Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

Τα κινούμενα σχέδια  είναι εικόνες που  απεικονίζουν ή καταγράφουν τα στάδια μιας κίνησης  και επειδή προβάλλονται πολύ γρήγορα  η  μια μετά την άλλη , μοιάζουν να κινούνται. Η ιδέα της απόδοσης της κίνησης του σχεδίου απασχόλησε τους ανθρώπους από τη εποχή των σπηλαίων. Ο Πλάτωνας περιγράφει μια σκοτεινή αίθουσα όπου προβάλλονταν κινούμενες σκιές. Οι κινούμενες εικόνες αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της τέχνης στην κοινωνία της Άπω Ανατολής. Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν πολλά δείγματα, όπου γίνεται η απόπειρα απόδοσης της κίνησης. Στην αρχαία Αίγυπτο ζωγράφισαν την θεά του ήλιου, σε διαφορετικά στάδιά μίας κίνησης και από μακριά η θεά Ίσιδα φαινόταν σαν να χορεύει . Σε αρχαίο ελληνικό βάζο  ένας δρομέας έμοιαζε να τρέχει, καθώς ήταν πολλές φορές ζωγραφισμένος  στην περιφέρεια του βάζου,  κάθε φορά σε άλλη κίνηση.

Η  phenakistoscope (1832), zoetrope (1834) και praxinoscope (1877), καθώς και το κοινό flip book, ήταν από τις πρώτες συσκευές που παρήγαγαν κίνηση από διαδοχικά σχέδια χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα, αλλά δεν υπήρχε περαιτέρω ανάπτυξη μέχρι την έλευση του κινηματογράφου φιλμ.

Την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε ο Αμερικανός Σ.Μπλάκτον το 1907. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς του κινηματογράφου η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γυρίστηκε το 1908 με σχέδια από κιμωλία σε μαυροπίνακα. Ο τίτλος της ταινίας έχει αποδοθεί στο γαλλικό φιλμ Φαντασμαγορία (Fantasmagorie) του Émile Cohl, από ιστορικούς του κινηματογράφου. Για την παραγωγή της ταινίας που έχει διάρκεια μικρότερη των δύο λεπτών, ο Émile Cohl έπρεπε να σχεδιάσει  περίπου 700 σκίτσα τα οποία τοποθέτησε σε μια φωτιζόμενη γυλινη επιφάνεια το ένα μετά το άλλο.

Ο δημιουργός των κινουμένων σχεδίων στον σύγχρονο κόσμο είναι ο Γoυώλτ Ντίσνεϋ ο οποίος ήταν ο δημιουργός του Μίκυ Μάους, του Ντόναλντ Ντακ και μιας στρατιάς ακόμη ηρώων.
disneyΉταν άνθρωπος τολμηρός, ισχυρός και πρωτοπόρος. Δεκατεσσάρων χρόνων άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτυ (Μιζούρι). Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως επιτυχημένος παραμυθάς και δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων. Έγινε  ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς στην ιστορία του κινηματογράφου και δημιούργησε την Walt Disney Company .

Το «Flower and Trees» κυκλοφόρησε το 1932 ήταν το πρώτο έγχρωμο κινούμενο σχέδιο που παράχθηκε (κέρδισε βραβείο Όσκαρ) και άνηκε στον Walt Disney. Η μικρής διάρκειας ταινία που έκανε πρεμιέρα στις αίθουσες στις 30 Ιουλίου 1932, έφερε πολλές πρωτιές στην εταιρία: Ήταν το πρώτο έγχρωμο καρτούν που χρησιμοποίησε το νέο σύστημα έγχρωμης εικόνας (3Vstrip Technicolor) και η πρώτη ταινία του Ντίσνεϊ που κέρδισε βραβείο Όσκαρ Κινουμένων Σχεδίων.
Οι ταινίες του Γουόλτ Ντίσνεϊ ήταν αυτές που ανέδειξαν αυτό το κινηματογραφικό είδος σε αληθινή τέχνη. snowΤο 1937 γύρισε τη Χιονάτη και τους επτά Νάνους. Ήταν η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους, για την οποία χρειάζονταν 24 διαφορετικά σκίτσα για να αποδοθεί στη σκηνή κίνηση διάρκειας ενός δευτερολέπτου.

