ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

                Η ετυμολογία της λέξης παραπέμπει σε τροφή μέσω ενός συστήματος ή κάποιας οδού (δια+τροφή). Τι είναι η τροφή; Κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό προκειμένου για τη θρέψη του. Τι είναι θρέψη; Αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία τα τρόφιμα μεταβολίζονται από τον οργανισμό, δηλαδή περιλαμβάνει την πρόσληψη της τροφής, την απορρόφηση, την αφομοίωση, τη βιοσύνθεση, τον καταβολισμό και την απέκκρισή της. Επομένως η διατροφή του ανθρώπουείναι το σύνολο των τροφίμων (και ροφημάτων) που επιλέγει να καταναλώσει κάποιος για τη διατήρησή του στη ζωή. Τα τρόφιμα είναι όλα τα προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης που με επεξεργασία ή χωρίς καταναλώνονται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την ανάπτυξη, διατήρηση και ανάπλαση των ιστών του, καθώς περιέχουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Η διατροφή αποτελεί πλέον μια επιστήμη της Βιοϊατρικής και συχνά συνδέεται με την πρόληψη. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη δίαιτα. Γενικά η δίαιτα και τα διάφορα ειδικά σχεδιασμένα διαιτολόγια έχουν κάποιο συγκεκριμένο στόχο συνήθως την απώλεια ή πρόσληψη βάρους προκειμένου για την αντιμετώπιση ή θεραπεία κάποιας ασθένειας. Ισορροπημένη διατροφή είναι η διατροφή που εξασφαλίζει ποικιλία και μέτρο. Ποικιλία σημαίνει να περιέχει διαφορετικά τρόφιμα από όλες τις ομάδες καθημερινά. Το μέτρο αφορά τα τρόφιμα που λαμβάνονται να είναι στην κατάλληλη ποσότητα και αναλογία ώστε να αντιστοιχούν στις ανάγκες του ατόμου που την ακολουθεί. Οι ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως σωματικό βάρος, ύψος, σύσταση σώματος, φύλο, ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, κατάσταση υγείας, κοκ. Η εφαρμογή της ισορροπημένης διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους και την προστασία της υγείας. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή. Αντίθετα η κακή διατροφή μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό προκαλώντας είτε ασθένειες ανεπάρκειας (π.χ. αναιμίασκορβούτο) είτε οδηγώντας σε καταστάσεις που απειλούν την υγεία, όπως παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομοmiloΥποθρεψία είναι η χρόνια κατάσταση κατά την οποία δεν καλύπτονται οι ενεργειακές ή και θρεπτικές ανάγκες ενός ατόμου.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

                Είναι αυτή που παρέχει στο σώμα απαραίτητα συστατικά: υγρά, επαρκή αμινοξέα από πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και επαρκείς θερμίδες. Οι προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη διατροφή συναντώνται σε μία ποικιλία φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η υγιεινή διατροφή υποστηρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και παρέχει στον άνθρωπο θρέψη χωρίς έκθεση σε τοξικά και υπερβολική πρόσληψη βάρους από την κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων. Επιπλέον, όταν η έλλειψη θερμίδων δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα, η κατάλληλα ισορροπημένη διατροφή (σε συνδυασμό με σωματική άσκηση) θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, παθήσεις τις καρδιάς, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και καρκίνο. Διάφοροι οδηγοί διατροφής δημοσιεύονται από ιατρικά και κυβερνητικά ιδρύματα για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με το τι πρέπει να τρώνε για να προωθήσουν την υγεία. Οι ετικέτες των στοιχείων σχετικά με τις διατροφικές ιδιότητες είναι επίσης υποχρεωτικές σε ορισμένες χώρες για να επιτρέπουν στους καταναλωτές να επιλέγουν μεταξύ των τροφίμων που βασίζονται στα συστατικά που σχετίζονται με την υγεία. Η ιδέα της διαιτητικής θεραπείας (με τη χρήση διαιτητικών επιλογών για τη διατήρηση της υγείας και τη βελτίωση της κακής υγείας) είναι αρκετά παλιά και συνεπώς έχει σύγχρονες επιστημονικές μορφές (ιατρική διατροφική θεραπεία) και επιστημονικές μορφές (όπως η διαιτητική θεραπεία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική).

