Αχέροντας : Το γαλαζοπράσινο » διαμάντι » της Ελλάδας

αχεροντας

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου στα πλαίσια της τριήμερης εκδρομής στην Πρέβεζα, εξερεύνησαν ένα από τα σπανιότερα «διαμάντια» της Ελλάδας . Όμως τι μπορεί να είναι αυτό; Είναι το γνωστό σε όλους ποτάμι  Αχέροντας! Το ταξίδι ήταν μεγάλο αλλά όχι και ατελείωτο. Ξεκινήσαμε από το Ζάλογγο με κατεύθυνση τις πηγές του ποταμού. Όταν φτάσαμε δεν περιμέναμε να αντικρίσουμε  τόσο όμορφο θέαμα. Το θρόισμα που κάνει το νερό κατεβαίνοντας από την πλαγιά σε συνδυασμό με το κελάηδημα των πουλιών μας δημιούργησε το αίσθημα ότι βρισκόμαστε σε επίγειο παράδεισο. Φυσικά το πρώτο πράγμα που όλοι σκέφτηκαν να κάνουν ήταν να βγάλουν φωτογραφίες. Οπότε πάρτε μια ιδέα και συνεχίζουμε την περιπλάνηση….

 aherontas2_b

Κλείνοντας τα μάτια και αφήνοντας το μυαλό μας να ταξιδέψει στην Αρχαία Ελλάδα θα ακούγαμε πως ο Αχέροντας ήταν η πύλη για τον άλλο κόσμο, δηλαδή για τον Άδη. Η εικόνα που θα μας ερχόταν θα ήταν ο Ερμής ως «ψυχοπομπός» να παραδίδει της ψυχές των ανθρώπων.  Κάτι ακόμα που αξίζει να σημειωθεί είναι πως στον ποταμό κοντά χτίσθηκε και το νεκρομαντείο. Δεν είναι τυχαία η τοποθεσία του, αφού έτσι θα μπορούσαν κατά τη μυθολογία να έχουν καλύτερη επικοινωνία οι  νεκροί με τους ζωντανούς. Κάνοντας στροφή 180 μοιρών γυρνάμε στο σήμερα και βλέπουμε γύρω από τον ποταμό μικρά μαγαζάκια και ταβέρνες να προσφέρουν τη φιλοξενία τους  στους επισκέπτες. Η ώρα περνάει πολύ γρήγορα κάνοντας βόλτα γύρω από τον ποταμό και εξερευνώντας το όμορφο τοπίο.

Acheron_today

Ελπίζω να σας άρεσε η περιπλάνηση . Εμείς που πήγαμε διασκεδάσαμε παρά πολύ  και απολαύσαμε την μοναδική φυσική ομορφιά του τοπίου. Σας συμβουλεύω να επισκεφτείτε το μέρος κι εσείς με την πρώτη ευκαιρία !

Κίμων Νυμφόπουλος

Top