Συνέντευξη της συγγραφέως ΛΟΥΦΑ-ΤΖΟΑΝΝΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΣ

       Πρόλογος συγγραφέα

Πριν ξεκινήσω να απαντώ στις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε, να μου δώσετε χώρο στην εφημερίδα σας  και να σας ευχηθώ ολόψυχα, να έχετε καλή πρόοδο και να γίνουν πραγματικότητα όλα σας τα όνειρα.

 

1.      Με ποια αφορμή ξεκινήσατε να γράφετε βιβλία;

Ήταν παιδικό μου όνειρο ή καλύτερα ανάγκη, να καταφέρω κάποια στιγμή να γράψω,  όπως οι συγγραφείς και οι ποιητές που θαύμαζα.  Κάποτε μάλιστα, στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου, παρασυρμένη από τον ενθουσιασμό μου, είχα δηλώσει: «Εγώ θα γίνω συγγραφέας». Δεν ξέρω αν με πήρε κανείς στα σοβαρά τότε, αλλά κάποια στιγμή το παιδικό όνειρο επανήλθε και έτσι ξεκίνησε αυτή η ωραία περιπέτεια.

Δεν χρειαζόμουν αφορμή, γιατί πάντα έγραφα, αλλά έγραφα για μένα. Το ότι «βγήκε» από το συρτάρι το χειρόγραφο του πρώτου μου βιβλίου, το οφείλω στον σύζυγό μου, ο οποίος το πήγε στον εκδοτικό οίκο «Άγκυρα», που αποφάσισε να το εκδώσει. Έτσι άνοιξε ένας νέος δρόμος στη ζωή μου και νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς και τις δύο πλευρές που μου τον χάραξαν.

 

2.      Ποια είναι τα όνειρα και ποιος ο στόχος για την συγγραφή ενός βιβλίου;

Τα όνειρα έχουν πάντα σχέση με το ίδιο το βιβλίο. Να γίνει ωραίο, να αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό και να είναι καλοτάξιδο στην περιπέτεια που το ρίχνεις… Όσο για τον στόχο, ο δικός μου, είναι να προσφέρει «κάτι» στα παιδιά, στα οποία κυρίως απευθύνομαι και στο μέτρο που μου αναλογεί, να τα κάνει να αγαπήσουν το διάβασμα και να το δουν ως απόλαυση και όχι ως υποχρέωση.

 

3.      Οι ιστορίες των βιβλίων σας επικεντρώνονται σε πραγματικές καταστάσεις ή όχι;

Τα ιστορικά βιβλία, υποχρεωτικά επικεντρώνονται σε πραγματικά γεγονότα, που     σημαίνει πολύ μελέτη πριν ξεκινήσει η συγγραφή. Τα κοινωνικά, που είναι φαινομενικά φανταστικές ιστορίες, έχουν απόλυτη σχέση με την πραγματικότητα, όπως την βίωσα κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μου ζωής.

 

4.      Είναι εύκολο ένας ενήλικας να προσεγγίσει τον τρόπο σκέψης ενός παιδιού;

Σας απαντώ κατηγορηματικά ναι, με μία προϋπόθεση: Να προσπαθήσει να επαναφέρει στη μνήμη του με ειλικρίνεια , τη δική του παιδική ηλικία και να θυμηθεί τις δικές του ανάγκες και τις ανησυχίες στην αντίστοιχη ηλικία.  Δεν είναι κάτι εύκολο. Χρειάζεται χρόνος, ηρεμία και προσπάθεια, που στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, μοιάζει με πολυτέλεια. Εδώ είναι που ξεκινά ο ρόλος ο δικός σας. Ο ρόλος των παιδιών, που με τις γνώσεις, την ικανότητα της επικοινωνίας που διαθέτετε και κυρίως με τα φρέσκα και πιο ξένοιαστα μυαλά σας, να αναλάβετε τον ρόλο του οδηγού. Να μας υπενθυμίζετε ό,τι ξεχνάμε με το πέρασμα του χρόνου και να μην διστάζετε να ζητάτε αυτό που έχετε ανάγκη,  όταν για κάποιον λόγο αμελούμε να ικανοποιήσουμε. Θέλω να πω, ότι για να έχουμε καλές σχέσεις, χρειάζεται κατανόηση, προσπάθεια και από τις δύο πλευρές και κυρίως χρειάζεται αγάπη και εμπιστοσύνη.

