Σπήλαιο Περάματος : Ένα Μνημείο της Φύσης

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου μας ,επισκεφτήκαμε πολλά και διάφορα μέρη που μας άρεσαν ιδιαίτερα.Ένα από αυτά είναι το σπήλαιο Πέραματος.

 περαμα2

Το Σπήλαιο του Περάματος βρίσκεται πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη, τέσσερα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο Πέραμα . Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου και μετά το τέλος του φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κασβίκη, γυμναστή και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο.

Καταλαμβάνει έκταση 14.800 τ.μ. και η τουριστική διαδρομή είναι συνολικά 1.100 μέτρα.Για να είμαι ειλικρινής,κουραστήκαμε αρκετά,αλλά άξιζε τον κόπο. Μέσα στο σπήλαιο η θερμοκρασία είναι σταθερή στους 18 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο. Στην αρχή όλοι ενθουσιαστήκαμε με την έντονη δροσιά στο εσωτερικό του Σπηλαίου,καθώς η μέρα ήταν αρκετά ζεστή,αλλά δεν χρειάστηκε πολύ για να καταλάβουμε πως η ξενάγηση δεν θα ήταν εύκολη.Παρ” όλα αυτά καταφέραμε να διανύσουμε την απόσταση με επιτυχία , έχοντας κερδίσει πλούσιες γνώσεις .Όλοι εντυπωσιαστήκαμε από την ποικιλία σταλαγμιτών και σταλακτιτών καθώς όλα αυτά σχημάτιζαν μια υπέροχη εικόνα που κινητοποιεί την φαντασία του κάθε επισκέπτη.

Θα  πρότεινα ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη σε αυτό το σπήλαιο και είμαι σίγουρη ότι δεν θα το μετανιώσετε!

Οι γενικότερες πληροφορίες για το σπήλαιο αντλήθηκαν από το site της Wikipedia.

Δήμητρα Βέργου

 

 

Top