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

                Η υγιεινή διατροφή είναι απλή, σύμφωνα με τον Marion Nestle, ο οποίος εκφράζει τη γενική άποψη μεταξύ των επιστημόνων που μελετούν τη διατροφή: “Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής είναι τόσο απλές που μπορώ να τις συνοψίσω σε δέκα μόνο λέξεις: να τρως λιγότερα, να κινείσαι περισσότερο, να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά. Δηλαδή, συνοπτικά, σε πέντε λέξεις: να μην επιλέγεις πρόχειρο φαγητό. Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες και θα έχεις καταφέρει την πρόληψη των κυριότερων ασθενειών – της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της οστεοπόρωσης και πολλών άλλων. Φαίνεται να είναι οι πιο πολύπλοκες διαιτητικές συστάσεις πολλών υγειονομικών οργανώσεων και εθνικών και διεθνών κυβερνήσεων – οι σαράντα «βασικές συστάσεις» των κατευθυντήριων γραμμών του 2005 για τα διαιτητικά προϊόντα. Αν και μπορεί να αισθανθείτε ότι οι συμβουλές για τη διατροφή αλλάζουν διαρκώς, οι βασικές ιδέες πίσω από τις τέσσερις οδηγίες μου δεν έχουν αλλάξει σε μισό αιώνα. Και αφήνουν αρκετό χώκατάλογοςρο για την απόλαυση των τροφίμων.” Ο David L. Katz, ο οποίος εξέτασε τις πιο διαδεδομένες διατροφές το 2014, σημείωσε: “Μια δίαιτα ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, κυρίως φυτικής προέλευσης, συνδέεται αποφασιστικά με την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών και είναι σύμφωνη με τα σημαντικότερα συστατικά των φαινομενικά διακριτών διαιτητικών προσεγγίσεων.”Συμπερασματικά, προκύπτει πως η υγιεινή διατροφή πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων στην ανθρώπινη υγεία.

 

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΥΓΕΙΑΣ

                Η Μεσογειακή διατροφή είναι μια σύγχρονη διατροφική συνήθεια αρχικά εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες από την Ελλάδα, τη νότια Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία στη δεκαετία του 1940 και του 1950. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της δίαιτας περιλαμβάνουν αναλογικά υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, όσπρια, ανεπεξέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως τυρί και γιαούρτι), μέτρια κατανάλωση κρασιού, και χαμηλή κατανάλωση κρέατος. Ο όρος επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών. (Ιταλία, Ελλάδα, Iσπανία κ.α.). Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την «Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής».

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτεςόσπρια, καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

                Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Το 2013, η UNESCO πρόσθεσε τη Μεσογειακή διατροφή στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (δικαιούχος), της Γαλλίας, το Μαρόκο, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Κροατίας  διότι «Η Μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσεων, τελετουργικών, συμβόλων και παραδόσεων σχετικά με τις καλλιέργειες, τη συγκομιδή, το ψάρεμα, την κτηνοτροφία, τη συντήρηση, την επεξεργασία, το μαγείρεμα, και ιδίως την παροχή και την κατανάλωση των τροφίμων.»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

                Το 2010, η UNESCO συμπεριέλαβε την Μεσογειακή Διατροφή στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ύστερα από αίτημα που υπέβαλαν από κοινού οι χώρες Ιταλία (προαγωγέα), Ελλάδα, Ισπανία και Μαρόκο.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣpinakaw

                Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής περιλαμβάνει 3 επίπεδα ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης των συγκεκριμένων τροφίμων. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε σημαντικές ποσότητες, ενώ στην κορυφή είναι όσα πρέπει να καταναλώνονται σπάνια και σε μικρές ποσότητες. Πιο συγκεκριμένα, ξεκινώντας από τη βάση της πυραμίδας θα πρέπει να καταναλώνονται:

Καθημερινά

  • Δημητριακά και τα προϊόντα τους (ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, κτλ). Παρέχουν ενέργεια, είναι χαμηλά σε λίπος, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και μειώνουν τη χοληστερόλη.
  • Φρούτα και λαχανικά. Αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολλών βιταμινών, ενώ δρουν προστατευτικά ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.
  • Όσπρια και ξηροί καρποί. Έχουν πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνες δίνοντας ενέργεια στον οργανισμό.
  • Ελαιόλαδο. Προστατεύει ενάντια στη στεφανιαία νόσο, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης, ενώ αυξάνει την «καλή χοληστερόλη».\
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου που βοηθάει στη διατήρηση της οστικής μάζας προλαμβάνοντας τον κίνδυνο φθοράς. Είναι καλό να  περιέχουν χαμηλά λιπαρά.

Λίγες φορές την εβδομάδα

  • Ψάρια. Μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου εξαιτίας των ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν.
  • Πουλερικά. Παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, καθώς και σίδηρο.
  • Αυγά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Λίγες φορές τον μήνα

  • Κρέας. Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, σίδηρο και βιταμίνες.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

                Η κλινική διατροφή και διαιτολογία (ΚΔΔ) ή αλλιώς Ιατρική Διατροφική Θεραπευτική (ΙΔΘ) αποτελεί τον τομέα εκείνο που ασχολείται με την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης των ατόμων που πάσχουν από κάποια ασθένεια που σχετίζεται ή όχι με την δίαιτα τους, με σκοπό να βελτιωθεί η υγεία τους, να θεραπευθεί η νόσος και να μειωθεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης. Η ΙΔΘ περιλαμβάνει τον καθορισμό στόχων για τη θεραπεία του ασθενούς και την ανάπτυξη ενός εξειδικευμένου πλάνου διατροφής που περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενούς και την εκμάθηση της αυτοδιαχείρισης από την πλευρά του. Η κλινική διαιτολογία και διατροφή, η οποία καλείται επίσης και θεραπευτική διατροφή, έχει καταστεί πλέον μια όλο και πιο σημαντική συνιστώσα των ολοκληρωμένων συστημάτων παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

 

ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Ένας στους πέντε θανάτους πέρυσι συνδέθηκε με την κακή διατροφή, σύμφωνα με νέα έρευνα που διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός των δύο άκρων, δηλαδή της ανεπαρκούς διατροφής αλλά και της ανθυγιεινής στις πλουσιότερες κοινότητες, είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για τη θνησιμότητα παγκοσμίως.

 