 

5.      Κάνετε παρουσιάσεις βιβλίων;   Ποιος θεωρείται ότι είναι ο ιδανικός τόπος μιας τέτοιας παρουσίασης;

Υπάρχουν πολλοί και ωραίοι χώροι, όπου μπορεί να γίνει η πρώτη παρουσίαση κάποιου βιβλίου. Για τα βιβλία όμως που απευθύνονται σε παιδιά, νομίζω ότι ο φυσικός τους χώρος είναι το σχολείο. Εκεί ο συγγραφέας δίνει τις «εξετάσεις» του, εκεί δοκιμάζεται και αν έχει την τύχη να πάρει την έγκρισή σας, αισθάνεται ευτυχής.

 

 

6.      Το παιδικό βιβλίο έχει μέλλον στην εποχή της τηλεόρασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών;

Πιστεύω πως ναι. Γιατί το βιβλίο δεν ανταγωνίζεται τα ηλεκτρονικά μέσα. Αντίθετα, τα συμπληρώνει και καλύπτει άλλες ανάγκες, πιο λεπτές, πιο βαθιές και ουσιαστικές. Δεν μπορώ να ξέρω τι θα γίνει στο απώτερο  μέλλον, αλλά νομίζω ότι σε άμεσο χρόνο το καλό βιβλίο δεν έχει λόγο να φοβάται.

 

 

7.      Ποιος είναι ο ήρωας από τα βιβλία σας που αγαπάτε περισσότερο;

Αν αφαιρέσετε τους πραγματικούς ήρωες των ιστορικών βιβλίων μου, οι υπόλοιποι είναι δημιουργήματα δικά μου. Τους πρώτους τους αγαπώ και τους σέβομαι το ίδιο, όπως ακριβώς τους αξίζει. Για τους δεύτερους, που είναι δημιουργήματά μου, πώς να ξεχωρίσω κάποιον; Θα μπορούσε νομίζετε μια μητέρα να πει ότι αγαπάει περισσότερο ένα παιδί της από τα άλλα;

 

8.      Ποιο είναι το πιο πρόσφατο που έχετε γράψει και που αναφέρεται;

Το τελευταίο μου είναι το: « Μιλώντας με τους ήρωες του 1821». Παρακολουθεί την Επανάσταση από τα πρώτα της βήματα, μιλά για τις δυσκολίες και τα προβλήματά της, περιγράφει τις νίκες, αλλά και τις ήττες, τις απογοητεύσεις και τους θριάμβους, τη δύναμη της θέλησης των οπλαρχηγών και του λαού, που τόλμησαν να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον Οθωμανική αυτοκρατορία και να ξεσηκωθούν αποφασισμένοι για Ελευθερία ή θάνατο.

 

 

9.      Τα παιδιά στην εποχή μας διαβάζουν βιβλία;

Αν κρίνω από την κυκλοφορία των βιβλίων, θα έλεγα πως ναι, διαβάζουν. Το βέβαιο είναι ότι διαβάζουν περισσότερο από τους μεγάλους και αυτό σας τιμά διπλά. Γιατί παρά τις υποχρεώσεις σας και τα φορτωμένα σας προγράμματα, παρά το γεγονός ότι έχετε δεκάδες πειρασμούς τριγύρω σας, που εύκολα θα μπορούσαν να σας αποσπάσουν, εξακολουθείτε να βρίσκετε τον χρόνο και τη διάθεση να διαβάσετε ένα παραπάνω βιβλίο και προσωπικά νοιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ μέσα από την εφημερίδα σας και να πω σε όλα τα παιδιά ένα μεγάλο Μπράβο, μαζί με ένα  μεγάλο Ευχαριστώ.

 

10.  Θα μπορούσε να γίνει παρουσίαση του τελευταίου σας και στον χώρο του σχολείου μας μιας και το θέμα του είναι μέρος της ύλης της Γ’ τάξης στην οποία πηγαίνουμε;

Θα ήταν χαρά μου να συναντηθούμε και να συζητήσουμε μετά τις 26 Μαρτίου που είναι η επίσημη παρουσίασή του.

