Τα αδέσποτα ζώα στην πόλη μας

adespota-zoa

Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτες, είναι πλέον μια πραγματικότητα στις αστικές περιοχές της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Τα ζώα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους με αποτέλεσμα να παρατηρούμε τα εξής φαινόμενα:

  1. τα ζώα περιφέρονται στους δρόμους και τα πάρκα, σχηματίζοντας αγέλες ή μόνα τους.
  2. διατρέφονται ελλιπώς, αφού τη διατροφή τους αναλαμβάνουν οι ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.
  3. τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποιας μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα ναι είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής  κίνδυνο για την υγεία τους.
  4. εκτός όμως από τη δική τους υγεία, τα ζώα αυτά είναι πολλές φορές δεξαμενή και διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα ή και τους ανθρώπους.
  5. λόγω της κακής εμπειρίας που πιθανόν έχουν από τους ανθρώπους (αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταληφθεί), είναι φοβικά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

Λύσεις υπάρχουν αλλά χρειάζεται ευαισθητοποίηση τόσο των αρχών όσο και των πολιτών.Όσοι έχουμε επιλέξει να έχουμε για συντροφιά ένα κατοικίδιο πρέπει πάντα να σεβόμαστε τόσο το ζώο όσο και τους συνανθρώπους μας είτε τα συμπαθούν είτε όχι.  Μετά από αγώνες χρόνων, ακτιβιστές και φιλοζωικά σωματεία κατάφεραν να αναδείξουν αυτό το πρόβλημα και την ηθική του διάσταση. Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει σε προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.

Ο βασανισμός, η κακοποίηση και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε ζώου καθώς και η οποιαδήποτε πράξη βίας σε βάρος του, όπως ειδικότερα η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός αλλά και η αναίτια θανάτωση ζώου είναι πράξεις άδικες που διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος,τιμωρούνται δε με φυλάκιση ή χρηματική ποινή ή και με τις δύο ποινές. Κάθε πολίτης που αντιλαμβάνεται μία από τις παραπάνω πράξεις έχει τη δυνατότητα και πρέπει να καταγγείλει το περιστατικό στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της αρμόδιας Περιφερειακής Ενότητας, καθώς επίσης και στην οικεία Εισαγγελία.

Στο Ωραιόκαστρο γενικότερα το θέμα των αδέσποτων είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Βέβαια καλό θα ήταν, όταν βλέπουμε κάποιο ζώο στο δρόμο που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, όσο μπορούμε να το βοηθήσουμε ή ακόμα καλύτερα να συμβουλευτούμε έναν κτηνίατρο. Επίσης επειδή πολλές φορές τα σκυλιά και οι γάτες εισέρχονται στα σχολεία οι μαθητές καλό θα ήταν να μην τα δίνουν φαγητό ή οτιδήποτε άλλο διότι θα πολλαπλασιαστούν και θα δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα.

  πηγή: δημιουργία, ξανά + care.gr Ελένη Παπαδοπούλου

Top