       Μια νέα μελέτη περιγράφει το σοβαρό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η κακή διατροφή στην υγεία μας, και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και θάνατο. Στην πραγματικότητα, περίπου ένας στους πέντε θανάτους σε όλο τον κόσμο το 2016 μπορεί να αποδοθεί στην κακή διατροφή, σύμφωνα με τη μελέτη, «The Global Burden of Disease» (GBD). H έρευνα αυτή έδειξε ότι ο δείκτης μάζας σώματος ήταν ο τέταρτος κυριότερος παράγοντας απώλειας της υγιεινής ζωής, μετά από την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, δεδομένης της αλληλεξάρτησης μεταξύ της υψηλής γλυκόζης αίματος, της υψηλής πίεσης του αίματος, του υψηλού BMI και της υψηλής συνολικής χοληστερόλης, οι συντάκτες της μελέτης υποστήριξαν ότι ο συνολικός ρόλος της δίαιτας είναι πιο σημαντικός. Οι κακές διατροφικές συνήθειες συσχετίστηκαν με το 18,8% όλων των θανάτων το 2016. Οι δίαιτες που υπολείπονται σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ιχθυέλαια ενώ έχουν, αντίθετα, μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι και σάκχαρα, αναφέρθηκαν ως οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες διατροφικών κινδύνων. Το Ινστιτούτο «Institute of Health Metrics and Evaluation» (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον σε μια συλλογική προσπάθεια περισσοτέρων από 2.500 ερευνητών που μελέτησαν και αξιολόγησαν τις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων σε πάνω από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανακάλυψε ότι οι αιτίες πρόωρου θανάτου έδειξαν πως, δυστυχώς, οι άνθρωποι δεν είναι ακόμα προσεκτικοί σχετικά με το είδος των τροφίμων που βάζουν στο στόμα τους. Παρά την εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες, εξακολουθεί να διαπιστώνεται ότι πολλοί από εμάς επιλέγουμε να τρώμε «ό,τι θέλουμε-όταν το θέλουμε». Το ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε πέντε άρθρα σχετικά με τις αιτίες και τους κινδύνους θανάτου και κακής υγείας. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, το προσδόκιμο ζωής το 2017 σε όλο τον κόσμο ανακαλύφθηκε ότι είναι τα 75,3 χρόνια για τις γυναίκες και τα 69,8 για τους άνδρες. Η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι οι Ιάπωνες έχουν το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής (84 χρόνια), σε σύγκριση με τις άλλες χώρες, ενώ η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το χαμηλότερο (50 χρόνια). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αντίστοιχα νούμερα είναι για τους άνδρες τα 79 χρόνια και τα 82,9 για τις γυναίκες. Πολλοί είναι οι διαπιστωμένοι κίνδυνοι που αποτελούν τις αιτίες για το σύντομο προσδόκιμο ζωής σε ορισμένες χώρες και η λάθος διατροφή βρέθηκε να είναι ο δεύτερος σημαντικότερος συντελεστής. Δεν απετέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι το κάπνισμα ήταν η πρώτη αιτία πρόωρου θανάτου σε πολλές χώρες. Επίσης, στον κατάλογο των κινδύνων περιλαμβάνεται η παχυσαρκία, η υψηλή ολική χοληστερόλη, η υψηλή γλυκόζη στο αίμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μιλώντας για αυτά τα ευρήματα, ο Δρ Christopher Murray, διευθυντής του IHME, πιστεύει ότι οι πολιτικοί υπεύθυνοι δεν δίνουν αρκετή προσοχή στη συσχέτιση μεταξύ διατροφής και υγείας. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε επίσης ότι πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας με την κατάθλιψη να είναι από τις κορυφαίες αιτίες. Υπάρχουν επίσης πολλοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν διαταραχές από κατάχρηση ουσιών.

 

ΚΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

“Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να εφαρμόσει μία ισορροπημένη δίαιτα. Τα περιστατικά κακής διατροφής μπορούν να μειωθούν με περισσότερη ενημέρωση πάνω στα πλεονεκτήματα της υγιεινής διατροφής,” αναφέρει ο Tahir Ameen αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Bahauddin Zakariya του Πακιστάν.