 

 

11.  Πείτε μας για ένα παιδικό βιβλίο  που δεν έχετε γράψει εσείς και θα θέλατε να το είχατε γράψει;

Θα χρειαζόμασταν όλες τις σελίδες της εφημερίδας σας για να τα απαριθμήσω. Για να μην μπω όμως στον πειρασμό να πω κάποια επιλεκτικά και αδικήσω όλα τα υπόλοιπα, σας λέω ότι έχουμε καταπληκτικούς συγγραφείς, που αγαπούν τα παιδιά και σέβονται το έργο τους. Και ναι, έχω «ζηλέψει» το μυαλό και το ταλέντο πολλών από αυτούς.

 

12.  Όταν ήσασταν παιδί ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιον συγγραφέα;

Μεγάλωσα στην επαρχία και εκείνη την εποχή στην Πύλο υπήρχε μόνο ένα μικρό βιβλιοπωλείο με λίγα βιβλία, που κι εκείνα δεν ήταν εύκολο να τα αποχτήσουμε. Έτσι λοιπόν «ανακάλυψα» τον θησαυρό της λογοτεχνίας μέσα από τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα, από τα βιβλία δηλαδή του σχολείου, που μου άνοιξαν έναν ολόκληρο κόσμο. Γνώρισα τους ποιητές μας, ακόμα θυμάμαι τα ποιήματα που μαθαίναμε απ’ έξω, θυμάμαι όλους μας τους πεζογράφους, που με ταξίδευαν και με έκαναν να δηλώσω ότι θα γίνω συγγραφέας. Όλους τους αγάπησα. Συγγνώμη, αλλά δεν γίνεται να ξεχωρίσω κάποιον.

 

13.  Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός για ν’ αγαπήσει το παιδί του τα βιβλία;

Μια καλή και αποδοτική ιδέα θα ήταν να διαβάσουν μαζί. Να μοιραστούν την εμπειρία, να συζητήσουν για το βιβλίο, να ανακαλύψουν μαζί τα μυστικά του και να δουν που συμφωνούν , που όχι και γιατί. Είναι μια θαυμάσια εμπειρία και για τα παιδιά και για τους μεγάλους. Σας προτείνω να αναλάβετε εσείς αυτή την πρωτοβουλία και να στρώσετε τους γονείς σας στο διάβασμα. Θα δείτε πόσο όμορφα θα νοιώσετε όλοι. Σαν να συμμετέχετε στο ίδιο παιχνίδι περιπέτειας για λίγη ώρα.

 

 

14.  Από πόσο νωρίς θα πρέπει να φέρουμε σε επαφή ένα παιδί με τα βιβλία και με ποιο τρόπο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο χαρακτήρας του ανθρώπου έχει πάρει τις βασικές αρχές του μέχρι τον 5ο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ δεν είναι νωρίς να συνηθίσουμε ένα βρέφος να αγγίζει ένα πάνινο βιβλιαράκι και όσο θα μεγαλώνει, αντί να του δίνουμε μόνο  τάμπλετ και  τηλεόραση να του μάθουμε ότι υπάρχει και ένα άλλο ωραίο παιχνιδάκι, που λέγεται βιβλίο, με ωραίες εικόνες, ήχους και χρώματα.

 

15.  Ποια θεωρείτε ότι είναι τα κριτήρια για να διαλέξει ένα παιδί κάποιο βιβλίο;

Τα δικά του! Σ’ αυτό θα είμαι απόλυτη. Το κάθε παιδί πρέπει να μπορεί να επιλέξει το βιβλίο που του αρέσει, γιατί μόνο έτσι θα αγαπήσει το διάβασμα. Βέβαια δεν μιλάμε για κάποια  ανούσια και κενά κατασκευάσματα που γίνονται κατά καιρούς της μόδας, αλλά πάντα, σε κάθε εποχή υπάρχουν πολλά και αξιόλογα έργα και το κάθε παιδί μπορεί να βρει αυτό που θα του αρέσει.

 

16.  Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους γονείς, μέσα από αυτή την συνέντευξη;

Με πολύ σεβασμό και αγάπη, θα τους έλεγα να καθίσουν κοντά στα παιδιά τους, γιατί έχουν να μάθουν πολλά από αυτά.

 

17.  Η ελληνική παιδική λογοτεχνία αντιμετωπίζει κρίση;

Δεν γνωρίζω ακριβώς. Φαντάζομαι ότι το γενικό κλίμα θα έχει σίγουρα επηρεάσει και αυτόν τον τομέα, αν και το παιδικό βιβλίο είναι αρκετά οικονομικό στην πατρίδα μας.

