Βαρσοβία : Κατεστραμμένη – Ξαναγεννημένη !

βαρσ1

Αν νομίζετε ότι  η Βαρσοβία, η πρωτεύουσα της Πολωνίας είναι απλά μια πόλη του πρώην ανατολικού μπλοκ είστε γελασμένοι.  Είναι η νεότερη παλιά πόλη της Ευρώπης , μία πόλη κατεστραμμένη και ξαναγεννημένη  !

 

Στις 17 Ιανουαρίου 1945 η Βαρσοβία  με εντολή των Ναζί βυθιζόταν κάτω από 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα χαλάσματα. Η παλιά πόλη ισοπεδώθηκε  και 650.000 Πολωνοί και Εβραίοι είχαν αφανιστεί. Η καταστροφή ήταν τέτοιου μεγέθους, που μετά τον πόλεμο διατυπώθηκαν απόψεις ακόμη και για τη μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας, οι οποίες τελικά απορρίφθηκαν. Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κάτοικοι της Βαρσοβίας αποκατέστησαν  με βάση σχέδια και φωτογραφίες του 18ου αιώνα   τα πιο σημαντικά μνημεία , τη χαμένη πολιτιστική κληρονομιά. Η παλιά πόλη λοιπόν  αν και  μοιάζει σήμερα τουλάχιστον 200 ετών, μετράει στην πραγματικότητα πολύ λίγα χρόνια από την ανάπλασή της! Μάλιστα η πληρότητα και η ποιότητα της αποκατάστασης επιβραβεύτηκαν από την UNESCO με την ένταξή της στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Οι Πολωνοί  πολέμησαν πολλές φορές για να υπάρχει  η χώρα τους  στον χάρτη, εξεγέρθηκαν και αντιστάθηκαν. Αυτό αποτυπώνεται  σε πολυάριθμα μνημεία  και αγάλματα μέσα στην πόλη.

ρεσιστανσ

IMG_20170826_151904

Ο επισκέπτης μπορεί να αρχίσει την βόλτα του από το κάστρο και να συνεχίσει κατά μήκος της Βασιλικής οδού ανάμεσα σε καλλιτέχνες του δρόμου και τουρίστες.

καστρο

kastro

wars

Αν κουραστεί μπορεί να ξαποστάσει σε ένα από τα  παγκάκια που με το άγγιγμα παίζουν μουσική του Σοπέν, του διάσημου τέκνου της πόλης ή ακόμα καλύτερα να απολαύσει μια  υπαίθρια συναυλία  Σοπέν  στο  ειδυλλιακό πάρκο Lazienski με τις καταπράσινες εκτάσεις και τις λίμνες με τα νούφαρα.

lazienski

σοπεν

Στο τέλος της Βασιλικής Οδού βρίσκεται το ξενοδοχείο Bristol όπου μπορείς να πάρεις γλυκό και καφέ κατά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα στο παραδοσιακό cafe του ισογείου.

IMG_20170828_131259

βαρσ4

Όσο για φαγητό πρέπει κανείς να δοκιμάσει την τοπική σπεσιαλιτέ  pierogi ,  ένα είδος  ραβιόλια με ποικιλία γέμισης και να πιεί ένα ποτήρι καλή πολωνική  μπύρα.

φαγητο

Η πόλη χωρίζεται στα δύο από τον ποταμό Βιστούλα .

visdt

Ο θρύλος λέει ότι δύο  αδελφές γοργόνες ξεκίνησαν από τα  νερά της Βαλτικής , η μία κολύμπησε και βγήκε στην Κοπεγχάγη , η άλλη  κολύμπησε τον Βιστούλα και βγήκε στην  Βαρσοβία. Τη γοργόνα -  σύμβολο της πόλης θα  την βρείτε σε άγαλμα στην καρδιά της παλιάς πόλης και  σε αναρίθμητα   σουβενίρ και μαγνητάκια .

γοργ

Ο ποταμός χωρίζει την πόλη  κυριολεκτικά . Η μία όχθη είναι αυτή της αναστήλωσης  του γραφικού ιστορικού κέντρου  , των μοντέρνων κτηρίων πολυεθνικών επιχειρήσεων , των εντυπωσιακών εμπορικών κέντρων.

εμπορ

Η άλλη  περιοχή, ονομαζόμενη Πράγα, είναι ακόμα με τα κτήρια Σοβιετικού τύπου μια που εδώ δεν έφτασαν τα χρήματα της ανάπλασης. Οι παλιές αγορές που μπορούσες να πουλήσεις και να αγοράσεις τα πάντα, ακόμα και καλάσνικοφ, είναι εκεί. Τα σπίτια από τον πόλεμο είναι ακόμα εκεί , οι  προσόψεις αναλλοίωτες, γαζωμένες με  σφαίρες.

πραγα

praga

Αυτή την αυθεντική γειτονιά της πόλης διάλεξε ο σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι για να γυρίσει την ταινία  «Ο πιανίστας» και να αφηγηθεί την  πραγματική ιστορία ενός Πολωνο- Εβραίου που προσπαθεί να κρυφτεί στα χαλάσματα και να γλυτώσει τη ζωή του από τους Γερμανούς.

189303g-o_pianistas_05

Η Βαρσοβία πριν τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο είχε τον μεγαλύτερο Εβραϊκό πληθυσμό στην Ευρώπη.  Κάποιες στήλες  στον δρόμο φανερώνουν πού άρχιζε και πού τελείωνε το τείχος που υψώθηκε γύρω από το γκέτο των Εβραίων  πριν τον ολοκληρωτικό αφανισμό τους από τους Ναζί.Ένα υπερ- μοντέρνο Μουσείο 4000 τμ είναι αφιερωμένο στην ιστορία των Πολωνών Εβραίων.

gheto

Εξερευνήστε την πόλη μόνοι σας ή με την βοήθεια των ορεξάτων νέων παιδιών των  free walking tours. Αφού διαλέξετε τον τομέα που σας ενδιαφέρει και τη γλώσσα ξενάγησης, περιηγηθείτε με άνετα παπούτσια για να μάθετε την πόλη από τους ντόπιου. Αν είστε ευχαριστημένοι, στο τέλος δίνετε ό,τι φιλοδώρημα θέλετε!

IMG_20170828_162954

P1010365

Ακόμα κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν σας φαντάζει δελεαστικό, εκμεταλλευτείτε  τις απευθείας οικονομικές πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη για να γνωρίσετε μια σύγχρονη , δυναμική , ζηλευτά αναπτυσσόμενη Ευρωπαϊκή πόλη  που παρέχει ποιότητα ζωής στους πολίτες της με το άφθονο πράσινό της, τα φαρδιά πεζοδρόμια, τις συχνές και εξυπηρετικές συγκοινωνίες, τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια με τις διεθνείς κουζίνες, τα καφέ και τις μπυραρίες στους πεζόδρομους, τις υπαίθριες δωρεάν συναυλίες τζαζ ή κλασσικής μουσικής. Και μπορεί να ξεχάσετε γρήγορα τις στρυφνές Πολωνικές εκφράσεις που προσπαθήσατε να μάθετε τη γοητευτική κατεστραμμένη – ξαναγεννημένη Βαρσοβία δεν θα την ξεχάσετε ποτέ !

 

Έρνα Λαζαρίδου

 

 

Top