ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ & Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

pyramida 1

Χωρίς τροφή δεν αντέχει κανείς μας πολύ καιρό. Για να μιλάμε , να τρέχουμε , να αναπνέουμε χρειαζόμαστε ενέργεια, την οποία παίρνουμε από τις τροφές.

Το ταξίδι της τροφής από το στόμα  διαρκεί 30 ώρες.

Τα βασικά συστατικά των τροφίμων είναι : οι πρωτεΐνες , οι  υδατάνθρακες , οι βιταμίνες , τα άλατα ,τα ιχνοστοιχεία και οι φυτικές ίνες.

Οι πρωτεΐνες έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και είναι απαραίτητες   για την ανάπτυξη του οργανισμού. Ο άνθρωπος παίρνει  πρωτεΐνες κυρίως από : τα ζώα και τα προϊόντα τους, δηλαδή από το κρέας, το γάλα  και τα αυγά.

Πολύ σημαντικές όμως είναι και οι φυτικές πρωτεΐνες που παίρνουμε  κυρίως από  το ψωμί και τα όσπρια  όπως  τα φασόλια κτλ.
 
Οι υδατάνθρακες είναι μια από τις κυριότερες πηγές ενέργειας για το  ανθρωπινό οργανισμό  .Βρίσκονται κυρίως στο ρύζι, στα μακαρόνια, στις πατάτες, στο ψωμί αλλά και στα φρούτα και στα όσπρια.

Για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας είναι απαραίτητα και στοιχεία όπως το ασβέστιο που είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και  ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος που βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα ,ο φώσφορος, το μαγνήσιο , το νάτριο και το κάλιο.

ΔΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ  ΣΤ1

pyramida 2frouta 2

Σχολιάστε

Top