Ταξίδι στον κόσμο του CERN

    cern2

Φέτος το καλοκαίρι είχα τη μεγάλη ευκαιρία να έχω μια θέση στο σεμινάριο εκπαίδευσης καθηγητών στο CERN. Μια εμπειρία μοναδική και συγχρόνως συγκλονιστική!

Τα ερεθίσματα, οι ιδέες και οι πληροφορίες ήταν καταιγιστικές. Ένας διαφορετικός κόσμος μέσα στον κόσμος μας μα και τόσο έξω από αυτόν. Φοιτητές, μαθητές, ερευνητές και καθηγητές, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, άνθρωποι από όλες τις γωνιές του κόσμου, όλων των θρησκειών, που μιλούσαν όλες τις γλώσσες με ένα κοινό επιστημονικό όραμα: να δώσουν απαντήσεις σε ορισμένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της σύγχρονης επιστήμης.

sern1

Το CERN, κτισμένο στα γαλλοελβετικά σύνορα, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Η ίδρυση του το 1954 αποτέλεσε μία από τις πρώτες κοινές ευρωπαϊκές προσπάθειες που έδειξαν το δρόμο της ειρηνικής συνεργασίας των κρατών στη μεταπολεμική Ευρώπη. Σήμερα, περισσότεροι από 10.000 επιστήμονες από περισσότερα από 800 πανεπιστήμια και 100 εθνικότητες συνεργάζονται προσπαθώντας να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα της σύγχρονης επιστήμης.

cern4

Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη και τύχη που ο δρόμος μου με έβγαλε στο CERN, έστω και μόνο για όσο διαρκεί ένα σεμινάριο. Δυστυχώς, όσα και να προσπαθήσω να γράψω θα είναι λίγα για αυτά που βίωσα και αποτυπώθηκαν στη μνήμη μου. Θα κλείσω όμως με την ευχή μια μέρα να καμαρώσουμε όλοι και τα δικά μας παιδιά, τους μαθητές μας να είναι μέρος αυτής της μεγάλης παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας!

 cern5

cern3

 

 

Γαρυφαλλιά Μουζούρη

MSc Γεωλόγος

Top