ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

1. Ο ΑΡΧΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ

               

λορδ Είναι ένα μυθιστόρημα φαντασίας του Άγγλου συγγραφέα Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν. Η ιστορία αρχίζει  60 χρόνια μετά απ” τα γεγονότα του προηγούμενου βιβλίου του Τόλκιν, του Χόμπιτ, αλλά εξελίσσεται σε μια πολύ μεγαλύτερη ιστορία. Γράφτηκε κατά διαστήματα ανάμεσα στο 1937 και το 1949, αν και το μεγαλύτερο του μέρος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Β” Παγκόσμιου Πολέμου. Εκδόθηκε αρχικά σε τρεις τόμους το 1954 και το 1955, προς ενόχληση του Τόλκιν, που σκόπευε να το εκδώσει σε ένα μόνο τόμο. Έχει από τότε πολλές φορές μεταφραστεί σε τουλάχιστον 38 γλώσσες, κάτι που το καθιστά ένα από τα πιο δημοφιλή λογοτεχνικά έργα του 20ου αιώνα. Η επιρροή του στην τελική διαμόρφωση του ύφους και των συνηθισμένων μοτίβων της λογοτεχνίας φαντασίας υπήρξε καταλυτική.


ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ


  • Γκάνταλφ ο Γκρίζος, είναι ένας σοφός μάγος που έχει φέρει την αναστάτωση στο Σάιρ με τις περιπέτειες. Ο Γκάνταλφ είναι ο οδηγητής της Συντροφιάς του Δαχτυλιδιού. Επίσης είναι ο πρώτος που εγκαταλείπει την Συντροφιά καθώς όλοι νομίζουν ότι σκοτώθηκε από τον αρχαίο δαίμονα Μπάλρογκ. Στη πραγματικότητα γίνεται ακριβώς το αντίθετο και ο Γκάνταλφ από Γκρίζος Μάγος γίνεται Λευκός όπως ο προδότης μάγος Σάρουμαν ο Λευκός που ακολούθησε τον Άρχοντα Σάουρον. Ο Γκάνταλφ προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο να σωθεί η Γκόντορ και να καθυστερήσει τα Ορκς της Μόρντορ, έτσι ώστε ο Δαχτυλιδοκουβαλητής Φρόντο να μπει απαρατήρητος στο βουνό και να καταστρέψει το Δαχτυλίδι. Ο Γκάνταλφ στην πραγματικότητα δεν είναι θνητός αλλά, όπως και οι υπόλοιποι μάγοι αλλά και ο Σάουρον, είναι ένα Μάιαρ δηλαδή ένα αθάνατο ον με ανώτερη δύναμη που δημιουργήθηκε πριν απ” τον υλικό κόσμο.
  • Ο Λέγκολας είναι ο πρίγκιπας των ξωτικών του Μίρκγουντ. Το ολόκληρο όνομα του είναι Λέγκολας Γκρινλιφ (Legolas Greenleaf). Έχει πατέρα τον Θράντουιλ. Έχει καταπληκτική όραση και είναι τόσο επιδέξιος με το τόξο που δεν αστοχεί ποτέ. Συναντιέται με τους άλλους οκτώ της Συντροφιάς (Φρόντο, Σαμ, Μέρι, Πίπιν, Άραγκορν, Γκίμλι, Μπόρομιρ, Γκάνταλφ), στο Σχιστό Λαγκάδι (Rivendell). Επίσης, θα βοηθήσει με κάθε τρόπο τον Φρόντο να καταστρέψει το Δαχτυλίδι και τον Άραγκορν να γίνει βασιλιάς της Γκόντορ. Δίνει πολλές μάχες, ώστε να σκοτωθούν τα Ορκ και να ζήσουν ειρηνικά τα Χόμπιτ, τα Ξωτικά, οι Άνθρωποι κι οι Νάνοι. Δεν αφήνει ποτέ την Συντροφιά, και όταν η Συντροφιά διαλύθηκε, ακολούθησε τον Άραγκορν και τον Γκίμλι. Ο Λέγκολας αντιπαθεί τους Νάνους, εκτός από τον Γκίμλι, τον τελευταίο πρίγκιπα Νάνο, οι οποίοι κάνουν αγώνες ποιος θα σκοτώσει περισσότερα Ορκς.
  • Ο Φρόντο είναι ένας χόμπιτ από το Μπάγκ-Εντ του Σάιρ. Το ολοκληρωμένο όνομά του είναι Φρόντο Μπάγκινς. Έχασε τους γονείς του σε μικρή ηλικία και για αυτό τη φροντίδα του ανέλαβε ο θείος του, ο Μπίλμπο Μπάγκινς. Στα εκατοστά-ενδέκατα γενέθλια του Μπίλμπο, ανακάλυψε ότι ο θείος του τον εγκατέλειψε για να μείνει με τα ξωτικά και του άφησε το Ένα Δαχτυλίδι, το οποίο σφυρηλατήθηκε από τον σκοτεινό άρχοντα Σάουρον στις φλόγες του Βουνού του Χαμού, στη Μόρντορ. Ο Φρόντο μετέφερε το δαχτυλίδι στο Σχιστό Λαγκάδι, ένα από τα σπουδαία βασίλεια των ξωτικών, και εκεί με εντολή του Έλροντ, του άρχοντα του Σχιστού Λαγκαδιού, ξεκίνησε μαζί με οκτώ συντρόφους μια περιπέτεια για να μπουν στη Μόρντορ και να καταστρέψουν το δαχτυλίδι. Ο Φρόντο σε αυτή την περιπέτεια έδειξε μεγάλο θάρρος και αντοχή, ακόμα και όταν η συντροφιά χωρίστηκε και παρά τις δυσκολίες που συνάντησε δεν τα παράτησε ποτέ.


2. ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΙΒΙΚΗΣ

 πιρατεσ Οι Πειρατές της Καραϊβικής είναι μια αμερικανική σειρά ταινιών φαντασίας και περιπέτειας βασισμένη στο ομώνυμο τρενάκι των θεματικών πάρκων της Ντίσνεϊ. Η σειρά απαριθμεί πέντε ταινίες. Παραγωγός της σειράς είναι ο Τζέρι Μπρουκχάιμερ και σκηνοθέτες οι Γκορ Βερμπίνσκι (1–3), Ρομπ Μάρσαλ (4) καί Γιόακιμ Ρόνινγκ και Έσπεν Σάντμπεργκ (5). Κύριοι σεναριογράφοι είναι ο Τεντ Έλιοτ και ο Τέρι Ρόσιο (1–4), όπως επίσης ο Τζεφ Νάθανσον (5). Η σειρά ακολουθεί την ιστορία του Καπετάν Τζακ Σπάροου (Τζόνι Ντεπ), του Ουίλιαμ Τέρνερ (Ορλάντο Μπλουμ) και της Ελίζαμπεθ Σουάν (Κίρα Νάιτλι). Αλλοι σημαντικοί χαρακτήρες της σειράς είναι ο Καπετάνιος Μπαρμπόσα (Τζέφρεϊ Ρας) Τζόσαμι Γκιμπς (Κέβιν ΜακΝάλι) και ο Τζέιμς Νόρινγκτον (Τζακ Ντέιβενπορτ). Οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με υπερφυσικούς εχθρούς όπως ο Ντέιβι Τζόουνς (2–3), ο Καπετάνιος Μαυρογένης (4) και ο Καπετάνιος Σάλαζαρ (5).

            

ΤΙΤΛΟΣ ΗΜ/ΝΙΑ  ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΡΩΤΟΥ 4ΜΕΡΟΥ(ΕΛΛΑΔΑ)  ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ(ΕΛΛΑΔΑ) ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ
Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2003 140.090 585.000 $654.264.015
ΤΟ ΣΕΝΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2006 219.696 655.639 $1.066.179.725
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2007 213.490 539.622 $963.420.425
ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 19 ΜΑΙΟΥ 2011 152.908 395.955 $1.045.713.802
Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΖΑΡ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΜΑΙΟΥ 2017 108.145 309.666 $794.773.823

  Διώνη Αναγνώστου

Σχολιάστε

Top