 

18.  Πιστεύετε ότι ένα παιδί είναι απαραίτητο να γαλουχείται στα παραμύθια; Και πόσο κάτι  τέτοιο συμβάλει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του;

Σε αυτή την ωραία σας ερώτηση δεν θα απαντήσω εγώ, αλλά θα σας μεταφέρω την άποψη κάποιου σοφού. Κάποτε μια μητέρα ρώτησε τον Αϊνστάιν τι θα μπορούσε να κάνει ώστε να γίνει ο γιος της εξυπνότερος. «Διαβάζετέ του παραμύθια» της απάντησε. Η μητέρα όμως που δεν ικανοποιήθηκε από την απάντηση, ξαναρώτησε: «Και τι άλλο θα μπορούσα να κάνω, αφού θα του έχω διαβάσει παραμύθια;» « Διαβάστε του περισσότερα παραμύθια» αποκρίθηκε ο σοφός. Το ίδιο, με άλλα λόγια συνιστούν και όλοι οι μεγάλοι παιδαγωγοί, που γνωρίζουν ότι το παιδί και το παραμύθι είναι μια μεγάλη δύναμη, που μπορεί να κάνει θαύματα.

 

19.  Ποιό μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στα παιδιά με τα βιβλία σας;

Με τα ιστορικά, να μάθουν να αγαπούν και να σέβονται το παρελθόν τους, γιατί όπως μας λέει ο μεγάλος μας ποιητής, Γ. Σεφέρης, «Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνει και ένα κομμάτι από το μέλλον και είναι θλιβερή πια η ζωή, που μοιάζει με ένα ακατοίκητο σπίτι».

Με τα κοινωνικά, να καταλάβουν και να κάνουν δικές τους κάποιες μεγάλες και διαχρονικές αξίες, όπως είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο, ο σεβασμός στα ζώα και η προστασία του περιβάλλοντος, γιατί μόνο έτσι οι άνθρωποι μπορούμε να ζούμε όμορφα, ειρηνικά και με ασφάλεια.

 

20.  Ποιο είναι το συστατικό για ένα επιτυχημένο λογοτεχνικό και εμπορικό βιβλίο;

Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το βιβλίο, έχουν την ίδια ακριβώς απορία. Συνταγή δεν υπάρχει. Νομίζω, χωρίς να μπορώ να το πω με βεβαιότητα, ότι είναι πολλά συστατικά μαζί, με κυρίαρχα τον σεβασμό στον αναγνώστη και την αγάπη γι’ αυτό που κάνεις.

 

21.  Ποια τα δικά σας όνειρα για το μέλλον , τόσο σε επαγγελματικό , όσο και σε προσωπικό επίπεδο;

Στο επίπεδο του συγγραφικού μου έργου, να συνεχιστεί αυτή η ωραία σχέση που έχω μ’ εσάς τα παιδιά, που μου δίνει όλη την ενέργεια και την έμπνευση που μου χρειάζεται για να συνεχίζω.  Σε προσωπικό επίπεδο, Υγεία και Αγάπη.

 

22.  Πώς περνάτε το χρόνο σας όταν δεν ασχολείστε με την συγγραφή βιβλίων;

Παρέα με την «ευλογημένη» καθημερινότητά μου, με τα βιβλία μου, με συνεχείς, μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις κυρίως στη φύση και παρέα πρώτα με την οικογένειά μου αλλά και με τους φίλους μας.

 

23.  Με ποιο τρόπο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας το αναγνωστικό σας κοινό;

Μέσω της ιστοσελίδας μου www.tzoannou.gr   ή στη διεύθυνση  info@tzoannou.gr.  Θα είναι πραγματικά χαρά μου κάθε επικοινωνία σας  για οποιονδήποτε λόγο θελήσετε.

 

24.  Θα σας ενδιέφερε ν ασχοληθείτε με κάποιο άλλο είδος συγγραφής;  Ποίηση, μυθιστόρημα κτλ.                                                                                                             

Θα σας αποκαλύψω κάτι.  Έχω ήδη ξεκινήσει κάποια άλλα είδη, αλλά πάντα κάτι γίνεται  και επιστρέφω στα γνωστά μου μονοπάτια.