Η Pixar, μια νέα εταιρία παραγωγής ταινιών, ξεκίνησε το 1984 από την ομάδα των ειδικών εφέ του σκηνοθέτη Τζόρτζ Λούκας, οπότε και δημιούργησε το πρώτο της τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, μια ταινία μικρού μήκους, με τον τίτλο «Andre & Wally B.» σκηνοθετημένο από τον Τζον Λάσετερ.
Ο όρος anime (ανιμέ) χαρακτηρίσει τα ιαπωνικά κινούpixarμενα σχέδια . Τα ανιμέ αναπτύχθηκαν την δεκαετία του 1940 και έχουν αρκετές διαφορές , κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κινούμενα σχέδια. Η μεγαλύτερη διαφορά είναι πως αντίθετα με αυτό που πιστεύεται στην δύση, πως τα κινούμενα σχέδια είναι κάτι μόνο για παιδιά, στα ανιμέ αυτό δεν ισχύει αλλά αφορούν όλες τις ηλικίες και ομάδες ανθρώπωνΤα κινούμενα σχέδια είναι εικόνες που απεικονίζουν ή καταγράφουν τα στάδια μιας κίνησης και επειδή προβάλλονται πολύ γρήγορα η μια μετά την άλλη, μοιάζουν να κινούνται.

fairytale

Η ιδέα της απόδοσης της κίνησης του σχεδίου απασχόλησε τους ανθρώπους από τη εποχή των σπηλαίων. Ο Πλάτωνας περιγράφει μια σκοτεινή αίθουσα όπου προβάλλονταν κινούμενες σκιές. Οι κινούμενες εικόνες αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της τέχνης στην κοινωνία της Άπω Ανατολής.

Στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχουν πολλά δείγματα, όπου γίνεται η απόπειρα απόδοσης της κίνησης. Στην αρχαία Αίγυπτο ζωγράφισαν την θεά του ήλιου, σε διαφορετικά στάδιά μίας κίνησης και από μακριά η θεά Ίσιδα φαινόταν σαν να χορεύει . Σε αρχαίο ελληνικό βάζο ένας δρομέας έμοιαζε να τρέχει, καθώς ήταν πολλές φορές ζωγραφισμένος στην περιφέρεια του βάζου, κάθε φορά σε άλλη κίνηση.

Η phenakistoscope (1832), zoetrope (1834) και praxinoscope (1877), καθώς και το κοινό flipbook, ήταν από τις πρώτες συσκευές που παρήγαγαν κίνηση από διαδοχικά σχέδια

χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα, αλλά δεν υπήρχε περαιτέρω ανάπτυξη μέχρι την έλευση του κινηματογράφου φιλμ.

Την πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γύρισε ο Αμερικανός Σ. Μπλάκτον το 1907. Σύμφωνα με πολλούς ιστορικού του κινηματογράφου η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων γυρίστηκε το 1908 με σχέδια από κιμωλία σε μαυροπίνακα. Ο τίτλος της ταινίας έχει αποδοθεί στο γαλλικό φιλμ Φαντασμαγορία του Emile Cohl, από ιστορικούς του κινηματογράφου. Για την παραγωγή της ταινίας που έχει διάρκεια μικρότερη των δύο λεπτών, ο Emile Cohl έπρεπε να σχεδιάσει περίπου 700 σκίτσα τα οποία τοποθέτησε σε μια φωτιζόμενη γυάλινη επιφάνεια το ένα μετά το άλλο.

Ο δημιουργός των κινουμένων σχεδίων στον σύγχρονο κόσμο είναι ο Γoυώλτ Ντίσνεϋ ο οποίος ήταν ο δημιουργός του Μίκυ Μάους, του Ντόναλντ Ντακ και μιας στρατιάς ακόμη ηρώων. Ήταν άνθρωπος τολμηρός, ισχυρός και πρωτοπόρος. Δεκατεσσάρων χρόνων άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτυ (Μιζούρι). Ο Γουώλτ Ντίσνεϋ έγινε ιδιαίτερα γνωστός ως επιτυχημένος παραμυθάς και δημιουργός ταινιών κινουμένων σχεδίων. Έγινε ένας από τους πιο διάσημους παραγωγούς στην ιστορία του κινηματογράφου και δημιούργησε την Walt Disney Company .

 

 Μαριλένα Καφετζοπούλου

Σχολιάστε

Top