιναν για κυνήγι . Το βράδυ πήγαιναν να κυνηγήσουν τους γουργουγιάννηδες. Μαζί τους είχαν μια σφεντόνα κι έναν φακό. Όταν πλησιάζανε κοντά τους – τους  θάμπωναν με το φακό και τα πιάνανε .

 

Στράτος Bελούτσος

Μανώλης Δημητρόπουλος

Το ψωμί του Χριστού

Το ψωμί του Χριστού το έφτιαχναν οι νοικοκυρές την παραμονή των Χριστουγέννων οπωσδήποτε χάραζαν τον σταυρό πάνω και γύρω-γύρω έφτιαχναν σχέδια και στολίδια με ζυμάρι. Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο νοικοκύρης του σπιτιού το σταυρώνει, το έκοβε σε κομμάτια και τα μοίραζε στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Στράτος Βελούτσος
Μανώλης Δημητρόπουλος

Σχολιάστε

Top