 

25.  Έχετε ήδη κάποια επόμενα βιβλία στο μυαλό σας;

Ναι, αλλά έδωσα στον εαυτό μου άδεια για να ξεκουραστώ από το 1821, που ήταν πάρα πολύ κοπιαστικό και μετά συνεχίζουμε.

 

 

26.  Τι είναι αυτό που σας εμπνέει συνήθως , για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε ένα βιβλίο;   Π.χ. άτομα, καταστάσεις, εικόνες.

Μάλλον είναι μια δική μου ανάγκη, που με την εμψύχωση του συζύγου μου βγαίνει στην επιφάνεια και με βάζει σε «λειτουργία»…

 

27.  Είχε υπάρξει φορά που να είχατε ξεμείνει από ιδέες, κατά την διάρκεια συγγραφής ενός βιβλίου;  Αν ναι , καταφέρατε τελικά να το εκδώσετε;

Μέχρι τώρα, να χτυπήσω ξύλο, δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο και εύχομαι να μην το βιώσω. 

 

28.  Ποια τα συναισθήματά σας όταν εκδώσατε το πρώτο σας βιβλίο;

Ήταν μια περίεργη κατάσταση. Σαν να μην μπορούσα να το πιστέψω, λες και ζούσα κάτι άπιαστο και για να σας πω την αλήθεια μου, ακόμα και τώρα κάπως έτσι νοιώθω, γι’ αυτό και το κάθε μου βιβλίο είναι σαν να είναι το πρώτο.

 

29.  Έχετε δίπλα σας κάποιους ανθρώπους που σας βοηθούν και σας στηρίζουν σε ότι και να κάνετε; Αν ναι ποιους;

Ο Φάρος μου είναι ο Αχιλλέας, ο σύζυγός μου, αλλά και όλοι οι αγαπημένοι μου που ο καθένας με τον τρόπο του λειτουργούν εποικοδομητικά.

 

30.  Έχετε κάποιον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο που εκδίδετε  τα βιβλία σας;                              

Από την πρώτη μου προσπάθεια είχα τη χαρά να συνεργαστώ με έναν ιστορικό εκδοτικό οίκο, την «Άγκυρα», που τη νοιώθω πλέον κάπως σαν το σπίτι μου.

 loufa

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

H Θεοδώρα Λούφα – Τζοάννου γεννήθηκε στην Κουκουνάρα Πυλίας Μεσσηνίας και τελείωσε το Λύκειο της Πύλου. Εκεί πρώτο έδωσε τα αρχικά δείγματα της σχέσης της με τη λογοτεχνία, δημοσιεύοντας ποιήματα στον τοπικό Τύπο. Μετά την αποφοίτησή της από το λύκειο, πήγε στην Αθήνα, όπου τελείωσε τη Σχολή Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων και στη συνέχεια το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, χωρίς ποτέ να διακόψει τη σχέση της με το γράψιμο. Σήμερα ζει στην Αθήνα και είναι σύζυγος του δημοσιογράφου Αχιλλέα Τζοάννου.
Εργάστηκε επί σειρά ετών στις Διεθνείς Σχέσεις του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στο περιοδικό «Οξυγόνο» ως υπεύθυνη των περιβαλλοντικών σελίδων, διετέλεσε Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών και είναι μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τις επαγγελματικές της ασχολίες, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτέλεσαν το έναυσμα για την δημιουργία της σειράς των βιβλίων «Ιβάν και Πρίγκιπας», καθώς μέσω αυτών βίωσε τόσο τα προβλήματα των προσφύγων όσο και εκείνα του περιβάλλοντος και των τραγικών κινδύνων που το απειλούν.
Τα βιβλία της από τη σειρά «Η Πόρτα του Χρόνου και της Ιστορίας», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «άγκυρα » με τίτλους: «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης) και «Στα χνάρια των Φιλικών», σημειώνουν μεγάλη επιτυχία, καθώς χάρη στο εύρημα της «Πόρτας», καταφέρνουν να οδηγούν τον αναγνώστη πρόσωπο με πρόσωπο με τα γεγονότα και τους ήρωες που ιστορούν και να κερδίζουν το ενδιαφέρον του από την πρώτη τους κιόλας σελίδα. 
www.tzoannou.gr

      

Κατερίνα Μανιάτη – Βασίλης Τρύφωνας

      

 

Σχολιάστε

Top