ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

Με τον όρο «θεωρία συνωμοσίας» χαρακτηρίζεται κάθε θεωρία σύμφωνα με την οποία, κάποιο γεγονός, ή μια σειρά από γεγονότα ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα συνωμοτικής, μυστικής, οργανωμένης και υπόγειας δράσης ατόμου, ή ομάδας ανθρώπων, ή υπηρεσιών, ή πολιτικής παράταξης, ή κυβερνήσεων ή συνασπισμών. Οι θεωρίες συνωμοσίας αποτελούν εναλλακτικές απαντήσεις, αντί των επίσημων ερμηνειών γύρω από κάποιο θέμα, οι οποίες ερμηνείες ως προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών γεγονότων. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για να χαρακτηρίσει γενικά κάθε αναπόδεικτη και συχνά ίσως παράλογη ερμηνεία γύρω από κάποιο γεγονός.

Σε κάθε τεύχος  της σχολικής εφημερίδας θα παρουσιάζεται μια από τις πιο διάσημες θεωρίες συνομωσίας.

1)      Η πρώτη προσσελήνωση ήταν ψεύτικη

Πιστεύεται ότι η ΝΑSA ποτέ δεν κατάφερε να εκτοξεύσει πύραυλο στο φεγγάρι και ότι προσποιήθηκαν την προσσελήνωση σε τηλεοπτικό στούντιο (με κάμερες, στολές αστροναυτών, ειδικό φωτισμό κτλ.)1_195

Ο λόγος για τον οποίο η ΝASA θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο είναι το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο γινόταν ο ψυχρός πόλεμος ανάμεσα σε Ανατολή, με κυρίαρχη δύναμη την Ρωσία, και Δύση, με κυρίαρχη τις ΗΠΑ. Έτσι, λόγω της έντασης αυτής που επικρατούσε ανάμεσα στις δυο ισχυρές χώρες, υπήρχε έντονος ανταγωνισμός, ειδικά στην τεχνολογική υπεροχή.  Επιπλέον, η αποστολή διαστημοπλοίου και αστροναυτών θα ήταν πολύ ακριβή και οι ΗΠΑ δεν είχαν αρκετά χρήματα για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού. Η προσποίηση της προσγείωσης ενός ψεύτικου διαστημόπλοιου σε πλατό τηλεοπτικού στούντιο φυσικά θα ήταν πιο φτηνό και θα ήταν ένα άμεσο μήνυμα προς την Ρωσία ότι η Αμερική ήταν τεχνολογικά πιο εξελιγμένη.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η θεωρία αυτή μπορεί όντως να ισχύει:

  • Η αμερικάνικη σημαία στην διπλανή εικόνα φαίνεται να ανεμίζει εξαιτίας του ανέμου, πράγμα το οποίο είναι αδύνατο εφόσον στο διάστημα δεν υπάρχει ατμόσφαιρα και επομένως ούτε αέρας.
  • Δεν υπάρχουν σύννεφα στο διάστημα οπότε η θέα των αστεριών από το διάστημα είναι πιο καθαρή, Ωστόσο, στην φωτογραφία δεν υπάρχει ούτε ένα αστέρι.
  • Αφού ο ήλιος στο διάστημα είναι η κυρίαρχη πηγή φωτός, όλες οι σκιές θα ήταν παράλληλες μεταξύ τους. Όμως, στο απόσπασμα της προσγείωσης οι σκιές βρίσκονται σε διάφορες κατευθύνσεις, άρα συμπεραίνουμε ότι πολλές πηγές φωτός ήταν παρούσες, γεγονός που μας παραπέμπει στις υποψίες ότι όντως η προσσελήνωση γυρίστηκε σε στούντιο.

Κλειώ Σταματά

Σχολιάστε

Top