Η ζωή του αστροναύτη

astronaftis

Οι αστροναύτες πάντα προκαλούσαν θαυμασμό στον κόσμο. Πόσο εύκολο είναι, όμως, το να γίνει κανείς αστροναύτης;

Σύμφωνα με έρευνες στις μέρες μας ο καθένας –που έχει κάποια συγκεκριμένα προσόντα- μπορεί να κάνει αίτηση στη NASA. Αρκεί να έχει υπόψη του ότι η ζωή του δεν θα είναι απλώς ταξιδάκια στο Διάστημα για να τραβήξει σπάνιες φωτογραφίες και να γυρίσει πίσω στη Γη για να μοιραστεί τις εμπειρίες του με τα παιδιά. Πρόκειται για μία πολύ κουραστική σωματικά και ψυχικά δουλειά και όπως αναφέρει η ΝΑΣΑ στην ιστοσελίδα της :

 «Οι αστροναύτες συμμετέχουν σε όλες τις πλευρές συναρμολόγησης και άλλων λειτουργιών των διαστημικών αεροσκαφών του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες EVA, ρομποτικές λειτουργίες χρησιμοποιώντας συστήματα απομακρυσμένου χειρισμού, εργασίες για τη διεξαγωγή πειραμάτων και εργασίες συντήρησης των διαστημοπλοίων. Οι αστροναύτες πρέπει να έχουν λεπτομερή γνώση των συστημάτων του ISS, καθώς και λεπτομερή γνώση των λειτουργικών του χαρακτηριστικών, των απαιτήσεων της αποστολής και των στόχων της και υποστήριξης των συστημάτων και του εξοπλισμού για κάθε πείραμα που θα τους ανατεθεί κατά τη διάρκεια της αποστολής τους».

Οι αποστολές μακράς διάρκειας διαρκούν συνήθως από 3 έως 6 μήνες, ενώ η εκπαίδευση γι’ αυτές κρατά από 2 έως και 3 χρόνια.

Αν η αίτησή σας περάσει το αρχικό στάδιο, θα κληθείτε με περίπου 100 ακόμη άλλους υποψήφιους σε μια εξαντλητική εβδομάδα-δοκιμασίας, περνώντας από δεκάδες συνεντεύξεις, ιατρικές εξετάσεις, ελέγχου του ιστορικού σας και εκπαίδευση προσανατολισμού. Οι συνεντεύξεις είναι από τα δυσκολότερα σημεία. «Εξαρτάται από το πόση θετική εντύπωση μπορεί να κάνει κανείς στο πάνελ της επιτροπής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης» είχε πει στο USA Today ο Tom Jones, πρώην αστροναύτης της NASA, ο οποίος είχε πάρει μέρος σε τέσσερις διαστημικές αποστολές. «Βασικά, αναζητούμε ευχάριστους ανθρώπους, που μπορούν να κάνουν τη δουλειά, περνούν τις ιατρικές εξετάσεις και μπορούν να είναι μέρος μιας ομάδας για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ένα απομονωμένο περιβάλλον» εξήγησε από την πλευρά του ο Duane Ross, διευθυντής της επιτροπής επιλογής και εκπαίδευσης αστροναυτών.

Εάν καταφέρετε να περάσετε στο τελικό στάδιο, σας περιμένουν ακόμη 2-3 χρόνια σκληρής δουλειάς. Οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν ονομάζονται «Υποψήφιοι Αστροναύτες» και τοποθετούνται στο γραφείο αστροναυτών στο Johnson Space Center στο Χιούστον του Τέξας. Εκεί, περνούν από αυστηρή εκπαίδευση και προγράμματα αξιολόγησης. Πρέπει κανείς να ολοκληρώσει στρατιωτική εκπαίδευση επιβίωσης στο νερό και να υπομείνει ατελείωτες ώρες μαθημάτων στην τάξη, προτού μπει σε προσομοιωτή πτήσης.

Βέβαια, το γεγονός ότι καταφέρατε να γίνετε «Υποψήφιος» δε σημαίνει ότι θα φτάσετε να γίνετε και «Αστροναύτης». Θα πρέπει πρώτα να περάσετε τις εξής δοκιμασίες: συστήματα κατάρτισης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, εκπαίδευση διαστημικών δεξιοτήτων, εκπαίδευση ρομποτικών δεξιοτήτων και εκπαίδευση ετοιμότητας πτήσης αεροσκαφών. Όσοι καταφέρετε να περάσετε επιτυχώς, γίνεστε ομοσπονδιακοί υπάλληλοι και ακόμη κι αν δε γίνετε τελικά αστροναύτες, η NASA θα σας αξιοποιήσει κάπου αλλού μέσα στον οργανισμό.

Τι λέτε, λοιπόν; Είστε έτοιμοι να γίνετε αστροναύτες;

Αλέξανδρος Ελ.

Top