Στην Ιωλκό με την Αργώ

volos2

Στις 8, 9 και 10 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε τριήμερη εκδρομή στο Βόλο στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία – ναυτιλία».

Η επίσκεψη έγινε στο Βόλο γιατί ο δήμος Βόλου αναγέννησε το μύθο της Αργούς με την κατασκευή ενός πλοίου στο πρότυπό της.

 

bol1

Την πρώτη μέρα το πρόγραμμα των επισκέψεων ξεκίνησε από το Μουσείο πόλης Βόλου και συνεχίστηκε στο ΚΠΕ Μακρινίτσας. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα μαθητές, να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης, τον πολιτισμό  και το περιβάλλον της.

bol4

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη στο δημαρχείο Βόλου όπου  στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βόλου  έγινε η υποδοχή από τον πρόεδρο των σύγχρονων Αργοναυτών κ Ντόκο.  Εκεί, σε μια ζεστή ατμόσφαιρα  φιλοξενίας,  παρουσιάστηκε ο μύθος, η αργοναυτική εκστρατεία και το ομοίωμα της Αργούς. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο λιμάνι του Βόλου όπου η ομάδα παρατήρησε και φωτογράφησε τη σύγχρονη Αργώ, την ακριβή ρεαλιστική εκδοχή του προϊστορικού πλοίου.

bol7

bol2

Σημαντική επίσης και η επίσκεψη στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Νικολάου  & Σπυρίδωνος Τσαλαπάτα που στεγάζεται στο παλιό Εργοστάσιο του Βόλο. Εκεί έγινε ενημέρωση, από τον υπεύθυνο του μουσείου, για την καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και ξενάγηση σε όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Έτσι αναδύθηκε η ιστορική ταυτότητα της πόλης του Βόλου και μία αξιόλογη προσπάθεια για την διάσωση και την προβολή της βιομηχανικής κληρονομιάς της.

bol3

Η επιστροφή μας στο Ωραιόκαστρο περιλάμβανε  δύο στάσεις. Η πρώτη στην ιστορική Κοινότητα  Αμπελακίων Λάρισας και επίσκεψη το Λαογραφικό Μουσείο και η δεύτερη στάση  στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου  Πιερίας.

bol6

 

 

Οι καθηγήτριες

ΓΕΩΡΓIAΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ ΜΕΛΠΩ

Top