Φεβρουάριος ή Φλεβάρης

FEBRUARY

 

Α. ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ – ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Ο Φεβρουάριος παράγεται από το λατινικό ρήμα februare,που σημαίνει, εξαγνίζω, δηλαδή αποβάλλω τα μιάσματα.

Κατά το Αττικό ημερολόγιο στην Αρχαία Ελλάδα, ο Φεβρουάριος ονομαζόταν Ανθεστηριώνας, όνομα προερχόμενο από τις εορτές των Ανθεστηρίων, οι οποίες τελούνταν στην Αρχαία Αθήνα την 11η έως και την 13η ημέρα του μήνα.

Κατόπιν ο Φεβρουάριος προστέθηκε στο Ρωμαϊκό έτος ως ο τελευταίος μήνας του χρόνου από τον Πομπίλιο Νουμά. Θεωρούνταν μήνας μεταβατικός και αποκαθαρτικός.

Το 153 π.χ. μεταφέρθηκε στη θέση που έχει σήμερα δηλ. ο δεύτερος μήνας του έτους.Ο μήνας λοιπόν που περιλάμβανε τους καθαρμούς ονομάστηκε Februarious mensis και μετά από παράλειψη της λέξης mensis (μήνας) απέμεινε μόνο η λέξη Φεβρουάριος…


Η Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος αναφέρει ότι ο Φέβρουος ήταν ο θεός των νεκρών και η Φεβρούα ήταν η θεά που επόπτευε τους καθαρμούς και τους εξαγνισμούς.
Ο μήνας Φεβρουάριος ήταν αφιερωμένος λοιπόν από τους Ρωμαίους στον εξαγνισμό και επιπρόσθετα, επειδή ήταν πολύ βροχερός τον είχαν αφιερώσει και στον θεό Ποσειδώνα.

Στην Ελλάδα ο Φεβρουάριος καλείται και Φλεβάρης, ονομασία η οποία προέρχεται από τις «φλέβες», δηλαδή τα υπόγεια νερά που αναβλύζουν στην διάρκειά του από τις πολλές βροχές. Στην Θράκη μάλιστα υπάρχει το ρήμα φλεβαρίζω που σημαίνει πλημμυρίζω, επειδή τα χωράφια «φλεβαρίζουν» από τα πολλά νερά… Υπάρχει όμως και το ρήμα φλεβίζω, που σημαίνει κάνω δυνατό κρύο!

Ο καιρός τον Φεβρουάριο είναι άστατος, γι” αυτό τον λόγο καλείται και «Μεθυσμένος» γιατί δεν ξέρει τι κάνει…Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας του χειμώνα και ο προπομπός της Άνοιξης. Χαρακτηριστικό του είναι οι ανθισμένες αμυγδαλιές οι οποίες στέλνουν το υπέροχο μήνυμα της αναγέννησης της φύσης!

FEBRUARY

Β. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ

Πολλές παροιμίες έχουν γραφτεί για τον μήνα Φεβρουάριο, μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

- Ο μήνας Φλεβάρης ή τις φλέβες (του νερού) ανοίγει ή τις φλέβες κλείνει…

- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει, μ” αν τις φλέβες του ανοίξει ξεροπήγαδα γιομίζει…

- Ο Φλεβάρης με νερό, κουτσός μπαίνει στο χορό…

- Χιόνια του Φλεβαριού, χρυσάφι του καλοκαιριού…

- Φλεβάρης κουτσοφλέβαρος, και του τσαπιού ο μήνας.

 

 

Μάρκος Μαθιουδάκης (ΣΤ΄1)

 

Top