        “Η εκπαίδευση πάνω σε θέματα τροφίμων και διατροφής είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας, εγκαινιάζοντας το Ινστιτούτο Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της χώρας.” Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου τόνισε ότι σκοπός της ίδρυσης του ινστιτούτου είναι η έρευνα πάνω σε αυτά τα ζητήματα αλλά και ότι τα συνέδρια οργανώνονται για να αυξήσουν την ενημέρωση πάνω σε κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κακής διατροφής. Η κακή διατροφή και ο υποσιτισμός αφορούν υπερβολικές η ανισόρροπες, η ανερπαρκείς δίαιτες. Σ” αναπτυγμένες χώρες, η κακή διατροφή ταυτίζεται ουσιαστικά με την υπερβολική κατανάλωση. Στις αναπτυσσόμενες χώρες ισχύει το αντίθετο και μπορεί να οφείλεται σε ελλειπή πρόσβαση σε θρεπτικές τροφές ή σε ανεπαρκή εκπαίδευση και ενημέρωση. Στο ίδιο συνέδριο, ο διευθυντής του International Agency for Research on Cancer, Saeed Akhtar, τόνισε ότι “διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνοντας την ενημέρωση σχετικά με την διατροφική αξία των γευμάτων, τις διαθέσιμες επιλογές και η ανάπτυξη μακροπρόθεσμων συνηθειών καλή διατροφής έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στις εγκεφαλικές λειτουργίες.” Παραθέτοντας τα συμπεράσματα μίας μελέτης από το International Agency for Research on Cancer, υποστήριξε ότι “στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι καρκίνοι του ήπατος του στομάχου και του οισοφάγου συνδέονται με καρκινογόνες ουσίες στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα καπνιστά και τα πάστα ή ακόμη και σε παρασιτικές ασθένειες. Αντίθετα, στον ανεπτυγμένο κόσμο οι καρκίνοι του παχέος εντέρου, του στήθους και του προστάτη προκαλούνται από παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης, κακή διατροφή και άλλους παράγοντες.”

 

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

                Όταν ο άνθρωπος δεν ακολουθεί μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή τότε οι αρνητικές επιπτώσεις είναι πολλές.

- Το μυϊκό του σύστημα δεν λαμβάνει τα απαραίτητα συστατικά και σιγά σιγά συρρικνώνεται.
- Η επιδερμίδα του χάνει την ελαστικότητά της και γερνάει γρηγορότερα.
-    Τα οστά χάνουν την πυκνότητά τους και εμφανίζονται σημάδια οστεοπόρωσης.

                Είναι λοιπόν εξαιρετικά σπουδαίο να λαμβάνετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό σας μέσα από μια ολοκληρωμένη και πλήρη διατροφή. Η ποικιλία και η ποιότητα των τροφών που φτάνουν καθημερινά στο πιάτο σας, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία σας. Εμπλουτίζοντας λοιπόν τη διατροφή σας με φρέσκα τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, βοηθάτε τον εαυτό σας να νιώθει και να είναι υγιής, γεμάτος ενέργεια και καλή διάθεση.

ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

                Οι βλάβες που προκαλούνται από την κακή διατροφή μπορούν να διαρκέσουν… για μια ζωή. Οι ειδικοί προειδοποιούν, μάλιστα, ότι οι μακροχρόνιες επιδράσεις μπορεί να παραμένουν ακόμη κι αν κανείς αλλάξει τον τρόπο ζωής του. Σύμφωνα με δημοσίευμα της MailOnline, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα λιπαρά τρόφιμα, η ζάχαρη και το αλάτι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα γονίδια και πως η αλλαγή της διατροφής και η συχνότερη κατανάλωση ψαριών, φρούτων και λαχανικών… «δε μπορεί να γυρίσει πίσω το ρολόι». Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν, ότι όσα ακολουθούσαν μια διατροφή πλούσια σε junk food ήταν πιο επιρρεπή στη σκλήρυνση των αρτηριών, ακόμη και μετά από θεραπείες, γιατί η λειτουργία των γονιδίων –συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι ζωτικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος- είχε αλλάξει στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ονομάζεται «επιγενετική».

«Ελπίζω ότι αυτή η μελέτη θα καταδείξει το σημαντικό ρόλο της υγιεινής διατροφής και τη σημασία της αλλαγής του επιγονιδιώματος εξαιτίας της κακής διατροφής και θα ενθαρρύνει περαιτέρω έρευνες γύρω από την αλληλεπίδραση μεταξύ της αλληλεπίδρασης των διατροφικών προτύπων, τη μεθυλίωση του DNA και διάφορες ασθένειες» ανέφερε ο ερευνητής Erik van Kampen από το πανεπιστήμιο Leiden στην Ολλανδία.

Διώνη Αναγνώστου

 Διώνη Αναγνώστου

Σχολιάστε

Top