Η τάση του “copy paste”

Η τάση του “copy paste”

copy paste

Η μίμηση είναι  η  αντιγραφή ενός προσώπου ή μιας ανθρώπινης συμπεριφοράς από έναν άλλο άνθρωπο.

Οι άνθρωποι εμφανίζουν μιμητική συμπεριφορά σε πολλούς τομείς της ζωής τους,  όπως στις  συνήθειες,  στον τρόπο ένδυσης, στους τρόποι διασκέδασης, στη γλώσσα και στις καταναλωτικές αγορές.  Κυρίως τα άτομα μικρής ηλικίας μιμούνται το ένα το άλλο γιατί δεν έχουν ακόμα δημιουργήσει το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα και τη δική τους προσωπικότητα.  Έτσι, καθώς δεν έχουν ακόμα ολοκληρωμένη άποψη για τα πράγματα γύρω τους,  είναι εύπλαστοι,  εντυπωσιάζονται εύκολα και  υιοθετούν απόψεις άλλων ανθρώπων τους οποίους θεωρούν πρότυπά τους.

Βλέπουμε τα περισσότερα  σημερινά παιδιά να ντύνονται με τον ίδιο τρόπο, να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο,  ακόμα και να μιλάνε με τον ίδιο τρόπο,  λες και  το ένα άτομο παίρνει χαρακτηριστικά από το άλλο με την μέθοδο του “copy paste”.

Καθώς η τάση της εποχής είναι ο δυτικός ευρωπαϊκός – Αμερικάνικος τρόπος ζωής,  επικρατεί  ξενομανία όχι μόνο στην εξωτερική εμφάνιση των ανθρώπων, κυρίως των νέων, αλλά και στις αξίες, στις αρχές, στον τρόπο σκέψης και στις ιδέες.  Έτσι σήμερα τα νέα παιδιά ξεχνούν την Ελληνικότητά τους, απαρνούνται τις παραδόσεις τους και υιοθετούν τις παραδόσεις  άλλων πολιτισμών.

Για παράδειγμα, αντί να μαθαίνουν ελληνική παραδοσιακή μουσική,  ακούνε μουσική που έρχεται από το εξωτερικό και αντί να μαθαίνουν να χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, χορεύουν μόνο σε άλλους  ρυθμούς,    ξενόφερτους, οι οποίοι χορεύονται όλοι με τον ίδιο τρόπο σαν “ copy paste” ο ένας του άλλου.

Όσοι μιμούνται, πιστεύουν πως θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση με το να αντιγράφουν ανθρώπου που θεωρούν ότι είναι  πρότυπα.

Τα Μ.Μ.Ε., έχουν μεγάλη επίδραση στους ανθρώπους, καθώς μέσω των διαφημίσεων, κατασκευάζονται  είδωλα, δημιουργούνται  και επιβάλλονται  μοντέλα συμπεριφοράς με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην βρίσκουν ποτέ την προσωπική τους ταυτότητα ή και να την χάνουν.  Έτσι στο τέλος μοιάζουν όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, “copy paste”  ο ένας του άλλου.

Υπάρχει όμως και ωφέλιμη – γνήσια μίμηση, που εκφράζεται όταν κάποιο άτομο  επιλέγει να υιοθετήσει  τα θετικά χαρακτηριστικά  μιας συμπεριφοράς, που θεωρεί σωστή και  ωφέλιμη για εκείνον. Έτσι ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά αυτά στην προσωπικότητά του,  με αποτέλεσμα να τη βελτιώνει και να γίνεται καλύτερος άνθρωπος.

Οι άνθρωποι πρέπει να θυμούνται πάντα ότι οι άσχημες  συνέπειες που μιμητισμού είναι πολλές.

Με το μιμητισμό σταματούν να προβληματίζονται και να επεξεργάζονται τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω τους και έτσι χάνεται η κριτική ικανότητά τους.  Η μάθηση και η γνώση τυποποιούνται και  περιορίζονται οι πνευματικοί ορίζοντες των ανθρώπων.

Αντίθετα τα σωστά πρότυπα παίζουν σπουδαίο ρόλο στη ζωή μας.

Δημιουργούν πνευματική και ηθική συγκρότηση, προβάλλουν ηθικές και κοινωνικές αρετές, βοηθούν στην άνοδο του κοινωνικού επιπέδου ενός λαού,  οδηγούν τους νέους στην αυτογνωσία και στην αυτοκριτική,  προβάλλουν υψηλά ιδανικά , διαμορφώνουν το χαρακτήρα και καλλιεργούν την προσωπικότητα των νέων, συμβάλλουν στη δημιουργία ελεύθερων και υπεύθυνων νέων και τέλος καλλιεργούν την εθνική συνείδηση.

Μαριλένα Καφετζοπούλου

Σχολιάστε

Top