Μουσική από τα αριστερά

Τα προβλήματα των αριστερόχειρων στη μουσική

«Μήπως έχετε μια κιθάρα για αριστερόχειρες;» Πόσες φορές την έχετε πει αυτή την δήλωση; Αν είστε κιθαρίστας και αριστερόχειρας, τότε θα ξέρετε. Είναι πραγματικά δύσκολο να καταλάβει κάποιος δεξιόχειρας αυτό το πρόβλημα.Θα το κάνω όμως όσο πιο σαφές γίνεται.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που παιδεύουν τους αριστερόχειρες. Πληκτρολόγια, ανοιχτήρια, γραφεία, ποντίκια, τράπουλες, ψαλίδια, τετράδια, όλα είναι φτιαγμένα για δεξιόχειρες. Το μεγάλο πρόβλημα όμως έρχεται στην μουσική και κυρίως στα μουσικά όργανα. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.violin[1]

Από καταβολής κόσμου, οι δεξιόχειρες αποτελούσαν την συντριπτική πλειοψηφία. Έτσι, τα μουσικά όργανα φτιάχτηκαν και αυτά αποκλειστικά για τους δεξιόχειρες. Όταν όμως ένας αριστερόχειρας θέλει να ασχοληθεί με την μουσική, τότε τα βρίσκει σκούρα. Τα περισσότερα όργανα, κυρίως έγχορδα, σηκώνουν μια πατέντα. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να αλλάξουμε τις χορδές και να τις τοποθετήσουμε ανάποδα, έτσι ώστε οι χορδές να παίζονται με το αριστερό χέρι, αντί για το δεξί. Πολλά όργανα όμως, όπως το πιάνο δεν σηκώνουν καμία τέτοια πατέντα. Έτσι, οι αριστερόχειρες αναγκάζονται να συμβιβάζονται και να παίζουν με… το δεξί χέρι.

Που είναι όμως το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι όλο και περισσότεροι αριστερόχειρες ασχολούνται με τη μουσική και βρίσκονται αντιμέτωποι με αυτά τα προβλήματα. Η μουσική βρίσκεται αναμφίβολα σε σύγχυση.

Η κατασκευή οργάνων με τη θεωρία των αριστερόχειρων δεν αποτελεί λύση, γιατί, ολόκληρος ο πληθυσμός θα βρισκόταν σε μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς, και αριστερόχειρες και δεξιόχειρες, θα βρίσκονταν αντιμέτωποι μεόργανα που δεν θα μπορούν να χειριστούν, όταν θα δανείζονται τα όργανα των άλλων.

Είμαστε λοιπόν αντιμέτωποιμε ένα πρόβλημα που δεν έχει λύση. Είναι πραγματικά κάτι που θα παιδεύει την «ανθρωπότητα» για πολύ ακόμα.

Σοφιανός Βαρούτης

Σχολιάστε

Top